Cilt: 23 Sayı: 1, 2.05.2023

Yıl: 2023

Türk Jinekolojik onkoloji dergisi; Jinekolojik Onkoloji alanında ülkemizde ve dünyada yapılan güncel çalışmaları yayınlayarak kadın kanserleri ile uğraşan ulusal ve uluslararası tüm hekimlerin bireysel gelişimine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.Türk jinekolojik onkoloji dergisi'nin hedef okuyucu kitlesi, jinekolojik onkoloji uzmanı hekimler, yan dal uzmanlık eğitimi öğrencileri, jinekolojik onkolojiye ilgi duyan tüm Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ve uzmanlık eğitimi öğrencileridir. Aynı zamanda, medikal onkoloji, radyasyon onkolojisi, patoloji uzmanları, akademisyenler ve uzmanlık eğitimi öğrencilerini de hedeflemekte, bu anlamda dergimiz interdisipliner kapsamda mezuniyet sonrası eğitim, sürekli mesleki gelişim ve araştırma perspektifinin ulusal ve uluslararası düzeyde yaygınlaşmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Sadece yazılı makalelerle değil video makalelerle de okuyucuların cerrahi bilgi, görgü ve tecrübelerini artırabilmeleri hedeflenmiştir.

Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, kadın kanserleri ile uğraşan tüm disiplinleri içine alan ve kendi alanları ile ilgili Türkçe ve İngilizce yayın yapan bir dergidir. Derginin kısa ismi Turk J Gynecol Oncol' dür. Türk jinekolojik onkoloji dergisi, bilimsel yayınlara açık erişim sağlar. Yazarlardan makalelerin yayımlanması için herhangi bir ücret talep edilmez. Uygun bir hipotezle, bilimsel yöntemler kullanılarak yapılan özgün araştırmaları yayınlar. İnterdisipliner özellik gösteren temel ve klinik araştırmalar, toplum tabanlı araştırmalara dergide yer verilmektedir. Güncel gelişmelerleri içeren konularla ilgili derlemeler, nadir rastlanan olgu sunumları, editör görüşleri, video makaleler, alanında uzmanlaşmış hekimlerin deneyim ve yorumlarını içeren editöre mektupları yayımlar. Dergipark online makale yükleme sistemi üzerinden makaleler kabul edilmektedir. Dergide yayımlanmak üzere gönderilen yazıların daha önce elektronik ya da basılı olarak, başka bir yerde yayımlanmamış olması ya da gönderim zamanında başka bir derginin incelemesi altında olmaması gerekmektedir. Dergi önyargısız-çift kör hakemlik ilkeleri çerçevesinde yayın yapmaktadır. Dergiye gönderilen makale biçimsel esaslara uygun ise editör ve en az iki hakemin incelemesinden geçtikten sonra; gerek görüldüğü takdirde, istenen değişiklikler yazarlarca yapıldıktan sonra yayımlanır.Yayınlanan makalelerde ifade edilen tüm görüşler, editörlerin, yayın kurulunun ve/veya yayıncının görüşlerini değil, yazar(lar)ın görüşlerini yansıtır. Editörler, yayın kurulu ve yayıncı ifade ve görüşler için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.

TÜRK JİNEKOLOJİK ONKOLOJİ DERGİSİ

YAZIM KURALLARI

Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, Türk Jinekolojik Onkoloji Derneğinin bilimsel yayın organı olup, kadın kanserleri alanındaki klinik ve deneysel çalışmalara dayalı orijinal araştırma yazıları, derlemeler, orijinal olgu sunumları ve editöre mektupları yayınlayan uluslararası bir dergidir. 

Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi yılda üç kez yayınlanır. Derginin yazı dili Türkçe ve İngilizcedir. Jinekolojik onkolojik cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, patoloji, sitoloji, endokrinoloji, genetik, moleküler biyoloji ve epidemiyoloji temelinde Jinekolojik onkoloji ile ilgili tüm branşlar tarafından hazırlanan çalışmalar kabul edilmektedir. Gönderilen yazılar adı gizli tutulan iki hakem tarafından yayınlanmaya yeterliliği yönünden değerlendirilerek kabul veya red edilmektedir. 

Yazılar aşağıda belirtilen kurallara göre hazırlanmalı ve https://dergipark.org.tr/trsgo adresine gönderilmelidir. 

