Güncel Sayı

Cilt: 4 Sayı: 2, 30.11.2024

Yıl: 2024

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi (TEAD)'nin amacı, ulusal ve uluslararası düzeyde Okul Öncesi ve İlkokul eğitiminde hazırlanmış bilimsel araştırmalar, incelemeler, derlemeler ve raporları akademik süzgeçten geçirdikten sonra yayımlayarak temel eğitim alanına katkı sağlamaktır. 

Ayrıca eğitim bilimlerinin, milli eğitim sisteminin, okul öncesi ve ilkokul kademelerindeki eğitimin  geliştirilmesi ve daha nitelikli hale gelmesinin sağlanmasına; temel eğitim alanında çalışan araştırmacıların bilimsel çalışmalarını bilimsel süreçlerden geçirerek ücretsiz yayınlamalarına; başta öğretmenler ve araştırmacılar olmak üzere temel eğitim sürecinde var olan tüm paydaşların gelişmelerine katkı sağlayacak eğitim bilimindeki gelişmeleri, yenilikleri ve eğitim araştırmalarını ücretsiz olarak takip edebilmelerine; temel eğitim alanındaki yenilik, uygulama ve bilginin paylaşılmasına olanak tanımak amaçlanmaktadır.

Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi, temel eğitim alanı ile sınırlı ve bu alanın gelişmesini katkı sağlama amacında olan bir dergidir. TEAD farklı dillerde hazırlanmış olan çalışmaları da kabul ederek sadece ulusal değil uluslararası akademisyenlere de çalışmalarını temel eğitim alanındaki paydaşlara ulaştırabilme olanağını sunmaktadır. Bu yüzden ulusal bilimsel çalışmaların yanında temel eğitim alanında hazırlanmış uluslararası çalışmaların da TEAD'da yayımlanması için uluslararası düzeyde akademisyenlere derginin tanıtımı çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi’nde (TEAD) Temel Eğitim kapsamına giren tüm disiplin alanlarına ilişkin bilimsel çalışmalara yer verilir. Dergiye gönderilen çalışmaların; araştırmaya dayalı olma, alana katkı sağlama, saha uygulamalarına ilişkin öneriler ortaya koyma, güncel olma, temel eğitim alanındaki yeni ve farklı gelişmeleri irdeleme gibi özelliklere sahip olmasına dikkat edilir. Ayrıca dergide yayınlanabilecek çalışmaların daha önceden başka yayın organlarında yayınlanmamış ya da yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması önemlidir. Kongreler, sempozyumlar, bilimsel toplantılarda sunulan bildirilerin dergiye gönderilmesi durumunda bu organizasyonların adı, yeri, tarihi mutlaka belirtilmeli, desteklenen bir çalışma ise, ilgili kurumun adı, projenin adı, tarih, sayı ve numara bilgilerine yer verilmelidir.

Makale Şablonu için tıklayınız..

Yazım Kuralları
Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi’ne gönderilecek çalışmalar "Makale Şablonu" üzerinde hazırlanmalıdır.

Sayfa Düzeni
A4 Dikey, Kenar Boşlukları (Normal) (4 yandan 2,5cm)
Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi’nde makale sayfa sayısı veya kelime sayısı sınırlaması yoktur. Bununla birlikte, yayın kurulu çalışmanın niteliğini kaybetmeden kısaltılabileceği
yönünde görüş belirtebilir.

Font Ailesi
Times New Roman, Ana başlıklar 12, Alt başlıklar ve metin 11 punto büyüklüğünde ve satır aralığı 1,5 olarak iki yana yaslı yazılmalıdır. Paragrafların ilk satırı 0,5 cm içerden başlamalıdır. Her
çalışma sırasıyla aşağıdaki ana başlıklardan oluşmalıdır;

Başlık
Çalışmanın başlığı, içeriğini açık şekilde yansıtmalı ve kapsayıcı olmalıdır. Bağlaçlar hariç her kelimenin Baş Harfi Büyük yazılmalıdır. Başlıkta kullanılacak font Times New Roman, punto
büyüklüğü 14 olmalı ve başlık kalın yazılmalıdır. Türkçe başlığın altına İngilizce başlık yine bağlaçlar hariç her kelimenin Baş Harfi Büyük olacak şekilde aynı font ve punto büyüklüğü
kullanılarak kalın yazılmalıdır.

