Çeviri

Metafizik İlmi ve Bu İlmin Farklı Şekillerde İsimlendirilmesi; Prote Philosophia’dan el-İlmü’l-İlâhîyyât’a: Ebü’l-Berekât el-Bağdâdî Merkezli Bir İnceleme

Cilt: 3 Sayı: 2 31 Aralık 2020
PDF İndir
EN TR

Metafizik İlmi ve Bu İlmin Farklı Şekillerde İsimlendirilmesi; Prote Philosophia’dan el-İlmü’l-İlâhîyyât’a: Ebü’l-Berekât el-Bağdâdî Merkezli Bir İnceleme

Öz

Metafizik ilminin kurucusu olarak Aristoteles kabul edilir. Aristoteles bu ilmin konusunu ve inceleme alanlarını belirlemiş ve bu ilme yönelik ilk felsefe (prote philosophia), teoloji ve hikmet (sophia) gibi isimleri kullanmıştır. Ancak sonraki dönemde bu ilmin hem konusu hem de isimlendirilmesi hakkında değişi-klikler meydana geldi. Metafiziğin konusunun “varolması itibariyle varolan” olduğu genel kabul görmekle birlikte, bu ilmin konusuyla teoloji arasındaki ilişki hakkında filozofların zihninde bir karışıklık olduğu da görülmektedir. Fârâbî ve İbn Sînâ gibi filozoflar bu karışıklıkları gidermek amacıyla doğrudan bu konuyu ele alarak incelediler. Bu ilme yönelik farklı isimlendirmeler de İslam felsefesi içerisinde hep var oldu. Metafizik ilmi için ilk felsefe denildiği gibi fizikötesi, el-ilmü’l-ilâhî ve el-ilâhiyyât ilmi gibi farklı isim-lendirmeler de hep kullanıldı. Bu çalışmada metafizik ilminin niçin farklı şekillerde isimlendirildiği ko-nusu Ebü’l-Berekât el-Bağdâdî’nin değerlendirmeleri üzerinden ele alınacaktır. Bu farklı isimlendirmelerle metafizik ilminin konusu ve inceleme yöntemi arasındaki bir ilişkinin olup olmadığı sorgulanacaktır. Aynı ilme yönelik bu farklı isimlendirmeler konu, inceleme alanı ve sorunları itibariyle aynı ilme mi gönderme yapmaktadır, yoksa bu her bir isimlendirme diğerinden daha farklı bir içeriğe mi sahiptir? Bu çalışmada ayrıca amacı gerçekleştirmek için de ihtiyaç duyulduğu kadarıyla Ebü’l-Berekât’ın bilgi felsefesine değinilecektir.

Anahtar Kelimeler

İslam felsefesi, Ebü’l-Berekât el-Bağdâdî, Aristoteles, Metafizik, Fizikötesi, İlâhiyyât İlmi, İlk Felsefe

Kaynakça

  1. Adamson, Peter. “al-Kindî and the Reception of Greek Philosophy”. The Cambridge Companion to Arabic Philosophy. ed. Peter Adamson vd. 32-52. Cambridge: Cambridge University Press, 2005.
  2. Alper, Ömer Mahir. “Avicenna’s Conception of Scope of Metaphysics: Did He Really Misunderstand Aristotle?”. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 0/16 (2007), 85-103.
  3. Âmirî, Ebü’l-Hasan. Kitâbü’l-‘İlâm bimenâkıbi’l-İslâm. thk. Ahmed Abdulhamid Gurab. Riyad: Dâru’l-Asâleti li’s-sekâfeti ve’n-neşri ve’l-‘ilâm, 1988.
  4. Aristotle, Metaphysics. Çev.. David Ross. Global Grey ebooks. 2018.
  5. Bağdâdî, Ebü’l-Berekât. Kitâbü’l-Mu‘teber, yay. haz. Yusuf Mahmud. 3 Cilt. Doha: Dâru’l-Hikmet, 2012.
  6. Derin, Necmi. “Kutbeddin Râzî ve Metafizik Anlayışı”. Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 11/1 (2009), 141-55.
  7. Fârâbî, Ebû Nasr Muhammed b. Muhammed b. Tarhan b. Uzluğ. fî Agrâzi’l-Hakîm fî Külli Makâleti mine’l-Kitâbi Mevsûm bi’l-Hurûf. es-Semeretü’l-Merziyye: fî Ba‘di Risâlâti’l-Fârâbîyyeti içinde. thk. Friederich Dieterici. Leiden: Brill, 1890.
  8. Hârizmî, Muhammed b. Ahmed. Mefâtîhu’l-‘ulûm. thk. İbrâhîm Ebyârî. 2bs. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-Arabî, 1989.
  9. İbn Rüşd. Aristoteles Metafizik Büyük Şerhi. çev. Muhittin Macit. 3 Cilt. İstanbul: Litera yay. 2016.
  10. İbn Sînâ. Avicenna’s de Anima (Arabic Text). ed. Fazlur Rahman. London: Oxford University Press. 1959.

