Narcissus has been an important ornamental plant in Western Europe since the late eighteenth century. Phenolic compounds are known compounds with antioxidant properties. Accordingly, anticarcinogenic, antimutagenic and antimicrobial activities also have positive effects on human health. Narcissus is a plant containing phenolic compounds. In this study, phenolic compound, total flavonoid substance and total antioxidant capacity and antimicrobial activity were determined in Narcissus papyraceus. The total amount of phenolic content in Narcissus papyraceus bulbs and its buşb shell was determined as 98 mg GAE/1 gr saple and 584 mg GAE/1 gr sample, respectively, as the Gallic Acid equivalent. The total amount of floovanoid content in Narcissus papyraceus bulbs and its buşb shell was determined as 8.75 mg QUE/1 gr sample and 5.04 mg QUE/1 gr sample, respectively, as Quercetin equivalent. The ethanol extracts of the plants are in the form of bulb (88.96 %)> onion (55.5 %), with DPPH rank bulb shell (88.96 %) remaining at the plant concentration of 30 μg / The remaining DPPH order of the concentration of 30 μg/ml in plant extracts prepared with water is bulb shell (66.1 %) and onion (25.3 %). The DPPH removal activities o water extracts are not as effective as the standard antioxidant BHT. Bulb shell extracts of this plant show more resistance than some antibiotics. In addition, bulb shell extracts show more antimicrobial activity than bulb extracts.
Narcissus papyraceus phenolic antioxidant flavonoids antimicrobial
Nergis on sekizinci
yüzyılın sonlarından bu yana Batı Avrupa'da önemli bir süs bitkisi olmuştur.
Fenolik bileşikler antioksidan özellikleri ile bilinen bileşiklerdir. Buna
bağlı olarak antikarsinojen, antimutajen ve antimikrobiyal aktivite
göstermeleri bakımından da insan sağlığı üzerine olumlu etkileri vardır. Nergis
da fenolik bileşikler içeren bitkilerdendir. Bu çalışmada İzmir ilinde yetişen
Nergis türü Narcissus papyraceus Soğanlarında fenolik bileşik, toplam
flavonoid madde ve toplam antioksidan kapasite ve Antimikrobiyal aktivite
tayini yapılmıştır. Narcissus papyraceus soğanlarında
ve soğan kabuklarında toplam fenolik içerik miktarı sırasıyla Gallik Asit
eşdeğeri olarak 98 mg GAE/1 gr Numune ve 584 mg GAE/1 gr Numune olarak belirlenmiştir.
Narcissus papyraceus soğanlarında
ve soğan kabuklarında toplam flovanoid içerik miktarı sırasıyla Quercetin
eşdeğeri olarak 8.75 mg QUE/1 gr Numune ve 5.04 mg QUE/1 gr Numune olarak
belirlenmiştir. Bitkilerin etanol ekstraktlarının 30 µg/ml bitki
konsantrasyonunda kalan % DPPH sıralaması soğan kabuğu (%88.96) > soğan (% 55.5)
şeklindedir. Su ile hazırlanan bitki ekstraktlarında 30 µg/ml’lik
konsantrasyonunun kalan % DPPH sıralaması ise soğan kabuğu (% 66,1) > soğan
(% 25,3) şeklindedir. Su ekstraktlarının DPPH giderme aktiviteleri standart
antioksidan BHT kadar etkin değildir. Bu bitkinin soğan kabuğu ekstratlarının
bazı antibiyotiklere oranla daha fazla direnç gösterdiği görülmektedir. Ayrıca
soğan kabuğu ekstratları, soğan ekstratlarına oranla daha fazla antimikrobiyal
etki gösterdiği görülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 29 Nisan 2018 |
Kabul Tarihi | 4 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 1 |