BibTex RIS Kaynak Göster

Investigation of the Gökçeada beachrock using micro analysis methods: Implications for formation environment

Yıl 2009, Sayı: 52, 1 - 8, 28.09.2014

Öz

In the present study, beachrock located in Kapıkaya beach southwest coast of the Gökçeada Island is discussed on the basis of geomorphologic, petrographic and microanalytical data. The seaward dipping (average: 8°) beachrock beds with maximum 50 cm thick extend in northwest-southwest direction parallel to that of the present beach, majority of which are submerged. According to EDX data, cement of the sequence is high Mg-calcite that amalgamates angular volcanic rock fragments and various minerals such as quartz, feldspar and less amount of opaque minerals. Thin micrite envelopes and crypto-crystalline pore-filling cements as evidence for marine phreatic conditions is predominant. The meniscus cement that occurs between the individual grains, however, could be indicative for the precipitation of CaCO3 in the meteoric-marine water mixing zone during any regressive stage of sea-level. 

Keywords: Beachrock, Cementation, Microanalysis, Gökçeada

Gökçeada yalıtaşının mikro analiz yöntemleri ile incelenmesi: Oluşum ortamı konusunda göstergeler

Yıl 2009, Sayı: 52, 1 - 8, 28.09.2014

Öz

Bu çalışmada Gökçeada’nın güneybatı kıyısında Kapıkaya Mevkiinde yer alan yalıtaşı jeomorfolojik, petrografik ve mikroanalitik verilere dayalı olarak tartışılmaktadır. Maksimum 50 cm kalınlıkta, denize doğru ortalama 8° eğimli olan yalıtaşı tabakaları günümüz kıyı çizgisine paralel olarak kuzeybatı-güneydoğu yönünde yaklaşık 500 m uzunluktaki kıyı çizgisi boyunca uzanmakta, büyük kısmı ise bugün su altında yer almaktadır. Köşeli volkanik kaya parçaları ile kuvars, feldspat ve az oranda opak mineraller içeren istifin çimento maddesi EDX verilerine göre yüksek Mg-kalsittir. Denizel freatik koşulları yansıtan çimentolanma ortamının kanıtları olarak ince mikritik zarflar ve kriptokristalen boşluk dolgusu çimento yapısı belirgindir. Tane aralarında gözlenen menisküs çimento ise deniz seviyesinin alçaldığı bir devrede karasal-denizel suların karışım zonunda meydana gelen CaCO3 çökeliminin bir göstergesidir. 

Anahtar Kelimeler: Yalıtaşı, Çimentolanma, Mikroanaliz, Gökçeada

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ahmet Erginal

Ahmet Ertek

Yayımlanma Tarihi 28 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Sayı: 52

Kaynak Göster

APA Erginal, A., & Ertek, A. (2014). Gökçeada yalıtaşının mikro analiz yöntemleri ile incelenmesi: Oluşum ortamı konusunda göstergeler. Türk Coğrafya Dergisi(52), 1-8. https://doi.org/10.17211/tcd.65229

Yayıncı: Türk Coğrafya Kurumu