Makalenin içeriği konusunda uzlaşmak yazarların sorumluluğunda olduğundan yazarların tümünün imzası ve daha önce başka bir yerde yayınlanmadığına veya eş zamanlı olarak başka bir dergiye gönderilmediğine dair yazarların taahhütü olmalıdır. Daha önce sunulmuş bildiriler yer ve tarih belirtmek koşulu ile yayınlanabilir. 

Yazılar ve de tablolar “Word” dosyası olarak gönderilmeli; şekil, grafik ve fotograflar ise yazının içine konulmadan “JPEG” dosyası olarak gönderilmelidir. Ayrıca, tüm yazarlarca imzalanmış üst yazı “Scan” edilerek gönderilmelidir. 

Yazının Hazırlanması

Yazılar Türkçe veya İngilizce olarak hazırlanmalıdır. Yazılar ‘Times New Roman’ karakteri ile yazı boyutu 12 punto ve kenarlardan 2.5 cm boşluk bırakılarak hazırlanmalıdır. Her bir sayfa başlık sayfasından başlanarak numaralanmalı ve sayfa numaraları sağ üst köşeye yazılmalıdır. Yazılar sırasıyla şu bölümlerden oluşmalıdır: 

Başlık sayfası

Bu sayfa şu bilgileri içermelidir: Çalışmanın türü, çalışmanın başlığı, yazarların isimleri, çalışmanın yapıldığı klinik, bölüm ve enstitülerin isimleri

Sorumlu yazarın telefon, faks ve e-posta da dahil olmak üzere ayrıntılı yazışma adresi

Dergide sayfa üstlerine yazılmak üzere 60 karakteri geçmeyecek şekilde kısa başlık

Daha önce bir yerde bildiri ya da sunum olarak sunulduğunu bildiren bilgi (varsa)

Özet sayfası

         Özetler

Türkçe başlık ve altında Türkçe özet ve anahtar sözcükler (yurtdışından gelen makalelerde zorunlu değildir)

İngilizce başlık ve altında İngilizce özet ve anahtar sözcükler

Özet kısımları 250 kelimeyi aşmayacak şekilde olmalıdır. Bu bölümde Amaç, Gereç ve Yöntem, Sonuçlar ve Tartışma  ya da Sonuç alt başlıkları olmalıdır. Olgu sunumlarında Amaç, Olgu Sunumu ve Tartışma ya da Sonuç bölümleri olmalıdır. Derleme yazıların özetleri, derlemenin önemli noktalarının kısa bir değerlendirmesi olmalıdır. Editöre mektuplarda özet yazılmamalıdır.

Anahtar Sözcükler 

Araştırma yapan araştırıcılarca kullanılmak üzere en fazla 6 (altı) adet anahtar sözcük verilmelidir. Index Medicus’taki Medical Subjects Headings listesine uygun sözcükler kullanmaya özen gösterilmelidir.

Teşekkür yazısı (varsa)

 

Ana Metin sayfaları

Gözlemsel ve deneysel çalışmalarda ana metin, Giriş, Gereç ve Yöntemler, Sonuçlar, Tartışma veya Sonuç ve Kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır. Olgu sunumlarında Giriş, Olgu Sunumu ve Tartışma bölümleri bulunmalıdır. Derleme yazılar ve editöre mektuplar kendine özgü alt başlıklardan oluşabilirler. 

Tablo, şekil ve resimler ana metin içinde olabilir ya da ayrı bir jpg veya Word dosyası olarak da eklenebilir. 

Yazar sayısı araştırma makalelerinde 10’u, olgu sunumlarında 5’i, derleme ve editöre mektuplarda 5’i geçmemelidir. Ancak çok merkezli çalışmalarda daha fazla yazara izin verilmektedir. 

Giriş

Okuyucuyu problem ve diğer yazarların bu konudaki bulguları hakkında bilgilendirmek amaçlanmalıdır. Çok önemli makaleler referans olarak kullanılmalı ve çalışmanın amacı hakkında açık ve ayrıntılı bilgi verilmelidir.

