Cilt: 38 Sayı: 1, 26.01.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makaleleri

Amaçlar, Kapsam ve Hedef Kitle
Trends in Business and Economics, ekonomi alanında bilimsel düzeyi en yüksek makaleleri yayınlayarak literatüre değerli bir katkı sunmayı amaçlamaktadır. Dergi, etik kurallara uygun olarak hazırlanan orijinal makaleleri, derlemeleri ve editöre mektupları yayınlamaktadır.


Kapsamı,  Trends in Business and Economics, ekonomi ve işletme ile ilişkili alanlardaki makaleleri kapsamaktadır. Trends in Business and Economics, teorik temellere dayanan ve ampirik bulgularla desteklenen özgün makalelere odaklanmaktadır.

Derginin hedef kitlesi akademisyenler, araştırmacılar, profesyoneller, öğrenciler, ilgili profesyonel ve akademik kurum ve kuruluşlardır.

Makale Gönderim Tanıtımına buradan ulaşabilirsiniz.

Makale Gönderim Tanıtımı videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Derginin başvuru, hakemlik, yayın ve etik standartlarla ilgili politikaları hakkında kapsamlı bilgi için Politikalar sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Benzer şekilde, dergi hakkında ayrıntılı bilgi için lütfen Hakkında sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Derginin yönergelerine uygunluğu sağlamak için herhangi bir makale göndermeden önce derginin politikalarını gözden geçirmeniz şiddetle tavsiye edilmektedir.

Değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler orijinal olmalı ve daha önce herhangi bir elektronik veya basılı ortamda sunulmamış veya yayınlanmamış olmalıdır. Bir makale daha önce bir konferans veya toplantıda sunulmuşsa, yazarlar organizasyonun adı, tarihi ve yeri de dahil olmak üzere etkinlik hakkında ayrıntılı bilgi vermelidir.

Yazarların makaleleri aşağıda listelenen ilgili kılavuza uygun olarak hazırlamaları gerekmektedir:

- Gözleme dayalı özgün araştırma çalışmaları: STROBE rehberleri
- Sistematik incelemeler ve meta-analizler: PRISMA rehberleri (protokoller için lütfen PRISMA-P rehberlerine bakınız)
- Davranışsal ve halk sağlığı müdahalelerinin randomize olmayan değerlendirmeleri: TREND rehberi
- Nitel araştırmalar: SRQR rehberi

Araştırmanız için doğru rehberi bulmak için lütfen Equator Network tarafından hazırlanan anketi buradan doldurun.

Trends in Business and Economics, cinsiyet ve toplumsal cinsiyet konularının araştırmaya dahil edilmesini teşvik etmek için yazarları makalelerini hazırlarken 'Araştırmada Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği - SAGER - yönergelerini' takip etmeye teşvik etmektedir. Yazarlar, makalelerini göndermeden önce, anlaşılması kolay, yaygın hata ve tuzaklardan arınmış, açık, özlü ve doğru makaleler üretmek için EASE Yazarlar ve Çevirmenler için Rehber'e başvurabilirler.

Makalelerin stili, Amerikan Psikoloji Derneği (APA) Yayın El Kitabı, Yedinci Baskı (2020)'ya uygun olmalıdır.

Makaleler yalnızca derginin çevrimiçi makale gönderme ve değerlendirme sistemi aracılığıyla gönderilebilmektedir. Başka bir yolla gönderilen makaleler ve yazarlardan biri dışında herhangi biri tarafından gönderilen makaleler değerlendirmeye alınmamaktadır.

Makale dosyalarına ek olarak, yazarların ilk başvuru sırasında aşağıdakileri göndermeleri gerekmektedir:

Telif Hakkı Sözleşmesi ve Yazarlık Onay Formu

Makalenin Hazırlanması

Başlık sayfası: Tüm başvurularla birlikte ayrı bir başlık sayfası gönderilmeli ve bu sayfa aşağıdakileri kapsamalıdır:
- Makalenin tam başlığı ve en fazla 50 karakterden oluşan kısa bir başlık (running head),
- Yazar(lar)ın ad(lar)ı, bağlı oldukları kurumlar, en yüksek akademik derece(ler)i ve ORCID kimlikleri,
- Destek bilgileri ve diğer fon kaynakları hakkında detaylı bilgi,
- Sorumlu yazarın adı, adresi, telefonu (cep telefonu numarası dahil) ve e-posta adresi,
- Makalenin hazırlanmasına katkıda bulunan ancak yazarlık kriterlerini karşılamayan kişilere teşekkür.
- Yazar(lar) derginin Yayın Kurulu üyesi ise, bu durum başlık sayfasında belirtilmelidir.

Özet: Her makalenin İngilizce özeti yayımlanmaktadır. Türkçe makaleler için İngilizce özet yazılması zorunludur. Kelime sayısı için lütfen aşağıdaki Tablo 1'e bakınız.

Anahtar Kelimeler: Her makalenin sonunda konu indekslemesi için en az üç en fazla altı anahtar kelime bulunmalıdır. Anahtar kelimeler kısaltma yapılmadan tam olarak listelenmelidir.

MAKALE TÜRLERİ
Araştırma Makaleleri: Araştırma makaleleri, orijinal araştırmalara dayanan yeni bilgiler sağlamaktadır. Araştırma makalelerinin kabulü genellikle araştırmanın özgünlüğüne ve önemine dayanmaktadır. Bir Araştırma Makalesinin ana metni Giriş, Yöntemler, Bulgular ve Tartışma gibi alt başlıklarla yapılandırılmalıdır. Araştırma Makalelerine ilişkin sınırlamalar için lütfen Tablo 1'e bakınız.

İstatistiksel Analizlerin Raporlanması
İstatistiksel analizlere ilişkin bilgiler, Materyal ve Yöntemler bölümü altında ayrı bir alt başlıkla verilmeli ve süreç boyunca kullanılan istatistiksel yazılım mutlaka belirtilmelidir.

Bir araştırma makalesinde istatistiksel veriler raporlanırken, değerlerin açık ve tutarlı bir şekilde sunulması önemlidir. p değerleri, güven aralıkları (CI) ve diğer istatistiksel ölçümler uygun şekilde yuvarlanmalı ve sağlanan yönergelere göre ifade edilmelidir. Örneğin, p değerleri, ilk iki hane sıfır olmadığı sürece ondalık noktanın sağındaki iki haneye kadar ifade edilmelidir, bu durumda üç hane verilmelidir (örneğin, p < .01 yerine p = .002 olarak raporlayın). Bununla birlikte, .05'e yakın değerler üç ondalık basamağa kadar raporlanabilir çünkü .05 istatistiksel anlamlılık için keyfi bir kesme noktasıdır (örn., p = .053). .001'den küçük p değerleri, tam değeri vermek yerine p < .001 olarak belirtilmelidir (örn., p = .000006).

