Cilt: 33 Sayı: 1, 27.03.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makaleleri

Derleme

Olgu Sunumu

Amaç   

Van Veterinary Journal, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin bilimsel dergisi olup, Mart, Temmuz, Kasım aylarında olmak üzere, yılda üç sayı olarak yayınlanır. Dergimiz; bağımsız, tarafsız ve çift kör hakemlik süreci değerlendirme ilkelerine uygun olarak yayın yapan, bilimsel, uluslararası ve açık erişimli olan bir dergidir.

Dergimiz, Veteriner Hekimlik ve Hayvancılık alanında yapılan çalışmaları yayınlamaktadır. Bu kapsamda, Veteriner Temel Bilimleri (Anatomi, Biyokimya, Fizyoloji, Histoloji, Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji), Veteriner Klinik Öncesi Bilimleri (Farmakoloji ve Toksikoloji, Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Patoloji, Viroloji), Veteriner Klinik Bilimleri (İç Hastalıkları, Cerrahi, Doğum ve Jinekoloji, Dölerme ve Suni Tohumlama), Zootekni ve Hayvan Besleme (Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları, Zootekni, Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği, Biyoistatistik, Genetik), Gıda Hijyeni ve Teknolojisi, Halk Sağlığı, Egzotik, Yaban ve Laboratuar Hayvanları Bilimi alanlarında, Türkçe ve İngilizce hazırlanmış, güncel ve özgün değeri olan araştırma makalesi, kısa makale, olgu sunumu, derlemeler yayınlayarak, ulusal ve uluslararası evrensel bilime katkı sağlamayı amaç edinmiş bir dergidir.

Kapsam

Van Veterinary Journal Dergisi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin hakemli bilimsel yayın organı olup, Mart, Temmuz, Kasım aylarında olmak üzere yılda 3 kez online olarak yayınlanır. Derginin kısaltılmış ismi “Van Vet J” dir. Dergimiz yayın hayatına 1990 yılında "Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi" ismiyle başlamış, 2015  yılında ise isim değişikliği yaparak "Van Veterinary Journal" ismini almıştır. Dergimiz; Asos Index, CAB Abstracts, Ebscohost, Google Scholar, Index Copernicus, Sobiad, Türkiye Atıf Dizini,  indekslerinde taranmaktadır.

Dergimize Türkçe veya İngilizce olarak hazırlanmış, daha önce başka bir dergide yayınlanmamış veya başka bir dergiye eşzamanlı olarak sunulmamış, araştırma makalesi, kısa makale, olgu sunumu ve derleme türü yayınlar kabul edilmektedir.

Dergimiz, Veteriner Temel Bilimleri (Anatomi, Biyokimya, Fizyoloji, Histoloji, Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji), Veteriner Klinik Öncesi Bilimleri (Farmakoloji ve Toksikoloji, Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Patoloji, Viroloji), Veteriner Klinik Bilimleri (İç Hastalıkları, Cerrahi, Doğum ve Jinekoloji, Dölerme ve Suni Tohumlama), Zootekni ve Hayvan Besleme (Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları, Zootekni, Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği, Biyoistatistik, Genetik), Gıda Hijyeni ve Teknolojisi, Halk Sağlığı, Egzotik, Yaban ve Laboratuar Hayvanları Bilimi alanlarında, Türkçe ve İngilizce hazırlanmış, güncel ve özgün değeri olan araştırma makalesi, kısa makale, olgu sunumu, davetli veya editörün onayı alınmış derlemeler yayınlayarak, ulusal ve uluslararası evrensel bilime katkı sağlamayı amaç edinmiş bir dergidir.

YAZARLARA BİLGİ

Dergimiz Yazım Kurallarını PDF formatında indirmek için tıklayınız.

1. Van Veterinary Journal (ISSN: 2149-3359/e-ISSN: 2149-8644), Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin uluslararası hakemli bilimsel yayın organı olup, Mart, Temmuz, Kasım aylarında online olmak üzere yılda 3 sayı olarak yayınlanır. Derginin kısaltılmış ismi “Van Vet J”dir.

