Araştırma Makalesi

ALEVİLİKTE HAC VE KÂBE TASAVVURU

Sayı: 116 18 Aralık 2025
PDF İndir
TR EN

ALEVİLİKTE HAC VE KÂBE TASAVVURU

Öz

Bu çalışma, hac ve Kâbe kavramlarının zahiri ve bâtıni boyutlarını Alevilik bağlamında ele almaktadır. Çalışma kapsamında, Alevilikte ritüelistik bir formdan ziyade içsel bir tekâmül süreci olarak tasavvur edilen hac ve Kâbe kavramları çerçevesinde oluşan semantik alan sembol okuma aracılığıyla yorumlanmıştır. Sembollerin yorumlanması ve anlamlandırılmasında bağlamsal analiz tercih edilmiş, Alevi-Bektaşi metin yaratıcılarının dil ve terminolojisine sadık kalınmış ve geleneğin anlamsal tutarlılığını ve bütünlüğünü örneklendirmek için metinler arası karşılaştırmalar kullanılmıştır. Alevi-Bektaşi klasik kaynakları arasında yer alan Buyruklar, Makâlât, Velâyetnâmeler ve Hacı Bektaş Veli’ye isnat edilen eserler ve yol ulusu olarak kabul edilen Hak âşıklarının şiirleri üzerinden yürütülen incelemede, hac ve Kâbe kavramlarının “müminin kalbi Beytullah” hadisi ve bu hadisten mülhem ortaya çıkan tasavvufi yaklaşım çerçevesinde, Allah’ın insanın gönlünde tecelli etmesine vesile olan bir tekâmül sürecinin tasavvur edildiği tespit edilmiştir. Yapılan tasavvufi sembolik okumalar, Alevi inanç sisteminde dört kapı öğretisi çerçevesinde zahir ve bâtın ilişkisinin bir bütün olarak ele alındığını, Aleviliğin hac ve Kâbe anlayışında “tevhid” nazariyesinin merkezi konumda olduğunu göstermiştir. Velâyetnâmelerdeki menkıbevi anlatıların mürşidin gönlünü Kâbe bilme, gönül yapma ve insanı ilahi hakikatin aynası olarak görme gibi sembolik temalar üzerinden bâtıni hac ve Kâbe anlayışını somutlaştırdığı, bu durumun Alevi-Bektaşi âşık ve şairlerinin şiirlerinde çok daha belirgin olduğu görülmüştür. Alevi inanç sisteminde hac, fiziksel bir yolculuğun ötesinde, nefsin arınması, gönül Kâbe’sinin imarı ve Hak’ta fena bulma süreci olarak değerlendirilmiş, bunun neticesi olarak da Aleviliğin hac ve Kâbe tasavvuru özelinde bâtıni, yani insanın iç âlemine yönelik anlayışının zahiri olanı kuşatan bir tasavvufi öğreti inşa ettiği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Afîfî, Ebu’l-Alâ. Tasavvuf, İslam’da Manevî Hayat. İstanbul: İz Yayıncılık, (2004).
  2. Altınok, Baki Yaşa. (haz.). “Fâtiha Sûresi Tefsiri.” Hacı Bektaş Veli Külliyatı. ed. Gıyasettin Aytaş. 169-201. Ankara: Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Merkezi Yayınları, 2010b.
  3. Altınok, Baki Yaşa. (haz.). “Kitâbü’l-Fevâ’id.” Hacı Bektaş Veli Külliyatı. ed. Gıyasettin Aytaş. 19-167. Ankara: Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Merkezi Yayınları, 2010a.
  4. Aslanoğlu, İbrahim. Şah İsmail Hatayi (Divan, Dehnâme, Nasihatnâme ve Anadolu Hatayileri). İstanbul: Der Yayınları, 1992.
  5. Atalay, Adil Ali. (haz.). Âşık İbreti İlme Değer Verdim. İstanbul: Can Yayınları, 1996.
  6. Attar, Feridüddîn. Evliya Tezkireleri. çev. Süleyman Uludağ, İstanbul: Kabalcı Yayınevi, (2007). Ayan, Hüseyin. (haz.). Nesîmî Dîvanı. Ankara: Akçağ Yayınları, 1990.
  7. Aytaş, Gıyasettin (ed.). Hacı Bektaş Veli Külliyatı. Ankara: Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Merkezi Yayınları, 2010.
  8. Aytaş, Gıyasettin. (haz.). “Makâlât-ı Gaybiyye ve Kelimât-ı Ayniyye.” Hacı Bektaş Veli Külliyatı. ed. Gıyasettin Aytaş. 329-469. Ankara: Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Merkezi Yayınları, 2010.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alevilik Bektaşilik Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

18 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

15 Ekim 2025

Kabul Tarihi

17 Kasım 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Sayı: 116

Kaynak Göster

APA
Akın, B. (2025). ALEVİLİKTE HAC VE KÂBE TASAVVURU. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 116, 1-32. https://doi.org/10.60163/tkhcbva.1804612
AMA
1.Akın B. ALEVİLİKTE HAC VE KÂBE TASAVVURU. TKHBVD. 2025;(116):1-32. doi:10.60163/tkhcbva.1804612
Chicago
Akın, Bülent. 2025. “ALEVİLİKTE HAC VE KÂBE TASAVVURU”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 116: 1-32. https://doi.org/10.60163/tkhcbva.1804612.
EndNote
Akın B (01 Aralık 2025) ALEVİLİKTE HAC VE KÂBE TASAVVURU. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 116 1–32.
IEEE
[1]B. Akın, “ALEVİLİKTE HAC VE KÂBE TASAVVURU”, TKHBVD, sy 116, ss. 1–32, Ara. 2025, doi: 10.60163/tkhcbva.1804612.
ISNAD
Akın, Bülent. “ALEVİLİKTE HAC VE KÂBE TASAVVURU”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 116 (01 Aralık 2025): 1-32. https://doi.org/10.60163/tkhcbva.1804612.
JAMA
1.Akın B. ALEVİLİKTE HAC VE KÂBE TASAVVURU. TKHBVD. 2025;:1–32.
MLA
Akın, Bülent. “ALEVİLİKTE HAC VE KÂBE TASAVVURU”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, sy 116, Aralık 2025, ss. 1-32, doi:10.60163/tkhcbva.1804612.
Vancouver
1.Bülent Akın. ALEVİLİKTE HAC VE KÂBE TASAVVURU. TKHBVD. 01 Aralık 2025;(116):1-32. doi:10.60163/tkhcbva.1804612

Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi'nde yayımlanan makaleler Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International 33890 lisansı ile lisanslanmıştır.