Cilt: 3 Sayı: 2, 15.09.2022

Yıl: 2022

UPA Strategic Affairs, açık erişimli, bilimsel değerlendirme sürecine dayalı ve yılda 2 defa yayınlanan elektronik bir uluslararası akademik dergidir. 

UPA Strategic Affairs, 2020 yılında, Türkiye'de 2012'den beri aktif olarak yayın hayatına devam eden Uluslararası Politika Akademisi (UPA) akademik girişimi kurucularınca oluşturulmuştur. 


UPA Strategic Affairs, Sosyal Bilimler alanında çalışan tüm akademisyen, araştırmacı ve öğrencileri makalelerini yayınlanması için göndermesi konusunda teşvik etmektedir.

UPA Strategic Affairs, geniş bir akademik çevreye hitap edebilmek amacıyla, konu ve coğrafi sınırlar olmadan tüm Sosyal Bilimler çalışmalarını kabul etmektedir.

UPA Strategic Affairs, teorik (kuramsal), metodolojik (yöntemsel) ve araştırmaya dayalı makalelere ve ayrıca özgün fikir yazıları ve kitap incelemelerine yer vermektedir.

UPA Strategic Affairs, Türkçe, İngilizce ve Fransızca makaleler yayınlamaktadır.

Tüm yayınlanan makaleler UPA web sitesinde arşivlenmektedir (http://politikaakademisi.org/archive/).

UPA Strategic Affairs, Türkiye merkezli ve uluslararası endekslere girmek için gerekli çalışma ve başvuruları yapmaktadır. 

UPA Strategic Affairs Turnitin veya iThenticate programlarından en fazla yüzde 20 benzerlik içeren makaleleri yayın için kabul etmektedir.

Makaleler için sınır 20.000 kelimedir. Bu sınıra Öz, Kaynakça ve Dipnotlar da dahildir. Makaleler için bir sayfa sınırı yoktur.

UPA Strategic Affairs, Amerikan İngilizcesi imla kurallarına uygun olarak yayınlanmaktadır. 

Yazarlar makalelelerini şu adreslere göndermelidirler: upastrategicaffairs@gmail.com / ozanormeci@gmail.com / dtansi@gmail.com.

Makalelerin formata uygun olması gerekmektedir.

Tüm makaleler iki farklı akademisyen tarafından kör hakemlik sürecinden geçirilmektedir. Yalnızca 2'de 2 kabul alan makaleler dergide yayınlanmaktadır. 2'de 1 kabul alan makaleler 3. bir hakeme gönderilmekte, o hakemden onay alması durumunda yayınlanmaktadır. Hakemler "küçük düzeltme" kararı verirlerse, bu durumda dergi editörleri makalenin yayınlanıp yayınlanmayacağına dair karar verebilmektedir.  

Dergiye katkı yapan yazarların makaleleri yayınlanmadan önce lisans sözleşmesi imzalamaları gerekmektedir. 


Yazım Kuralları:

Kenarlar: Tüm kenarlar 2,5 cm (1 inch) olmalıdır.

Makale Başlığı: Makale başlığı Times New Roman 14 punto, kalın, ortalanmış ve hepsi büyük harfle yazılmalıdır. 

Yazar isimleri başlığın altına sağ tarafa akademik unvanlar olmadan yazılmalıdır. Akademik unvanlar ve görev yapılan kuruluşlar dipnotta, email adresi ile birlikte belirtilmelidir. 

Öz: Makalenin başında 100-250 kelime arasında makalenin konusu özetlenmelidir. Times New Roman 12 punto ile yazılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: En fazla 5 anahtar kelime seçilmelidir. Times New Roman 12 punto ve İtalik şekilde yazılmalıdır.

Hizalama: Hizalama eşit hizalama olarak yapılmalıdır. İlk satırlar içeriden başlamamalıdır.

Yazı Tipi: Tüm makale Times New Roman 12 punto ve 1,5 satır aralığı ile yazılmalıdır. Önce 0, sonra 6 punto ile paragraf boşlukları ayarlanmalıdır. 

Altbaşlıklar: Her makalede "Giriş" ve "Sonuç" bölümleri olmalıdır. Giriş ve Sonuç bölümlerine numara verilmemelidir. Altbaşlıklar 1., 2., 3.; 1.1., 1.2., 1.3., 1.1.2., 1.1.1, 1.1.2., 1.1.3 şeklinde yazılmalıdır. Altbaşlıklar 12 punto kalın olarak ve sadece ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. 

Çift tırnak: Tüm alıntı kelime ve cümleler için çift tırnak (“….”) kullanılmalı ve tırnak içerisindeki sözcük veya sözcükler İtalik yazılmalıdır. 

İtalik yazım: Dergi, kitap, gazete adları ve metin içerisindeki ve Kaynakça'daki yabancı kelimeler İtalik olarak yazılmalıdır. 

Tablo ve Grafikler: Tablo ve grafikler Tablo I, Grafik II şeklinde Roma rakamlarıyla ve Times New Roman 12 punto kalın olarak yazılmalıdır. Tablo ve Grafik numaraları yukarıya yazılmalıdır. 


Referans Verme:

Dipnot sistemi kullanılmaktadır. Dipnotlar Times New Roman 12 punto ve sola hizalanmış olmalıdır. 

Referanslar metin içerisinde dipnot verilerek sayfanın aşağısında detaylı şekilde açıklanmalıdır. 

Dipnotlar Microsoft Word programındaki Dipnot Ekleme sistemiyle yapılmalıdır. Tüm dipnotlar nokta ile bitirilmelidir. 

Sayfa referansları tek sayfalar için "s.", çoklu sayfalar için "ss." şeklinde olmalıdır.