2. Dergimiz açık erişimli olup, Türkçe veya İngilizce olarak hazırlanmış, daha önce başka bir dergide yayınlanmamış veya başka bir dergiye eşzamanlı olarak sunulmamış olan araştırma makalesi, kısa makale, olgu sunumu ve derleme türü yayınlar kabul etmektedir.

3. Dergimizde, Veteriner Temel Bilimleri (Anatomi, Biyokimya, Fizyoloji, Histoloji, Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji), Veteriner Klinik Öncesi Bilimleri (Farmakoloji ve Toksikoloji, Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Patoloji, Viroloji), Veteriner Klinik Bilimleri (Cerrahi, Doğum ve Jinekoloji, Dölerme ve Suni Tohumlama, İç Hastalıkları), Zootekni ve Hayvan Besleme (Biyoistatistik, Genetik, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları, Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği, Zootekni), Gıda Hijyeni ve Teknolojisi, Halk Sağlığı, Egzotik, Yaban ve Laboratuar Hayvanları Bilimi alanlarında, güncel ve özgün değeri olan araştırma makalesi, kısa makale, olgu sunumu, davetli veya editörün onayı alınmış derlemeler yayınlamaktadır.

4. Kaliteli makaleler yayınlamayı hedef edinmiş olan dergimizin bir üst indekslerde taranabilmesi için makale kabullerinde, kaliteli ve İngilizce yazılmış yayınlara öncelik verilecektir. Derleme türünden yayınlarda ise editör davetli, güncel konularda ve sadece İngilizce yazılmış derlemeler dikkate alınacaktır.

5. Dergimiz ücretsiz olup, makale işlem ücreti (değerlendirme ücreti veya yayınlama ücreti) ve makalelere erişim için abonelik ücreti talep edilmemektedir. Ayrıca yazarlara telif ücreti ödenmemektedir.

6. Dergimize gönderilen çalışmalar orijinal olmalıdır. Makalenin tamamı veya büyük bir kısmı başka bir yerde yayınlanmamış veya değerlendirme için başka bir yere gönderilmemiş olmalıdır. Çalışmalardaki tüm veri ve sonuçların doğruluğu ve doğacak her türlü hukuki, cezai ve yasal sorumluluklardan yazar(lar) sorumludur.

7. Yayınlanmak üzere dergimize gönderilen tüm makaleler, profesyonel bir intihal programı (Ithenticate veya Turnitin) kullanılarak incelenmelidir. Rapor yazar tarafından sisteme yüklenmelidir. Kontrol sonucu benzerlik oranı %15’in üstünde olan makaleler reddedilir veya editör kurulumuz tarafından yazar(lar)dan revizyon istenebilir.

8. Dergimize gönderilen çalışma ulusal ve/veya uluslararası herhangi bir kurum-kuruluş tarafından desteklenmiş, yüksek lisans/doktora tezinden üretilmiş veya ulusal ve/veya uluslararası bilimsel (kongre, sempozyum, panel, bineal, çalıştay vb.) bir etkinlikte herhangi bir formatta sunulmuş ise başlık sayfasında bulunan “Bilgilendirme” başlığı altında bilgi verilmesi gerekmektedir. Ayrıca teşekkür başlığı altında, teşekkür edilecek kurum/kuruluş ve kişiler varsa belirtilmelidir.

9. Yazarlar makale başlık sayfasında ORCID numaraları, yazar katkıları, çıkar çatışması ve etik kurul bilgilerine yer vermek zorundadırlar.

10. Yazarlar dergimize gönderdikleri makalelerinin tüm sorumluluklarını kabul etmek ve telif hakkını Van Veterinary Journal'a devretmek zorundadırlar. Dergimize gönderilen makalelerin yazarları "Telif Hakkı Devri Sözleşmesi" belgesini doldurmalı, ıslak imza ile imzalamalı ve sisteme yüklemelidirler. Telif Hakkı Devri Sözleşmesi ıslak imzalı olarak iletilmeyen makaleler dikkate alınmayacaktır.

