Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Carapa İşletmelerinin Ekonomik Sosyal ve Çevresel Sürdürülebilirliği : Senegal’in Ziguinchor Bölgesi Örneği

Yıl 2022, Cilt: 8 Sayı: 2, 105 - 115, 30.12.2022

Öz

Çalışmanın amacı, Senegal'in Ziguinchor bölgesindeki Carapa procera işletmelerinin ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliklerini belirlemektir. Araştırmanın verileri Ziguinchor bölgesinde tesadüfi örnekleme yöntemine göre belirlenen 151 adet üreticiden elde edilmiştir. Araştırmada Carapa procera işletmelerinin sürdürülebilirliğinin ölçülmesinde FAO tarafından geliştirilen Tarım ve Gıda Ürünleri Sürdürülebilirliğin Değerlendirilmesi (SAFA) ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Carapa işletmelerinin çevresel sürdürülebilirliği 0.40, ekonomik sürdürülebilirliği 0.50, sosyal sürdürülebilirliği ise 0.49 olarak bulunmuştur. İşletmelerde çevresel sürdürülebilirliğe en fazla katkıyı sağlayan faktörler toprak kullanımı ve biyoçeşitlilik ile ilgili faktörler iken, ekonomik sürdürülebilirliğe en fazla katkı sağlayan faktörler ürün kalitesi ve bilgileri ile kırılganlık ilgili faktörlerdir. Sosyal sürdürülebilirliğe en fazla katkı sağlayan faktörler ise insan güvenliği ve sağlığı ile eşitlikle ilgili faktörlerdir. Carapa işletmelerinde işletme büyüklüğü arttıkça çevresel ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlikte artmaktadır. Carapa işletmelerinin sürdürülebilirliğinin artırılmasında işletme ölçeklerinin büyümesine yönelik yetkililerce önlem alınması gerekmektedir.

Kaynakça

  • 1. Andel, T.R., Van, M.A., ve Banki, O.S. (2003). Commercial Non-Timber Forest Products of the Guiana Shield: an inventory of commercial NTFP extraction and possibilities for sustainable harvesting. Netherlands Committee for IUCN, Amsterdam.
  • 2. Anonymous, (2008). Handbook on Constructing Composite Indicators. Methodology and User Guide, OECD. ISBN 978-92-64-04345-9, 156.
  • 3. Başer, U. (2021). Economic, social and environmental aspects of the beef supply chain And fattening companies sürdürülabilirliği: Samsun ili örneği. Ph.Dr.Thesis, Ondokuz Mayıs University Institute of Graduate Education, Department of Agricultural Economics, 208, Samsun.
  • 4. Başer, U., Bozoğlu, M., Topuz Kılıç, B. (2017). Tarım işletmelerinde çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliğin ölçülmesi. Akademia Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, 2(3), 1-13.
  • 5. DeFilipps, R.A., Maina, S.L., ve Crepin, J. (2004). Medicinal Plants of the Guianas (Guyana, Suriname, French Guiana). Meliaceae, 182–183. Biological Diversity of the Guiana Shield, Smithsonian Institution. http://botany.si.edu/bdg/medicinal/.
  • 6. FAO, (2013). Sustainability Assessment of Food and Agriculture Systems (SAFA): Guidelines, Version 3.0. Food and Agricultural Organization of the United Nations. Retrievedfrohttp://www.fao.org/fileadmin/templates/nr/sustainability_pathways/docs/SAFA_Guidelines_Version_3.0.pdf.
  • 7. Guillemot, (2004). Le Carapa, un arbre tropical aux intérêts écologiques et économiques prometteurs. Rapport de stage. Paris-Grignon: INRA,http://www.carapa.org/ data/File/pdf/Rapport de stage Nicolas Guillemot.pdf,(20/12/2010).
  • 8. Sambou, R. Lambal, R. (2015). Contribution à la conservation des espèces végétales à forte valeur ajoutée : cas de Carapa procera DC dans la Zone d'Oussouye. Mémoire de licence.
  • 9. Silva, M.A.R. (2004). Biodiversité amazonienne : Les potentialités du carapa. http://www.ufpa.br/numa/ecoturismo/disciplinas/curriculos/amelia.htm
  • 10. Tiétiambou, F.R.S., Lykke, A.M., Dembélé, U., El Mekki, A.A., Korbéogo, G., ve Ouédraogo, A. (2020). Analyse organisationnelle et économique de la chaine de valeur du savon produit artisanalement à partir d'huile de Carapa procera DC. au Burkina Faso.Biotechnol. Agron. Soc. Environ. 2020 24(4), 221-234
  • 11. ul Haq, S., ve Boz, I. (2019). Measuring environmental, economic, and social sustainability index of tea farms in Rize Province, Turkey. Environment, Development and Sustainability. 22. 1-23.https://doi.org/10.1007/s10668-019-00310-x

