EN
TR
Ortaokul öğrencilerinin ASSURE Modeline yönelik değerlendirmeleri ve model uyarınca gerçekleştirilen öğretimin akademik başarıları ile bilgi ve teknoloji okuryazarlığı becerilerine etkisi
Öz
Tüm toplumsal yapıları etkileyen ve ülkelerin refah düzeyine büyük katkı sağlayan bilim ve teknolojideki gelişmelerin arka planında nitelikli eğitim sistemleri ve fen öğretim programları yer almaktadır. Çağdaş fen öğretim programlarının öncelikli misyonu 21. yüzyıl becerilerine sahip, teknolojideki değişimlere ayak uydurabilen, eleştirel düşünebilen, sorgulayabilen ve problem çözebilen bireyler yetiştirmek ve böylece bilimsel ve teknolojik gelişmelerin önünü açmaktır. Ancak böyle bir misyonun gerçeklik kazanabilmesi için öğrenme ortamlarının uygun şekilde düzenlenmesi gerekmekte ve bağlamda ASSURE öğretim tasarımı modeli gündeme gelmektedir. Bu anlayışla, bu çalışmada ASSURE öğretim tasarımı modeli esas alınarak 7. sınıf Fen Bilimleri dersi Kuvvet ve Enerji ünitesinin bu model uyarınca gerçekleştirilmiş öğretiminin öğrencilerin akademik başarıları ile bilgi ve teknoloji okuryazarlığı becerilerine etkisi inceleme konusu yapılmıştır. Nicel paradigma kapsamında tek gruplu ön test-son test deneysel desen uyarınca yürütülen çalışmanın örneklemini bir devlet okulunda 7. sınıf düzeyinde öğrenim görmekte olan 20 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmanın veri toplama araçlarını “Kuvvet ve Enerji Ünitesi Kavramlarına İlişkin Doküman Formu” ile “Bilgi ve Teknoloji Okuryazarlığı Becerileri Değerlendirme Rubriği” oluşturmuş ve bu araçlar hem ön test hem de son test olarak kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin ilgili öğretim tasarımının uygulama sürecine dönük görüşleri “ASSURE Modeline İlişkin Görüşler Formu” yardımıyla değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin analiziyle ulaşılan bulgular ASSURE öğretim tasarımı modeli uyarınca gerçekleştirilen öğretimin öğrencilerin akademik başarıları ile bilgi ve teknoloji okuryazarlığı becerilerini anlamlı bir şekilde geliştirdiğini ve söz konusu öğretimin öğrenciler tarafından eğlenceli, yöntem ve teknik çeşitliliği içeren, ilgi çekici ve öğrenmeyi somutlaştırıcı bir mahiyette değerlendirildiğini göstermiştir.
Anahtar Kelimeler
Etik Beyan
Süleyman Demirel üniversitesi Etik kurulu bu çalışmaya 380509 sayılı ve 26.10.2022 tarihli yazı ile onay vermiştir.
Kaynakça
- Adedapo, A., & Opoola, B. T. (2021). Levels of integrating the assure model in lesson delivery of selected primary school teachers in Nigeria. Journal of Language Teaching and Research, 12(1), 177-182.
- Aktaş, İ. (2016, 16-18 Mayıs). ASSURE modeline uygun olarak TPAB fen etkinliğinin geliştirilmesi. 10th International Computer and Instructional Technologies Symposium (ICITS), Rize.
- Arı, A. (2015). Öğretim teknolojileri ve öğrenme araçları. Eğitim Yayınevi.
- Aybey, S. (2020). Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin Assure modeline göre tasarımı. Trabzon İlahiyat Dergisi, 7(1), 340-381.
- Bajracharya, J. R. (2019). Instructional design and models: ASSURE and Kemp. Journal of Education and Research, 9(2), 1-8.
- Baran, B. (2010). Experiences from the process of designing lessons with interactive whiteboard: ASSURE as a road map. Contemporary Educational Technology, 1(4), 367-380.
- Batdı, V. (2014). Etkinlik temelli öğrenme yaklaşımının akademik başarıya etkisi. International Journal of Educational Research, 5(3), 39-55.
