Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Narcissus papyraceus Soğanlarında Toplam Fenolik Bileşikler, Toplam Antioksidan Kapasite, Toplam Flavonoid Maddelerin ve Antimikrobiyal Aktivitenin Belirlenmesi

Yıl 2018, Cilt: 2 Sayı: 1, 10 - 17, 28.06.2018

Öz

Narcissus has been an important ornamental plant in Western Europe since the late eighteenth century. Phenolic compounds are known compounds with antioxidant properties. Accordingly, anticarcinogenic, antimutagenic and antimicrobial activities also have positive effects on human health. Narcissus is a plant containing phenolic compounds. In this study, phenolic compound, total flavonoid substance and total antioxidant capacity and antimicrobial activity were determined in Narcissus papyraceus. The total amount of phenolic content in Narcissus papyraceus bulbs and its buşb shell was determined as 98 mg GAE/1 gr saple and 584 mg GAE/1 gr sample, respectively, as the Gallic Acid equivalent. The total amount of floovanoid content in Narcissus papyraceus bulbs and its buşb shell was determined as 8.75 mg QUE/1 gr sample and 5.04 mg QUE/1 gr sample, respectively, as Quercetin equivalent. The ethanol extracts of the plants are in the form of bulb (88.96 %)> onion (55.5 %), with DPPH rank bulb shell (88.96 %) remaining at the plant concentration of 30 μg / The remaining DPPH order of the concentration of 30 μg/ml in plant extracts prepared with water is bulb shell (66.1 %) and onion (25.3 %). The DPPH removal activities o water extracts are not as effective as the standard antioxidant BHT. Bulb shell extracts of this plant show more resistance than some antibiotics. In addition, bulb shell extracts show more antimicrobial activity than bulb extracts.

Kaynakça

  • 1. Meerow W and Snijman DA. The families and genera of vascular plants. K. Kubitzki, edition. Vol. 3. Berlin: Springer; 1998. p. 83.
  • 2. Ito M, Kawamoto A, Kita Y, Yukawa T and Kurita S. phylogenetic relationships of amaryllidaceae based on matk sequence data. J. Plant Res., 1999;112:207-216.
  • 3. Hanks GR. Medicinal and aromatic plants– industrial profiles: narcissus and daffodil: the genus narcissus. GR Hanks edition. Vol. 21. London: Taylor & Francis; 2002. p. 30.
  • 4. Mathew B. Medicinal and aromatic plants– industrial profiles: narcissus and daffodil: the genus narcissus. GR Hanks edition. Vol. 21. London: Taylor & Francis; 2002. p. 1.
  • 5. Blanchard JW. Narcissus: A guide to wild daffodils. Woking: Alpine Garden Society, Surrey; 1990.
  • 6. Buckingham J. Dictionary of natural products (net database). London: Chapman & Hall/CRC Press; 2005. p. 8550- 8584.
  • 7. Mac Gowan A, Brown D, Winstanley T and Gemmell C. Clinical and laboratory standards institute (CLSI): Performance standards for antimicrobial disk susceptibility tests; approved standard. 11 th Edition. CLSI document M02-A11(ISBN 1-56238-781-2 [Print]; ISBN 1-56238-782-0 [Electronic]). USA: Clinical and Laboratory Standards Institute; 2012.
  • 8. Dobson HEM, Arroyo J, Bergstro G, Groth I. Interspecific variation in floral fragrances within the genus narcissus (amarlylidaceae). Bioche, Syst. Ecol., 1997;25:685-706.
  • 9. Kington S. The international daffodil register and classified list 1998. London: Royal Horticultural Society; 1998.
  • 10. Slinkard K and Singleton VL. Total phenol analysis: automation and comparison with manual methods. Am J Enol Vitic. January; 1977;28:49-55 (published ahead of print January 01).
  • 11. El Kar C, Mtimet N, Ferchichi A and Bouajila J. Relationships between fruit acceptability and health-case of seven pomegranate (Punica granatum L.) Juices. Food and Nutrition Sciences, 2013;4(8A).
  • 12. Blois MS. Antioxidant determinations by the use of a stable free radicalbiochim. Biophys. Acta, 1955;18:165.