Birimler Uluslararası Birimler Sistemine (SI) uygun olarak hazırlanmalıdır.

Derleme Makaleleri
Belirli bir alanda kapsamlı bilgi ve uzmanlığa sahip ve güçlü bir yayın geçmişi olan yazarlar tarafından yazılan derleme makaleler memnuniyetle karşılanmaktadır. Hatta bu yazarlar dergiye bir derleme makale ile katkıda bulunmaya davet edilebilmektedir. Derleme makaleleri, derginin konusuyla ilgili mevcut bilgi durumuna kapsamlı bir genel bakış sağlamalı ve ilgili araştırmaların tartışmalarını ve değerlendirmelerini içermelidir. Derleme makalelerinin alt başlıkları yazarlar tarafından planlanabilir. Ancak, her derleme makalesi bir "Giriş" ve bir "Sonuç" bölümü içermelidir. Derleme Makalelere ilişkin sınırlamalar için lütfen Tablo 1'e bakınız.

Editöre Mektuplar
"Editöre Mektup", daha önce yayınlanmış bir makalenin önemli veya gözden kaçan yönlerini tartışan bir yazı türüdür. Bu tür yazılar, derginin kapsamı dahilinde olan ve okuyucuların ilgisini çekebilecek konularda, özellikle de eğitim vakaları hakkında makaleler de sunabilmektedir. Okuyucular, yayınlanan makaleler hakkındaki yorumlarını paylaşmak için "Editöre Mektup" formatını da kullanabilirler. "Editöre Mektup" metni yapılandırılmamış olmalı ve özet, anahtar kelimeler, tablolar, şekiller, resimler veya diğer medyayı içermemelidir. Hakkında yorum yapılan makaleye "Editöre Mektup" içinde uygun şekilde atıfta bulunulmalıdır.

Editoryal Yorumlar
Seçilen makaleler hakkında davet edilen kısa editoryal yorumlar Trends in Business and Economics dergisinde yayınlanmaktadır. Editoryal yorumlar referanslar hariç 1000 kelimeden uzun olmamalıdır. Editoryal yorumlar, dergide yayınlanan araştırma makalesinin konusunda uzman veya yüksek itibara sahip hakemler tarafından kısa bir eleştirel yorum sağlamayı amaçlamaktadır. Yazarlar, dergi tarafından seçilir ve bu tür yorumlar için davet edilir. Özet, Anahtar Kelimeler ve Tablolar, Şekiller, Resimler ve diğer medya dahil değildir.

Tablo 1. Her bir makale türü için kısıtlamalar

Makale türü
Kelime sınırı* 
Özet kelime sınırı 
Referans limiti
Tablo sınırı 
Şekil sınırı
Araştırma Makalesi
4000250 (Yapılandırılmış)5085 veya toplam 10 Şekil
Derleme Makale
700025050610 veya toplam 15 Şekil
Editöre Mektup
600Özet Yok
5Tablo YokŞekil Yok
Editoryal Yorumlar
1000Özet Yok
10Tablo Yok
Şekil Yok
*Kelime sınırı özet, referanslar, tablolar ve şekil açıklamalarını içermemelidir.


Tablolar

Tablolar ana belgede referans listesinden sonra yer almalı ve metin içinde atıfta bulunuldukları sıraya göre ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Her tablonun üzerinde açıklayıcı bir başlık bulunmalı ve tabloda kullanılan kısaltmalar tablonun altında dipnotlarla tanımlanmalıdır (ana metinde tanımlanmış olsalar bile). Tablolar, Kelime işlem yazılımının "tablo ekle" komutu kullanılarak oluşturulmalı ve verilerin okunmasını ve anlaşılmasını kolaylaştırmak için açık bir şekilde düzenlenmelidir. Tablolarda sunulan veriler ana metinde sunulan verilerin tekrarı olmamalı, ana metni desteklemeli ve geliştirmelidir.

APA Formatında Tablo Örnekleri

Tablo 1

Vorlab/e Çalışması için Tanımlayıcı İstatistikler ve Korelasyonlar

Variable
nMSD123456
1. lnternaı-external status a
3,697
0.43
0.419 

-






2. Manager Job performance
2,134
3.14
0.62
-.08
-




3. Starting salary b
3,697
1.01
0.27
.45
-.01
-



4. Subsequent promotlon
3.677
0.33
0.47
.08
.07
.04
-


5. Organlzatlonal tenure
3.677
6.45
6.62
-.29
.09
.01
.09-

6. unİt service performance c
3.505
85.00
6.98
-.25
-.39
.24
.08.01-
Not: a O= internal hlres and 1 = external hlres. b A llnear transformatlon was performed on the sta rtlng salary values to malntaln pay practlce confidentlallty. The standard deviatlon (0.27) can be lnterpreted as 27% of the average startlng salary for ali managers. Thus, ±1 SD includes a range of startlng salarıes from 73% (l.e., 1.00 - 0.27) to 127% (l.e., 1.00 + 0.27) of the average starting saıarıes for afi managers. c values reflect the average across 3 years of data.

"p < .05. -p < .01.

Tablo 2 

Results of Curve-Fitting Analysis Examining the Time Course of Fixations to the Target

Logistic Paramaeter

9-year-olds


M            50

16-year-olds


M            50

t(40)
pCohen's d
Maximum asymptote, proportion
.843           .135
.877         .082
0.951
.347
0.302
Crossover, in ms
759             87
694           42
2.877
.006
0.840
Slope, as change in proportion per ms
0.01          .0002
.002         .0002
2.635
.012
2.028

Kaynak: Örnek Tablolar, APA erişimi  https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/tables-figures/sample-tables

Şekiller ve Şekil Açıklamaları

Şekiller TIFF veya JPEG formatında ayrı dosyalar olarak gönderilmeli ve Word belgesine veya ana makale dosyasına gömülmemelidir. Bir şeklin alt birimleri varsa, her alt birim ayrı bir dosya olarak sunulmalı ve alt birimler tek bir görüntüde birleştirilmemelidir. Şekiller, alt birimleri belirtmek için etiketlenmemelidir (a, b, c, vb.). Bunun yerine, şeklin farklı bölümlerini tanımlamak için şekil açıklaması kullanılmalıdır. Kalın ve ince oklar, ok başları, yıldızlar, yıldız işaretleri ve benzeri işaretler şekil açıklamalarını desteklemek için görseller üzerinde kullanılabilir. Her bir şeklin minimum çözünürlüğü 300 DPI olmalı ve şekiller net ve kolay okunabilir olmalıdır. Şekil açıklamaları ana belgenin sonunda listelenmelidir. Şekillere ana metin içinde atıfta bulunulmalı ve bahsedildikleri sıraya göre ardışık olarak numaralandırılmalıdır.

