Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Avrupa Konseyi’nin “Shared Histories for Europe Without Dividing Lines” Adlı Proje Kitabında Osmanlı ve Türk İmajı

Yıl 2020, Cilt: 9 Sayı: 1, 284 - 299, 24.05.2020
https://doi.org/10.17497/tuhed.706000

Öz

Bu çalışma “Shared Histories for Europe Without Dividing Lines” kitabında Osmanlı ve Türk imajını ortaya koymak için hazırlandı. Kitap, Avrupa Birliği hükümetler arası konseyi projesidir ve İngilizce e-kitap olarak okurların erişimine açılmıştır. Proje, Avrupa Birliği, Eğitim Politikası ve Uygulaması yönetim kurulu tarafından 2010 yılında başlatıldı ve 2014 yılında tamamlandı. Çalışmanın ilk aşamasında Osmanlı ve Türk kelimelerinin geçtiği makaleler tarandı. İkinci aşamasında ise tercüme edildi ve yorumlanarak tertip edildi. Çalışmanın Avrupa’daki Türk imajını anlamak açısından yararlı olacağı düşünülmektedir. Kitaptaki dört bölümden ilki olan Sanayi İnkılabı’nın etkileri bölümünde Osmanlı Devleti’nin Sanayi İnkılabı’na ayak uyduramaması ve bunun Türkiye ile Balkanlar’a etkisi yer almıştır. İkincisi, sanat tarihine yansımasıyla insan hakları bölümünde Avrupa’daki Osmanlı eserlerine ve Türk Müslümanlar için yapılan eserlere yer verilmiştir. Üçüncüsü, eğitimin gelişimi bölümünde İslam kültürünün ve coğrafi yakınlığı olan Türkiye’nin Avrupa kültürüne etkisine değinilmiştir. Son bölüm olan Avrupa ve Dünya bölümünde, Osmanlı Devleti’nin, Avrupa’daki ilerleyişi ve Kıbrıs Barış Harekâtı “invasion” yani “işgal” kelimesiyle açıklanmıştır. Projede “anti-kahramanlar” bölümünde Osmanlı padişahları yer almıştır. Osmanlı Devleti’nin ele geçirdiği yerlerdeki dini hoşgörüsüne ve Fatih Sultan Mehmet’in pozitif imajına yer verilmiştir. Sonuç olarak, Osmanlı ve Türk algısı dini hoşgörü, mimari ve sanat söz konusu olduğunda olumlu ancak fetihlerin işgal olarak değerlendirilmesi ve ekonomik gelişmeye ayak uydurulamadığı gibi düşünceler nedeniyle olumsuzdur.

Destekleyen Kurum

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Teşekkür

Bu çalışmanın hazırlanmasında desteğini gördüğüm değerli Hocam Prof. Dr. Bahri Ata'ya teşekkürlerimi sunarım.