11. Hayvanlar üzerinde yapılan deneysel, klinik, ilaç vb. tüm çalışmalar “Animal Welfare Act, US Public Health Service Policy on the Humane Care and Use of Laboratory Animals, National Research Council’s Guide for the Care and Use of Laboratory Animals ve Guide for the Care and Use of Agricultural Animals in Research and Teaching” rehberlerinde belirtilen şartlara uygun olarak yürütülmüş olmalıdır.

12. Hayvan materyali kullanılmış tüm araştırma makalelerinde “Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulundan” etik kurul onay belgesi veya etik kurul gerektirmeyen çalışma olduğuna dair belge, başvuru aşamasında sisteme mutlaka yüklenmelidir. Diğer alanlarda yapılmış araştırmalar için ise ilgili etik kurullarından alınmış onay belgeleri başvuru sırasında sisteme yüklenmelidir. Etik kurul onay belgesi olmayan araştırma makaleleri değerlendirilmeyecektir. Ayrıca “Etik Kurul Onayı” ile ilgili bilgilere (Kurul adı, tarih, sayı ve numarası) ile “Yerel Etik Kurulu onayı alındığına ve etik kurul ilkelerine uyulduğuna” dair bilgilere başlık sayfasında ilgili bölümde yer verilmesi zorunludur.

13. Olgu sunumlarında ise yazılı ve ıslak imzalı olarak hasta sahibinden alınan “aydınlatılmış hasta sahibi onam formu” alınmalıdır. Bu belgeler yazar tarafından başvuru esnasında sisteme yüklenmelidir.

14. Dergimize gönderilen makaleler akademik çalışma niteliğinde ve hakemler tarafından incelenebilecek formatta olmalıdır. Bu sebeple yazarların gönderecekleri çalışmaları ile birlikte Makale Kontrol Formu nu da göndermesi zorunludur.

15. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca belirtilen “İhbarı Mecburi Hastalıklar” ile ilgili makalelerin değerlendirmeye alınabilmesi için T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınmış izin yazısının editörlüğümüze sunulması zorunludur.

16. Gönderilen makaleler editörlüğümüz tarafından ön değerlendirmeye alınır. Ön değerlendirmeye alınan makalenin editörlük tarafından reddetme veya hakeme gönderilmeden önce düzeltme isteme hakkı bulunmaktadır. Editörlük tarafından uygun görülen makaleler çift taraflı kör hakemlik sistemi ile hakem değerlendirmesine gönderilir. Çalışma değerlendirme için en az 2 hakeme gönderilir. Gerek duyulduğu durumlarda yeni hakem ataması yapılır, editör veya 3. hakemin görüşü alınarak karar verilir.

17. Dergimize makale gönderimi sadece DergiPark üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle makaleye ait tüm dosya ve ek dosyalar dergimize DergiPark sistemi üzerinden yüklenmelidir. E-mail yoluyla makale başvurusu kabul edilmemektedir.

18. Gönderilen çalışmalarda kullanılacak kısaltmalar bilimsel olarak kabul görmüş kısaltmalar olmalıdır. Yazarlar yaptıkları kısaltmanın açılımını metinde ilk geçtiği yerde yapmalıdırlar. Latince cins ve tür isimleri italik yazı tipiyle yazılmalıdır (Örnek: Escherichia coli). Tüm ölçü birimleri SI (Systeme Internationale)’ye göre yazılması gerekmektedir. Makale içerisinde kullanılan rakamsal ve istatistiki verilerde nokta (.) kullanılmalıdır (Örnek: 0.36; %94.5; p<0.05 vb.).

19. Yazar(lar) ve hakemler, kör hakemlik sistemini zedelemeyecek şekilde ana metin dosyasının içeriğinde ve Word dosyası özelliklerinde yazarları ve/veya hakemleri belli edecek kişisel ve/veya kurumsal bilgilerin gizli olmasına dikkat etmelidirler. Bu konudaki sorumluluk yazar ve hakemlere aittir.


