Güncel Sayı

Cilt: 7 Sayı: 2, 30.12.2024

Yıl: 2024
Sanat ve Kültür Politikası, Yaratıcı Drama Eğitimi , Güzel Sanatlar Eğitimi, Müze Eğitimi, Sanat ve Edebiyat, Güzel Sanatlar, Dijital Miras, Kültürel Miras Koleksiyonları ve Yorumlamaları, Kültürel Miras Turizmi, Ziyaretçi ve İzleyici Çalışmaları, Kültürel Miras ve Koruma, Kültürel Miras Yönetimi (Dünya Mirası dahil)
Yrd. Doç. Dr. Nuri Özer ERBAY İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi, Kültürel Miras Koleksiyonları ve Yorumlamaları, Altyapı Mühendisliği ve Varlık Yönetimi
Prof. Dr. Fatma Şebnem ARIKBOĞA İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi
Strateji
Kültürel Miras, Arşiv ve Müze Çalışmaları (Diğer), Kültürel Miras ve Koruma, Dijital Miras, Görsel Tasarım, Görsel İletişimde Bilgisayar Destekli Tasarım, Dijital Reklamcılık, Sanal Gerçeklik, Metaevren, Dijitalleşme, Sanal ve Karma Gerçeklik, Çağdaş Sanat, Grafik Tasarımı, Görsel İletişim Tasarımı, Kültür Coğrafyası, Kentsel Estetik, Göstergebilim, Fotoğraf, Disiplinlerarası Sanat

Uluslararası Üniversite Müzeleri Birliği Platformu Kültürel Miras Dergisi bağımsız, tarafsız ve çift kör (meçhul) hakemlik ilkelerine uygun olarak yayınlanan uluslararası, bilimsel, açık erişimli bir periyodik dergidir. Dergimiz, Nikart ve UNIMUSEUM’ın resmi yayınıdır ve Aralık ve Haziran aylarında altı ayda bir yayınlanmaktadır. UNIMUSEUM dergisi bağımsız, tarafsız ve çift kör hakemlik ilkelerine uygun olarak yayınlanan uluslararası, bilimsel, açık erişimli bir periyodik dergidir. Dergimiz, NIKART ve International University Museums Association Platform’nun resmi yayınıdır. Yılda iki kez yayımlanmaktadır. Derginin yayın dili İngilizce ve Türkçe’dir.

Üniversite Müzeleri ve Koleksiyonlarına yönelik, özgün metinleri müzecilik çalışmalarının tüm alanlarında en yüksek bilimsel düzeyde yayınlayarak alanına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Dergide etik ilkelere uygun olarak hazırlanmış orijinal araştırma, derleme ve inceleme makaleleri yayınlanır. Derginin içeriği müze çalışmaları ve kültürel miras alanları, üniversite müzeleri, müze yönetimi, müze eğitimi, müze planlaması, müze teknolojisi, müze pazarlaması, kültürel miras alanları, koleksiyonlar, arşivler ile müzecilik alanında yapılan bu başlıklarla sınırlı olmayan tüm çalışmalar dergimizin yayın politikaları kapsamında değerlendirilmektedir. Derginin hedef kitlesi, üniversite müzelerinin tüm disiplinlerinde çalışan ve ilgilenen uzmanları, müzecileri, müze araştırmacılarını ve profesyonelleri içermektedir.

• Uluslararası hakemli dergi olan UNIMUSEUM yılda bir cilt, haziran ve aralık olmak üzere iki sayı olarak yayımlanır.

• UNIMUSEUM’de yayımlanmak üzere gönderilen yazılar hiçbir yerde yayımlanmamış olmalıdır. Kongrelerde sunulan bildiriler ve konferans metinleri bildiri kitaplarında yayımlanmamış olmak kaydıyla gönderilebilir.

• Derginin genel yayın dilleri Türkiye Türkçesi ve İngilizcedir.

• Dergiye gönderilen makale, yayıma uygunluk açısından incelendikten sonra (Yayıma uygun görülmeyen makaleler sürece dâhil edilmez.) iki hakeme gönderilir. Hakemlerin değerlendirmeleri sonucunda iki hakem tarafından yayımlanabilir raporu alan makale, bir sonraki sayıda yayımlanır. Hakem raporlarının birisinin olumlu, diğerinin olumsuz olması durumunda makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Bu durumda makalenin yayımlanıp yayımlanmamasına üçüncü hakemin raporuna göre karar verilir.