Öz
Çalışmanın amacını, kapsamını, yöntemini, sonuçlarını, öne çıkan yanlarını ve özgün değerini açık ve öz bir şekilde yansıtmalıdır. Öz, 180-300 kelime arasında olmalıdır. Öz başlığında
Times New Roman ve punto büyüklüğü 9 kullanılmalı ve başlık kalın yazılmalıdır. Özde yer alan alt başlıklar ve metinde font olarak Times News Roman kullanılmalı, punto büyüklüğü 9
olacak şekilde sadece alt başlıklar kalın yazılmalıdır. İngilizce öz yazılırken aynı font ve punto büyüklükleri kullanılmalıdır.

Anahtar Kelimeler
Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler çalışmanın özünü yansıtmalı ve başlıktan bağımsız olmalıdır (en az 4-8 kelime).

Giriş
Araştırma konusunun kuramsal çerçevesi ve bilimsel alan yazındaki karşılığı, araştırmanın problemi, önemi ve amaçlarına/hipotezlerine giriş kısmında yer verilmelidir.

Yöntem
Araştırmanın modeli, sınırlılıkları, örneklem/çalışma grupları, veri toplama araçları (geçerliği ve güvenirliği), veri toplama/uygulama/deney süreci, verilerin analizi, araştırmanın etik sürecine dair açıklamalara yöntem kısmında yer verilmelidir.

Bulgular
Araştırmada elde edilen bulgular; çalışmanın problemi, amacı/hipotezi ile ilişkili ve bütünlüğü koruyacak biçimde bağlantılı tablo, şekil, grafik/resimlerle açıklanmalıdır.

Tartışma, Sonuç ve Öneriler
Araştırmanın problemi, amacı/hipotezi bağlamında, elde edilen bulgular alan yazın ve yazar yorumları ile tartışılmalıdır. Sonuçlar, tartışmalar odağında ortaya çıkan temel fikirler şeklinde açıklanmalıdır. Öneriler, çalışmanın tartışma ve sonucuna uygun, alan yazına katkı sağlayacak, gelecekte yapılabilecek çalışmalara ve alandaki uygulamalara yönelik olmalıdır.

Kaynakça
Kaynakça APA 7 kaynak gösterme esasları doğrultusunda hazırlanmalıdır. Metin içi gönderme ve atıflar tam metnin diline uygun verilmelidir. Türkçe tam metin için Türkçe kaynak gösterme usul ve esasları, İngilizce tam metin için İngilizce kaynak gösterme usul ve esasları dikkate alınmalıdır. Ayrıca dipnot kullanılan makalelerde dipnota ilişkin kaynakça makale sonunda ayrıca verilmelidir.

Font ailesi Times New Roman, punto büyüklüğü 11 ve tek satır aralığı olacak şekilde verilmelidir. Girinti 4. harf altına gelecek şekilde verilmelidir.

Extended Abstract
Geniş İngilizce özet en az 750 ve en fazla 1000 kelime olmalıdır. Times New Roman fontu, 11 punto büyüklüğü ve bir satır aralığı olacak şekilde yazılmalıdır. Geniş İngilizce özette var olan
alt başlıklar metin ile aynı font ve punto büyüklüğünde olmalı ve kalın yazılmalıdır.