Gereç ve Yöntem 

Çalışmanın tüm ayrıntıları açıkça belirtilmeli ve klinik, teknik veya deneysel yöntemler tekrarlanabilecek şekilde tüm ayrıntıları ile açıklanmalıdır. Yöntemle ilgili daha önce yayınlanmış olan yazılar kaynak gösterilmelidir.

Sonuçlar

Bulgular hiçbir yorum katılmadan belirtilmelidir. Tablo, şekil veya grafiklerdeki verilerin tekrarı olmamalıdır.

Tartışma 

Bulgular, diğer yazarların önceki çalışmalarındaki bulgularla ilişkilendirilir ve bu veriler üzerine yorum yapılır. Bu bulguların deneysel araştırma veya klinik uygulama alanına katkıları da açıklanmalıdır.

Kaynaklar

Yazı içinde ilgili yerde parantez içinde kullanılmalı ve bu sıraya göre numaralandırılarak dizilmelidir. Yazarlar kaynakların doğruluğundan kendileri sorumludur. Altı yazara kadar olan yazılarda yazarların tamamı yazılmalı daha fazla ise ilk üçü yazılarak İngilizce yazılarda ‘et al.’; Türkçe yazılarda ‘et al.’ şeklinde kısaltılmalıdır. Dergi kısaltmaları Index Medicus’a uygun olmalıdır. Olgu sunumlarında en fazla sekiz kaynak gösterilmelidir. Kaynaklar aşağıda açıklanan formatta düzenlenmelidir.

a. Kaynak bir dergi ise: 

Sloan AER, Powers ME. A perspective on popular perceptions of adverse reactions to foods. J Allergy Clin Immunol 1986;78:127-132.

b. Kaynak bir kitap ise:

DiSaia PJ, Creasman WT: Clinical Gynecologic Oncology, 5. ed.,Baltimore, Mosby-Year Book Inc., 1997. 

c. Kitaptan bir bölüm ise:

Clague JE, Horan MA. Injury in old age. In: Evans JG, Williams TF, Beattie BL, Michel JP, Wilcock GK (eds). Oxford Textbook of Geriatric Medicine. Oxford University Press. NY, USA, 2000; 98-102.

Tablolar

Tablolar yazıyı tamamlamalı, yazıdaki verilerin tekrarı olmamalıdır. Her tablo ayrı bir sayfada olmalı ve ayrı ayrı ‘numaralandırılmalıdır. Açıklayıcı bilgiler ‘dipnot’ şeklinde verilmeli ve dipnot üst simge şeklindeki harflerle belirtilmelidir. Tablolar yazıdaki sıraya göre numaralandırılmalıdır.

 

Şekil, Grafik ve Fotoğraflar

Aynı sonuçlar ya tablo ya da grafik olarak verilmeli ikisi birden olmamalıdır. Bütün şekiller, ayrı ayrı ‘Arabic’ olarak numaralanmalı ve yazıdan ayrı olarak sunulmalıdır. Yayıncının bu materyalleri küçültme veya büyültme hakkı saklıdır. Ok işaretleri, harfler ve numaralar profesyonelce yerleştirilmeli eğer yapılamazsa, gerçek şekil veya fotoğraf üzerine değil, yapıştırılan bir materyal üzerine yazılmalıdır. şekil altı açıklamalar kısa olmalı dört veya beş satırı geçmemelidir. ‘Açıklama için makaleye bakınız’ şeklindeki yazımlardan kaçınılmalıdır. Tablo, şekil ve grafiklerin listesi ayrı bir sayfada verilmelidir.

Proof

Sadece sorumlu yazara gönderilecek olup sadece gerekli değişiklikler yapılarak en kısa sürede geri gönderilmelidir. Yeni eklemeler yapılmamalıdır. 

Haklar

Dergide yayınlanan yazıların yayın hakkı yayınlanmaya kabul’den itibaren Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği’ne aittir. Yazıların etik ve bilimsel sorumluluğu yazarlara aittir. Yazarlara telif ücreti ödenmemektedir.

Yukarıda belirtilen şartları sağlamayan makaleler, ilgili şartların tamamlanması için yazarlarına iade edilecektir.