• Yazarlar, şahsi ORCID numaralarını ve Researcher ID numaralarını “Ad SOYADI” bölümüne ekledikleri dipnotta belirtmelidirler.

• Dergiye gönderilecek makalelerin Türkçe ve İngilizce ile en az 100, en fazla 200 kelimelik özetleri ve her iki dilde anahtar kelimeleri yazının ilk sayfasında yer almalıdır.

• Dergiye gönderilen makaleler, gerekli hakem incelemeleri yapıldıktan sonra yayımlanır. Yazı Kurulu gönderilen makaleleri yayımlamama hakkına sahiptir. Yazı Kurulu/Editör, yayımlanan yazılarda yazının bütünlüğünü bozmayacak düzeltmeler yapabilir.

• Dergide yayımlanan makalelerde ileri sürülen görüşler ve makalenin yasal sorumluluğu yazarlarına aittir.

• Dergide yer alan yazı, fotoğraf, tablo ve şekillerden kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.

SAYFA DÜZENİ İLKELERİ

• Makalede Times New Roman yazı fontu kullanılmalıdır.

• Özet (abstract) sağ ve sol taraflardan 2 cm daha içeride, 10 punto ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır.

• Makale MS Word dosyası olarak hazırlanmalıdır. Makalede sayfa düzeni şu şekilde olmalıdır:
Metin boyutu: 11 punto

Dipnot boyutu: 9 punto

Paragraf aralığı: 6 nk

Paragraf girintisi: 1,25 cm

Üst-alt-sağ-sol kenar boşlukları: 3 cm

Satır aralığı: tek

• Makalede dipnotlar yer alacaksa tek satır aralığı ve 0 nk paragraf aralığında, 9 punto ile yazılmalıdır.

• Makalede 40 kelimeyi geçen doğrudan alıntılar sağ ve sol taraflardan 1,5 cm içeride ve 10 punto ile yazılmalıdır.

Makalede Kaynak Gösterme

• Dergimize gönderilecek makalelerde kaynak gösterme konusunda APA sistemi benimsenmiştir. Bu sebeple, gönderilecek makalelerin aşağıdaki kaynak gösterme sistemine uygun olması gerekmektedir.

• Kullanılan bütün kaynaklar makalenin sonunda "Kaynaklar" adı altında verilmelidir.

Kitaplarda:

Metin içinde: (Korkmaz, 1992, s. 37)
Eserin kaynaklar bölümündeki yazımı şu şekilde olmalıdır:
Korkmaz, Z. (1992). Atatürk ve Türk dili - belgeler. Ankara: Türk Dil Kurumu.

Makalelerde:

Metin içinde: (Gözaydın, 2001, s. 585)
Makalenin kaynaklar bölümündeki yazımı şu şekilde olmalıdır:
Gözaydın, N. (2001). Atatürk dönemi ile ilgili Almanya Dış İşleri arşivindeki belgeler - VII. Türk Dili, 599, 575-586.

Tezlerde:

Metin İçinde: (Durukan, 2011, s. 119)
Tezin kaynaklar bölümündeki yazımı şu şekilde olmalıdır:
Durukan, E. (2011). İlköğretim 6. sınıfta bilgisayar destekli dil bilgisi öğretiminin başarı ve tutuma etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

TABLO VE FİGÜRLER

Tablo numaraları ve açıklamaları tablonun üstünde
Tablo 1: …………………
şeklinde 10 punto ile yazılmalı ve ortalanmalıdır.

Tablo içi metinler 9 punto, satır aralığı tek, paragraf aralığı 0 nk olmalıdır.
Tablo sayfaya ortalanmalıdır.

Figür numaraları ve açıklamaları şeklin altında
Figür 1: …………………
biçiminde 10 punto ile yazılmalı ve ortalanmalıdır.
Figür sayfaya ortalanmalıdır.

Bu ilkelere uymayan makaleler kesinlikle değerlendirilmeye alınmayacaktır.