Tablo ve Şekiller
Tablo ve şekil başlık ve metin özellikleri şablon içerisindeki örneklerdeki yapı dikkate alınarak verilmelidir. Tablo ve şekillerden öncesine ve sonrasına 12 nk boşluk verilir. Tablo başlıkları ve içeriği Times New Roman fontu ve 11 punto büyüklüğü kullanılarak yazılır. Tablo numarası koyu yazılır.
Örn. Tablo 1. Tablo Başlığı
Şekil eğer grafik ve düzenlenebilir bir formatta ise başlık ve iç metinler Times New Roman fontu ve 11 punto büyüklüğü kullanılarak oluşturulur. Şekil numarası koyu yazılır.
Örn. Şekil 1. Şekil Başlığı

Kaynakça Yazım Örnekleri
Kitap
İnan, M. (2004). Çocuk ve spor: Çocuğum nasıl spor yapmalı? (2. baskı). Morpa Kültür Yayınları.
Metin içi gösterim: (İnan, 2004)

Kitap içi Bölüm
İnan, M. (2004). Çocukların hareket sınırlılıkları. Çocuk ve spor: Çocuğum nasıl spor yapmalı? (2. Baskı, 47-72) içinde. Morpa Kültür Yayınları.
Metin içi gösterim: (İnan, 2004)

Editörlü Kitapta Bölüm
İnan, M. (2003). Erken çocuklukta hareket gelişimi. M. Sevinç (Ed.). Gelişim ve eğitimde yeni yaklaşımlar (s. 85-98). Morpa Kültür Yayınları.
Metin içi gösterim: (İnan, 2003)

Çeviri Kitap
Yin, R.K. (2017). Durum çalışması araştırması uygulamaları (İ. Günbayı, Çev.). Nobel Akademik Yayıncılık. (Orijinal eserin basım tarihi 2011, 3.baskı)
Metin içi gösterim: (Yin, 2017)

Tek Yazarlı Makale
Akay, Y. (2019). İlkokul öğrencilerine yönelik geliştirilen duygusal farkındalık etkinliklerinin akran zorbalığını önlemede etkisi. Eğitim ve Bilim, 44(200), 205-227.doi:10.15390/EB.2019.8093    Metin içi gösterim: (Akay, 2019)

İki Yazarlı Makale
İnan, M. ve Dervent, F. (2016). Making a digital game active: Examining the responses of students to the adepted active version. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 6, 113-132. http://doi.org:/ 10.14527/pegegog.2016.007
Metin içi gösterim: (İnan ve Dervent, 2016)

Üç -Yirmi Yazarlı Makale
Esmer, E., Güven, G. ve Aydın, O. (2016). Perceptions of education faculty students on teaching methods and materials. Educational Research and Reviews, 11, 1093-1109.
Metin içi gösterim: (Esmer ve ark., 2016)

Elektronik Makale
Akay, Y. (2019). İlkokul öğrencilerine yönelik geliştirilen duygusal farkındalık etkinliklerinin akran zorbalığını önlemede etkisi. Eğitim ve Bilim, 44(200), 205-227.
http://egitimvebilim.ted.org.tr/index.php/EB/article/view/8093/2967 adresinden erişildi.
Metin içi gösterim: (Akay, 2019)

Tez
Töman, U. (2015). Öğretmen adaylarının yansıtıcı düşünme becerilerindeki gelişimin öğretim süresi boyunca incelenmesi [Yayımlanmamış doktora tezi] Karadeniz Teknik
Üniversitesi.
Metin içi gösterim: (Töman, 2015)

Bildiri
Sakız G., Özden B. ve Aksu D. (2014). Fen derslerinde akıllı tahta kullanımının öğrenci başarısına etkisi [Sözlü sunum]. XIII. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Sempozyumu, Kütahya,
Türkiye.
Metin içi gösterim: (Sakız ve ark., 2014)

Web Sayfası
UNESCO. (2013). World Heritage list. http://whc.unesco.org/en/list adresinden 12 Nisan 2021 tarihinde alınmıştır.
Metin içi gösterim: (UNESCO, 2013)

