Purpose: This study has been carried out to explain the basic concepts that are commonly used today in research and discussions on agriculture and food today, and it has three main objectives. The first is to define the current concept by examining the changes in the concept of food security in the historical process; the second is to explain nutrition security, hunger and malnutrition, the right to food, food sovereignty, food self-sufficiency, and food safety, and the third is to reveal the relationship and fundamental differences between food security and other related concepts. Design/ Methodology/ Approach: The study was conducted using the literature review method. Food security and other concepts are explained using relevant literature. Findings: Historically, the concept of food security has undergone various changes as a result of developments in agriculture and food, as well as the global economic and political situation, and has taken on its current form. The actors and sustainability dimensions have been added to the availability, accessibility, utilization, and stability dimensions of food security with the effects of global developments. In addition, the terms food and nutrition security have recently been used together. Food self-sufficiency and food safety are among the necessary preconditions for ensuring food security. On the other hand, it is noteworthy that the term food safety is misused by some organizations in Turkish literature instead of food security. Originality/Value: In this study, many different concepts related to food are explained in detail. In this context, this study is a guide that enables the correct and proper use of terms such as food security, nutrition security, food sovereignty, right to food, food self-sufficiency, and food safety in Turkish literature by eliminating conceptual confusion.
food security, nutrition security, food sovereignty, right to food, food safety
Amaç: Bu çalışma, günümüzde tarım ve gıda ile ilgili araştırma ve tartışmalarda sıklıkla kullanılan temel kavramların açıklanması amacıyla gerçekleştirilmiştir ve üç temel amacı bulunmaktadır. Bunlardan ilki, gıda güvencesi kavramının tarihsel süreçte yaşadığı değişimlerin incelenerek günümüzde geçerli olan kavramın tanımlanması, ikincisi beslenme güvencesi, açlık ve yetersiz beslenme, gıda hakkı, gıda egemenliği, gıdada kendine yeterlilik ve gıda güvenliğinin açıklanması, üçüncüsü ise gıda güvencesinin diğer kavramlar ile olan ilişkisinin ve temel farklılıklarının ortaya konmasıdır. Tasarım / metodoloji / yaklaşım: Çalışma literatür taraması yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Gıda güvencesi ve diğer kavramlar konuyla ilgili literatürden yararlanılarak açıklanmıştır. Bulgular: Gıda güvencesi kavramı tarihsel süreçte tarım ve gıda alanlarında yaşanan gelişmelerden, ayrıca küresel ekonomik ve politik durumdan etkilenmiş, çeşitli değişimler yaşayarak günümüzde kullanılan halini almıştır. Yaşanan küresel gelişmelerin etkisiyle, gıda güvencesinin bulunabilirlik, erişilebilirlik, kullanılabilirlik, istikrar boyutlarına etkili aktörler ve sürdürülebilirlik de eklenmiştir. Ayrıca, gıda ve beslenme güvencesi terimleri son dönemlerde birlikte kullanılmaya başlanmıştır. Kendine yeterlilik ve gıda güvenliği ise gıda güvencesinin sağlanması için gerekli koşullar arasında yer almaktadır. Diğer yandan, Türkçe literatürde bazı kuruluşlar tarafından gıda güvencesi yerine gıda güvenliği kavramının hatalı kullanıldığı dikkati çekmektedir. Özgünlük / değer: Çalışmada gıda ile ilgili birçok farklı kavram ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Bu kapsamda, bu çalışma ilgili terimler arasındaki kavram karmaşasını gidererek, Türkçe literatürde gıda güvencesi, beslenme güvencesi, gıda egemenliği, gıda hakkı, gıdada kendine yeterlilik, gıda güvenliği gibi kavramların doğru ve yerinde kullanılmasını sağlayacak bir rehber niteliğindedir.