- Cansoy, R. (2018). Uluslararası çerçevelere göre 21. Yüzyıl becerileri ve eğitim sisteminde kazandırılması. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 7(4), 3112-3134.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Eğitim Üzerine Çalışmalar (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Erken Görünüm Tarihi
22 Eylül 2025
Yayımlanma Tarihi
1 Ekim 2025
Gönderilme Tarihi
27 Mart 2025
Kabul Tarihi
5 Mayıs 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 7 Sayı: 13
APA
Aycan, R., & Turgut, H. (2025). Ortaokul öğrencilerinin ASSURE Modeline yönelik değerlendirmeleri ve model uyarınca gerçekleştirilen öğretimin akademik başarıları ile bilgi ve teknoloji okuryazarlığı becerilerine etkisi. Uluslararası Sosyal Bilimler ve Eğitim Dergisi, 7(13), 273-294. https://izlik.org/JA57MT73HE
AMA
1.Aycan R, Turgut H. Ortaokul öğrencilerinin ASSURE Modeline yönelik değerlendirmeleri ve model uyarınca gerçekleştirilen öğretimin akademik başarıları ile bilgi ve teknoloji okuryazarlığı becerilerine etkisi. USBED. 2025;7(13):273-294. https://izlik.org/JA57MT73HE
Chicago
Aycan, Ramazan, ve Halil Turgut. 2025. “Ortaokul öğrencilerinin ASSURE Modeline yönelik değerlendirmeleri ve model uyarınca gerçekleştirilen öğretimin akademik başarıları ile bilgi ve teknoloji okuryazarlığı becerilerine etkisi”. Uluslararası Sosyal Bilimler ve Eğitim Dergisi 7 (13): 273-94. https://izlik.org/JA57MT73HE.
EndNote
Aycan R, Turgut H (01 Ekim 2025) Ortaokul öğrencilerinin ASSURE Modeline yönelik değerlendirmeleri ve model uyarınca gerçekleştirilen öğretimin akademik başarıları ile bilgi ve teknoloji okuryazarlığı becerilerine etkisi. Uluslararası Sosyal Bilimler ve Eğitim Dergisi 7 13 273–294.
IEEE
[1]R. Aycan ve H. Turgut, “Ortaokul öğrencilerinin ASSURE Modeline yönelik değerlendirmeleri ve model uyarınca gerçekleştirilen öğretimin akademik başarıları ile bilgi ve teknoloji okuryazarlığı becerilerine etkisi”, USBED, c. 7, sy 13, ss. 273–294, Eki. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57MT73HE
ISNAD
Aycan, Ramazan - Turgut, Halil. “Ortaokul öğrencilerinin ASSURE Modeline yönelik değerlendirmeleri ve model uyarınca gerçekleştirilen öğretimin akademik başarıları ile bilgi ve teknoloji okuryazarlığı becerilerine etkisi”. Uluslararası Sosyal Bilimler ve Eğitim Dergisi 7/13 (01 Ekim 2025): 273-294. https://izlik.org/JA57MT73HE.
JAMA
1.Aycan R, Turgut H. Ortaokul öğrencilerinin ASSURE Modeline yönelik değerlendirmeleri ve model uyarınca gerçekleştirilen öğretimin akademik başarıları ile bilgi ve teknoloji okuryazarlığı becerilerine etkisi. USBED. 2025;7:273–294.
MLA
Aycan, Ramazan, ve Halil Turgut. “Ortaokul öğrencilerinin ASSURE Modeline yönelik değerlendirmeleri ve model uyarınca gerçekleştirilen öğretimin akademik başarıları ile bilgi ve teknoloji okuryazarlığı becerilerine etkisi”. Uluslararası Sosyal Bilimler ve Eğitim Dergisi, c. 7, sy 13, Ekim 2025, ss. 273-94, https://izlik.org/JA57MT73HE.
Vancouver
1.Ramazan Aycan, Halil Turgut. Ortaokul öğrencilerinin ASSURE Modeline yönelik değerlendirmeleri ve model uyarınca gerçekleştirilen öğretimin akademik başarıları ile bilgi ve teknoloji okuryazarlığı becerilerine etkisi. USBED [Internet]. 01 Ekim 2025;7(13):273-94. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57MT73HE