Araştırma Makalesi

Lisans Düzeyi Resim Öğretiminde Çağdaş Sanat Kuramına Yer Vermek: Bir Olgubilim Çalışması

Cilt: 30 Sayı: 2 20 Aralık 2017
PDF İndir
TR EN

Lisans Düzeyi Resim Öğretiminde Çağdaş Sanat Kuramına Yer Vermek: Bir Olgubilim Çalışması

Öz

Görsel sanatların temel ilke ve öğelerini kuramsal bilgi edinimi ve sanatsal uygulamalar yoluyla öğretebilmek, sanat eğitiminin ortak ve öncelikli hedeflerindendir. Sanat eğitiminin farklı basamaklarında oluşturulmak istenen çağdaş estetik yapının, pratikteki tamamlayıcısı, kapsadığı tüm farklı öğretim biçimleriyle resim atölye dersleridir. Çağın sanatsal oluşumları ve sanat eğitimi alanındaki bilimsel gelişmeler karşılaştırıldığında, çeşitli çağdaş sanatsal paradigmaları barındıran uygulamalarla sanatsal etkinliklerde karşılaşılmakta buna karşın, resim öğretimi pratiklerinde bu yapıya paralel oluşumlardan söz edilememektedir. Bu problem durumundan hareketle bu çalışmanın veri toplama sürecinde, lisans düzeyi resim öğretiminde çağdaş sanat kuramına; postmodern çağda resmin ontolojik değişimi, bu değişimin programdaki varlığı ve uygulayıcılarının görüşlerinden oluşan üçayaklı kavramsal bir çerçeveden bakılmıştır. Araştırmada nitel yöntem kullanılmış, veriler olgubilim deseniyle şekillendirilmiştir. olgubilim deseninin temel veri toplama aracı olan görüşmeler beş aylık bir zaman diliminde gerçekleştirilmiştir. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Resim Ana Sanat Atölye dersi öğretim elemanlarından oluşan bir çalışma grubu ile üçer kez yapılan yarı-yapılandırılmış görüşmeler sonucu elde edilen veriler, tematik analiz yoluyla anlamlandırılmıştır. Öğretim elemanı görüşleri; öğretim programı ve kuramsal çerçeve verileri ile çeşitlendirilerek yorumlanmıştır. Araştırma bulguları; “çağdaş sanat algısı oluşturma”, “öğrenci merkezlilik” ve “kapsamlı sanat eğitimi” olmak üzere üç ana tema ile sunulmuştur. Elde edilen bulgular sonucunda öğretim programına ve uygulayıcılarına resim atölye derslerinde çağdaşlığın yakalanması konusunda çeşitli öneriler getirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akay, A., 2009. Sanat tarihi sıradışı bir disiplin. (2.bs.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  2. Akay, A., 2010. Birleşmeyen sentez. İstanbul: Yapı Kredi Publishing.
  3. Aktulum, K., 2008. Parçalılık/ Süreksizlik/ Kopukluk. Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi. 1, 1-14, Isparta.
  4. Atakan, N., 1998. Arayışlar: Resimde ve heykelde alternatif akımlar. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  5. Atasoy, N., 1999. Tarih Konulu Minyatürlerin Usta Nakkaşı Osman. Sanat Dünyamız. Yaratıcı Osmanlılar, S: 73. S.213-223. Yapı Kredi Yayınları.
  6. Aykut, A., 2012. Sanat eğitiminde estetik. İstanbul: Hayalperest Yayınevi.
  7. Barrett, T., 2012. Sanatı eleştirmek: Günceli anlamak. İstanbul: Hayalperest Yayınevi.
  8. Bigalı, Ş., 1999. Resim sanatı. Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

20 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

5 Nisan 2018

Kabul Tarihi

18 Mayıs 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 30 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Coşkun Onan, B. (2017). Lisans Düzeyi Resim Öğretiminde Çağdaş Sanat Kuramına Yer Vermek: Bir Olgubilim Çalışması. Journal of Uludag University Faculty of Education, 30(2), 725-755. https://doi.org/10.19171/uefad.430216
AMA
1.Coşkun Onan B. Lisans Düzeyi Resim Öğretiminde Çağdaş Sanat Kuramına Yer Vermek: Bir Olgubilim Çalışması. Journal of Uludag University Faculty of Education. 2017;30(2):725-755. doi:10.19171/uefad.430216
Chicago
Coşkun Onan, Berna. 2017. “Lisans Düzeyi Resim Öğretiminde Çağdaş Sanat Kuramına Yer Vermek: Bir Olgubilim Çalışması”. Journal of Uludag University Faculty of Education 30 (2): 725-55. https://doi.org/10.19171/uefad.430216.
EndNote
Coşkun Onan B (01 Aralık 2017) Lisans Düzeyi Resim Öğretiminde Çağdaş Sanat Kuramına Yer Vermek: Bir Olgubilim Çalışması. Journal of Uludag University Faculty of Education 30 2 725–755.
IEEE
[1]B. Coşkun Onan, “Lisans Düzeyi Resim Öğretiminde Çağdaş Sanat Kuramına Yer Vermek: Bir Olgubilim Çalışması”, Journal of Uludag University Faculty of Education, c. 30, sy 2, ss. 725–755, Ara. 2017, doi: 10.19171/uefad.430216.
ISNAD
Coşkun Onan, Berna. “Lisans Düzeyi Resim Öğretiminde Çağdaş Sanat Kuramına Yer Vermek: Bir Olgubilim Çalışması”. Journal of Uludag University Faculty of Education 30/2 (01 Aralık 2017): 725-755. https://doi.org/10.19171/uefad.430216.
JAMA
1.Coşkun Onan B. Lisans Düzeyi Resim Öğretiminde Çağdaş Sanat Kuramına Yer Vermek: Bir Olgubilim Çalışması. Journal of Uludag University Faculty of Education. 2017;30:725–755.
MLA
Coşkun Onan, Berna. “Lisans Düzeyi Resim Öğretiminde Çağdaş Sanat Kuramına Yer Vermek: Bir Olgubilim Çalışması”. Journal of Uludag University Faculty of Education, c. 30, sy 2, Aralık 2017, ss. 725-5, doi:10.19171/uefad.430216.
Vancouver
1.Berna Coşkun Onan. Lisans Düzeyi Resim Öğretiminde Çağdaş Sanat Kuramına Yer Vermek: Bir Olgubilim Çalışması. Journal of Uludag University Faculty of Education. 01 Aralık 2017;30(2):725-5. doi:10.19171/uefad.430216

Cited By