.ETİK İLKELER


UNIMUSEUM'un yayın süreçleri, bilimsel yöntemler kullanılarak tarafsız bilgi üretimi, geliştirilmesi ve paylaşımına dayanmaktadır. Hakemli makaleler, bilimsel yöntemin uygulanmasını ve tarafsızlığı sağlayan çalışmalardır. Bilimsel üretimin gerçekleştirilmesinde yayın sürecinin tüm bileşenleri; Yayıncı, editörler, yazarlar, hakemler ve okuyucuların etik ilkelere uyması gerekmektedir. Bu bağlamda dergimizin yayın etiği ve açık erişim politikası, yayın sürecinin tüm bileşenlerinin Yayın Etiği Kurulu tarafından belirlenen kurallara uygun olarak etik ilkelere uymasını gerektirir. Verilerin manipüle edilmesi, çarpıtılması ve uydurma verilerin kullanılması gibi durumlar tespit edilirse makale reddedilecektir. Dergimiz, editör kurulu ve/veya hakemlerin verdiği cevaplara göre yazarlardan analiz sonuçlarının çıktı dosyalarını talep etme hakkına sahiptir.

Editör Kurulu İçin Etik İlkeler
1. Derginin Editör Kurulu, UNIMUSEUM'a gönderilen her makaleden ve hatta yayımlanmasından sonraki tüm süreçlerden sorumludur. Bu sorumluluk yalnızca dergiyle ilgili konularda alınan kararlarda kamu yararı içindir; kişisel çıkar gözetmeden bağımsız karar almayı gerektirir. Yayıncı ile Editör Kurulu arasındaki ilişki bağımsızlık ilkesine dayanır, Editör Kurulu tarafından alınan tüm kararlar yayıncıdan ve diğer kişi ve kuruluşlardan bağımsızdır.
2. Editör Kurulu, dergiyi sürekli olarak iyileştirmek ve yayın kalitesini artırmak için çabalar.
3. Editör Kurulu, yayın, kör hakemlik, değerlendirme süreci ve etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesini ve uygulanmasını sağlar.

4. The Editorial Board protects the copyright of the authors of the articles published in the journal.
5. The Editorial Board is responsible for taking precautions regarding intellectual property rights, scientific-unethical behavior and plagiarism in the publication process of articles and journals.
6. The Editorial Board prepares an "Author's Guide" containing the information requirements of the authors, and updates this guide when necessary.
7. The Editorial Board determines policies that motivate the referees and authors.
8. The Editorial Board keeps the records of each article and correspondence about the journal in electronic or printed form.

4. Dergide yayımlanan makalelerin yazarlarının telif haklarını Editör Kurulu korur.
5. Editör Kurulu, makale ve dergilerin yayımlanma sürecinde fikri mülkiyet hakları, bilimsel-etik olmayan davranışlar ve intihal konusunda önlemler almakla yükümlüdür.
6. Editör Kurulu, yazarların bilgi gereksinimlerini içeren bir "Yazar Rehberi" hazırlar ve gerektiğinde bu rehberi günceller.
7. Editör Kurulu, hakemleri ve yazarları motive eden politikaları belirler.
8. Editör Kurulu, dergiyle ilgili her makalenin ve yazışmanın elektronik veya basılı biçimde kayıtlarını tutar.