MAKALENİN HAZIRLANMASI

1. Makaleler, Microsoft Word (Office 2016 ve üzeri) yazım aracıyla, A4 boyutunda, Times New Roman yazı tipinde, 12 punto büyüklüğünde, 1.5 satır aralığında, sürekli satır ve sayfa numarası verilmiş şekilde, iki yana yaslı ve her kenardan 2.5 cm boşluk bırakılarak yazılmalıdır. Paragraflara 1.25 cm girinti ile başlanmalıdır.

2. Yukarıda belirtilen şekilde hazırlanan makaleler; Tablo ve Şekiller hariç araştırma makalelerinde 15, kısa makale ve olgu sunumlarında 7, derlemelerde ise 20 sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlanmalıdır.

3. Dergimize gönderilen tüm yayınlar aşağıdaki bölümlerden oluşmalıdır:

Türkçe yazılan araştırma makaleleri ve kısa makaleler; Makale başlığı, Kısa başlık, Türkçe ÖZ (özet başlığı “ÖZ” şeklinde yazılacaktır), Anahtar Kelimeler, İngilizce makale başlığı, İngilizce kısa başlık, İngilizce ABSTRACT, Keywords, GİRİŞ, MATERYAL VE METOT, BULGULAR, TARTIŞMA VE SONUÇ, KAYNAKLAR bölümlerini sırasıyla içerecek şekilde hazırlanmalıdır.     

Türkçe yazılan olgu sunumları için; Makale başlığı, Kısa başlık, Türkçe ÖZ, İngilizce ABSTRACT, Keywords, GİRİŞ, VAKANIN TAKDİMİ, TARTIŞMA VE SONUÇ, KAYNAKLAR bölümlerinden oluşmalıdır.

Derlemeler için; ara başlıklar REFERENCES kısmına kadar yazarlar tarafından belirlenir. Dergimizde sadece İngilizce yazılan derlemeler değerlendirmeye alınmakta ve yayınlanmaktadır.

İngilizce araştırma makaleleri ve kısa makaleler için; Makale başlığı, Kısa İngilizce başlık, İngilizce ABSTRACT, Keywords, Türkçe başlık, Türkçe ÖZ, Anahtar Kelimeler, INTRODUCTION, MATERIAL AND METHODS, RESULTS, DISCUSSION AND CONCLUSION, REFERENCES bölümlerini içerecek şekilde sırasıyla hazırlanmalıdır.

İngilizce yazılmış vaka takdimi; Makale başlığı, Kısa İngilizce başlık, İngilizce ABSTRACT, Keywords, Türkçe başlık, Türkçe ÖZ ve Anahtar Kelimeler, INTRODUCTION, CASE DESCRIPTION, DISCUSSION AND CONCLUSION, REFERENCES bölümlerini içerecek şekilde sırasıyla hazırlanmalıdır.

4. Başlık Sayfası;

● Başlık sayfası dergimiz web sitesinden indirilecektir. (örnek başlık sayfası için buraya tıklayınız).

● Yazarlar gerekli düzenlemeleri bu belge üzerinde yapmalıdırlar. Bu sayfada, makale türü (araştırma makalesi, kısa makale, olgu sunumu, derleme), çalışmanın Türkçe ve İngilizce başlığı, yazar(lar)ın ad ve soyadları, kurum bilgileri (sadece İngilizce olarak yazılacaktır), tüm yazarlara ait ORCID numaraları yazılmalıdır.

● Sorumlu yazar bölümünde, sorumlu yazarın adı-soyadı, kurum bilgileri, telefon numarası ve e-posta adresi bulunmalıdır.

● Başlık sayfasında bulunan; “Etik Kurul Bilgileri, Bilgilendirme, Teşekkür, Çıkar Çatışması ve Yazar Katkıları” ile ilgili bölümler, verilen örneklere uygun şekilde doldurulmalıdır.