Kısaltmalar
Makalede kullanılan tüm kısaltmalar ve simgeler, hem özet hem de ana metinde ilk kullanımda tanımlanmalıdır. Kısaltma, tanımın ardından parantez içinde verilmeli ve makale boyunca tutarlı bir şekilde kullanılmalıdır.

Ürünlerin tanımlanması
Bir makalede bir ilaç, ürün, donanım veya yazılım programından bahsederken, parantez içinde ürün hakkında ayrıntılı bilgi vermek önemlidir. Bu bilgiler arasında ürünün adı, ürünün üreticisi ve şirketin bulunduğu şehir ve ülke yer almalıdır. Örneğin, General Electric tarafından Milwaukee, Wisconsin, ABD'de üretilen bir Discovery St PET/BT tarayıcıdan bahsediliyorsa, bilgiler aşağıdaki formatta sunulmalıdır: "Discovery St PET/CT tarayıcı (General Electric, Milwaukee, WI, ABD)." Bu bilginin verilmesi, ürünün uygun şekilde tanımlanmasını ve kredilendirilmesini sağlamaya yardımcı olur.

Ek Materyaller
Ses dosyaları, videolar, veri setleri ve ek belgeler (örneğin, ekler, ek şekiller, tablolar) dahil olmak üzere destekleyici materyallerin makalenin ana metnini tamamlaması amaçlanmıştır. Bu ek materyaller, referans listesinden sonra ayrı bir bölüm olarak sunulmalıdır. Her bir ek materyalin makale ile ilgisini açıklamak için kısa açıklamalar eklenmelidir. Ek materyaller için sayfa numarası gerekli değildir.

Referanslar

Hem metin içi alıntılar hem de referanslar Amerikan Psikoloji Derneği (APA) Yayın El Kitabı, Yedinci Baskı (2020) uyarınca hazırlanmalıdır.

Yayınlara atıfta bulunurken, en yeni ve en güncel kaynaklar tercih edilmelidir. En güncel kaynaklara atıfta bulunmak, makalenin konuyla ilgili ve güncel olmasını ve alandaki en son gelişmeleri yansıtmasını sağlamaya yardımcı olabilir.

Makalelerindeki referansların doğruluğundan emin olmak yazarların sorumluluğundadır. Tüm kaynaklara uygun şekilde atıfta bulunulmalı ve atıflar doğru şekilde biçimlendirilmelidir.

İntihalden kaçınmak için, makalenizdeki diğer kaynakları metin içi alıntılar yoluyla belirtmeniz gerekir. Her metin içi atıf için ilgili bir referans listesi girişi sağlanmalıdır.

APA metin içi atıf stili, yazarın soyadını ve yayın yılını içerir, örneğin (Field, 2005). Doğrudan bir kaynaktan alıntı yapılıyorsa, sayfa numarası da eklenmelidir, örneğin (Field, 2005, s. 14).

Eğer baskı öncesi bir yayına atıfta bulunuluyorsa, DOI numarası referans listesinde belirtilmelidir.

Farklı yayın türleri için referans stilleri aşağıdaki örneklerde sunulmuştur.

Farklı yayın türlerinde referans stilleri aşağıdaki örneklerde sunulmuştur.

Autbor Type
Parentbetical citation
Narrative citation
Direct quote citation in narentbeses 
Direct quote citation with narration 
One author
(Gonzalez, 2019)
(Gonzalez, 2019)
(Gonzalez, 2019, p. 20) 
(Gonzalez, 2019, p. 20) 
Two authors
(Gonzalez & Jones, 2019) 
(Gonzalez & Jones, 2019) 
(Gonzalez & Jones, 2019, P. 20) 
(Gonzalez & Jones, 2019, P. 20) 
Three or more authors
(Gonzalez et al., 2019)
(Gonzalez et al., 2019)
(Gonzalez et al., 2019, p. 20)
(Gonzalez et al., 2019, p. 20)
Group author '" th abbreviation:
First citation Subsequent citations
(American Psychologic.1! Association [APA], 2020)
(APA, 2020) 
(American Psychologic.1! Association [APA], 2020)
(APA, 2020) 
(American Psychologic.1! Association [APA], 2020, s. 19)
(APA, 2020, s. 19) 
(American Psychologic.1! Association [APA], 2020, s. 19)
(APA, 2020, s. 19) 
Group author \\ thout abbreviation 
(University of California, 2020)
(University of California, 2020)
(University of California, 2020, p. 21) 
(University of California, 2020, p. 21) 
No author
("Newdrug," 1993) Use an abbre\ ated version of the title 




Dergi Makalesi: Edwards, A. A., Steacy, L. M., Siegelman, N., Rigobon, V. M., Kearns, D. M., Rueckl, J. G., & Compton, D. L. (2022). Unpacking the unique relationship between set for variability and word reading development: Examining word- and child-level predictors of performance. Journal of Educational Psychology, 114(6), 1242–1256. https://doi.org/10.1037/edu0000696

Kitap Bölümü: Zeleke, W. A., Hughes, T. L., & Drozda, N. (2020). Home–school collaboration to promote mindbody health. In C. Maykel & M. A. Bray (Eds.), Promoting mind–body health in schools: Interventions for mental health professionals (pp. 11–26). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000157-002

Tek Yazarlı Kitapla
r: Haslwanter, T. (2022). An introduction to statistics with Python. New York, NY: Springer International Publishing.

Yazar olarak Editör(ler): Rhodewalt, F. (Ed.). (2008). Personality and social behavior. Psychology Press.

Tez: Valentin, E. R. (2019, Summer). Narcissism predicted by Snapchat selfie sharing, filter usage, and editing [Master's thesis, California State University Dominguez Hills]. CSU ScholarWorks. https://scholarworks.calstate.edu/concern/theses/3197xm925?locale=en

Web Siteleri: Chandler, N. (2020, April 9). What’s the difference between Sasquatch and Bigfoot? howstuffworks.
https://science.howstuffworks.com/science-vs-myth/strange-creatures/sasquatch-bigfootdifference.htmhttps://science.howstuffworks.com/science-vs-myth/strange-creatures/sasquatch-bigfootdifference.htm

Epub Baskı Öncesi Makaleler: Muldoon, K., Towse, J., Simms, V., Perra, O., & Menzies, V. (2012). A longitudinal analysis of estimation, counting skills, and mathematical ability across the first school year. Developmental Psychology. Epub ahead of print. doi:10.1037/a0028240.