Editörler ve Yardımcı Editörler İçin Etik İlkeler
1. Editörler, atıf yapılan yazıların uygunluğuna ve yayınlanmasına karar verirken, yazar veya yazarların ırkı, cinsiyeti, inancı ve milliyeti gibi faktörlere göre değil, derginin yayın politikasına ve bilimsel ilkelere göre karar verirler.
2. Editörler, hakemlerin, yazarların, araştırmacıların, uygulayıcıların ve okuyucuların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya, gerektiğinde geri bildirim vermeye ve yayın süreci boyunca düzeltme ve açıklama gerektiren konularda açıklık ilkelerine göre hareket etmeye çalışırlar.
3. Editörler, makaleleri yayınlayıp yayınlamamaya karar verirken, makalelerin özgün olmasına ve bilimsel literatüre, okuyuculara, araştırmacılara ve uygulayıcılara katkıda bulunmasına dikkat ederler. Editörler, makaleler hakkında olumlu veya olumsuz kararlar verirken makalelerin özgün değerini, alana katkısını, araştırma yönteminin geçerliliğini ve güvenilirliğini, anlatının açıklığını ve derginin amacını ve kapsamını dikkate alırlar. 4. Editörler, önemli bir sorun olmadığı sürece gönderilen makaleleri ön değerlendirme aşamasına alır ve olumlu hakem önerilerini dikkate alır.
5. Editörler, süreç adımlarında gizliliği korur ve kişisel bilgileri hakemler ve üçüncü kişilerle paylaşamaz. Editörler, derginin yayın politikaları arasında yer alan kör hakemlik ve değerlendirme süreci politikalarını uygular, hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutar ve her makalenin tarafsız ve zamanında değerlendirilmesini sağlar.
6. Editörler, hakemlerin uzmanlıklarını göz önünde bulundurarak makaleleri gönderir ve tarafsız ve bağımsız değerlendirmeleri destekler. Editörler, makalenin tarafsız değerlendirilmesi için editörler, hakemler ve yazar(lar) arasında çıkar çatışması olup olmadığını dikkate alır. Editörler, akademik görgü kurallarını ve bilimsel olmayan incelemeleri engeller.
7. Editörler, geniş bir hakem havuzu arar ve sürekli güncellenir.
8. Editörler, dergi yayın süreçlerinin yayın politikaları ve yönergelerine uygun olarak işletilmesini sağlar ve yayın politikalarındaki gelişmelerden sorumlu olanları bilgilendirir.
9. Editörler, değerlendirilen makalelerde kişisel verilerin korunmasını sağlar; yazarların, hakemlerin ve okuyucuların bireysel verilerini korur.
10. Editörler; Makalelerinde insan ve hayvan haklarının korunmasına dikkat eder, makale katılımcılarının açık rızasını belgelemeye özen gösterir, makale katılımcıları için etik kurul onayı ve deneysel araştırma izni olmadığında makaleyi reddeder.
11. Editörler; Suistimale karşı işlem yapar. Suistimalle ilgili şikayetler olduğunda objektif bir soruşturma yapar ve ilgili bulguları paylaşır.
12. Editörler, makalelerdeki hataların, tutarsızlıkların veya yanlış yönlendirmelerin düzeltilmesini sağlar.
13. Editörler, yayınlanan makalelerin fikri mülkiyet haklarını korur ve ihlal durumunda derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunur. Ayrıca, yayınlanan makalelerin içeriğinin diğer yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesini sağlamak için gerekli önlemleri alır; özgünlük-benzerlik kontrolünü yapar.
14. Editörler, dergideki makalelerin etik ilkelere uygunluğunu kontrol eder. Editör Kurulu veya hakemler tarafından intihal, dilimleme, çoğaltma, sahte veri kullanımı, haksız yazarlık vb. tespit edilirse, editöryal süreç durdurulur ve gerekçe belirtilerek başvuru reddedilir. Editörler, yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin intihal tarama süreçlerinden öncelikli olarak sorumludur.
15. Dergiye gönderilen makalelerin ön inceleme, hakemlik, düzenleme ve yayım süreçlerinin zamanında ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması editörlerin sorumluluğundadır.
16. Editörler, dergide yayımlanan makalelere yönelik tutarlı eleştirileri dikkate alır ve eleştirilen makalelerin yazarlarına cevap hakkı verir.
17. Editörler, dergiye iletilen şikâyetleri inceler ve gerekli açıklamaları yapar.


Hakemler İçin Etik İlkeler
1. Hakemler, dergide yayınlanacak makalenin akademik kalitesinin temel belirleyicileri olduklarının bilinciyle hareket eder ve akademik kaliteyi artırma sorumluluğuyla değerlendirme yapmaktan öncelikli olarak sorumludurlar.
2. Hakemler, yalnızca uygun bir değerlendirme yapmak için gerekli uzmanlığa sahip oldukları, kör hakem değerlendirmesinin gizliliğini gözetebilecekleri ve makalenin ayrıntılarını her zaman gizli tutabilecekleri makalelerin hakemliğini kabul etmelidirler.
3. Hakemler, değerlendirdikleri çalışmalarla ilgili elde ettikleri bilgileri ve değerlendirme sonuçlarını üçüncü kişilerle paylaşamazlar. Hakemler, derginin yayın politikası ve yazım kurallarına uygun olarak tarafsız, adil ve yapıcı olmak için çalışırlar.
4. Hakemler, yalnızca makalelerin içeriğinin doğruluğunu ve akademik kriterlere uygunluğunu değerlendirmelidir. Makalede ifade edilen görüşlerin hakemin görüşlerinden farklı olması değerlendirmeyi etkilememelidir. 5. Hakemler kendilerine gönderilen yazıları belirlenen süre içerisinde değerlendiremezlerse veya kendilerine gönderilen yazılarda kendilerini yetersiz hissetmelerini gerektiren bir durum varsa, bu konuda editörleri bilgilendirmelidirler.
6. Hakem raporları objektif ve ölçülü olmalıdır. Hakaret edici, aşağılayıcı ve suçlayıcı ifadelerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
7. Hakemler değerlendirme raporlarında yüzeysel ve belirsiz ifadelerden kaçınmalıdır. Olumsuz sonuçlanan değerlendirmelerde, sonucun dayandığı eksik ve hatalı noktalar somut bir şekilde gösterilmelidir.