● Hazırlanan Başlık Sayfası sisteme ayrı bir dosya olarak yüklenmelidir.

5. Makale Tam Metin;

● Örnek “Makale Tam Metin” dosyası örneği için tıklayın.

● Makale Tam Metin dosyasında, yazarlara ve kurumlarına ait herhangi bir bilgiye yer verilmemesine dikkat edilmelidir. Bu durum makalelerin hakemler tarafından (kör hakemlik sistemi) tarafsızca değerlendirilmesini sağlamak amacıyla yapılmaktadır.

● “Makale Tam Metin” dosyası örneği aşağıdaki bölümlerden oluşmalıdır.

6. Makale Bölümleri;

ÖZ

● ÖZ bölümü 150 kelimeden az, 250kelimeden fazla olmamalıdır. ÖZ sırasıyla amaç, materyal ve metot, bulgular ve sonuç bölümlerini kapsayacak şekilde yazılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: ÖZ kısmının altında en az 3 en fazla 6 adet anahtar kelime yazılmalı, kelimeler Türkiye Bilim Terimleri’nin web adresinden seçilmelidir.

● Anahtar kelimeler Türkçe alfabetik olarak sıralanmalı, kelimeler virgül (,) ile ayrılmalı ve en sonuna nokta (.) konulmalıdır.

ABSTRACT

● ABSTRACT bölümü 150 kelimeden az, 250 kelimeden fazla olmamalıdır. Türkçe ÖZ ile aynı olacak şekilde İngilizce olarak yazılmalıdır.

Keywords: Abstract kısmının altında en az 3 en fazla 6 adet kelime seçilmeli, Türkçe anahtar kelimelerle aynı olmalı, kelimeler “The Medical Subject Headings’den” (MeSH) seçilmelidir. Kelimeler İngilizce alfabetik olarak sıralanmalı, kelimeler virgül (,) ile ayrılmalı ve en sonuna nokta (.) konulmalıdır.

GİRİŞ

● Bu bölümde çalışma ile ilgili kısa literatür bilgisi verildikten sonra, giriş bölümünün son paragrafında çalışmanın amacı verilmelidir.

● Çalışma içerisinde kullanılan atıfların gösterimi aşağıdaki şekillerde yapılmalıdır.

• Atıflar tek yazarlı ise; yazarın soyadı ve tarihi şeklinde yazılmalıdır. Örnek: (Özkan 2020)

• İki yazarlı bir kaynağa atıfta bulunurken her iki yazarın da soyadı “ve” ayıracı ile birlikte yazılmalıdır. Örnek: (Özkan ve Kayıkçı 2019)

• Kaynak üç veya daha çok yazarlı ise, ilk yazarın soyadı yazılmalı, öteki yazarlar “ve ark.” kısaltması ile belirtilmelidir. Örnek: (Özkan ve ark. 2018).

• Birkaç kaynağa birden atıfta bulunuluyor ise bu kaynaklar noktalı virgül “ ; ” işareti ile birbirinden ayrılmalı ve bu kaynaklar tarih sırasına göre eskiden yeniye göre dizilmelidir. Örnek: (Özkan ve ark. 2000; Çakmak 2010; Karasu ve Yaman 2014; Kuşcu 2020).

• Aynı tarihli yayınlarda ise alfabetik sıraya göre dizilmiş olmalıdır. Örnek: (Aksu 2010; Bulut ve ark. 2010; Cenger ve Kuzu 2010).


• Metin içinde aynı yazar veya yazarların aynı yılda yayınlanmış birkaç kaynağına atıfta bulunuluyor ise kaynak bölümündeki sıralama esas alınarak, (Özkan 2008a; Özkan 2008b; Özkan 2008c) şeklinde belirtilmelidir.

MATERYAL VE METOT

• Bu bölümde çalışmadaki materyal metot ve istatistiki yöntemlere yer verilmelidir.