Yedinci baskıda, artık bir referans listesi girişine en fazla 20 yazar dahil edilebilmektedir. 20'den fazla yazarı olan kaynaklar için, listelenen 19. yazardan sonra, ek yazarların adları bir üç nokta (...) ve ardından listelenen son yazarın adı ile değiştirilmektedir:
Yazar, A. A., Yazar, B. B., Yazar, C. C., Yazar, D. D., Yazar, E. E., Yazar, F. F., Yazar, G. G., Yazar, H. H., Yazar, I. I., Yazar, J. J, Yazar, K. K., Yazar, L. L., Yazar, M. M., Yazar, N. N., Yazar, O. O., Yazar, P. P., Yazar, Q. Q., Yazar, R. R., Yazar, S. S., . . . Yazar, Z. Z.

Üretim

Bir makale yayınlanmak üzere kabul edildikten sonra, anlaşılır ve iyi yazılmış olduğundan emin olmak için profesyonel dil editörleri tarafından bir metin düzenleme sürecinden geçmektedir. Bu süreç, dilbilgisi, noktalama ve biçimlendirme hatalarının düzeltilmesinin yanı sıra makalenin genel netliğini ve okunabilirliğini artırmak için değişiklikler yapılmasını içerebilmektedir.
Metin düzenleme süreci tamamlandıktan sonra, makale çevrimiçi olarak "baskı öncesi" yayın olarak yayımlanır; bu, derginin planlanmış bir sayısına dahil edilmeden önce okuyuculara sunulduğu anlamına gelmektedir. Bu, okuyucuların en son araştırmaya hazır olur olmaz erişebilmelerini sağlamaktadır.

Makale resmi olarak yayınlanmadan önce, sorumlu yazara gözden geçirmesi için kabul edilen makalenin PDF kanıtı gönderilmektedir. Sorumlu yazardan bu kopyayı incelemesi ve genellikle 2 gün olmak üzere belirli bir süre içinde yayın için onaylaması istenmektedir. Bu, yazarın herhangi bir hatayı yakalamasına veya makale yayınlanmadan önce son değişiklikleri yapmasına olanak tanıdığı için yayın sürecinde önemli bir aşamadır.



Etik İlkeler ve Yayın Politikası
Açık Erişim Politikası

Trends in Business and Economics açık erişimli bir dergidir.

Ocak 2022'den itibaren dergide yayınlanan tüm içerik, üçüncü tarafların materyali herhangi bir formatta okumasına, kopyalamasına ve yeniden dağıtmasına ve orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunarak yayınlandıktan hemen sonra herhangi bir amaç için uyarlamasına izin veren Creative Commons Attribution (CC BY) 4.0 Uluslararası Lisansı altında lisanslanmaktadır.

Ocak 2022'den önce yayınlanan içerik geleneksel bir telif hakkı altında lisanslanmıştır, ancak arşiv hala ücretsiz erişime sunulmaktadır.

Yayınlanan tüm içeriğe https://dergipark.org.tr/tr/pub/trendbusecon/archive adresinden ücretsiz erişilebilirsiniz. 

Telif Hakkı Politikası
Tüm makalelerle birlikte bir Telif Hakkı Sözleşmesi ve Yazarlık Bildirimi formu gönderilmelidir. Yazarlar bu formu imzalayarak, makalenin Trends in Business and Economics tarafından yayınlanmak üzere kabul edilmesi halinde, üçüncü tarafların materyali herhangi bir formatta okumasına, kopyalamasına ve yeniden dağıtmasına ve orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunarak yayınlandıktan hemen sonra herhangi bir amaç için uyarlamasına izin veren Creative Commons Attribution (CC BY) 4.0 Uluslararası Lisansı altında lisanslanacağını kabul etmektedir.

Şekiller, tablolar veya hem basılı hem de elektronik formatlardaki diğer materyaller dahil olmak üzere daha önce yayınlanmış içeriği kullanırken, yazarlar telif hakkı sahibinden izin almaları gerekmektedir. Bu konudaki hukuki, mali ve cezai sorumluluklar yazar(lar)a aiittir.

Yazarlar, Trends in Business and Economics'te yayınlanmış çalışmalarının telif haklarını saklı tutmaktadır.

Kişisel Arşivleme Politikası

Yazarlar, yayınlandıktan sonra çalışmalarını kurumsal veya kişisel web sitelerinin yanı sıra açık erişim havuzlarında kendi kendilerine arşivleme hakkını saklı tutarlar. Yazarların makalelerini paylaşırken orijinal yayını uygun şekilde onaylamaları ve DOI numarasını eklemeleri beklenmektedir. Buna ek olarak, yazarlardan paylaşılan versiyondan yayıncının web sitesinin URL'sine bir bağlantı sağlamaları istenmektedir. Bu gereklilik, yayıncının web sitesindeki çevrimiçi yayınlanmış versiyonun kesin kayıt versiyonu olarak açıkça tanımlanmasıyla bilimsel kaydın bütünlüğünü ve gerçekliğini korumayı amaçlamaktadır.

Yayın Ücreti Politikası
Trends in Business and Economics Atatürk Üniversitesi tarafından finanse edilmektedir. Değerlendirme ve yayın sürecinde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Tanıtım Politikası
Trends in Business and Economics, web sitesinde dijital reklamları kabul etmektedir. Bu reklamlar derginin Yayın Kurulu ve yönetimi tarafından onaylanmalı ve reklam olarak açıkça etiketlenmelidir. Reklam verenlerin editoryal kararlar veya reklam politikaları üzerinde hiçbir etkisi bulunmamaktadır.
Dergiye reklam vermek isteyenler Yayın Ofisi ile iletişime geçebilirler.

Hakem Değerlendirmesi Süreci
Trends in Business and Economics'e gönderilen makaleler, hem yazarların hem de hakemlerin birbirlerine karşı anonim olduğu çift anonimleştirilmiş bir hakem değerlendirme sürecinden geçmektedir. Tarafsız bir değerlendirme süreci sağlamak amacıyla her bir başvuru, alanında uzman en az iki dış bağımsız hakem tarafından değerlendirilmektedir.

Gönderilen makaleler öncelikle teknik bir değerlendirme sürecinden geçecek ve bu süreçte editörlük ofisi personeli makalenin derginin yönergelerine uygun olarak hazırlandığından ve gönderildiğinden emin olacaklardır. Dergi kurallarına uygun olmayan başvurular, teknik düzeltme talepleriyle birlikte gönderen yazarlara iade edilmektedir.

