Araştırma Makalesi

EKONOMİK ÖZGÜRLÜK ENDEKSİNİN ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİYLE ANALİZİ / Analysis Of The Economic Freedom Index With Multi-Criteria Decision-Making Methods

Cilt: 4 Sayı: 2 30 Ekim 2020
PDF İndir
TR EN

EKONOMİK ÖZGÜRLÜK ENDEKSİNİN ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİYLE ANALİZİ / Analysis Of The Economic Freedom Index With Multi-Criteria Decision-Making Methods

Öz

Bu çalışmanın iki önemli amacı vardır. Birincisi, Ekonomik Özgürlük İndeksinin çok kriterli karar verme yöntemiyle analizdir. Bunun için IEF sıralama sonuçları hesaplanmasında TOPSIS ve MAUT yöntemleri kullanılmıştır. İkincisi, Ekonomik Özgürlük Endeksi sıralama sonuçları ile CETOPSIS ve CEMAUT yöntemlerinden elde edilen sıralama sonuçlarının karşılaştırılmasıdır. Bunun için Spearman Korelasyon yaklaşımı kullanılmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünden dört önemli sonuç elde edilmiştir. Birincisi, CRITIC ve ENTROPY yöntemleriyle yapılan TOPSIS sıralaması arasında tam korelasyon ilişkisi vardır. İkincisi, CRITIC ve ENTROPY yöntemleriyle yapılan MAUT sıralaması arasında tam korelasyon ilişkisi vardır. Üçüncüsü, CETOPSIS ve CEMAUT yöntemlerinden elde edilen performans sıralama sonuçları arasında pozitif yönlü kuvvetli bir ilişki vardır. Dördüncüsü, CETOPSIS ve CEMAUT performans sıralama sonuçları ile Ekonomik Özgürlük Endeks performans sıralama sonuçları arasında pozitif yönlü kuvvetli bir ilişki vardır. Bulunan sonuçlar istatistiksel olarak anlamlıdır. Karar süreci dinamik bir özellik gösterir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akyene, T. (2012). Cell Phone Evaluation base on Entropy and TOPSIS. Interdisciplinary Journal of Research in Business, 1(12), 9-15.
  2. Altun Turker, Y., Baynal, K., ve Turker, T. (2019). The Evaluation of Learning Management Systems by Using Fuzzy AHP, Fuzzy TOPSIS and an Integrated Method: A Case Study. Turkish Online Journal of Distance Education, 20(2), 195-218.
  3. Ameri, A. A., Pourghasemi, H. R., ve Cerda, A. (2018). Erodibility Prioritization of Sub-Watersheds Using Morphometric Parameters Analysis and Its Mapping: A Comparison among TOPSIS, VIKOR, SAW, and CF Multi-Criteria Decision Making Models. Science of the Total Environment, 613, 1385-1400.
  4. Bukhsh, Z. A., Stipanovic, I., Hartmaan, A., ve Klanker, G. (2018). Evaluation and Application of AHP, MAUT and ELECTRE for Infrastructure management. Conference Paper, 1-9.
  5. Çalık, A., Çizmecioğlu, S., ve Akpınar, A. (2019). An Integrated AHP‐TOPSIS Framework for Foreign Direct Investment in Turkey. Journal of Multi‐Criteria Decision Analysis, 26(5-6), 296-307.
  6. De Faria, D. A., Frazão, M. L. D. S., Vieira, J. G., da Silva, J. E., ve Lemos, P. H. (2019). A Combination Of Discrete Event Simulation And Multi-Crıieria Analysis To Configure Sugarcane Drop And Hook Delivery Systems. Engenharia Agrícola, 39(2), 248-256.
  7. Emovon, I., Norman, R. A., ve Murphy, A. J. (2016). Metodology of Using an Integrated Averaging Technique and MAUT METHOD For Failure Mode and Effects Analysis. Journal of Engineering ve Technology (JET), 7(1), 140-155.
  8. Garg, H. (2018). Multi-Criteria Decision-Making Method Based on Prioritized Muirhead Mean Aggregation Operator under Neutrosophic Set Environment. Symmetry, 10(7), 280.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Finans

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Ekim 2020

Gönderilme Tarihi

2 Eylül 2020

Kabul Tarihi

11 Ekim 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Altın, H. (2020). EKONOMİK ÖZGÜRLÜK ENDEKSİNİN ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİYLE ANALİZİ / Analysis Of The Economic Freedom Index With Multi-Criteria Decision-Making Methods. Uluslararası Ekonomi İşletme ve Politika Dergisi, 4(2), 441-460. https://doi.org/10.29216/ueip.789306
AMA
1.Altın H. EKONOMİK ÖZGÜRLÜK ENDEKSİNİN ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİYLE ANALİZİ / Analysis Of The Economic Freedom Index With Multi-Criteria Decision-Making Methods. UEİP. 2020;4(2):441-460. doi:10.29216/ueip.789306
Chicago
Altın, Hakan. 2020. “EKONOMİK ÖZGÜRLÜK ENDEKSİNİN ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİYLE ANALİZİ / Analysis Of The Economic Freedom Index With Multi-Criteria Decision-Making Methods”. Uluslararası Ekonomi İşletme ve Politika Dergisi 4 (2): 441-60. https://doi.org/10.29216/ueip.789306.
EndNote
Altın H (01 Ekim 2020) EKONOMİK ÖZGÜRLÜK ENDEKSİNİN ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİYLE ANALİZİ / Analysis Of The Economic Freedom Index With Multi-Criteria Decision-Making Methods. Uluslararası Ekonomi İşletme ve Politika Dergisi 4 2 441–460.
IEEE
[1]H. Altın, “EKONOMİK ÖZGÜRLÜK ENDEKSİNİN ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİYLE ANALİZİ / Analysis Of The Economic Freedom Index With Multi-Criteria Decision-Making Methods”, UEİP, c. 4, sy 2, ss. 441–460, Eki. 2020, doi: 10.29216/ueip.789306.
ISNAD
Altın, Hakan. “EKONOMİK ÖZGÜRLÜK ENDEKSİNİN ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİYLE ANALİZİ / Analysis Of The Economic Freedom Index With Multi-Criteria Decision-Making Methods”. Uluslararası Ekonomi İşletme ve Politika Dergisi 4/2 (01 Ekim 2020): 441-460. https://doi.org/10.29216/ueip.789306.
JAMA
1.Altın H. EKONOMİK ÖZGÜRLÜK ENDEKSİNİN ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİYLE ANALİZİ / Analysis Of The Economic Freedom Index With Multi-Criteria Decision-Making Methods. UEİP. 2020;4:441–460.
MLA
Altın, Hakan. “EKONOMİK ÖZGÜRLÜK ENDEKSİNİN ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİYLE ANALİZİ / Analysis Of The Economic Freedom Index With Multi-Criteria Decision-Making Methods”. Uluslararası Ekonomi İşletme ve Politika Dergisi, c. 4, sy 2, Ekim 2020, ss. 441-60, doi:10.29216/ueip.789306.
Vancouver
1.Hakan Altın. EKONOMİK ÖZGÜRLÜK ENDEKSİNİN ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİYLE ANALİZİ / Analysis Of The Economic Freedom Index With Multi-Criteria Decision-Making Methods. UEİP. 01 Ekim 2020;4(2):441-60. doi:10.29216/ueip.789306

Cited By

Uluslararası Ekonomi, İşletme ve Politika Dergisi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İktisat Bölümü
Rize/ TÜRKİYE