BULGULAR

● Makalede bulunan tablolar “Tablo” olarak isimlendirilmelidir. Tablo dışındaki tüm görsel öğeler (grafik, fotoğraf, şekil, şema vb.) “Şekil” olarak adlandırılmalıdır.

● Tabloda yer alan rakamsal değerler arasında virgül (,) kullanılmamalı, tüm değerlerde nokta (.) kullanılmalıdır.

● Çalışmada sunulan fotoğraf ve şekillerin, TIFF veya JPEG formatında ve en az 300 dpi çözünürlükte olması ve sisteme başvuru sırasında ayrı bir dosya olarak yüklenmesi gereklidir. Ana metin dosyası içerisinde şekillere yer verilmemelidir.

● Türkçe makalelerde, tablo ve şekillerin Türkçe ve İngilizce adları ve gerekli açıklamaları her iki dilde de ayrı ayrı mutlaka yazılmalıdır. İngilizce makaleler için ise, tablo ve şekillerin sadece İngilizce adları ve gerekli açıklamaları yazılmalıdır.

● Tablo başlığı tablonun üst bölümünde, tabloda kullanılan kısaltmalar ve gerekli açıklamalar ise tablonun altında verilmelidir. Şekil başlığı ve açıklamaları ise şeklin alt bölümüne yazılmalıdır.
● Ana metin dosyası içinde tablo ve şekiller kullanım sırasına göre numaralandırılmalıdır (Örnek: Tablo 1, Şekil 1).

TARTIŞMA VE SONUÇ

● Bu bölümün son paragrafında, çalışmada varılan sonuçlar ayrı bir paragraf olarak verilmelidir.

KAYNAKLAR

● Kullanılan kaynak sayısı olgu sunumları için 10’dan az, araştırma makaleleri için 20’den az ve tüm makale türleri için 45’den fazla olmamalıdır.

● Tüm makaleler için kullanılan kaynakların son 5 yıla ait olmasına dikkat edilmelidir.

● Makale içerisinde kullanılan her kaynak makale sonunda KAYNAKLAR başlığı altında, alfabetik olarak sıraya konulmuş şekilde yer almalıdır.

● Kaynaklarda kullanılan kaynağa ait derginin kısa ismi italik olarak kullanılmalıdır (Dergilerin kısa ismi; “Medline, CAplus Core Journal Coverage list, Clarivate ya da Pubmed Journals Database”’den bulunabilir).

● Çalışmada kullanılan tüm kaynakların tam olarak verilmesinden ve doğruluğundan yazar(lar) sorumludur.

Kullanılan kaynağın türüne göre kaynaklar aşağıdaki örneklerde gösterildiği gibi yazılmalıdır.

1. Kaynak bir makale ise;

• Kaynak 1-5 yazarlı bir makale ise;

Keleş İ, Değer S, Altuğ N, Karaca M, Akdemir C (2001). Tick-borne diseases in cattle: Clinical and haematological findings, diagnosis, treatment, seasonal distribution, breed, sex and age factors and the transmitters of the diseases. YYU Vet Fak Derg, 12 (1-2), 26-32.

Özkan C, Kaya A, Akgül Y (2012). Normal values of hematological and some biochemical parameters in serum and urine of New Zealand white rabbits. World Rabbit Sci, 20 (4), 253-259.

• Kaynak 6 ve daha fazla yazarlı bir makale ise;

Özkan C, Akgül Y, Altuğ N ve ark. (2013). Doğal theileriozisli sığırlarda tedavi öncesi ve sonrası bazı klinik, hematolojik ve biyokimyasal parametreler. Erciyes Üniv Vet Fak Derg, 10 (2), 93-100.

Fleming DW, Cochi SL, MacDonald KL et al. (1985). Pasteurized milk as a vehicle of infection in an outbreak of listeriosis. The New England J Med, 312 (7), 404-407.