Dergi kurallarına uygun olan başvurular, her bir başvurunun kapsam ve kalite açısından dergiye uygunluğunu değerlendirecek olan Baş Editöre sunulacaktır. Dergi için uygun olmayan başvurular bu aşamada reddedilebilir.

Dergi için uygun olan makaleler için Baş Editör, Yardımcı Editör ve Bölüm Editörleri ile birlikte çalışarak makale için hakemler belirleyeceklerdir. Yardımcı Editör ve Bölüm Editörleri atandıktan sonra bir makaleyi reddetmeye, hakem değerlendirme sürecine devam etmeye veya hakem değerlendirmesinden önce revizyon talep etmeye karar verebilmektedirler.

Yardımcı Editör ve Bölüm Editörleri, hakemler tarafından sunulan raporlara dayanan tavsiyelerini Baş Editöre sunacaklardır. Gözden geçirilen makaleler, yeni bir tavsiyede bulunmak için asıl hakemlerle birlikte çalışmayı planlayan Yardımcı Editör ve Bölüm Editörleri tarafından yeniden değerlendirilecektir.

Baş Editör, tüm başvurular için karar verme sürecinde son yetkiye sahiptir.

Gecikme durumunda, yazarlar gecikmenin nedeni hakkında bilgilendirilir ve makalelerini geri çekme fırsatı tanınır.

Hakem değerlendirme süreci tamamlandığında, yazarlara makaleleri hakkındaki editoryal kararla birlikte anonim hakem değerlendirme raporları gönderilmektedir. Hakem raporları herhangi bir ortamda kamuya açık olarak yayınlanmayacaktır. Gönderilen materyal gizli kabul edilir ve yayınlanana kadar hiçbir şekilde kullanılmamalıdır. Bir hakemin bir yazarın fikirlerini veya verilerini kendine mal ettiğinden şüphelenilirse, Yayın Kurulu konuyu ilgili COPE kılavuzuna uygun olarak ele almaktadır.

Yazarlar başvuru sırasında hakem önerebilirler. Önerilen hakemlerin makaleyi değerlendirmek üzere davet edilip edilmeyeceğine karar verme yetkisi sadece editöre aittir.

Hakemlerin COPE'nin Hakemler için Etik Kılavuz ilkelerine uymaları gerekmektedir ve bu kılavuzlar, hakemlerin hakemlik sürecinin bütünlüğünü ve adilliğini sağlamak için uymaları gereken bir çerçeve sunmaktadır. Yayın Kurulu, hakem değerlendirmesi manipülasyonunu en aza indirmek için COPE'nin ilgili akış şemasını takip etmektedir. Yayınlandıktan sonra hakem değerlendirmesi manipülasyonu şüphesi varsa, Yayın Kurulu COPE'nin uygun akış şemasını takip etmektedir.

Potansiyel hakemler, bir makaleyi değerlendirme davetini kabul etmeden önce olası çıkar çatışmaları konusunda Editörü bilgilendirmelidir. Editörü olası çıkar çatışmaları konusunda bilgilendirmek, potansiyel hakemi inceleme sürecine davet edip etmeme konusunda bilinçli bir karar vermesini sağlamaktadır. Ayrıca inceleme sürecinin bütünlüğünün ve şeffaflığının sağlanmasına da yardımcı olmaktadır.

Editörler ve hakemler arasındaki iletişim, üçüncü taraflarla paylaşılmaması gereken gizli bilgiler içermektedir.

Trends in Business and Economics, yayın kurulu üyeleri tarafından gönderilen makalelerin hakem değerlendirme süreçlerini yürütmek üzere dış editörler görevlendirecektir. Editöryel kuruldan birinin yazı göndermesi durumunda; Atatürk Üniversitesi Bilimsel Dergiler Koordinatörlüğü, alanında uzman, Atatürk Üniversitesi dışından ve yazarın kurumundan bağımsız bir ismi araştırarak makale için editörlük daveti gönderir. Davet edilen editöre sistemde kayıt açılarak çift kör hakem değerlendirme sürecini ilerletmesini ister ve takip eder. Davet edilen editör kararında bağımsızdır.

Bir makalenin hakem değerlendirmesi derginin olağan politikasına istisna teşkil ediyorsa, değerlendirme sürecinin şeffaflığını ve hesap verebilirliğini sağlamak için makalenin aldığı değerlendirme türü makale üzerinde gösterilecektir.

Revizyonlar
" Minör revizyon " veya " majör revizyon " gerektiren makalelerin yazarlarına Baş Editör tarafından bir karar mektubu gönderilecektir. Karar mektubunda hakemlerin ve editörlerin önerileri ile birlikte makalenin gözden geçirilmiş ve güncellenmiş versiyonunun gönderilmesi için son tarih yer almaktadır.

Bir makalenin gözden geçirilmiş bir versiyonunu gönderirken, yazarlar, hakemler tarafından dile getirilen her bir sorunun nasıl ele alındığını ve nerede bulunabileceğini (her bir hakemin yorumu, ardından yazarın cevabı ve değişikliklerin yapıldığı satır numaraları) ve ana belgenin açıklamalı bir kopyasını belirten ayrıntılı bir "Hakemlere Yanıt" göndermelidir.

Gözden geçirilmiş makaleler, karar mektubunda belirtilen zaman dilimi içinde gönderilmelidir. Makalenin revize edilmiş versiyonu verilen süre içinde teslim edilmezse, revizyon seçeneği iptal edilebilmektedir. Gönderen yazar(lar) ek süreye ihtiyaç olduğunu düşünüyorlarsa, ilk süre dolmadan uzatma talebinde bulunmalıdırlar.

YAYIN ETİĞİ
Trends in Business and Economics, Committee on Publication Ethics (COPE) kılavuz ilkeleri ve Bilimsel Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri (COPE, DOAJ, OASPA, WAME ortak bildirisi) dahil olmak üzere çeşitli kuruluşlar tarafından ortaya konan kılavuz ilkelere ve temel uygulamalara uymayı amaçlamaktadır. Bu kılavuz ve tavsiyeler, bilimsel yayıncılıkta şeffaflık, dürüstlük ve en iyi uygulamaları teşvik etmek üzere tasarlanmışlardır. Dergi, bu standartlara bağlı kalarak, yayınladığı araştırmaların yüksek kalitede olmasını ve bilim camiasının etik standartlarını karşılamasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Yazarlara, makalelerinin etik standartlara ve uygulamalara uygun olduğundan emin olmak için EASE Yazarlar için Etik Kontrol Listesi'ni kullanmaları tavsiye edilir.