gıda güvencesi, beslenme güvencesi, gıda egemenliği, gıda güvenliği, gıda hakkı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik, Ziraat |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar |
|
Destekleyen Kurum | Yüksek Öğretim Kurumu |
Proje Numarası | 100/2000 |
Teşekkür | Yazarlar Yüksek Öğretim Kurulu YÖK 100/2000 programı ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu TÜBİTAK 2211-A Programının sağladığı olanaklara teşekkür etmektedir. |
Erken Görünüm Tarihi | 9 Ocak 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 9 Ocak 2023 |
Gönderilme Tarihi | 13 Ağustos 2022 |
Kabul Tarihi | 13 Aralık 2022 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2022, Cilt 28, Sayı 2 |
Bibtex | @derleme { tarekoder1161731, journal = {Tarım Ekonomisi Dergisi}, issn = {1303-0183}, address = {Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Bornova / İZMİR}, publisher = {Tarım Ekonomisi Derneği}, year = {2023}, volume = {28}, number = {2}, pages = {249 - 260}, doi = {10.24181/tarekoder.1161731}, title = {Gıda Güvencesi ve Gıdayla ilgili Diğer Temel Kavramlar, Farklılıklar ve İlişkiler}, key = {cite}, author = {Koç, Gökçe and Uzmay, Ayşe} } |
APA | Koç, G. & Uzmay, A. (2023). Gıda Güvencesi ve Gıdayla ilgili Diğer Temel Kavramlar, Farklılıklar ve İlişkiler . Tarım Ekonomisi Dergisi , 28 (2) , 249-260 . DOI: 10.24181/tarekoder.1161731 |
MLA | Koç, G. , Uzmay, A. "Gıda Güvencesi ve Gıdayla ilgili Diğer Temel Kavramlar, Farklılıklar ve İlişkiler" . Tarım Ekonomisi Dergisi 28 (2023 ): 249-260 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/tarekoder/issue/75105/1161731> |
Chicago | Koç, G. , Uzmay, A. "Gıda Güvencesi ve Gıdayla ilgili Diğer Temel Kavramlar, Farklılıklar ve İlişkiler". Tarım Ekonomisi Dergisi 28 (2023 ): 249-260 |
RIS | TY - JOUR T1 - Gıda Güvencesi ve Gıdayla ilgili Diğer Temel Kavramlar, Farklılıklar ve İlişkiler AU - GökçeKoç, AyşeUzmay Y1 - 2023 PY - 2023 N1 - doi: 10.24181/tarekoder.1161731 DO - 10.24181/tarekoder.1161731 T2 - Tarım Ekonomisi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 249 EP - 260 VL - 28 IS - 2 SN - 1303-0183- M3 - doi: 10.24181/tarekoder.1161731 UR - https://doi.org/10.24181/tarekoder.1161731 Y2 - 2022 ER - |
EndNote | %0 Tarım Ekonomisi Dergisi Gıda Güvencesi ve Gıdayla ilgili Diğer Temel Kavramlar, Farklılıklar ve İlişkiler %A Gökçe Koç , Ayşe Uzmay %T Gıda Güvencesi ve Gıdayla ilgili Diğer Temel Kavramlar, Farklılıklar ve İlişkiler %D 2023 %J Tarım Ekonomisi Dergisi %P 1303-0183- %V 28 %N 2 %R doi: 10.24181/tarekoder.1161731 %U 10.24181/tarekoder.1161731 |
ISNAD | Koç, Gökçe , Uzmay, Ayşe . "Gıda Güvencesi ve Gıdayla ilgili Diğer Temel Kavramlar, Farklılıklar ve İlişkiler". Tarım Ekonomisi Dergisi 28 / 2 (Ocak 2023): 249-260 . https://doi.org/10.24181/tarekoder.1161731 |
AMA | Koç G. , Uzmay A. Gıda Güvencesi ve Gıdayla ilgili Diğer Temel Kavramlar, Farklılıklar ve İlişkiler. TED - TJAE. 2023; 28(2): 249-260. |
Vancouver | Koç G. , Uzmay A. Gıda Güvencesi ve Gıdayla ilgili Diğer Temel Kavramlar, Farklılıklar ve İlişkiler. Tarım Ekonomisi Dergisi. 2023; 28(2): 249-260. |
IEEE | G. Koç ve A. Uzmay , "Gıda Güvencesi ve Gıdayla ilgili Diğer Temel Kavramlar, Farklılıklar ve İlişkiler", Tarım Ekonomisi Dergisi, c. 28, sayı. 2, ss. 249-260, Oca. 2023, doi:10.24181/tarekoder.1161731 |