Araştırma Makalesi

Türkiye'de Toplumsal Kalkınmada Somut Olmayan Kültürel Mirasın Yönetimi

Cilt: 40 Sayı: 2 30 Haziran 2026
PDF İndir
TR EN

Türkiye'de Toplumsal Kalkınmada Somut Olmayan Kültürel Mirasın Yönetimi

Öz

Amaç: Çalışmanın amacı, toplumsal kalkınmada somut olmayan kültürel mirasın (SOKÜM) yönetimi konusunda Türkiye’deki yasal düzenlemelerin ve karar verici yetkililerin farkındalıklarını değerlendirmektir. Yöntem: Araştırmada nitel veri toplama yöntemi olan doküman analizi ve yarı yapılandırılmış görüşme ile nicel veri toplama yöntemi olan anket tekniği kullanılmaktadır. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sisteminden anahtar kelimelerle politika belgelerine erişim sağlanmıştır. Analiz aşamasında politika belgeleri MAXQDA 24 yazılımına yüklenmiştir. Politika belgelerinden kodlar oluşturulmuş, sıklık bilgileri belirlenmiştir. Katılımcılardan elde edilen veriler de üç aşamada analiz edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme sorularından alınan yanıtlar MAXQDA 24 ile anket soruları ise SPSS 22 ile analiz edilmiştir. Her iki yazılımdan elde edilen verilerin sıklık ve yüzde bilgileri tablolarla gösterilmiştir. Bulgular: Çalışmanın bulgularına göre Türkiye’de toplumsal kalkınmada SOKÜM’ün yönetiminde koruma, erişim ve sürdürülebilirlik bağlamında sosyal, ekonomik, kültürel ve teknolojik unsurların tümünü içeren üretici kültür politikası bulunmamaktadır. Ancak dijital kültür ekonomisi konusunda çalışmaların planlandığı bulgular arasındadır. Katılımcıların toplumsal kalkınmada SOKÜM’ün yönetimi konusunda bilgi ve farkındalık düzeylerinin yüksek olduğu da araştırma sonucunda elde edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda Türkiye’de toplumsal kalkınmada SOKÜM’ün yönetiminin dağınık yapıda olduğu belirlenmiştir. Sosyal, ekonomik, kültürel ve teknolojik gelişme unsurlarını içeren, koruma, erişim ve sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda yol gösterici niteliği olabilecek bir yasal düzenleme ya da politika belgesi bulunmamaktadır. SOKÜM yetkililerinin bilgi ve farkındalık düzeyleri bulunmaktadır. İş birliği çalışmalarıyla etkili yönetim faaliyetleri gerçekleşebilir. Özgünlük: Literatürde toplumsal kalkınmada SOKÜM’ün yönetimi konusunda sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu bağlamda çalışma konusu oldukça önemlidir. Bu araştırmayla Türkiye’de toplumsal kalkınmada SOKÜM’ün yönetiminde kültürel bellek kurumları öncülüğünde eğitim, kültür, sanat, teknoloji ve ekonomi unsurlarının tümünü kapsayan yasal düzenlemenin yer almadığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Toplumsal kalkınma, somut olmayan kültürel miras, toplumsal kalkınmada somut olmayan kültürel mirasın yönetimi

Etik Beyan

Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Etik Kurulu Kurulundan (21.05.2024 tarih ve 2024/10 numaralı toplantıda) etik onay ve yazılı izin alınmıştır.

Kaynakça

  1. Abu, R., Grace, M. ve Carroll, M. (2011). The role of the rural public library in community development and empowerment. The International Journal of the Book, 8 (2), 63-74.
  2. Alpan, A. (2021). Yaratıcı endüstrilerin kentsel politikalardaki yeri. International Journal of Social, Humanities and Administrative Sciences, 7(47), 2401-2420.
  3. Altheide, D.L. (1996). Process of qualitative document analysis in qualitative media analysis. Sage Press.
  4. Araştırma ve Eğitim (2023). https://aregem.ktb.gov.tr/
  5. Baki Nalcıoğlu, Z. S. (2018). Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi ve müze: yaklaşımlar, uygulama örnekleri, risk alanları. Milli Folklor, 120, 131-139.
  6. Bandarin, F., Hosagrahar, J. ve Albernaz, F. S. (2011). Why development needs culture. Journal of Cultural Heritage Management and Sustainable Development, 1(1), 15-25.
  7. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Yönetmeliği. (2004). T.C. Resmi Gazete, Sayı: 25497, 19 Haziran 2004.
  8. Bonn, M., Kendall, L. ve Mc Donough, J. (2017). Libraries and archives and the preservation of intangible cultural heritage: Defining a research agenda. CORE, 1-61.
  9. Celi, E. M. ve Moore, R. E. (2015). Safeguarding intangible cultural heritage through youth employment and public/private partnerships. 2015 Digital Heritage içinde (s. 475-476). https://doi.org/10.1109/DigitalHeritage.2015.7419555
  10. Cerisola, S. (2019). A new perspective on the cultural heritage–developmentnexus: the role of creativity. Journal of Cultural Economics, 43, 21-56.

Kaynak Göster

APA
Şener, E., & Önal, İ. (2026). Türkiye’de Toplumsal Kalkınmada Somut Olmayan Kültürel Mirasın Yönetimi. Türk Kütüphaneciliği, 40(2), 226-256. https://izlik.org/JA95RZ92XL
AMA
1.Şener E, Önal İ. Türkiye’de Toplumsal Kalkınmada Somut Olmayan Kültürel Mirasın Yönetimi. TK. 2026;40(2):226-256. https://izlik.org/JA95RZ92XL
Chicago
Şener, Esma, ve İnci Önal. 2026. “Türkiye’de Toplumsal Kalkınmada Somut Olmayan Kültürel Mirasın Yönetimi”. Türk Kütüphaneciliği 40 (2): 226-56. https://izlik.org/JA95RZ92XL.
EndNote
Şener E, Önal İ (01 Haziran 2026) Türkiye’de Toplumsal Kalkınmada Somut Olmayan Kültürel Mirasın Yönetimi. Türk Kütüphaneciliği 40 2 226–256.
IEEE
[1]E. Şener ve İ. Önal, “Türkiye’de Toplumsal Kalkınmada Somut Olmayan Kültürel Mirasın Yönetimi”, TK, c. 40, sy 2, ss. 226–256, Haz. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95RZ92XL
ISNAD
Şener, Esma - Önal, İnci. “Türkiye’de Toplumsal Kalkınmada Somut Olmayan Kültürel Mirasın Yönetimi”. Türk Kütüphaneciliği 40/2 (01 Haziran 2026): 226-256. https://izlik.org/JA95RZ92XL.
JAMA
1.Şener E, Önal İ. Türkiye’de Toplumsal Kalkınmada Somut Olmayan Kültürel Mirasın Yönetimi. TK. 2026;40:226–256.
MLA
Şener, Esma, ve İnci Önal. “Türkiye’de Toplumsal Kalkınmada Somut Olmayan Kültürel Mirasın Yönetimi”. Türk Kütüphaneciliği, c. 40, sy 2, Haziran 2026, ss. 226-5, https://izlik.org/JA95RZ92XL.
Vancouver
1.Esma Şener, İnci Önal. Türkiye’de Toplumsal Kalkınmada Somut Olmayan Kültürel Mirasın Yönetimi. TK [Internet]. 01 Haziran 2026;40(2):226-5. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95RZ92XL