Araştırma Makalesi

Thomas Hobbes ve John Rawls'da Doğal Durum ve Toplumsal Sözleşme

Cilt: 4 Sayı: 6 1 Nisan 2022
PDF İndir
EN TR

Thomas Hobbes ve John Rawls'da Doğal Durum ve Toplumsal Sözleşme

Öz

ÖZ Bu çalışmanı amacı 17. Yüzyılı derinden etkileyen filozof Thomas Hobbes ile 20. Yüzyılın önemli bir filozofu olan John Rawls’un adalet teorilerinin insanın doğa durumu ve toplumsal sözleşme düşünceleri karşılaştırıp benzerlik ve farklılıklarını ortaya koymaktır. Bu karşılaştırmayı yaparken siyaset felsefesinin temel eserlerinden biri olan Hobbes’un Leviathan kitabı kullanılmıştır. Karşılaştırmanın diğer tarafı olarak Rawls’un Bir Adalet Teorisi adlı kitabı kullanılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde Hobbes’un siyaset felsefesi, devlet anlayışı, insan doğasına ilişkin fikirleri ve sözleşme teorisi açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde J.Rawls’un “Hakkaniyet Olarak Adalet” adını verdiği adalet teorisi, başlangıç durumu ve hakkaniyet olarak adaletin ilkeleri açıklanıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde iki düşünürün sözleşme teorilerinin ve doğa durumunda insan doğasının benzer ve farklı yönleri karşılaştırılmıştır. Sonuç bölümünde ise ortaya çıkan bulgular yorumlanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arnhart, L. (2005). Siyasi Düşünce Tarihi Plato'dan Rawls'a. (A. K. Bayram, Çev.) Ankara: Adres Yayınları.
  2. Ekici, E. (2006). Hobbes ve Rousseau: Toplumsal sözleşme kuramı. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi (6), 78-89.
  3. Gökberk, M. (1993). Felsefe Tarihi. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  4. Grcic, J. (2007). Hobbes and Rawls on Political Power. Etica & Politica / Ethics & Politics , 371-392.
  5. Günsoy, F., & Turowski, M. (2020). Thomas Hobbes’un Politik Düşüncesinde Sosyal Düzen Fikrinin İki Kaynağı:Yaşam ve Ölüm(Korkusu). Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (19).
  6. Hobbes, T. (2013). Leviathan. (S. Lim, Çev.) İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  7. Jefferey, G. M. (1987). Thomas Hobbes and John Rawls : two views of a social contract [an honors thesis (HONRS 499)].
  8. Nozick, R. (2015). Anarşi, Devlet Ve Ütopya. (A. Oktay, Çev.) İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Felsefe

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2022

Gönderilme Tarihi

14 Şubat 2022

Kabul Tarihi

24 Mart 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 4 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA
Aydın, Y. (2022). Thomas Hobbes ve John Rawls’da Doğal Durum ve Toplumsal Sözleşme. Uluslararası Sosyal Bilimler ve Eğitim Dergisi, 4(6), 437-458. https://izlik.org/JA84FP63HP
AMA
1.Aydın Y. Thomas Hobbes ve John Rawls’da Doğal Durum ve Toplumsal Sözleşme. USBED. 2022;4(6):437-458. https://izlik.org/JA84FP63HP
Chicago
Aydın, Yağmur. 2022. “Thomas Hobbes ve John Rawls’da Doğal Durum ve Toplumsal Sözleşme”. Uluslararası Sosyal Bilimler ve Eğitim Dergisi 4 (6): 437-58. https://izlik.org/JA84FP63HP.
EndNote
Aydın Y (01 Nisan 2022) Thomas Hobbes ve John Rawls’da Doğal Durum ve Toplumsal Sözleşme. Uluslararası Sosyal Bilimler ve Eğitim Dergisi 4 6 437–458.
IEEE
[1]Y. Aydın, “Thomas Hobbes ve John Rawls’da Doğal Durum ve Toplumsal Sözleşme”, USBED, c. 4, sy 6, ss. 437–458, Nis. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84FP63HP
ISNAD
Aydın, Yağmur. “Thomas Hobbes ve John Rawls’da Doğal Durum ve Toplumsal Sözleşme”. Uluslararası Sosyal Bilimler ve Eğitim Dergisi 4/6 (01 Nisan 2022): 437-458. https://izlik.org/JA84FP63HP.
JAMA
1.Aydın Y. Thomas Hobbes ve John Rawls’da Doğal Durum ve Toplumsal Sözleşme. USBED. 2022;4:437–458.
MLA
Aydın, Yağmur. “Thomas Hobbes ve John Rawls’da Doğal Durum ve Toplumsal Sözleşme”. Uluslararası Sosyal Bilimler ve Eğitim Dergisi, c. 4, sy 6, Nisan 2022, ss. 437-58, https://izlik.org/JA84FP63HP.
Vancouver
1.Yağmur Aydın. Thomas Hobbes ve John Rawls’da Doğal Durum ve Toplumsal Sözleşme. USBED [Internet]. 01 Nisan 2022;4(6):437-58. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84FP63HP

https://dergipark.org.tr/usbed

Baş Editör: Prof. Dr. Aytekin Demircioğlu

by-nc-nd.svg