Cilt: 1 Sayı: 1, 29.10.2023

Yıl: 2023
Prof. Dr. Murat YAMAN Kütahya Dumlupınar Üniversitesi 0000-0001-8659-090X
Çevre Politikası, Kamu Yönetimi, Kentleşme Politikaları, Kentsel Politika, Yerel Yönetimler, Kentsel Alan Yönetimi, Afet ve Acil Durum Yönetimi
Kamu Yönetimi, Kentleşme Politikaları, Kentsel Politika, Yerel Yönetimler, Kentsel Alan Yönetimi, Afet ve Acil Durum Yönetimi, Akıllı Hareketlilik

Urban 21 Dergisi, 21. yüzyılda kent ve kentleşme süreçlerinin önemli bir olgu haline gelmesi nedeniyle, kent ve kentleşme konularında güncel araştırmaların yayınlanmasını amaçlayan bilimsel bir dergidir. Dergi, kentle ilgili disiplinler arası çalışmaları teşvik eder ve kentsel alanların sürdürülebilirliği, yeniden yapılanması ve yaşam kalitesinin artırılması gibi konularda katkı sağlar. Dergi, özgün ve nitelikli araştırmaların yanı sıra, eleştirel düşünceleri de içeren tartışma ve değerlendirme yazılarına da yer verir. Ayrıca, kentle ilgili güncel konuların tartışıldığı paneller ve sempozyumlar da düzenleyecektir.

Urban 21 Dergisi, kent ve kentleşme literatürüne katkı sağlayacak teori, uygulama ve araştırma alanlarını interdisipliner bir anlayışla bir araya getirmeyi hedefleyen kent temalı hakemli bir dergidir. Dergi, kent, kentleşme, yerel yönetimler, çevre, afet yönetimi, teknoloji, mimarlık, şehir planlama, tarih, sosyoloji, antropoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve coğrafya gibi sosyal ve beşerî bilimler alanlarından makaleleri kabul eder.

Urban 21 Journal Makale Yazım Kılavuzu

Urban 21 Dergisi’ne gönderilen çalışmaların dil ve anlatımı bilimsel ölçülere uygun, açık ve anlaşılır olmalıdır. İngilizce yazılan çalışmalar için kelimelerin yazımında Oxford English Dictionary, Türkçe yazılan çalışmalar için kelimelerin yazımında “Türk Dil Kurumu Sözlükleri" referans alınmalıdır. Metinlerde Türk Dil Kurumunun yazım kurallarına uygunluk ön şarttır.

Çalışma Ana Başlığı

  • Yazıların Türkçe başlığı ilk sayfada, ortada, Calibri (Gövde) 16 punto(koyu) ve ilk harfler büyük olacak yazılmalıdır. Bir alt satırda İngilizce başlık sadece ilk harfler büyük olacak şekilde ortada, Calibri (Gövde) 14 punto(koyu) ve İtalik harflerle yazılmalıdır.

Yazar Bilgileri

  • Ana başlığın hemen altında yazarların ad ve soyadları yer almalıdır. Dipnot sistemi ile yazarların unvan, görev yeri, e-posta adresleri ve ORCID numaraları Calibri (Gövde) 9 punto ve sola hizalı olarak sayfa altına yazılmalıdır.

Öne Çıkanlar / Highlights

  • İngilizce başlıktan sonra makalenin ana fikrini-önemli bulgularını vurgulayan ve okuyucuların makalenin konusunu hızlıca anlamalarına yardımcı olan öne çıkanlar (Highlights) yazılmalıdır. Öne çıkanlar (Highlights) 3 ayrı maddeden oluşacak şekilde cümle ile ifade edilmelidir.

Öz / Abrasct

  • Editöre Mektup, kitap kritiği ve çeşitli türündeki yazılar dışında kalan tüm makalelerde öz/abstract olmalıdır.
  • Türkçe “Öz” en az 150 en fazla 200 kelime oluşmalı ve en az 3 en fazla 5 anahtar kelime (Anahtar kelime makalenizin içeriğini ve özünü karşılayabilecek, uluslararası ve ulusal çalışmalarda araştırma yapılırken makalenize dikkat çekecek sözcüklerden seçilmelidir) belirlenmelidir.
  • İngilizce “Abstract” da Türkçe “Öz” kuralları ile aynı yazılmalıdır.
  • Öz (abstract) başlığı Calibri (Gövde) 9 punto (iki yana yaslı), 1,15 satır aralığı ile yazılmalıdır.
  • Ana Metin
  • Ana metin Calibri (Gövde) 12 punto karakteriyle 1,15 satır aralıklı ve iki yana yaslanmış olarak yazılır. Doğrudan alıntılar italik ve tırnak içinde verilmelidir.
  • Paragraf aralığı önce 6 nk – sonra 6 nk olmalıdır.
  • Paragraf başlarında tab tuşu, paragraf aralarında enter tuşu kullanılmamalıdır. Satırları veya ilgili sözcükleri kaydırmak için ara boşluk tuşuna basılmamalıdır.