Economic, Social and Environmental Sustainability of Carapa Farming: The Case of The Zigunchor Region of Senegal

Yıl 2022, Cilt: 8 Sayı: 2, 105 - 115, 30.12.2022

Öz

The aim of the study was to determine the economic, social and environmental sustainability of the Carapa procera farming in the Ziguinchor region of Senegal. The data of the study were obtained from 151 producers determined according to snowball sampling method in the Ziguinchor region. In the study, the Sustainability Assessment of Food and Agriculture systems (SAFA) agricultural and food products sustainability assessment scale developed by FAO was used to measure the sustainability of Carapa procera farming. The results of the research shows that the environmental sustainability of Carapa farms was found to be 0.40, economic sustainability was 0.50 and social sustainability was 0.49. While the most contributor factors to the environmental sustainability of the farms are related to land use and biodiversity, the most contributor factors to the economic sustainability of the farms are related to the vulnerability of product quality and information. The most contributor factors to the social sustainability of the farms are related to human safety, health and equity. As the farm size increases in Carapa farms, environmental, economic and social sustainability increases. In order to increase the sustainability of Carapa farms, the measures on increasing farm scale and modernizing Carapa procera orchards should be taken by the authorities.

Kaynakça

  • 1. Andel, T.R., Van, M.A., ve Banki, O.S. (2003). Commercial Non-Timber Forest Products of the Guiana Shield: an inventory of commercial NTFP extraction and possibilities for sustainable harvesting. Netherlands Committee for IUCN, Amsterdam.
  • 2. Anonymous, (2008). Handbook on Constructing Composite Indicators. Methodology and User Guide, OECD. ISBN 978-92-64-04345-9, 156.
  • 3. Başer, U. (2021). Economic, social and environmental aspects of the beef supply chain And fattening companies sürdürülabilirliği: Samsun ili örneği. Ph.Dr.Thesis, Ondokuz Mayıs University Institute of Graduate Education, Department of Agricultural Economics, 208, Samsun.
  • 4. Başer, U., Bozoğlu, M., Topuz Kılıç, B. (2017). Tarım işletmelerinde çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliğin ölçülmesi. Akademia Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, 2(3), 1-13.
  • 5. DeFilipps, R.A., Maina, S.L., ve Crepin, J. (2004). Medicinal Plants of the Guianas (Guyana, Suriname, French Guiana). Meliaceae, 182–183. Biological Diversity of the Guiana Shield, Smithsonian Institution. http://botany.si.edu/bdg/medicinal/.
  • 6. FAO, (2013). Sustainability Assessment of Food and Agriculture Systems (SAFA): Guidelines, Version 3.0. Food and Agricultural Organization of the United Nations. Retrievedfrohttp://www.fao.org/fileadmin/templates/nr/sustainability_pathways/docs/SAFA_Guidelines_Version_3.0.pdf.
  • 7. Guillemot, (2004). Le Carapa, un arbre tropical aux intérêts écologiques et économiques prometteurs. Rapport de stage. Paris-Grignon: INRA,http://www.carapa.org/ data/File/pdf/Rapport de stage Nicolas Guillemot.pdf,(20/12/2010).
  • 8. Sambou, R. Lambal, R. (2015). Contribution à la conservation des espèces végétales à forte valeur ajoutée : cas de Carapa procera DC dans la Zone d'Oussouye. Mémoire de licence.
  • 9. Silva, M.A.R. (2004). Biodiversité amazonienne : Les potentialités du carapa. http://www.ufpa.br/numa/ecoturismo/disciplinas/curriculos/amelia.htm
  • 10. Tiétiambou, F.R.S., Lykke, A.M., Dembélé, U., El Mekki, A.A., Korbéogo, G., ve Ouédraogo, A. (2020). Analyse organisationnelle et économique de la chaine de valeur du savon produit artisanalement à partir d'huile de Carapa procera DC. au Burkina Faso.Biotechnol. Agron. Soc. Environ. 2020 24(4), 221-234
  • 11. ul Haq, S., ve Boz, I. (2019). Measuring environmental, economic, and social sustainability index of tea farms in Rize Province, Turkey. Environment, Development and Sustainability. 22. 1-23.https://doi.org/10.1007/s10668-019-00310-x
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Tarım Politikaları
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mamadou Abdoul Ba

Mehmet Bozoğlu 0000-0001-8333-1865

Erken Görünüm Tarihi 28 Aralık 2022
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ba, M. A., & Bozoğlu, M. (2022). Economic, Social and Environmental Sustainability of Carapa Farming: The Case of The Zigunchor Region of Senegal. Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, 8(2), 105-115.