İnsan denekleri içeren tüm araştırmalar, gerçekleştirilmeden önce kurumsal inceleme kurulu (IRB) veya etik kurul gibi bir inceleme kurulu tarafından incelenmeli ve onaylanmalıdır. Araştırmayı inceleyen ve onaylayan etik kurulun adı, etik kurul onay numarası ve tarihi, yayınlanmak üzere gönderildiğinde makalenin Yöntemler bölümüne eklenmelidir. Ayrıca dergi, makale gönderim sürecinin bir parçası olarak yazarlardan etik kurul onayının bir kopyasını sunmalarını isteyebilir. Bunun amacı, araştırmanın uygun şekilde incelenip onaylandığından emin olmak ve derginin araştırmanın yayın için gerekli etik standartları karşıladığını doğrulamasını sağlamaktadır.

Bir çalışma etik kurul onayından muaf tutulmuşsa, yazarlar etik kuruldan muafiyetin nedenini açıklayan bir beyan sunmalıdır. Bu, araştırmanın bir etik kurul tarafından incelendiğinden ve muafiyet kararının ilgili kılavuz ve yönetmeliklere uygun olarak verildiğinden emin olmak için gereklidir.

Trends in Business and Economics'e etik kurul onayı olmadan bir makale gönderilirse, dergi makaleyi COPE'nin Araştırma, Denetim ve Hizmet Değerlendirmeleri kılavuzuna göre incelemektedir. Bu kılavuz, etik kurul onayı olmayan makalelerin nasıl ele alınacağı konusunda rehberlik sağlar ve derginin araştırmanın yayınlanmasıyla ilgili riskleri ve potansiyel etik kaygıları değerlendirmesine olanak sağlar.

Dergi, etik kurul onayının olmamasının önemli bir endişe kaynağı olduğunu tespit ederse, makale editöryal incelemeden sonra reddedilebilir. Bu, derginin yüksek etik standartları sürdürmesini ve yalnızca bir etik kurul tarafından uygun şekilde incelenmiş ve onaylanmış araştırmaları yayınlamasını sağlamak amacıyla yapılmaktadır.

İnsan denekleri içeren araştırmalarla ilgili makaleler için, tüm katılımcılardan yazılı bilgilendirilmiş onam alındığını belirten bir ifadenin eklenmesi gerekmektedir. Bilgilendirilmiş onam yazılı olarak belgelenmeli ve bilgilendirilmiş onam formunun bir kopyası ileride başvurulmak üzere araştırmacılar tarafından saklanmalıdır.

Araştırmaya 18 yaşın altındaki çocukların katılması durumunda, çocuğun ebeveyni veya vasisi çocuk adına yazılı onay vermelidir. Bunun nedeni, çocukların savunmasız bir grup olarak kabul edilmeleri ve araştırmaya katılmanın risk ve faydalarını tam olarak anlama kapasitesine sahip olmayabilmeleridir.

Bilgilendirilmiş onay ile ilgili bilgiler, araştırmanın nasıl yürütüldüğüne ilişkin diğer ilgili ayrıntılarla birlikte makalenin Yöntemler bölümünde verilmelidir.
Makale bir anketin veya mülakatların bulgularını rapor ediyorsa, yazar katılımcıların çalışmaya katılmak için bilgilendirilmiş onay verdiklerini ve böyle bir durumda kişisel bilgilerinin kaydedilmesini onaylamalıdır. Alıntılar veya diğer atfedilebilir ifadeler dahil edilmişse, bunlar kimliksizleştirilmeli veya makalede kişinin makalede isimlendirilmeyi kabul ettiği belirtilmelidir.

Çalışma katılımcılarının anonimliğini korumak ve araştırmanın onların mahremiyetine ve gizliliğine saygı gösterecek şekilde yürütülmesini sağlamak yazarların sorumluluğundadır. Bu özellikle hastaların kimliğini ortaya çıkarabilecek fotoğraflar için önemlidir, çünkü bu tür fotoğrafların uygun izin alınmadan yayınlanması, tasvir edilen bireylerin haklarını potansiyel olarak ihlal edebilir.

Fotoğraflarda yer alan hastaların anonimliğini korumak için, yazarlar hastalardan veya yasal temsilcilerinden imzalı ibraname almalıdır. Bu ibranameler, hastaların fotoğrafların yayınlanmasına izin verdiklerini belirtmeli ve fotoğrafların kullanımına ilişkin her türlü kısıtlama veya koşulu belirtmelidir. Fotoğraflar için yayın onayına ilişkin bilgiler makalenin Yöntemler bölümünde verilmelidir.

İntihal ve Etik İhlaller
Tüm gönderiler, hakem değerlendirmesi ve/veya üretim süreçleri sırasında bir benzerlik tespit yazılımı (Crossref Similarity Check Powered by iThenticate) tarafından birçok kez taranmaktadır.

Başkalarının (veya kendinizin) önceki çalışmalarını tartışırken, her durumda materyali doğru şekilde alıntıladığınızdan emin olmalısınız.

Yazarların, aşağıda örneklendirilen her türlü intihal ve etik suiistimalden kaçınmaları şiddetle tavsiye edilmektedir.

- Atıf manipülasyonu: Bir yazarın, derginin veya başka bir yayının aldığı atıf sayısını, kendine atıfta bulunma, aynı dergideki makalelere aşırı atıfta bulunma veya fahri atıflar ekleme veya atıf istifleme gibi çeşitli yollarla manipüle etme uygulaması.
- Kendi kendine intihal (metin geri dönüşümü): Yazarın önceki yayınlarından üst üste binen bölümleri veya cümleleri uygun şekilde atıf yapmadan kullanma uygulaması. Bu, bir başkasının çalışmasını (bu durumda yazarın kendi çalışmasını) uygun şekilde atıfta bulunmadan kullanmayı içerdiği için bir tür intihal olarak kabul edilmektedir.
- Dilimleme: Bir araştırma çalışmasından elde edilen aynı verilerin birkaç farklı makalede kullanılması. Bu, bir çalışmanın aynı hipotezlerinin, popülasyonunun ve yöntemlerinin birden fazla makalede raporlanmasını içerdiği için etik dışı olarak kabul edilmektedir.
- Veri Uydurma: Verilerin veya deneylerin toplanması sırasında hiç gerçekleşmemiş verilerin eklenmesi. Bu, yanlış veya yanıltıcı bilgilerin gerçek verilermiş gibi sunulmasını içerdiğinden bir tür araştırma suistimali olarak kabul edilmektedir.
- Veri Manipülasyonu/Sahtecilik: Yanlış bir izlenim vermek amacıyla araştırma verilerini manipüle etme uygulaması. Bu, görüntülerin manipüle edilmesini, aykırı değerlerin veya "uygunsuz" sonuçların çıkarılmasını, veri noktalarının değiştirilmesini ve diğer manipülasyon biçimlerini içerebilmektedir. Bu aynı zamanda, yanlış veya yanıltıcı bilgilerin gerçek verilermiş gibi sunulmasını içerdiğinden, bir tür araştırma suistimali olarak kabul edilmektedir.
İntihal, atıf manipülasyonu veya veri tahrifatı/uydurması gibi iddia edilen veya şüphelenilen araştırma suistimalleri durumunda, Yayın Kurulu, iddiaların veya şüphelerin adil, şeffaf ve tutarlı bir şekilde ele alınmasını sağlamak için uygun COPE akış şemalarını takip etmektedir.

