Yükseköğretimde Mavi Okyanuslar
Öz
İşletme disiplininin son zamanlarda giderek önem verdiği araştırma konularından biri yoğun rekabet savaşlarına sahne olan kızıl okyanuslardan kaçarak yeni mavi okyanuslara yelken açmaktır. Bu da ancak Rene ve Mauborgne (2004) tarafından ileri sürülen Mavi Okyanus Stratejisi ile mümkün gözükmektedir. Mavi okyanus stratejisi; ileri sürüldüğü tarihten bu yana sadece işletme disiplinin tekelinde kalmayıp, birçok alanda yoğun bir biçimde ele alınmıştır. Kavram ile ilgili Türkçe yazında da oldukça çalışma bulunmaktadır. Ancak Türkçe yazında eğitim alanında konuyla ilgili yeterli çalışmanın olmaması bir eksiklik olarak tespit edildiğinden, özellikle yeniliklere çok açık olmak durumunda olan yükseköğretimin de Mavi Okyanus Stratejisinden faydalanabilmesi amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Çalışmada aslında zaten yükseköğretimde uygulanmakta olan bu stratejinin örnekleri verilerek farkındalığın arttırılması sağlanacaktır. Çalışmanın; yükseköğretim alanında çalışmalar yapan araştırmacılara, uygulayıcılara, yöneticilere ve karar alıcılara ve yöneticilere rekabetin arttığı eğitim alanında yol gösterici nitelikte olması amaçlanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ağraş, S., & Atbaş, F. (2017). Mavi Okyanus Stratejisi: Dünyadan ve Türkiyeden örnekler. JOMELIPS, 2(2), 126-144.
- Aktan, C. C. (2007). Yükseköğretimde değişim: Global trendler ve yeni paradigmalar. Değişim çağında yükseköğretim (ss. 1-43). İzmir: Yaşar Üniversitesi Yayını.
- Braganca, R. (2016). Blue ocean strategy for higher education. International Conferences ITS, ICEduTech and STE. 325-328.
- Becker, H. (2013). IMAX move to Hollywood: Blue ocean strategy or a case of who moved my cheese. GlobalConference on Business and Finance Proceedings, 8(2).
- Blue Ocean Team (2015). How one university is trying to break out of the red ocean. Çevrimiçi: https://www. blueoceanstrategy.com/blog/how-one-university-istrying-to-break-out-of-the-red-ocean/.
- Burke, A., Ster, A., & Thurik, R. (2009). Blue ocean versus competitive strategy: Theory and evidence. ERIM Report Series Reference No. ERS-2009-030-ORG. Çevrimiçi: https://ssrn.com/ abstract=2024822.
- Burke, A., Ster, A. & Thurik, R. (2010). “Blue Ocean vs. Five Forces”, Harvard Business Review.
- Capital. (2005). Mavi okyanusta büyüme zamanı. Çevrimiçi: https://www.capital.com.tr/yonetim/liderlik/mavi-okyanusta-buyume-zamani
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Şafak Gündüz
*
0000-0002-2589-8780
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
20 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi
15 Kasım 2018
Kabul Tarihi
3 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 3
Cited By
SAĞLIK SEKTÖRÜNDE MAVİ OKYANUS STRATEJİLERİ VE MAVİ OKYANUS LİDERLİĞİ: KAVRAMSAL BİR İNCELEME
International Journal of Management Economics and Business
https://doi.org/10.17130/ijmeb.798524