Çalışmanın amacı, Senegal'in Ziguinchor bölgesindeki Carapa procera işletmelerinin ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliklerini belirlemektir. Araştırmanın verileri Ziguinchor bölgesinde tesadüfi örnekleme yöntemine göre belirlenen 151 adet üreticiden elde edilmiştir. Araştırmada Carapa procera işletmelerinin sürdürülebilirliğinin ölçülmesinde FAO tarafından geliştirilen Tarım ve Gıda Ürünleri Sürdürülebilirliğin Değerlendirilmesi (SAFA) ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Carapa işletmelerinin çevresel sürdürülebilirliği 0.40, ekonomik sürdürülebilirliği 0.50, sosyal sürdürülebilirliği ise 0.49 olarak bulunmuştur. İşletmelerde çevresel sürdürülebilirliğe en fazla katkıyı sağlayan faktörler toprak kullanımı ve biyoçeşitlilik ile ilgili faktörler iken, ekonomik sürdürülebilirliğe en fazla katkı sağlayan faktörler ürün kalitesi ve bilgileri ile kırılganlık ilgili faktörlerdir. Sosyal sürdürülebilirliğe en fazla katkı sağlayan faktörler ise insan güvenliği ve sağlığı ile eşitlikle ilgili faktörlerdir. Carapa işletmelerinde işletme büyüklüğü arttıkça çevresel ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlikte artmaktadır. Carapa işletmelerinin sürdürülebilirliğinin artırılmasında işletme ölçeklerinin büyümesine yönelik yetkililerce önlem alınması gerekmektedir.
The aim of the study was to determine the economic, social and environmental sustainability of the Carapa procera farming in the Ziguinchor region of Senegal. The data of the study were obtained from 151 producers determined according to snowball sampling method in the Ziguinchor region. In the study, the Sustainability Assessment of Food and Agriculture systems (SAFA) agricultural and food products sustainability assessment scale developed by FAO was used to measure the sustainability of Carapa procera farming. The results of the research shows that the environmental sustainability of Carapa farms was found to be 0.40, economic sustainability was 0.50 and social sustainability was 0.49. While the most contributor factors to the environmental sustainability of the farms are related to land use and biodiversity, the most contributor factors to the economic sustainability of the farms are related to the vulnerability of product quality and information. The most contributor factors to the social sustainability of the farms are related to human safety, health and equity. As the farm size increases in Carapa farms, environmental, economic and social sustainability increases. In order to increase the sustainability of Carapa farms, the measures on increasing farm scale and modernizing Carapa procera orchards should be taken by the authorities.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tarım Politikaları |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 28 Aralık 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 2 |