YAZARLIK
Yazar olarak listelenen tüm kişiler, Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi (ICMJE) tarafından önerilen yazarlık kriterlerini karşılamalıdır. ICMJE, yazarlığın aşağıdaki dört kritere dayanmasını önermektedir:
1. Çalışmanın konseptine veya tasarımına veya çalışma için verilerin elde edilmesine, analiz edilmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunmak.
2. Çalışmanın taslağını hazırlamak veya önemli entelektüel içerik için eleştirel olarak gözden geçirmek.
3. Yayınlanacak versiyonun son onayını vermek.
4. Çalışmanın herhangi bir bölümünün doğruluğu veya bütünlüğü ile ilgili soruların uygun şekilde araştırılmasını ve çözülmesini sağlamak için çalışmanın tüm yönlerinden sorumlu olmayı kabul etmek.

Yazarlar, çalışmanın kendi yaptıkları kısımlarından sorumlu olmanın yanı sıra, tüm yazarların katkılarının doğru ve uygun bir şekilde kabul edilmesini sağlamak için çalışmanın belirli diğer kısımlarından hangi ortak yazarların sorumlu olduğunu da belirleyebilmelidir. Yazarlar, başvuru sırasında bireysel katkılar hakkında bilgi vermek için CRediT'i (Katkıda Bulunan Rolleri Taksonomisi) kullanabilirler. Tüm yazarların, sorumlu yazar tarafından paylaşılan bireysel katkıları üzerinde mutabık kalmaları beklenmektedir. Yazarların katkı beyanı nihai makale ile birlikte yayınlanacaktır ve çalışmaya yapılan katkıları doğru bir şekilde yansıtmalıdır.

Ayrıca, yazarlar ortak yazarlarının katkılarının bütünlüğüne güvenmelidir. Bu, ortak yazarların araştırmayı etik ve sorumlu bir şekilde yürüttüklerine ve makalede sunulan veri ve sonuçların doğru ve güvenilir olduğuna güvenmeleri gerektiği anlamına gelmektedir.

Yazarlık kriterlerinin dördünü de karşılamayan kişiler makaleye yazar olarak dahil edilmemelidir. Bununla birlikte, bu kişilerin katkılarını tanımak ve araştırmaya kimlerin dahil olduğu konusunda şeffaflık sağlamak amacıyla, araştırmaya yaptıkları katkılar için makalenin başlık sayfasında yine de teşekkür edilebilmektedir.

Yayın kurulu hayali, onursal veya hediye yazarlık durumundan şüphelenirse, başvuru askıya alınacak ve ilgili COPE akış şeması ile yazarlık ve katkıda bulunmaya ilişkin COPE Politikası izlenecektir.


Yazarlık Değişikliği
Yazarların çıkarılması veya eklenmesi ya da yazar sıralamasında değişiklik yapılması gibi yazarlık değişiklik talepleri, değişikliğin nedenlerini belirten bir mektupla birlikte editörlük ofisine iletilmelidir. Mektup, çıkarılanlar da dahil olmak üzere tüm yazarlar tarafından imzalanmalıdır.

Dergi Yayın Kurulu, yazar değişikliklerine ilişkin tüm talepleri, ilgili COPE akış şeması yönergelerini izleyerek tutarlı ve şeffaf bir şekilde ele alacaktır. Bu prosedürler, araştırmanın bütünlüğünü ve ilgili tüm yazarların itibarını korumak için uygulanmaktadır.

Çıkar Beyanı
Yazarlar, çalışmalarında uygunsuz bir etki veya önyargıya yol açabilecek her türlü ilişki veya çıkarı açıklamalıdır. Bu, makalelerini gönderirken çevrimiçi gönderim sistemi aracılığıyla olası çıkar çatışmalarını açıklayarak yapılmalıdır.

Trends in Business and Economics ayrıca, gönderilen makalelerin hakem değerlendirme sürecinde yer alan kişilerin, potansiyel önyargıya yol açabilecek mevcut veya potansiyel rakip çıkarlarını açıklamalarını gerektirir ve teşvik etmektedir.

Yayın Kurulu, editörlerin, yazarların veya hakemlerin potansiyel çıkar çatışması durumlarını ilgili COPE akış şemaları kapsamında ele almaktadır.

Finansal Bildirim
Trends in Business and Economics, yazarların araştırmalarını yürütmek için aldıkları her türlü mali desteği açıklamalarını gerektirir. Bu bilgi, makale dergiye gönderildiğinde sunulması gereken finansman beyanına dahil edilmelidir.

Finansman beyanı, hibe veren kurumların adlarını, hibe numaralarını ve her bir fon verenin araştırmadaki rolünün bir açıklamasını içermelidir. Eğer fon sağlayıcının araştırmada herhangi bir rolü yoksa, bu durum da fonlama beyanında belirtilmelidir. Bu bilgi, okuyucuların araştırmada var olabilecek potansiyel önyargıları ve çıkar çatışmalarını anlamaları açısından önemlidir.

Makale Hazırlamada Yapay Zekanın ( YZ) Rolü
Trends in Business and Economics, makale hazırlamada yapay zeka ve yapay zeka destekli teknolojinin kullanımına ilişkin olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından belirtilen yönergeleri takip etmektedir. Yazarlık, yalnızca insanlar tarafından gerçekleştirilebilecek bir dizi görevi kapsar ve yazarlar, makalenin özgünlüğünü sağlamaktan ve yazarlık için gerekli niteliklere sahip olmaktan sorumludur. YZ, makale yazım sürecinde dil düzeltmeleri için kullanılabilirken (ve bu durum makalede açıkça belirtilmelidir), makalenin özgünlüğünü ve kalitesini korumak için gerekli olduğundan yazar olarak dahil edilemez.