 

Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi,  yılda üç (3) kez yayımlanan hakemli bir dergidir. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi hem yazarların hem de derginin haklarını korumak amacıyla etik ilkelerin sağlanmasına büyük önem vermektedir. Bu doğrultuda dergiye yazı gönderen yazarların aşağıdaki etik kurallara uymaları istenmektedir.
1. Yazarların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
· Dipnot ve Kaynakça’daki eserler listesi eksiksiz olmalıdır.
· İntihal ve sahte veriye yer verilmemelidir.
· Aynı araştırmayı birden fazla dergide yayımlamamalı ve bilimsel araştırma ve yayın etiğine uymalıdır.
· Araştırmaya önemli oranda katkıda bulunan tüm yazarların isimleri yayında yazılmalı
· Araştırmaya katkıda bulunmayan yazarların isimlerine yer verilmemeli.
· Araştırmaya önemli oranda katkıda bulunmayıp bir şekilde katkı sunanlar yazar olarak ismi verilmemeli ilgili araştırmaya sunduğu katkıdan dolayı teşekkür edilmeli.
· Tüm yazarlar editörün düzeltmelerini yapmakla yükümlüdür.
2. Hakemlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
· Hakemler değerlendirmelerinde tarafsız olmalıdır.
· Hakemler araştırmayla, yazarlarla ve/veya araştırma fon sağlayıcılar ile çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
· Hakemler araştırmayla ilgili yayımlanmış ancak atıfta bulunulmamış eserleri belirtmelidirler.
· Hakemler kontrol ettikleri makaleleri gizli tutmalıdır.

3. Editör/Editörlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
· Editörler bir makaleyi kabul ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir.
· Editörler kabul ettiği ya da reddettiği makaleler ile ilgili çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
· Sadece alana katkı sağlayacak makaleler kabul edilmelidir.
· Hatalar bulunduğu zaman düzeltilmesini, yayımlanmasını ya da geri çekilmesini desteklemelidir.
· Hakemlerin ismini saklı tutmalıdır ve intihal/sahte veriye engel olmalıdır.

4. Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler
a) İntihal: Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek,
b) Sahtecilik: Bilimsel araştırmalarda gerçekte var olmayan veya tahrif edilmiş verileri kullanmak,
c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları veya elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan cihaz veya materyalleri kullanılmış gibi göstermek, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,
ç) Tekrar yayım: Mükerrer yayınlarını akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
d) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırıp birden fazla sayıda yayımlayarak bu yayınları akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
e) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek veya olan kişileri dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini sonraki baskılarda eserden çıkartmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek.

5. Makalelerde Yapılan İntihalleri Ortaya Çıkarma
Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi araştırmacıların mağdur olmasını engellemek için özel bir intihal programı vasıtasıyla değerlendirilmek için gönderilen makalelerin daha önceden yayımlanıp yayımlanmadığını ve makale içerisinde intihal olup olmadığını tespit etmeye çalışmaktadır.

YAYIN POLİTİKASI

1.Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi yazarlardan makale değerlendirme ve yayın süreci için herhangi bir ücret talep etmemektedir. Yayınlanan makaleler için telif ücreti ödenmez.
2. Dergiye yayımlanmak üzere gönderilen yazılar editörün ön incelemesinden sonra Yayın Kurulu tarafından belirlenen konunun uzmanı iki hakeme gönderilir.
Yazının gönderildiği her iki hakemden olumlu cevap gelmesi durumunda yazının yayımlanmasına karar verilir. İki hakemin olumsuz görüş bildirmesi durumunda yazı yayımlanmaz. Bir olumlu, bir olumsuz görüş bildirilmesi durumunda, Yayın Kurulu raporların içeriğini dikkate alarak ya üçüncü bir hakeme gönderme ya da reddetmeye karar verebilir.
Yayımlanmasına karar verilen yazıların hakem raporlarında belirtilen düzeltmelerin yapılması için makale yazarına iade edilir. Düzeltmelere yapıldıktan sonra hakem uyarılarının dikkate alınıp alınmadığı editör tarafından kontrol edilerek yazının yayımlanıp yayımlanmayacağına karar verilir. Ön incelemeden itibaren makalenin yayına hazır duruma gelebilmesi için gerekli olan azami süre 2 aydır.

3. Hakeme gönderilmiş makaleler yayın etiği ile ilgili geçerli bir neden olmadığı müddetçe yazar tarafından geri çekilemez.

Dergimiz tamamen ücretsizdir.