Yazarlar İçin Etik İlkeler
1. Dergiye gönderilen çalışmaların bilim alanına katkıda bulunmasını sağlamak yazarın sorumluluğundadır.
2. Yazarlar, dergiye gönderdikleri makalelerin derginin yayın politikalarına, etik ve yazım kurallarına uymasını sağlamaktan sorumludur.
3. Yazarlar, özgünlük, bilimsellik ve diğer çalışmaların telif hakkını gerektirecek verilerin kullanımı gibi konularda gerekli hassasiyeti göstermelidir. 4. Dergiye gönderilen çalışmanın daha önce başka bir dergide yayınlanmamış/yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması gerekir.
5. Çalışmalarda adı geçen diğer yazarların araştırmanın tüm aşamalarında katkıda bulunmuş olmaları sağlanmalıdır. Çalışmaya katkıda bulunmayan kişilerin yazar olarak dahil edilmesi bilimsel etiğe aykırıdır.
6. Dergiye gönderilen çalışmaların kaynakçaları ve atıfları eksiksiz olmalıdır.
7. Hayvanlar, çevre ve insanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ve kişisel bilgilerin korunmasını gerektiren araştırmalarda Etik Kurul Belgesi istenir.
8. Dergiye gönderilen çalışmalar intihal açısından taranacak olsa da bu konudaki sorumluluk ve sonuçlar tamamen yazarın sorumluluğundadır.
9. Dergiye gönderilen her çalışmanın Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi'ne uygun olmasını sağlamak yazarların sorumluluğundadır.
10. Yazarlar, tespit edilen hataları geri çekmek ve düzeltmekle yükümlüdür.
11. Yazarlar tarafından mali destekle ilgili bilgi verilmelidir. 12. Referans listesi yazarlar tarafından sağlanmalıdır.
13. Yazarlar olası çıkar çatışmalarını beyan etmelidir.

Kötüye Kullanımı Bildirme, Soruşturmalara Katılım ve İşbirliği
UNIMUSEUM'daki editörler, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış veya değerlendirme sürecinde, erken görüntülemede veya yayınlanmış bir makale ile ilgili etik olmayan bir durum olması durumunda, erbayf@gmail.com adresine bildirilmelidir. Bu bildirimden sonra, editör kurulu ilgili şikayet için toplanır ve nihai karar makul bir süre içinde verilir. Bildirilen her etik olmayan yayıncılık davranışı, yayından yıllar sonra keşfedilse bile araştırılır.

Etik Komite Sertifikası
UNIMUSEUM, "yayın etiği", "araştırma etiği" ve "yasal/özel izin sertifikası" ile ilgili uluslararası standartlara ve kurallara uygun bir yayın anlayışı benimsemiştir. Etik Kurul onayı gerektiren çalışmalar şunlardır:
1. Anket, görüşme, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel veya nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma,
2. Deneysel veya diğer bilimsel amaçlarla insan ve hayvanların (malzeme/veri dahil) kullanımı,
3. İnsanlar üzerinde yapılan klinik çalışmalar,
4. Hayvan çalışmaları,
5. Kişisel verilerin korunması kanununa uygun olarak yapılan retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
Olgu raporlarında "bilgilendirilmiş onam formu" alınmış; başkalarına ait ölçekler, anketler, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınmış ve bu husus belirtilmiş; Telif hakkı düzenlemesinin belirtilmesi gerekir


ÜCRET POLİTİKASI

UNIMUSEUM kar amacı gütmeyen bir yayındır. Makale yükleme, değerlendirme, okuma, basım ve yayınlama, işleme vb. Başlıklar altında yazarlardan herhangi bir ücret veya başka bir fayda talep edilmemektedir.

1462713310

CreativeCommons Attribtion-ShareAlike 4.0 International Licence 146271331027042

Diamond Open Access refers to a scholarly publication model in which journals and platforms do not charge fees to either authors or readers.

Open Access Statement:
This is an open access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.
Archiving Policy:


http://jfhs.scientificwebjournals.com/en/pub/jfhs/lockss-manifest
Archiving is done according to ULAKBİM "DergiPark" publication policy (LOCKSS).