Yayın Sonrası Düzeltme Talepleri ve Geri Çekmeler
Yayın sonrası tüm düzeltme talepleri editoryal incelemeye tabi tutulur. Yayın kurulu talebi inceleyecek ve düzeltmenin gerekli ve uygun olup olmadığına karar verecektir. Bir düzeltmeyi yayınlama kararı, hatanın niteliğine, makale üzerindeki potansiyel etkisine ve destekleyici kanıtların mevcudiyetine dayanacaktır. Yayın kurulu, kararını vermek için gerektiğinde yazarlara, hakemlere ve diğer uzmanlara da danışabilir. Düzeltme talebi onaylanırsa, makale derginin arşivinde düzeltilecektir.

Yayın Kurulu, vakaları dergi politikaları ve COPE yönergeleri doğrultusunda değerlendirir.

Suistimal iddialarının doğrudan ihbarcılar tarafından yapılması halinde, Yayın Kurulu ilgili COPE akış şemasını takip edecektir. Dergi, bir sosyal medya sitesinde yayınlanan bir makale hakkında endişeler dile getirildiğinde ihbarcılara nasıl yanıt verileceği konusunda COPE'un akış şemasına uygun hareket edecektir.

Bazı durumlarda, kurum içinde çözülemeyen iddiaları çözmek için bir ombudsman atanabilir.

Olası etik suiistimalleri soruşturmak için yayın kurulu, soruşturmaları daha verimli ve etkili bir şekilde yürütmek amacıyla diğer genel yayın yönetmenleriyle bilgi paylaşabilir. Genel yayın yönetmeni ile iletişim kurulması gerekiyorsa, yayın kurulu ilgili COPE tavsiyelerine uygun hareket edecektir.

Gerekirse dergi, araştırmacıların şüpheli suistimallerini bildirmek ve bu endişeleri destekleyecek kanıtlar sunmak için kurumlarla da iletişime geçebilir ve bu süreçte COPE yönergelerini takip edebilir.

Etik suistimal endişesi durumunda, editörler konuyu COPE yönergelerine göre soruşturacaktır. Soruşturma endişeyi doğrularsa, editörler bir geri çekme bildirimi yayınlayabilir. Geri çekme bildirimi dergide yayınlanacak ve makalenin kaydı geri çekmeyi yansıtacak şekilde güncellenecektir. Makale derginin arşivinde kalmaya devam edecek, ancak geri çekildiği açıkça belirtilecektir. Makalenin kaydı da ilgili indekslerde geri çekmeyi yansıtacak şekilde güncellenecektir.

Çekilme Talepleri
Bir makale için geri çekme talepleri derginin yayın kurulu tarafından değerlendirilir. Bir makalenin geri çekilmesini talep etmek için, yazarların tüm yazarlar tarafından imzalanmış, taleplerini ve geri çekme nedenlerini belirten bir mektubu dergi editörüne göndermeleri gerekmektedir. Yayın kurulu daha sonra talebi inceleyecek ve yazarlar tarafından sağlanan gerekçelere dayanarak bir karar verecektir. Talebin onaylanması halinde makale dergiden geri çekilecek ve karar yazarlara bildirilecektir. Yazarların, geri çekme talebi onaylanana kadar çalışmalarını değerlendirme için başka bir dergiye göndermemeleri gerektiğini unutmamak önemlidir. Bu, olası çıkar çatışmalarını veya yayın tekrarını önlemek içindir.

İtiraz ve Şikâyet

Derginin yayın kurulu, COPE'nin kılavuz ilkeleri ve tavsiyelerine uygun olarak itiraz ve şikayetleri ele almaktan sorumludur. Bir yazarın itiraz veya şikayeti varsa, endişelerini tartışmak için doğrudan editörlük ofisi ile iletişime geçmelidir. Yayın kurulu vakayı inceleyecek ve COPE yönergelerine göre bir karar verecektir.

Baş editör, tüm itiraz ve şikayetler için karar verme sürecinde nihai yetkiye sahiptir. Bazı durumlarda, dahili olarak çözülemeyen iddiaları çözmek için bir ombudsman atanabilir. Derginin, bilimsel kayıtların bütünlüğünü korumak amacıyla, itiraz ve şikayetleri ele almak için adil ve şeffaf bir süreç izlediğini belirtmek önemlidir.

Ön Baskı Politikası
Trends in Business and Economics, ön baskıları önceden yayın olarak kabul etmez; bu, yazarların çalışmalarını dergiye göndermeden önce bulgularını ticari olmayan bir ön baskı sunucusunda sunmalarına ve tartışmalarına izin verildiği anlamına gelir.

Bununla birlikte, yazarlar, ilk gönderim sürecinde DOI ile birlikte makalelerinin ön baskı sunucusunda depolanmasını dergiye sağlamalıdır.

Makale kabul edilir ve dergide yayınlanırsa, arşivlenmiş ön baskıyı güncellemek ve makalenin yayınlanmış versiyonuna bağlamak yazarların sorumluluğundadır. Bu, okuyucuların en güncel ve doğru bilgilere kolayca erişebilmelerini sağlamaya yardımcı olur.

İzin Politikası

Ocak 2022 sayısından itibaren derginin içeriği Creative Commons Attribution (CC BY) 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Bu lisans kapsamında, kullanıcıların materyali herhangi bir formatta okumasına, kopyalamasına ve yeniden dağıtmasına ve orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunarak yayınlandıktan hemen sonra herhangi bir amaç için uyarlamasına izin verilir.

Atatürk Üniversitesi, Ocak 2022'den önce yayınlanan içeriğin telif hakkı sahibidir.

Sorumluluk Reddi

Dergide yayınlanan makalelerde ifade edilen ifadeler veya görüşler, editörlerin, yayın kurulunun ve/veya yayıncının görüşlerini değil, yazar(lar)ın görüşlerini yansıtmaktadır. Editörler, yayın kurulu ve yayıncı, yazıların içeriğinden sorumlu değildir ve bu yazılarda ifade edilen görüşleri onaylamak zorunda değildir. Çalışmalarının doğru ve iyi araştırılmış olmasını sağlamak yazarların sorumluluğundadır ve yazılarında ifade edilen görüşler kendilerine aittir. Editörler, yayın kurulu ve yayıncı sadece yazarların çalışmalarını bilimsel toplulukla paylaşmaları için bir platform sağlamaktadır.






Trends in Business and Economics, Atatürk Üniversitesi tarafından finanse edilmektedir. Değerlendirme ve yayın süreçlerinde yazarların herhangi bir ücret ödemesi gerekmemektedir.

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License

29928