Kaynak Göster

APA
Yıldırım, Ö. A. (2020). Metafizik İlmi ve Bu İlmin Farklı Şekillerde İsimlendirilmesi; Prote Philosophia’dan el-İlmü’l-İlâhîyyât’a: Ebü’l-Berekât el-Bağdâdî Merkezli Bir İnceleme. ULUM, 3(2), 393-410. https://doi.org/10.54659/ulum.800545
AMA
1.Yıldırım ÖA. Metafizik İlmi ve Bu İlmin Farklı Şekillerde İsimlendirilmesi; Prote Philosophia’dan el-İlmü’l-İlâhîyyât’a: Ebü’l-Berekât el-Bağdâdî Merkezli Bir İnceleme. ULUM. 2020;3(2):393-410. doi:10.54659/ulum.800545
Chicago
Yıldırım, Ömer Ali. 2020. “Metafizik İlmi ve Bu İlmin Farklı Şekillerde İsimlendirilmesi; Prote Philosophia’dan el-İlmü’l-İlâhîyyât’a: Ebü’l-Berekât el-Bağdâdî Merkezli Bir İnceleme”. ULUM 3 (2): 393-410. https://doi.org/10.54659/ulum.800545.
EndNote
Yıldırım ÖA (01 Aralık 2020) Metafizik İlmi ve Bu İlmin Farklı Şekillerde İsimlendirilmesi; Prote Philosophia’dan el-İlmü’l-İlâhîyyât’a: Ebü’l-Berekât el-Bağdâdî Merkezli Bir İnceleme. ULUM 3 2 393–410.
IEEE
[1]Ö. A. Yıldırım, “Metafizik İlmi ve Bu İlmin Farklı Şekillerde İsimlendirilmesi; Prote Philosophia’dan el-İlmü’l-İlâhîyyât’a: Ebü’l-Berekât el-Bağdâdî Merkezli Bir İnceleme”, ULUM, c. 3, sy 2, ss. 393–410, Ara. 2020, doi: 10.54659/ulum.800545.
ISNAD
Yıldırım, Ömer Ali. “Metafizik İlmi ve Bu İlmin Farklı Şekillerde İsimlendirilmesi; Prote Philosophia’dan el-İlmü’l-İlâhîyyât’a: Ebü’l-Berekât el-Bağdâdî Merkezli Bir İnceleme”. ULUM 3/2 (01 Aralık 2020): 393-410. https://doi.org/10.54659/ulum.800545.
JAMA
1.Yıldırım ÖA. Metafizik İlmi ve Bu İlmin Farklı Şekillerde İsimlendirilmesi; Prote Philosophia’dan el-İlmü’l-İlâhîyyât’a: Ebü’l-Berekât el-Bağdâdî Merkezli Bir İnceleme. ULUM. 2020;3:393–410.
MLA
Yıldırım, Ömer Ali. “Metafizik İlmi ve Bu İlmin Farklı Şekillerde İsimlendirilmesi; Prote Philosophia’dan el-İlmü’l-İlâhîyyât’a: Ebü’l-Berekât el-Bağdâdî Merkezli Bir İnceleme”. ULUM, c. 3, sy 2, Aralık 2020, ss. 393-10, doi:10.54659/ulum.800545.
Vancouver
1.Ömer Ali Yıldırım. Metafizik İlmi ve Bu İlmin Farklı Şekillerde İsimlendirilmesi; Prote Philosophia’dan el-İlmü’l-İlâhîyyât’a: Ebü’l-Berekât el-Bağdâdî Merkezli Bir İnceleme. ULUM. 01 Aralık 2020;3(2):393-410. doi:10.54659/ulum.800545