Bu
araştırmada, Van ili kahvaltı salonlarında tüketime sunulan cacıkların
mikrobiyolojik kalitesini belirlemek amacıyla 50 adet cacık örneği analiz
edildi. İncelenen cacık örneklerinde ortalama toplam aerob mezofil
mikroorganizma sayısı 7.44±0.45 log kob/g, E. coli sayısı 0.14±0.58 log
kob/g, S. aureus sayısı 1.35±1.67 log kob/g, koliform grubu
mikroorganizma sayısı 2.05±1.21 log kob/g ve maya-küf sayısı 7.37±0.35 log
kob/g olarak saptandı. Örneklerin 4’ünde
L. monocytogenes tespit edildi ve bunlardan 2’sinin serotipi Tip 1 ve
2’sinin serotipi Tip 4 olarak belirlendi. Örneklerin pH değeri ise ortalama
4.05±0.20 olarak tespit edildi. Elde edilen bulgular sonucunda, Van ili
kahvaltı salonlarında tüketime sunulan cacıkların mikrobiyolojik kalitesinin
halk sağlığı açısından yeterince güvenli olmadığı, cacıklara ait bir standardın
hazırlanması ve mikrobiyolojik kalite yönünden hijyenik önlemlerin alınması
gerektiği kanısına varıldı.
In this study, 50 cacik samples were analyzed to determine the
microbiological quality of the cacik presented for the consumption in the
breakfast room in Van province. In the cacik samples examined, the average
total aerobic mesophile microorganisms, the number of E. coli, S. aureus,
coliform bacteria and the number of yeast and mold were found to be 7.44±0.45
log cfu/g, 0.14±0.58 log cfu/g, 1.35±1.67 log cfu/g, 2.05±1.21 log cfu/g and
7.37±0.35 log cfu/g respectively. L. monocytogenes were detected in four
cacik samples, and 2 of these strains were found to be serotype 1 and another 2
strains were serotype 4. The average pH value of the samples was at 4.05±0.20.
The result of this study suggested that the microbiological quality of the cacik,
which was offered for the consumption in breakfast rooms in Van province were
not enough to be safe for public health and it is concluded that it is
necessary to establish standards for preparing cacik and that hygienic measures
for its microbiological quality should be taken.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Ağustos 2014 |
Gönderilme Tarihi | 12 Şubat 2014 |
Kabul Tarihi | 20 Mart 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 25 Sayı: 2 |
Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.