Etik Kurul Onayı
Sosyal bilimlerde etik kurul, insan katılımcıların araştırma öncesinde, esnasında ve sonrasında haklarının korunmasını sağlar ve araştırma önerilerini değerlendirir. Komitenin uygunbulması durumunda etik kurul onay belgesi verilir ve buna ilişkin bir belge düzenlenir. Dergimize gönderilecek aday makaleler için;
* Etik kurul onay belgesi dergi sistemine yüklenebilir veya ya da makalenin "Yöntem" bölümüne etik süreç yazılır.
* Tezlerden üretilen makalelerde tez için alınan etik kurul onayının sunulması yeterlidir.
* Bireysel araştırma ve uygulama izinleri etik kurul onayı için kullanılamaz.

Yayın Etiği

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi’ndeki yayın süreçleri, bilginin objektif ve saygın bir şekilde gelişimine ve iletimine temel oluşturmaktır. Bu bağlamda Dergimiz, yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını bekler. Bu sorumluluklar açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberlere göre oluşturulmuştur.


Yazarların Etik Sorumlulukları

Yazarların etik sorumlulukları, bilimsel araştırmaların ve yayınların güvenilirliğini ve bütünlüğünü temin etmek için esaslı bir standart belirler. Bu sorumluluklar, çalışmaların özgünlüğünü, katkılarını, çıkar çatışmalarını açıkça belirtmeyi ve işbirliği yapmayı içerir; böylelikle bilimin bütünlüğünü ve okuyucuların güvenini sağlar. Bu kapsamda yazar(lar), aşağıdaki etik sorumlulukları kabul eder:
Özgünlük: Gönderilen çalışmalar tamamen özgün olmalıdır, daha önce başka bir yerde yayımlanmamış olmalıdır.
Katkı: Çalışmada yazar olarak belirtilen kişiler, çalışmaya bilimsel olarak katkı sağlamış olmalıdır. İçeriğe bilimsel yönden katkı sağlamayan kişiler, çalışmada yazar olarak belirtilmemelidir.
Çıkar Çatışması: Çalışmada yer alan yazarların herhangi bir çıkar çatışması varsa bu belirtilmelidir.
Veri Sağlama: Makalenin değerlendirme sürecinde istenildiğinde, yazarlar çalışmaya ait ham verileri sunmalıdır.
İzinler: Yazarlar, kullanılan verilerin haklarına sahip olmalı, gerekli izinleri almış olmalı ve deneklerin rızasını gösteren belgeleri bulundurmalıdır.
İşbirliği: Yazarlar, gerektiğinde makale ile ilgili düzeltme veya geri çekme işlemlerinde dergi editörü ile işbirliği yapmalıdır.
Yeniden Yayınlama: Daha önce başka bir dergide yayımlanmış bir çalışma, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi’ne gönderilemez.
Yazar Değişikliği: Yazar ekleme, çıkarma veya yazar sırasını değiştirme teklif edilemez.

Yazarların etik sorumlulukları, bilimsel araştırmalarda ve yayınlarda katı bir standardı temsil eder. Bu standartlar, araştırmanın özgünlüğünü ve katkısını sağlama, çıkar çatışmalarını açıkça belirtme, veri sağlama ve kullanma süreçlerinde şeffaflık sağlama, dergi editörleriyle işbirliği yapma, yayımlanmış çalışmaların yeniden sunulmasını sınırlama ve yazar listesinde değişiklik yapma gibi konuları içerir. Bu sorumluluklar, bilimin bütünlüğünü korumak ve okuyucuların güvenini sağlamak amacıyla titizlikle takip edilmelidir. Bu etik ilkeler, bilim dünyasında güvenilirlik ve kalite standartlarını korumanın temel taşlarıdır.

Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi editör, yardımcı editörleri ve alan editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:

Tarafsız Değerlendirme: Editörler, yazıları değerlendirirken yazarların etnik kökeni, cinsiyeti, dini inançları veya politik görüşleri gibi kişisel özelliklerini dikkate almadan sadece bilimsel içeriğe odaklanmalıdır.

Çift Kör Değerlendirme: Yazıların objektif bir şekilde değerlendirilmesi için adil bir çift kör değerlendirme süreci uygulanmalıdır.

Gizlilik: Gönderilen yazılarla ilgili tüm bilgiler, yayınlanana kadar gizli tutulmalıdır.

Kalite ve Düzeltme: Editörler, derginin içeriği ve kalitesinden sorumlu olup, gerektiğinde düzeltme yayınlamalıdır.

Çıkar Çatışması: Editörler, yazarlar, diğer editörler ve hakemler arasında herhangi bir çıkar veya rekabet çatışmasına izin vermemelidir.

Hakem Atama Yetkisi: Editör, hakem atamasında tam yetkiye sahiptir ve yazıların yayımlanması ile ilgili nihai karardan sorumludur.

Gelişim: Editör, derginin sürekli gelişimini sağlamalıdır.

Karar Kriterleri: Editörler, çalışmaların önemi, özgünlüğü, geçerliliği ve anlatımın açıklığına dayanarak karar vermelidir.

Kör Hakemlik Süreci: Kör hakemlik ve değerlendirme süreci açıkça tanımlanmalı ve sapmalar önlenmelidir.

Yazar Rehberi: Yazarlar için ayrıntılı bir rehber yayınlanmalı ve düzenli olarak güncellenmelidir.

Bildirim ve Geri Dönüş: Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde geri dönüş sağlanmalıdır.

Kişisel Veri Koruma: Editörler, çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamalı ve bireylerin açık rızası belgelenmemişse çalışmayı reddetmelidir. Ayrıca, yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumakla sorumludur.

Fikri Mülkiyet Koruma:  Editörler, yayınlanan makalelerin fikri mülkiyet haklarını korumalı, ihlaller durumunda dergi ve yazarların haklarını savunmalıdır. Ayrıca, makalelerin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi için gerekli önlemleri almalıdır.

Şikayet Yönetimi: Editörler, yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikayetleri dikkatle incelemeli ve bu şikayetlere aydınlatıcı ve açıklayıcı bir şekilde yanıt vermelidir.

Politik ve Ticari Kaygılar: Dergi sahibi, yayıncı ve diğer herhangi bir politik veya ticari unsur, editörlerin bağımsız karar alma sürecini etkilemez.

Çıkar Çatışması Yönetimi
Editörler, yazarlar, hakemler ve diğer editörler arasındaki çıkar çatışmalarını dikkate alarak çalışmaların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlanmasını sağlamalıdır.
Editör ve yardımcı editörler, etik değerler çerçevesinde tarafsızlık, gizlilik, kalite yönetimi, çıkar çatışması yönetimi ve kişisel veri koruma gibi ilkeleri benimseyerek derginin bütünlüğünü ve güvenilirliğini sağlamakla sorumludurlar.