2. Kaynak bir kitap ise;

Sağlam M, Aştı RN, Özer A (2001). Genel Histoloji. 2. Baskı. Yorum Matbaacılık, Ankara.

Marrow DA (1986). Current Therapy in Theriogenology. I. Edition. W.B. Saunders Company, Philadelphia.

3. Kaynak kitaptan bir bölüm ise;

Şimşek H, Öksüzoğlu G (1999). Akut Pankreatit. Kadayıfçı A, Karaaslan Y, Köroğlu E (Ed). Acil Durumlarda Tanı ve Tedavi (s. 116-126). Hekimler Yayın Birliği, Ankara.

Bahk J, Marth EH (1990). Listeriosis and Listeria monocytogenes. Cliver DO (Ed). Foodborne Diseases (pp. 248-256). Academic Press, San Diego.

4. Kaynak bir tez ise;

Mis L (2009). Çinko Bakımından Yetersiz Diyet ve Çinko İlavesinin Deneysel Böbrek Yetmezliği Oluşturulan Ratlarda Lipid Peroksidasyonu ve Eritropoetin Seviyelerine Etkisi. Doktora tezi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Van, Türkiye.

Kay JG (2007). Intracellular Cytokine Trafficking and Phagocytosis in Macrophages. PhD thesis, University of Queensland, Institute for Molecular Bioscience, St Lucia, Australia.

5. Kaynak bilimsel toplantıda sunulan bir bildiri ise;

Özkan C, Altuğ N, Yüksek N, Kaya A, Akgül Y (2011). Neonatal ishale bağlı hiperkalemi gelişen buzağılarda elektrokardiografik bulgular, serum nitrik oksit, kardiak troponin ve bazı enzim düzeylerinin değerlendirilmesi. IX. Ulusal Veteriner İç Hastalıkları Kongresi (Uluslararası Katılımlı), Antalya, Türkiye.

Oğuz B (2018). Molecular analysis of Echinococcus granulosus through amplification of COX1 gene fragments from sheep in Van province. In: Proceeding of the 1st International GAP Agriculture and Livestock Congress, Sanliurfa, Turkey.

6. Kaynak bir yazılım ise;

SAS (1990). SAS user’s guide: Statistics, 4th ed., Sas Institute, Cary.

7. Kaynak elektronik bir materyal ise;

Not: Web tabanlı kaynaklar mümkün olduğunca kullanılmamalıdır.

Atherton J (2010). Behaviour modification. Erişim Tarihi: 10 Nisan 2010. Erişim Adresi: http://www.learningandteaching.info /learning/behaviour_mod.htm.

WHO (2018). Flouride and arsenic in drinking water. Erişim Tarihi: 26 Nisan 2018. Erişim Adresi: http://www.who.int/ceh/publications/en/08fluor.pdf, 2016.







YAYIN POLİTİKASI

   Van Veterinary Journal, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesinin hakemli bilimsel dergisi olup, kısa adı Van Vet J’dir.

    Dergimiz Mart, Temmuz ve Kasım aylarında olmak üzere yılda 3 sayı olarak yayınlanır.

    Van Veterinary Journal uluslararası hakemli ve açık erişimli bir dergidir. Van veterinary journal'ın tüm içeriği kullanıcılar veya kurumlar tarafından ücretsiz olarak erişilebilir ve kullanılabilir. Dergimizde yayınlanan bütün içerik Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır. Dergimiz sponsorluk ve reklam kabul etmemektedir.

    Dergimizin editörlük ve makale yayın süreçlerinin tamamında; Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), World Association of Medical Editors (WAMA), International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) gibi uluslararası kuruluşların tavsiye ettiği temel yaklaşımlar benimsenmektedir.

    Dergimiz, tamamen ücretsiz olup, makale işlem ücreti (değerlendirme ücreti veya yayınlama ücreti) ve makalelere erişim için abonelik ücreti talep edilmemektedir. Ayrıca yazarlara telif ücreti ödenmemektedir.