Sayfa Düzeni

  • Kenar boşlukları “Normal” düzende olmalıdır. Üst kenar boşluk: 2,5 cm, sol kenar boşluk: 2,5 cm, alt kenar boşluk: 2,5 cm ve sağ kenar boşluk: 2,5 cm olarak düzenlenmelidir.

Paragraf Düzeni
  • Hizalama: Yaslanmış, Ana hat düzeyi: Gövde Metni
  • Girinti: Sol 0 cm, Sağ 0 cm, özel (ilk satır) 1 cm
  • Aralık: Önce 6 nk, sonra 6 nk, satır aralığı 1,25
Başlıklar
  • Yazı, içerik dikkate alınarak konu başlıklarına göre bölümlere ayrılmış olmalıdır. İlk bölüm "Giriş", son bölüm "Sonuç " olarak belirtilmelidir.
  • Makalede birinci düzey başlıklar ve alt başlıklar kalın ve sola yaslı (girintisiz) olarak , 1.1., 1.1.1., 1.1.2., 1.1.2.1. olarak numaralandırılmalıdır.
  • Numaralandırmaya “Giriş”, “Sonuç” ve "Kaynakça" başlıkları dâhil edilmemelidir ve bu başlıkların tamamı büyük harfle yazılmalıdır.
  • Birinci düzey başlıklar girintisiz, Calibri (Gövde) 12 punto, koyu ve sadece kelimelerin ilk harfleri büyük olmalıdır.
  • İkinci ve daha alt düzey başlıklar 0.3 cm girintili, Calibri (Gövde) 12 punto, koyu ve sadece ilk harf büyük yazılmalıdır.
  • Tüm başlıkların paragraf aralığı önce 6 nk, sonra 6 nk olarak düzenlenmelidir.

Tablo, Şekil, Resim
  • Görsel nesnelerin (tablo, şekil, resim, fotoğraf vb.) başlıkları baş harfleri büyük olacak şekilde görsel nesnenin üzerine 12 punto kalın ve paragraftan önce ve sonra ise 6nk boşluk bırakılarak sola yaslı olarak yazılmalıdır.
  • Örnek: Tablo 1: Sürdürülebilir kentleşmenin ilkeleri
  • Tablo ve şekil içindeki metin Calibri (Gövde) karakteri ile 8-10 punto aralığında ve tek satır olmalıdır.
  • Tablo ve şekillerde açıklama ve kaynaklar tablo ve şeklin altında 10 punto olarak, paragraftan önce ve sonra 6 nk boşluk bırakılarak verilmelidir.

Dip Notlar

  • Dipnotlar sayfa altında, numaralandırılarak verilmeli ve sadece açıklamalar için kullanılmalıdır.
  • Calibri (Gövde) yazı karaketeri ve 9 punto büyüklüğüne olmalıdır.

Atıf Sistemi
  • Dergiye gönderilen çalışmalarda referans sistemi, dipnot gösterme biçimi ve kaynakça düzenlenmesinde American Psychological Association (APA 7) stili kullanılmalıdır.
  • Kaynak türleri ile ayrıntılı bilgiye APA 7 resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.
KAYNAKÇA
  • Metnin sonunda Kaynakça başlığı altında çalışmada kullanılan ve atıf yapılan tüm kaynakların bir listesi verilir.
  • Kullanılan kaynaklar nitelik (tez, kitap, makale, rapor vb.) ayrımı yapılmaksızın yazar soyadı sıralamasına göre ve alfabetik olarak hazırlanır.
  • Kaynaklar ilk satır sola yaslı, sonraki satırlar 1,25 cm sol içeriden başlatılmalıdır.

Urban 21 Dergisi'nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır.

Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır.

Urban 21 Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklenmektedir. Etik denetimi ve etik dışı girişimlerin önlenmesi için iThenticate, Turnitin ya da intihal.net kullanılabilir.

Etik kurallar çerçevesinde; dergide değerlendirilmesi için "Etik Kurul İzni" gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:

  1. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
  2. İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
  3. İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
  4. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
  5. Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.

Bu çerçevede dergimizde değerlendirmeye alınacak çalışmalarda;

  1. Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
  2. Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
  3. Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi gerekmektedir.
  4. Makalelerin araştırma ve yayın etiğine uygunluğuna dikkat edilmeli ve ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE’un (Committee on Publication Ethics) yazarlar için uluslararası standartları dikkate alınmalıdır. 

Urban 21 Dergisi, yayın süreçlerinin hiçbir aşamasında yazar/yazarlardan ücret talep etmemektedir.