Hakemin Etik Sorumlulukları

Akademik yayın sürecinde temel bir unsur olan hakemler, yayınlanacak çalışmaların kalitesini ve güvenilirliğini belirlemede önemli bir role sahiptir. Bu bağlamda, hakemlerin sorumlulukları şunları kapsar:
Tarafsız Değerlendirme: Hakemler, yazıları değerlendirirken yazarların kişisel özelliklerini dikkate almadan sadece bilimsel içeriğe odaklanmalıdır.
Çıkar Çatışması: Hakemlerin, araştırma, yazarlar veya destekleyicilerle ilgili herhangi bir çıkar veya rekabet çatışması olmamalıdır.
Nesnellik: Hakemlerin kararları tarafsız ve nesnel olmalıdır.
İlgili Yayınların Belirtilmesi: Hakemler, yazarlara atıf yapılmamış fakat ilgili olan yayınları belirtmelidir.
Gizlilik ve İhlal Bildirimi: Hakemler, gönderilen yazılarla ilgili tüm bilgileri gizli tutmalı ve herhangi bir telif hakkı ihlali veya intihal durumunu editöre bildirmelidir.
Uygunluk ve Affı İsteme: Hakem, bir yazının kendi uzmanlık alanına uygun olmadığını veya hızlı değerlendirme yapamayacağını düşünüyorsa editörü bilgilendirip değerlendirme sürecinden affını istemelidir.
Uzmanlık: Hakemler, sadece kendi uzmanlık alanına giren çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmelidir.
Tarafsızlık ve Gizlilik: Hakemler, tarafsız ve gizlilik ilkesine uygun olarak değerlendirme yapmalıdır.

Hakemler, derginin etik kısmında tarafsızlık, nesnellik, çıkar çatışmasının olmaması, ilgili yayınların belirtilmesi, gizlilik ve ihlal bildirimi, uygunluk ve affı isteme, uzmanlık ve tarafsızlık ile gizliliğe uyumlu değerlendirme yapmalıdır.


Etik Olmayan Bir Durumla Karşılaşıldığında,

Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi’nde yukarıda bahsedilen etik sorumluluklar ve dışında etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşıldığında lütfen tead@marmara.edu.tr adresine e-posta yoluyla bildiriniz.





MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi (TEAD)’ne başvurusu yapılan makaleler, yazarlardan hakemlerin ve hakemlerden ise yazarların kimliklerinin gizlendiği iki yönlü kör hakemlik süreciyle şu aşamalarda değerlendirilmektedir:

Ön İnceleme Süreci
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi (TEAD)’ne gönderilen makalelerin editörler tarafından ön incelemesi yapılarak değerlendirilir. Bu aşamada, TEAD’nin amaç, kapsam ve yayın politikalarına uymayan, dil ve anlatım kurallarına uygun olmayan, araştırma yönteminde eksik/hata bulunan, etik ilkelere uygun olmayan, özgün olmayan ve benzerlik oranı yüksek olan makaleler reddedilir. Reddedilen çalışmaların yazarları, gönderim tarihinden itibaren en erken 10 gün içerisinde bilgilendirilir. Uygun bulunan çalışmalar ön değerlendirmeye alınır.

Benzerlik-Özgünlük Denetimi
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi (TEAD)’ne başvurusu yapılan makale ile yayım aşamasına gelen her makalenin benzerlik-özgünlük durumunu belirlemek amacıyla intihal denetiminden geçirilmesi zorunludur. Benzerlik-intihal denetimi yazarların dergiye makalelerini yükledikleri aşamada Dergipark sisteminin sağlamış olduğu otomatik benzerlik-intihal denetimi ile (intihal.net) ve ayrıca iThenticate programıyla editörlerce yapılır. Editörler Kurul’unca benzerlik oranı % 20’den fazla olan makaleler reddedilir. 

Ön Değerlendirme
Uygun bulunan makalelerin ön değerlendirmesi için makalenin konusu ile ilgili olan alan editörüne iletilir. Alan editörüne gönderilen makale, makalede yer alacak başlıklar; girişte alanyazın, yöntem, bulgular ve yorum, tartışma-sonuç ve öneriler bölümleri, derginin kapsamı ve yayın politikaları, özgünlük ve güncellik açısından incelenir. Alan editörü, inceleme sonucunu bir rapor ile editöre bildirir. Ön değerlendirmede alan editörünce uygun bulunmayan makaleleri editör reddeder. Alan editörü, uygun bulduğu makaleler için hakem önerilerini de inceleme raporuyla editöre iletir. Bu inceleme sonucunda uygun bulunmayan çalışmalar en geç 15 gün içerisinde editör değerlendirme raporu ile birlikte yazara iade edilir. Uygun bulunan çalışmalar ise hakem değerlendirme sürecine alınır.