Kaynakça

  • Pamuk, A., Pamuk, İ. (2018). Almanya lise tarih ders kitaplarında Türk imajı. A. Şimşek (Ed.), Dünyada Türk İmajı, Tarih Ders Kitaplarındaki Durum. Ankara: Pegem.
  • Ataman, B. C. (2014). Histoire de la Revulation Industrielle a le'poqueOttomane et en Tuquıe. Strasbourg: Council of Europe.
  • Criacono, S. (2014). European expansion, colonialism and the "rise of the West": A divergence? Shared Histories for Europe Without Dividing Lines. içinde Strasbourg: Council of Europe.
  • Ersoy Hacısalihoğlu, N. (2018). Bulgaristan lise tarih ders kitaplarında Türk imajı. A. Şimşek (Ed.), Dünyada Türk İmajı, Tarih Ders Kitaplarındaki Durum. Ankara: Pegem.
  • Hacısalihoğlu, M. (2018). Makedonya Lise Tarih Ders Kitaplarında Türk İmajı. A. Şimşek (Ed.), Dünyada Tüek İmajı. Ankara: Pegem.
  • Juneja, M. (2014). Global Boundaries, Local Frontiers İslamic Art in Museums. Shared Histories for Europe Without Dividing Lines. içinde Strasbourg: Council of Europe.
  • Kabapınar, Y. (2018). İngiltere lise tarih ders kitaplarında Osmanlı ve Türk imajı. A. Şimşek (Ed.), Dünyada Türk İmajı, Lise Tarih Ders Kitaplarındaki Durum (s. 243). Ankara: Pegem.
  • Kacır, T. İ. (2018). Avusturya lise tarih ders kitaplarında Türk imajı. A. Şimşek (Ed.), Dünyada Türk İmajı, Tarih Ders Kitaplarındaki Durum. Ankara: Pegem.
  • Kaelbie, H. (2014). The impact of the industrial revolution, a general introductıon. Shared Histories Without Dividing Lines. içinde Strasbourg: Council of Europe.
  • Manea, M. (2014). Reflection on the industrial revolution in Romenia and SE Europe: between specificity and necessity- why so late? Shared Histories for Europe Without Dividing Lines. içinde Strasbourg: Council of Europe.
  • Mazarakis, P. (2014). İmagining the Balkans, İdentities and memory in the long 19th Century. Shared Histories for Europe Without Dividing Lines. içinde Strasbourg: Council of Europe.
  • Özsuer, E. (2018). Yunanistan lise tarih ders kitaplarında Türk imajı. A. Şimşek (Ed.), Dünyada Türk İmajı, Tarih Ders Kitaplarındaki Durum. Ankara: Pegem.
  • Sachsenmaier, D. (2014). European historical identities and the World. Shared Histories for Europe Without Dividing Lines. içinde Strasbourg: Council of Europe.
  • Samardžić-Marković, S. (2014). Preface. Shared Histories for Europe Without Dividing Lines.
  • Şimşek, H., ve Yıldırım, A. (2018). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin.
  • The Development of Education, A Brief Introductıon. (2014). Shared Histories for Europe Without Dividing Lines. içinde Strasbourg: Council of Europe.
  • Turan, T. (2018). İspanya lise tarih ders kitaplarında Türk İmajı. A. Şimşek (Ed.), Dünyada Türk İmajı, Tarih Ders Kitaplarındaki Durum. Ankara: Pegem.
  • Vella, Y. (2014). Is it possible to change student's attitute towards "the other" through history teaching. Shared Histories for Europe Without Dividing Lines. içinde Strasbourg: Council of Europe.
  • Vries, P. (2014). Encounters between Europe and the World. P. Vries (Ed.), Shared Histories for Europe Without Dividing Lines. Strasbourg: Council of Europe.
  • Welzel, B. (2014). Living together in dignity. Shared Histories for Europe Without Dividing Lines. içinde Strasbourg: Council of Europe.
  • Yazıcı, S. (2018). Fransa lise tarih ders kitaplarında Osmanlı ve Türk imajı. A. Şimşek (Ed.), Dünyada Türk İmajı, Tarih Ders Kitaplarındaki Durm. Ankara: Pegem.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Kritik Temelli Çalışmalar
Yazarlar

Esra Çalışkan 0000-0002-2105-2833

Yayımlanma Tarihi 24 Mayıs 2020
Gönderilme Tarihi 18 Mart 2020
Kabul Tarihi 22 Mayıs 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çalışkan, E. (2020). Avrupa Konseyi’nin “Shared Histories for Europe Without Dividing Lines” Adlı Proje Kitabında Osmanlı ve Türk İmajı. Turkish History Education Journal, 9(1), 284-299. https://doi.org/10.17497/tuhed.706000



DUYURULAR: 

1- APA7 Yazım Kuralları:

Mayıs 2024 sayısından itibaren dergimiz kaynak gösterme ve alıntı yapma konusunda APA 7 (American Psychological Association) sistemini uygulacaktır. Daha fazla bilgi için lütfen TUHED şablonu ve yazım kurallarını inceleyiniz.

2- Erken Görünüm:

TUHED'in yeni yayın politikasına göre, değerlendirme süreci tamamlanan makaleler erken görünüm formatında yayınlanacaktır. Erken görünüm olarak yayınlanacak makalelere DOI ve sayfa numası tanımlanacaktır. 

3- Tam Metin İngilizce Yayın Politikası: 

Mayıs 2021 sayısından itibaren Araştırma-İnceleme ve Yayın Kritiği türündeki Türkçe çalışmaların tam metin İngilizce çevirisiyle birlikte yayınlanması sistemine geçilecektir. Buna göre yazarlar dergimize Türkçe başvuruda bulunabilecek ancak hakem değerlerndirme süreci sonrasında yayına kabul edilen çalışmaların tam metin İngilizce nüshasının düzenlenerek sisteme yüklenmesi istenilecektir. İngilizce olarak yapılan başvuruların incelenmesi ise İngilizce yapılacaktır.

4- Etik Kurul Onayı: 

25 Şubat 2020 tarihli ULAKBİM kararı gereği İnsanlar üzerindeki çalışmalar için (yaş sınırlaması olmaksızın) Etik Kurul Onayı alınmış olmalı, bu onay makalenin ilk ve son sayfaları ile Yöntem bölümünde kurum, tarih ve sayı bilgisi verilerek belirtilmeli ve imzalı Etik Kurul Onayı makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir.  Çalışmanın etik kurul onayı gerektirmediği durumlarda bu durum yine Yöntem bölümünde açıkça ifade edilmelidir. 2020 itibariyle bu şartları yerine getirmeyen çalışmalar değerlendirilmeye alınmayacaktır. 


10829

Turkish History Education Journal's site and metadata are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Permissions beyond the scope of this license are available at COPYRIGHT