Araştırma Makalesi

COVID-19 Sürecinde Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Doğaya Karşı Bakış Açılarının İncelenmesi

Cilt: 2 Sayı: 1 31 Mayıs 2022
PDF İndir
TR EN

COVID-19 Sürecinde Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Doğaya Karşı Bakış Açılarının İncelenmesi

Öz

Amaç: Bu çalışma, COVID-19 küresel salgını nedeniyle açık alanlara ve doğaya erişimleri azalan okul öncesi dönem çocuklarının doğaya karşı bakış açılarının ortaya konması ve doğa temelli eğitim etkinliklerine katılan çocukların gözlemlerinin aktarılması amacı taşımaktadır. Yöntem ve Araçlar: Bu araştırma bir durum çalışmasıdır. Araştırmada durum çalışmasına ilişkin ayrıntılı veri toplayabilmek için yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ve katılımcı gözlem kullanılmıştır. Araştırmada İstanbul ilinde yer alan özel bir anaokuluna devam eden 20 çocukla görüşme yapılmıştır. Görüşme sonrası doğa temelli eğitim etkinliklerine katılan çocuklar, programa alındıklarında 6 hafta katılımcı gözlem tekniği ile gözlemlenmişlerdir. Araştırmada elde edilen veriler, yarı yapılandırılmış görüşme sorularının derlenmesi ile betimsel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar: Çocuklar doğayı daha çok hayvanlar ve bitkiler üzerinden tanımlamaya çalışmışlardır. Bazı çocukların yaşadıkları bölgedeki yeşil alanlara erişimlerinin sınırlı olması ve yapılandırılmamış ortamlara erişimlerinin az olması dikkat çekicidir. Doğa ile ilgili sevmediği bir şey konusunda çocukların, hayvanlar kategorisinde biyofobik cevaplar verdikleri görülmüştür. Çocukların dışarı çıkma faaliyetleri ve doğa ile ilişkili faaliyetlerinin farklılaştığı görülmektedir. Gözlemler sonucunda küçük çocukların doğa temelli eğitim deneyimlerinin doğaya karşı bakış açılarını geliştirebileceği söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

doğaya karşı bakış açısı, okul öncesi dönem, COVID-19

Kaynakça

  1. Bronfenbrenner, U. (1979). The ecolology of human development. USA: Harvard University Press
  2. Shelton, L. G. (2018). The Bronfenbrenner Primer, A guide to develecology. NY: Routledge
  3. Waller, T. (2011). Adults are essential: The roles of adults outdoors. (Ed. White, J. ) Outdoor provision in the early years (35-44). London: SAGE
  4. Bilton, H. (2010). Outdoor learning in te early years, Management and Innovation. Newyork: Roudledge
  5. Wilson, E. O. (1993). Biophilia and the conservation ethic. S. Kellert ve E. O. Wilson (Yay. haz.). The biophilia hypothesis içinde (s. 31-44). Washington, DC: Island Press.
  6. Gifford, R. ve Chen, A. (2016). Children and nature, what we know and what we do not. (Lawson Foundation Report). University of Victoria.
  7. Atasoy, E. (2015). İnsan-Doğa Etkileşimi ve çevre için eğitim. İstanbul: Sentez.
  8. Louv, R. (2017). Doğadaki son çocuk, çocuklarımızdaki doğa yoksunluğu ve doğanın sağaltıcı gücü. Tübitak Yayınları.
  9. Clements, R. (2004). An investigation of the status of outdoor play. Contemporary Issues in Early Childhood, 5, 68–80.
  10. Beets, M., W., Vogel, R., Chapman, S., Pitettie, K., H. ve Cardinal, B. J. (2007). Parent’s social support for children’s outdoor physical activity: do weekdays and weekends matter? Sex Roles, 56, 125–131.

Kaynak Göster

APA
Polat, Ö., & Demirci, F. G. (2022). COVID-19 Sürecinde Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Doğaya Karşı Bakış Açılarının İncelenmesi. Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2(1), 1-16. https://doi.org/10.55008/te-ad.1038480
AMA
1.Polat Ö, Demirci FG. COVID-19 Sürecinde Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Doğaya Karşı Bakış Açılarının İncelenmesi. TEAD. 2022;2(1):1-16. doi:10.55008/te-ad.1038480
Chicago
Polat, Özgül, ve Fatma Gülçin Demirci. 2022. “COVID-19 Sürecinde Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Doğaya Karşı Bakış Açılarının İncelenmesi”. Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi 2 (1): 1-16. https://doi.org/10.55008/te-ad.1038480.
EndNote
Polat Ö, Demirci FG (01 Mayıs 2022) COVID-19 Sürecinde Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Doğaya Karşı Bakış Açılarının İncelenmesi. Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi 2 1 1–16.
IEEE
[1]Ö. Polat ve F. G. Demirci, “COVID-19 Sürecinde Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Doğaya Karşı Bakış Açılarının İncelenmesi”, TEAD, c. 2, sy 1, ss. 1–16, May. 2022, doi: 10.55008/te-ad.1038480.
ISNAD
Polat, Özgül - Demirci, Fatma Gülçin. “COVID-19 Sürecinde Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Doğaya Karşı Bakış Açılarının İncelenmesi”. Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi 2/1 (01 Mayıs 2022): 1-16. https://doi.org/10.55008/te-ad.1038480.
JAMA
1.Polat Ö, Demirci FG. COVID-19 Sürecinde Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Doğaya Karşı Bakış Açılarının İncelenmesi. TEAD. 2022;2:1–16.
MLA
Polat, Özgül, ve Fatma Gülçin Demirci. “COVID-19 Sürecinde Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Doğaya Karşı Bakış Açılarının İncelenmesi”. Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi, c. 2, sy 1, Mayıs 2022, ss. 1-16, doi:10.55008/te-ad.1038480.
Vancouver
1.Özgül Polat, Fatma Gülçin Demirci. COVID-19 Sürecinde Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Doğaya Karşı Bakış Açılarının İncelenmesi. TEAD. 01 Mayıs 2022;2(1):1-16. doi:10.55008/te-ad.1038480