Narcissus papyraceus Soğanlarında Toplam Fenolik Bileşikler, Toplam Antioksidan Kapasite, Toplam Flavonoid Maddelerin ve Antimikrobiyal Aktivitenin Belirlenmesi

Yıl 2018, Cilt: 2 Sayı: 1, 10 - 17, 28.06.2018

Öz

Nergis on sekizinci
yüzyılın sonlarından bu yana Batı Avrupa'da önemli bir süs bitkisi olmuştur.
Fenolik bileşikler antioksidan özellikleri ile bilinen bileşiklerdir. Buna
bağlı olarak antikarsinojen, antimutajen ve antimikrobiyal aktivite
göstermeleri bakımından da insan sağlığı üzerine olumlu etkileri vardır. Nergis
da fenolik bileşikler içeren bitkilerdendir. Bu çalışmada İzmir ilinde yetişen
Nergis türü Narcissus papyraceus Soğanlarında fenolik bileşik, toplam
flavonoid madde ve toplam antioksidan kapasite ve Antimikrobiyal aktivite
tayini yapılmıştır. Narcissus papyraceus soğanlarında
ve soğan kabuklarında toplam fenolik içerik miktarı sırasıyla Gallik Asit
eşdeğeri olarak 98 mg GAE/1 gr Numune ve 584 mg GAE/1 gr Numune olarak belirlenmiştir.
Narcissus papyraceus soğanlarında
ve soğan kabuklarında toplam flovanoid içerik miktarı sırasıyla Quercetin
eşdeğeri olarak 8.75 mg QUE/1 gr Numune ve 5.04 mg QUE/1 gr Numune olarak
belirlenmiştir. Bitkilerin etanol ekstraktlarının 30 µg/ml bitki
konsantrasyonunda kalan % DPPH sıralaması soğan kabuğu (%88.96) > soğan  (% 55.5) 
şeklindedir. Su ile hazırlanan bitki ekstraktlarında 30 µg/ml’lik
konsantrasyonunun kalan % DPPH sıralaması ise soğan kabuğu (% 66,1) > soğan
(% 25,3) şeklindedir. Su ekstraktlarının DPPH giderme aktiviteleri standart
antioksidan BHT kadar etkin değildir. Bu bitkinin soğan kabuğu ekstratlarının
bazı antibiyotiklere oranla daha fazla direnç gösterdiği görülmektedir. Ayrıca
soğan kabuğu ekstratları, soğan ekstratlarına oranla daha fazla antimikrobiyal
etki gösterdiği görülmektedir.

Kaynakça

  • 1. Meerow W and Snijman DA. The families and genera of vascular plants. K. Kubitzki, edition. Vol. 3. Berlin: Springer; 1998. p. 83.
  • 2. Ito M, Kawamoto A, Kita Y, Yukawa T and Kurita S. phylogenetic relationships of amaryllidaceae based on matk sequence data. J. Plant Res., 1999;112:207-216.
  • 3. Hanks GR. Medicinal and aromatic plants– industrial profiles: narcissus and daffodil: the genus narcissus. GR Hanks edition. Vol. 21. London: Taylor & Francis; 2002. p. 30.
  • 4. Mathew B. Medicinal and aromatic plants– industrial profiles: narcissus and daffodil: the genus narcissus. GR Hanks edition. Vol. 21. London: Taylor & Francis; 2002. p. 1.
  • 5. Blanchard JW. Narcissus: A guide to wild daffodils. Woking: Alpine Garden Society, Surrey; 1990.
  • 6. Buckingham J. Dictionary of natural products (net database). London: Chapman & Hall/CRC Press; 2005. p. 8550- 8584.
  • 7. Mac Gowan A, Brown D, Winstanley T and Gemmell C. Clinical and laboratory standards institute (CLSI): Performance standards for antimicrobial disk susceptibility tests; approved standard. 11 th Edition. CLSI document M02-A11(ISBN 1-56238-781-2 [Print]; ISBN 1-56238-782-0 [Electronic]). USA: Clinical and Laboratory Standards Institute; 2012.
  • 8. Dobson HEM, Arroyo J, Bergstro G, Groth I. Interspecific variation in floral fragrances within the genus narcissus (amarlylidaceae). Bioche, Syst. Ecol., 1997;25:685-706.
  • 9. Kington S. The international daffodil register and classified list 1998. London: Royal Horticultural Society; 1998.
  • 10. Slinkard K and Singleton VL. Total phenol analysis: automation and comparison with manual methods. Am J Enol Vitic. January; 1977;28:49-55 (published ahead of print January 01).
  • 11. El Kar C, Mtimet N, Ferchichi A and Bouajila J. Relationships between fruit acceptability and health-case of seven pomegranate (Punica granatum L.) Juices. Food and Nutrition Sciences, 2013;4(8A).
  • 12. Blois MS. Antioxidant determinations by the use of a stable free radicalbiochim. Biophys. Acta, 1955;18:165.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yapısal Biyoloji
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Safiye Elif Korcan

