GAP Bölgesi, tarım ve hayvancılığın yanı sıra turizm ve gastronomi alanında ön plana çıkan illerden oluşmaktadır. Bölgede gerçekleşen turistik seyahatlerde söz konusu zenginliklerin yer alması ile bölgenin gelişmişlik düzeyini artırabilmek, yerel halka ekonomik kazanç elde etmesini sağlamak, yerel lezzetlerin tanıtımını sağlamak gibi birçok avantajlara ulaşabilmek mümkün olacaktır. Bu kapsamda GAP bölgesinde bulunan coğrafi işaretli gastronomik değerlerin de kullanılmasıyla da kültür aktarımı ve pazarlama gibi birçok açıdan avantajlar sağlanacaktır. Aynı doğrultuda GAP turlarında yer alan coğrafi işaretli gastronomik değerlerin kullanımına ilişkin incelemeler yapmak amaçlanmıştır. Çalışma amacına ulaşabilmek için, GAP bölgesine en çok tur gerçekleştiren 8 adet seyahat acentasının 203 GAP turu incelenerek birtakım çıkarımlarda bulunulmuştur. Elde edilen bulgulara göre, baklava, katmer ve dondurma gibi tatlı gıdalar; haşhaş kebabı, patlıcanlı kebap, lahmacun, çiğköfte, içliköfte gibi yiyecekler turlarda en çok kullanılan coğrafi işaretli ürünler olmuştur. Ancak bazı ürünlerin işaretli oldukları illere gidilmesine rağmen başka yerlerde tüketildiği görülmüştür. Bu çerçevede, tur planlayıcıları ve rehberlere coğrafi işaretli ürünleri yerinde tattırmaları ve bölgede yer alan diğer coğrafi işaretli ürünlerin de tur kapsamına alınması önerilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 27 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 2 |