Visual resources has a great importance in historical research and teaching. Visual resources makes historical knowledge, which is abstract by nature, more understandable for new generations by making it concrete at the same time help students develop creative thinking and imagination (Smirnova ve Romanov, 2007: 1). Helping students develop visual analysis skills is necessary not only in terms of comprehension and achievement levels, but also important for the development of lifelong learning skills. A person who is good in visual analysis can easily understand the diversity of actions, objects and symbols he/she witnesses in daily life and interpret them more correctly . The most important element in the development of visual analysis skills of students are the teachers. The proper usage of the visuals in history lessons by teachers will have a positive impact on students’ visual analysis and visual literacy skills. The aim of this research is to determine History and Social Studies teacher candidates’ level of visual analysis skills. An embedded single-case design was used in this qualitative case study. The senior students from two departments, History Education and Social Studies Education, at Atatürk University, Kazım Karabekir Education Faculty were set as study population for his research. Required data for this study were gathered by “visual analysis level worksheet” prepared by the researchers. The results show that while analyzing historical images the majority of teacher candidates had hard time seven at identification level tasks, unable to perform in-depth and detailed analysis, use short phrases and explanations, approach resources with an non-academic, emotional and biased perspective therefor their analysis skills are inadequate compared to their level of education
Historical Images Visual Analysis Visual Literacy Visual Interpretation
Görsel kaynaklar tarih araştırmalarında ve öğretiminde büyük bir öneme sahiptir. Tarih eğitiminde görsel kaynaklar doğası gereği soyut olan tarihi bilgiyi somutlaştırarak onu yeni kuşaklar için daha anlaşılır bir hale getirmekte aynı zamanda öğrencilerin yaratıcı düşünce ve hayal gücünün gelişmesinde yardımcı olmaktadır (Smirnova ve Romanov, 2007: 1). Öğrencilerin görsel analiz becerilerini geliştirmek sadece tarih derslerindeki kavrama ve başarı düzeyleri açısından değil aynı zamanda yaşam boyu öğrenme becerilerinin gelişimi açısından da önemlidir. Çünkü bu alanda iyi olan bir kişi, çevresinde gördüğü eylemlerin, objelerin ve sembollerin farklılığını anlayabilmekte ve onları daha doğru yorumlayabilmektedir (Alpan, 2008: 76-77). Öğrencilerin görsel analiz becerilerinin gelişiminde en önemli unsur tabi öğretmenlerdir. Görsellerin öğretmenler tarafından tarih derslerinde doğru kullanımı öğrencilerin görsel analiz ve görsel okuryazarlık becerilerini olumlu yönde etkileyecektir.
Bu araştırmanın amacı tarih ve sosyal bilgiler öğretmen adaylarının görsel analiz düzeylerini tespit etmektir. Çalışmada nitel durum araştırması yöntemi ve iç içe geçmiş tek durum deseni kullanılmıştır. Çalışma grubuna Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi ve Sosyal Bilgiler Eğitimi son sınıf öğrencileri dâhil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanmış “Görsel Analiz Düzeyi” çalışma kâğıdı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının büyük çoğunluğunun tarihsel görselleri analiz ederken tanımlama düzeyindeki görevlerde dahi zorlandıkları, görseller hakkında derinlemesine ve detaylı analizler yapamadıkları, genellikle kısa ifadeler ve açıklamalar kullandıkları, akademik bir tavır sergileyemeyerek kaynağa duygusal bir bakış açısı ile taraflı bir şekilde yaklaştıkları dolayısıyla sergiledikleri görsel analiz becerilerinin aldıkları eğitime kıyasla yeterli olmadığı belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Tarihi Görseller, Görsel Analiz, Görsel Okuryazarlık, Görsel Yorumlama
TEACHER CANDIDATES’ ANALYSIS LEVELS of HISTORICAL IMAGES
Abstract: Visual resources has a great importance in historical research and teaching. Visual resources makes historical knowledge, which is abstract by nature, more understandable for new generations by making it concrete at the same time help students develop creative thinking and imagination (Smirnova ve Romanov, 2007: 1). Helping students develop visual analysis skills is necessary not only in terms of comprehension and achievement levels, but also important for the development of lifelong learning skills. A person who is good in visual analysis can easily understand the diversity of actions, objects and symbols he/she witnesses in daily life and interpret them more correctly (Alpan, 2008: 76-77). The most important element in the development of visual analysis skills of students are the teachers. The proper usage of the visuals in history lessons by teachers will have a positive impact on students’ visual analysis and visual literacy skills.
The aim of this research is to determine History and Social Studies teacher candidates’ level of visual analysis skills. An embedded single-case design was used in this qualitative case study. The senior students from two departments, History Education and Social Studies Education, at Atatürk University, Kazım Karabekir Education Faculty were set as study population for his research. Required data for this study were gathered by “visual analysis level worksheet” prepared by the researchers. The results show that while analyzing historical images the majority of teacher candidates had hard time seven at identification level tasks, unable to perform in-depth and detailed analysis, use short phrases and explanations, approach resources with an non-academic, emotional and biased perspective therefor their analysis skills are inadequate compared to their level of education.
Keywords: Historical Images, Visual Analysis, Visual Literacy, Visual Interpretation
Tarihi Görseller Görsel Analiz Görsel Okuryazarlık Görsel Yorumlama
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma ve İnceleme Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Ekim 2015 |
Gönderilme Tarihi | 24 Ekim 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 4 Sayı: 2 |
DUYURULAR:
1- APA7 Yazım Kuralları:
Mayıs 2024 sayısından itibaren dergimiz kaynak gösterme ve alıntı yapma konusunda APA 7 (American Psychological Association) sistemini uygulacaktır. Daha fazla bilgi için lütfen TUHED şablonu ve yazım kurallarını inceleyiniz.
2- Erken Görünüm:
TUHED'in yeni yayın politikasına göre, değerlendirme süreci tamamlanan makaleler erken görünüm formatında yayınlanacaktır. Erken görünüm olarak yayınlanacak makalelere DOI ve sayfa numası tanımlanacaktır.
3- Tam Metin İngilizce Yayın Politikası:
Mayıs 2021 sayısından itibaren Araştırma-İnceleme ve Yayın Kritiği türündeki Türkçe çalışmaların tam metin İngilizce çevirisiyle birlikte yayınlanması sistemine geçilecektir. Buna göre yazarlar dergimize Türkçe başvuruda bulunabilecek ancak hakem değerlerndirme süreci sonrasında yayına kabul edilen çalışmaların tam metin İngilizce nüshasının düzenlenerek sisteme yüklenmesi istenilecektir. İngilizce olarak yapılan başvuruların incelenmesi ise İngilizce yapılacaktır.
4- Etik Kurul Onayı:
25 Şubat 2020 tarihli ULAKBİM kararı gereği İnsanlar üzerindeki çalışmalar için (yaş sınırlaması olmaksızın) Etik Kurul Onayı alınmış olmalı, bu onay makalenin ilk ve son sayfaları ile Yöntem bölümünde kurum, tarih ve sayı bilgisi verilerek belirtilmeli ve imzalı Etik Kurul Onayı makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Çalışmanın etik kurul onayı gerektirmediği durumlarda bu durum yine Yöntem bölümünde açıkça ifade edilmelidir. 2020 itibariyle bu şartları yerine getirmeyen çalışmalar değerlendirilmeye alınmayacaktır.