Kitaplar:

Standart Kitap Referansı (Kaynakça'da): Yazar Soyadı, Yazar Adı (Yayın yılı), Kitap adı, Yayım Yeri: Yayımcı. 

Standart Kitap Referansı (Dipnotta ilk seferde): Yazar Adı-Soyadı (Yayın yılı), Kitap adı, Yayım Yeri: Yayımcı, ilgili sayfa (ss. 12-13).

Standart Kitap Referansı (Dipnotta ikinci ve sonraki seferlerde): Yazar Adı-Soyadı (Yayın yılı), Kitap adı,ilgili sayfa (ss. 12-13).

Standart Kitap Referansı (Dipnotta arka arkaya kullanılınca): a.g.e., ss. 12-13.

Çok Yazarlı Kitap Kaynakça'da: Yazar soyadı, Yazar adı & Yazar soyadı, Yazar adı & Yazar soyadı, Yazar adı (Yayım yılı), Kitap adı, Yayım Yeri: Yayımcı. 

Çok Yazarlı Kitap İlk Dipnotta: Yazar adı soyadı & Yazar adı soyadı & Yazar adı soyado (Yayım yılı), Kitap adı, Yayım Yeri: Yayımcı, ilgili sayfa (ss. 1-4). 

Çok Yazarlı Kitap ikinci ve sonraki Dipnotlarda: Yazar adı soyadı vd. (Yayım yılı), Kitap adı, ilgili sayfa (ss. 1-4).

Çok Yazarlı Kitap arka arkaya dipnot verildiğinde: a.g.e., ss. 1-4.


Makaleler:

Standart Kaynakça: Yazar soyadı, Yazar adı (Yayım yılı), “Makale adı”, Dergi adı, Cilt 3, No: 5, ss. 10-32 (tüm makale). 

Makale dipnotta ilk kullanıldığında: Yazar adı soyadı (Yayım yılı), "Makale adı", Dergi adı, Cilt 3, No: 5, s. 7 (ilgili sayfa).

Makale dipnotta ikinci veya sonraki seferlerde: Yazarlar adı soyadı (Yayım yılı), "Makale adı", s. 7 (ilgili sayfa). 

Makale arka arkaya dipnot verilince: a.g.e., s. 7.

Çok yazarlı makale Kaynakça'da: Yazar soyadı, Yazar adı & Yazar soyadı, Yazar adı & Yazar soyadı, Yazar adı (Yayım yılı), “Makale adı”, Dergi adı, Cilt 5, No: 3, ss. 10-32 (tüm makale).

Çok yazarlı makale ilk dipnotta: Yazar adı soyadı & Yazar adı soyadı & Yazar adı soyadı (Yayım yılı), “Makale adı”, Dergi adı, Cilt 5, No: 3, s. 7 (ilgili sayfa).

Çok yazarlı makale ikinci ve sonraki dipnotlarda: Yazar adı soyadı vs. (Yayım yılı), "Makale adı", Dergi adı, s. 7 (ilgili sayfa).

Çok yazarlı makale arka arkaya kullanıldığında: a.g.e., s. 7.


Gazeteler: 

Editoryal: Hürriyet Editoryal (2015), "Makale adı", Tam yayım tarihi (23.08.2010), s. 5. 

İsimsiz: Hürriyet (2015), "Makale adı", Tam yayım tarihi (23.08.2010), s. 5.

Bir köşeyazarı veya muhabir tarafından yazıldığında (Kaynakça'da): Yazar soyadı, yazar adı (Yayım yılı), "Makale/haber başlığı", Gazete adı, Tam yayım tarihi (23.08.2010), s. 5.

Bir köşeyazarı veya muhabir tarafından yazıldığında (Dipnotlarda): Yazar adı soyadı (Yayım yılı), "Makale/haber başlığı", Gazete adı, Tam yayım tarihi (23.08.2010), s. 5.

İnternet arşivleri: Muhabir/Gazeteci/Gazete adı (Yayım yılı), “Makale/haber başlığı”, 23.07.2010 (tam yayım tarihi), Gazete adı, Erişim Tarihi: GG/AA/YYYY, Erişim Adresi: http://www. (tam adres). 

Kurumlar
Kurum adı, “Sayfa başlığı”, 23.07.2012 (Sayfanın son güncellenmesi), Erişim Tarihi: GG/AA/YYYY, Erişim Adresi: http://www. (tam adres).

UPA Strategic Affairs sadece akademik amaçlar için kurulmuş bir dergidir ve yazarlardan herhangi bir ücret toplamamaktadır. Makalelerin kabul edilebilmesi için Turnitin veya iThenticate programında en fazla yüzde 20 benzerlik içermesi gerekmektedir.

Makaleler alanında uzman ve eser sahibi iki akademisyen tarafından değerlendirilmektedir. Yalnızca 2/2 kabul alan makaleler dergide yayımlanmaktadır. 1/1 durumunda ise, makale, 3. bir hakeme gönderilmektedir. "Ufak düzeltme" kararlarında, makaleyle ilgilenen editör veya başeditör makalenin yayım durumuna karar verebilmektedir.

Kitap incelemesi türündeki makaleler için tek bir hakem görüşü yeterlidir. 

Eser sahipleri, yayım öncesinde bir rıza belgesi imzalamaktadırlar. 

Herhangi bir etnik, dini ya da farklı sosyal gruba yönelik nefret söylemleri içeren yayınlara UPA Strategic Affairs'de izin verilmemektedir. 

UPA Strategic Affairs sadece akademik amaçlar için kurulmuş bir dergidir ve yazarlardan herhangi bir ücret toplamamaktadır.