Hakem Süreci
Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen aday makaleler için; çalışmaların içeriğine ve hakemlerin uzmanlık alanlarına göre en az iki hakem atanır.  Yazar(lar)ın görev yaptığı kuruluştan, yazar(lar)la çatışma ve çıkar birliği bulunanlardan, alanı makaleyle ilgili olmayanlardan, tez danışmanı ya da tezin jüri üyelerinden hakem atanmamasına özen gösterilir. Derginin bir sayısında aynı hakeme değerlendirmesi için bir makaleden fazla makale gönderilmez. Hakemler değerlendirdikleri çalışmalar hakkındaki hiçbir süreci ve belgeyi paylaşamazlar. 

Makale Değerlendirme Ölçütleri
Hakemler makaleleri aşağıdaki ölçütlere göre değerlendirir:

Giriş: Araştırma konusunun kuramsal çerçevesi ve bilimsel alan yazındaki karşılığına, araştırmanın problemi, amaçlarına/hipotezlerine giriş kısmında yer verilip verilmediği,

Yöntem: Araştırmanın modeli, sınırlılıkları, örneklem/çalışma grupları, veri toplama araçları (geçerliği ve güvenirliği), veri toplama/uygulama/deney süreci, verilerin analizi ve araştırmanın etik sürecine dair açıklamalara yöntem kısmında yer verilip verilmediği,

Bulgular: Çalışmanın problemi, amacı/hipotezi ile ilişkili ve bütünlüğü koruyacak biçimde bağlantılı tablo, şekil, grafik/resimlerle açıklanıp açıklanmadığı.

Tartışma, Sonuç ve Öneriler: Araştırmanın problemi, amacı/hipotezi bağlamında, elde edilen bulgular alan yazın ve yazar yorumları ile tartışılıp tartışılmadığı, sonuçların, tartışmalar odağında ortaya çıkan temel fikirler şeklinde açıklanıp açıklanmadığı, önerilerin, çalışmanın tartışma ve sonucuna uygun, alan yazına katkı sağlayacak, gelecekte yapılabilecek çalışmalara ve alandaki uygulamalara yönelik olup olmadığı,

Genel Değerlendirme: Aday çalışma başlığının içeriği kapsaması, Türkçe'nin kurallara uygun kullanımı, kaynak ve referansların APA 7 kurallarına uygun olarak verilmesi, çalışmanın bir bütün olarak özgünlüğü, eğitim alan yazınına ve alandaki uygulamalara sağladığı katkı hakkındaki hakem görüşünü kapsar.

Hakem Değerlendirme Süreci
Hakem değerlendirme süreci en çok 3 haftadır. Hakemin talebi doğrultusunda gerektiğinde süre uzatılabilir. Hakemlerden veya editörlerden gelen düzeltme önerilerinin yazarlar tarafından 15 gün içerisinde makale üzerinde yapılması zorunludur. Hakemler bir çalışmada yazar düzeltmelerini inceleyerek uygunluğuna karar verebilecekleri gibi gerekliyse birden çok defa yazardan düzeltme isteyebilir. Yazar istenilen düzeltme ve iyileştirme önerilerini eksiksiz, açıklayıcı ve zamanında tamamlayarak dergi sistemine yüklemelidir. Hakemlerden gelen görüşler, editör ve yardımcıları tarafından 1 hafta içerisinde incelenir. Bu inceleme sonucunda editör çalışmaya ilişkin sonucu Yayın Kuruluna iletir.


Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi (TEAD) ücretsiz bir dergidir. Yazarlardan ve okuyuculardan hiçbir ücret talep etmez.

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi açık erişimli bir dergidir.

by-nc.png

The content of the Journal of Research in Elementary Education is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial- 4.0 International License.