This study was carried
out in order to determine some mineral substances and heavy metal levels in
Divle tulum cheese which is one of the traditional Turkish cheeses. A total of 20 mature cheese samples, which are
presented for sale after being produced in the Divle village (Ayrancı-Karaman),
were brought to the laboratory in the cold chain with their original packages.
Samples were prepared in the microwave sample preparation system (CEM, Mars-5,
USA). When Zeeman Atomic Absorption Device (Varian/Spektra AA280Z/Graphite Tube Atomizer, Holland) was used in the determination of lead (Pb),
cadmium (Cd) and phosphorus (P), Flame Atomic Absorption Device (Varian/Spektra AA280FS, Holland) was used to detect arsenic (As), mercury (Hg),
copper (Cu), iron (Fe), zinc (Zn), calcium (Ca), magnesium (Mg), aluminium
(Al), potassium (K), tin (Sn) and nickel (Ni) levels. The mean levels of lead
(Pb), cadmium (Cd), arsenic (As), mercury (Hg), copper (Cu), iron (Fe), zinc
(Zn), calcium (Ca) , phosphorus (P), magnesium (Mg), aluminium (Al), potassium
(K), tin (Sn) and nickel (Ni) were 0.026±0.019 (n:11), 0.020±0.013 (n:7),
0.068±0.039 (n:16), 0.009±0.007 (n:8), 0.201±0.129 (n:2), 10.892±3,835 (n:14),
21.699±8.697 (n:16), 6333.96±748.829 (n:20), 4802.260±552,841 (n:20),
203.762±68,485 (n:20), 0.513±0.358 (n:3), 1153.230±176.638 (n:20), 0.061±0.010
(n:10) and 0.167±0.149 (n:7) mg/kg respectively. Mineral substance levels of
the samples showed that this cheese was an important dairy product in terms of
nutrition. The heavy metal levels in the samples examined did not exceed the
limits defined by national and international standards. It is thought that the
low level of heavy metal pollution in cheese samples may be due to the low
level of heavy metal contamination in the production area. As a result, it has
been concluded that the consumption of Divle tulum cheese does not pose a
significant risk to public health due to heavy metal pollution and may
contribute significantly to human nutrition with mineral substances in its
composition.
Bu çalışma, geleneksel
Türk peynirlerinden Divle tulum peynirinde bazı mineral madde ve ağır metal
düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Divle köyünde (Ayrancı-Karaman) üretildikten sonra satışa sunulan
olgunlaşmış toplam 20 adet örnek orijinal ambalajlarıyla soğuk zincirde
laboratuvara getirilmiştir. Örnekler mikrodalga örnek hazırlama sisteminde
(CEM, Mars-5, USA) analize hazırlanmıştır. Örneklerde kurşun (Pb), kadmiyum
(Cd) ve fosfor (P) düzeylerinin tespitinde Zeeman Atomik Absorbsiyon
Spektrofotometre (Varian/Spektra AA280Z/Graphite Tube Atomizer, Holland)
kullanılırken, arsenik (As), civa (Hg), bakır (Cu), demir (Fe), çinko (Zn), kalsiyum
(Ca), magnezyum (Mg), alüminyum (Al), potasyum (K), kalay (Sn) ve nikel (Ni)
düzeylerinin tespitinde ise Alevli Atomik Absorbsiyon Spektrofotometre
(Varian/Spektra AA280FS, Holland) kullanılmıştır. Yapılan analizlerde tespit
limitlerinin üzerinde element içeren örneklerden elde edilen ortalama kurşun
(Pb), kadmiyum (Cd), arsenik (As), civa (Hg), bakır (Cu), demir (Fe), çinko
(Zn), kalsiyum (Ca), fosfor (P), magnezyum (Mg), alüminyum (Al), potasyum (K),
kalay (Sn) ve nikel (Ni) düzeyleri sırasıyla 0.026±0.019 (n:11), 0.020±0.013 (n:7), 0.068±0.039 (n:16), 0.009±0.007 (n:8), 0.201±0.129 (n:2), 10.892±3.835 (n:14), 21.699±8.697 (n:16), 6333.96±748.829 (n:20), 4802.260±552.841 (n:20), 203.762±68.485 (n:20), 0.513±0.358 (n:3), 1153.230±176.638 (n:20), 0.061±0.010 (n:10) ve 0.167±0.149 (n:7) mg/kg olarak belirlenmiştir.
Örneklerin mineral madde düzeyleri, bu peynir çeşidinin beslenme açısından
önemli bir süt ürünü olduğunu göstermiştir. İncelenen örneklerdeki ağır metal düzeylerinin ulusal ve
uluslararası standartlarda verilen limitleri aşmadığı görülmüştür. Peynir
örneklerindeki ağır metal kirliliğinin düşük düzeyde olmasının, bu peynirin
üretildiği bölgede ağır metal kirliliğinin düşük düzeyde olmasına bağlı
olabileceği düşünülmektedir. Sonuç olarak, Divle tulum peynirinin
tüketilmesinin ağır metal kirliliği yönünden halk sağlığı için önemli bir
tehlike oluşturmadığı ve bileşimindeki mineral maddeler ile beslenmeye önemli
katkı sağlayabileceği sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 24 Ekim 2017 |
Kabul Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 28 Sayı: 3 |
Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.