İbrahim Bulduk

Tuğba Kahraman Bu kişi benim

Rukiye Kayhan Bu kişi benim

Kübra Çitekçi Bu kişi benim

Hava Kölemek Bu kişi benim

Meral Öztürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi 29 Nisan 2018
Kabul Tarihi 4 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Korcan, S. E., Bulduk, İ., Kahraman, T., Kayhan, R., vd. (2018). Narcissus papyraceus Soğanlarında Toplam Fenolik Bileşikler, Toplam Antioksidan Kapasite, Toplam Flavonoid Maddelerin ve Antimikrobiyal Aktivitenin Belirlenmesi. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2(1), 10-17.
AMA Korcan SE, Bulduk İ, Kahraman T, Kayhan R, Çitekçi K, Kölemek H, Öztürk M. Narcissus papyraceus Soğanlarında Toplam Fenolik Bileşikler, Toplam Antioksidan Kapasite, Toplam Flavonoid Maddelerin ve Antimikrobiyal Aktivitenin Belirlenmesi. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. Haziran 2018;2(1):10-17.
Chicago Korcan, Safiye Elif, İbrahim Bulduk, Tuğba Kahraman, Rukiye Kayhan, Kübra Çitekçi, Hava Kölemek, ve Meral Öztürk. “Narcissus Papyraceus Soğanlarında Toplam Fenolik Bileşikler, Toplam Antioksidan Kapasite, Toplam Flavonoid Maddelerin Ve Antimikrobiyal Aktivitenin Belirlenmesi”. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi 2, sy. 1 (Haziran 2018): 10-17.
EndNote Korcan SE, Bulduk İ, Kahraman T, Kayhan R, Çitekçi K, Kölemek H, Öztürk M (01 Haziran 2018) Narcissus papyraceus Soğanlarında Toplam Fenolik Bileşikler, Toplam Antioksidan Kapasite, Toplam Flavonoid Maddelerin ve Antimikrobiyal Aktivitenin Belirlenmesi. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi 2 1 10–17.
IEEE S. E. Korcan, “Narcissus papyraceus Soğanlarında Toplam Fenolik Bileşikler, Toplam Antioksidan Kapasite, Toplam Flavonoid Maddelerin ve Antimikrobiyal Aktivitenin Belirlenmesi”, Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 1, ss. 10–17, 2018.
ISNAD Korcan, Safiye Elif vd. “Narcissus Papyraceus Soğanlarında Toplam Fenolik Bileşikler, Toplam Antioksidan Kapasite, Toplam Flavonoid Maddelerin Ve Antimikrobiyal Aktivitenin Belirlenmesi”. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi 2/1 (Haziran 2018), 10-17.
JAMA Korcan SE, Bulduk İ, Kahraman T, Kayhan R, Çitekçi K, Kölemek H, Öztürk M. Narcissus papyraceus Soğanlarında Toplam Fenolik Bileşikler, Toplam Antioksidan Kapasite, Toplam Flavonoid Maddelerin ve Antimikrobiyal Aktivitenin Belirlenmesi. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2018;2:10–17.
MLA Korcan, Safiye Elif vd. “Narcissus Papyraceus Soğanlarında Toplam Fenolik Bileşikler, Toplam Antioksidan Kapasite, Toplam Flavonoid Maddelerin Ve Antimikrobiyal Aktivitenin Belirlenmesi”. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 1, 2018, ss. 10-17.
Vancouver Korcan SE, Bulduk İ, Kahraman T, Kayhan R, Çitekçi K, Kölemek H, Öztürk M. Narcissus papyraceus Soğanlarında Toplam Fenolik Bileşikler, Toplam Antioksidan Kapasite, Toplam Flavonoid Maddelerin ve Antimikrobiyal Aktivitenin Belirlenmesi. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2018;2(1):10-7.