Çalışmada, 2009-2015 yılları arasında Ulusal Turizm Kongrelerinde gastronomi ve mutfak sanatları alanı ile ilgili yayınlanan bildirilerin belirli parametreler çerçevesinde bibliyometrik yöntemle incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda 10. ve 16. Ulusal Turizm Kongresi dahil olmak üzere 7 kongrenin elektronik bildiriler kitabı taranmış, gastronomi ve mutfak sanatları alanı ile ilgili yayınlanan 63 bildiriye erişim sağlanmıştır. Erişim sağlanan bildiriler bir istatistiki program aracılığıyla analiz edilmiş ve ilgili parametreler frekans ve yüzde değerleri yardımı ile açıklanmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre en fazla bildirinin 16. Ulusal Turizm Kongresi’nde yayınlandığı, ortalama sayfa sayısının 14,1 ve ortalama kaynak sayısının da 23,8 olduğu tespit edilmiştir. Genellikle yabancı kaynakların ve kitaplardan ziyade makalelerin tercih edildiği görülmektedir. Görgül araştırma türünün daha çok benimsendiği, araştırma yaklaşımı olarak nicel araştırma ve veri toplama yöntemi olarak da anket yönteminin ağırlıkta olduğu dikkat çekmektedir. Bildiri başına ortalama 2,4 yazarın düştüğü, toplamda 157 yazarın katkı sağladığı ve yardımcı doçent unvanına sahip yazarların daha fazla olduğu sonucuna varılmıştır. Diğer taraftan çalışmalara en fazla katkı sağlayan yazarların Mersin Üniversitesi bünyesinde çalıştığı ve birim olarak da Turizm Fakültesi’nde görev yapan akademisyenlerin sayısının ağırlıkta olduğu tespit edilmiştir
Ulusal Turizm Kongresi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yiyecek
The purpose of this study is to examine the papers in the field of gastronomy and culinary arts presented on National Tourism Congresses in the period from 2009-2015 according to the specific parameters of bibliometrics analysis. In this context, starting from 10th to 16th National Tourism Congress, total of 7 congress proceedings in electronic form were reviewed and 63 studies in the gastronomy and culinary field were derived. The accessed papers were analyzed with statistical program and relevant parameters were explained through frequency and percentage values. According to the obtained results, the most of the papers were published at 16th National Tourism Congress, average page number was 14,1 and average reference number was 23,8. It can be noticed that generally foreign sources were referred in the studies. Empirical studies with quantitative research approach and survey as a data collection method were prevailing. Total of 157 authors contributed to the congress proceedings with 2,4 writers per paper on average and most of them holding the assistant professor title. On the other hand, results have shown that most of the authors were from Mersin University with most of the contributors working at Tourism Faculty
National Tourism Congress Gastronomy and Culinary Arts Food & Beverage
Diğer ID | JA33ZZ92TD |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 1 |