    Dergimize gönderilen makaleler orijinal olmalıdır. Makalenin tamamı veya büyük bir kısmı başka bir yerde yayınlanmamış veya değerlendirme için başka bir yere gönderilmemiş olmalıdır.

    Yayınlanmak üzere dergimize gönderilen tüm makaleler, profesyonel bir intihal programı (Ithenticate veya Turnitin) kullanılarak incelenmelidir. Rapor yazar tarafından sisteme yüklenmelidir. Kontrol sonucu benzerlik oranı %15’in üstünde olan makaleler reddedilir veya editör kurulumuz tarafından revizyon istenebilir.

    Gönderilen makalelerde bulunan tüm veri ve sonuçların doğruluğu ve doğacak her türlü sorumluluktan yazarlar sorumludur. Dergimiz editörleri verilerin doğruluğu konusunda karar verme yetkisinde değildir.

    Gönderilen makaleler editörlüğümüz tarafından kontrol edilir, uygun görülmesi halinde çift taraflı kör hakemlik sistemi ile hakem değerlendirmesine gönderilir.

    Dergimize gönderilen makaleler akademik çalışma niteliğinde ve hakemler tarafından incelenebilecek formatta olmalıdır. Bu sebeple yazarların alanında bilgili ve deneyimli olması gerekmektedir.

    Makalede yararlanılan kaynaklar metin içerisinde belirtilmeli, belirtilen her bir kaynak makalenin kaynaklar bölümünde de sunulmalıdır.

    Makaleye destek sağlayan kurum veya kuruluşlar var ise, bunlara teşekkür edilmeli, bu konuda makale içinde ilgili bölümde gerekli açıklamalar yapılmalıdır.

    Yazarlar makale başlık sayfasında, yazarlara ait ORCID numaralarına, yazar katkıları, çıkar çatışması ve etik kurul bilgilerine yer vermek zorundadırlar.

    Yazarlar dergimize gönderdikleri makalelerinin tüm sorumluluklarını kabul etmek ve telif hakkını Van Veterinary Journal'a devretmek zorundadırlar. Dergimize gönderilen makalelerin yazarları "Telif Hakkı Devri Sözleşmesi" belgesini doldurmalı, ıslak imza ile imzalamalı ve sisteme yüklemelidirler. Telif Hakkı Devri Sözleşmesini ıslak imzalı olarak iletmeyen yazarların makaleleri dikkate alınmayacaktır.

    Van Veterinary Journal yönetim sistemine girilen isim ve elektronik posta adresleri gibi kişisel bilgiler, yalnızca bu derginin bilimsel amaçları doğrultusunda kullanılacaktır. Bu bilgiler başka bir amaç için kullanılmayacak ve üçüncü taraflarla paylaşılmayacaktır.

•    Dergimiz elektronik ortamda “DergiPark” sisteminde ve çeşitli (TrDizin, IndexCopernicus ...) indekslerde arşivlenmektedir. Derginin herhangi bir nedenle yayın hayatına son vermesi durumunda geçmişte yayınlanmış makalelere buralardan ulaşılabilir. Dergimiz LOCKSS sistemini kullanmaktadır.

•    Yazarlar, çalışmalarının tüm sürümlerini (Gönderilen sürüm, Kabul edilen sürüm, Yayınlanmış sürüm) kendi seçtikleri bir arşivde (Üniversite avesis sistemlerinde vb.) saklayabilir.


Makale Değerlendirme Süreçleri

İlk Değerlendirme Süreci

•    Van Veterinary Journal'a gönderilen çalışmalar ilk olarak dergimiz editörleri tarafından değerlendirilir.

    Bu aşamada, derginin amaç ve kapsamına uymayan, Türkçe ve İngilizce olarak dil ve yazım hataları olan, anlatım kuralları açısından zayıf, istatistiği uygun olmayan, bilimsel açıdan hatalar içeren, özgün değeri olmayan ve yayın politikalarını karşılamayan çalışmalar editör kurulumuz tarafından reddedilir.

    Reddedilen çalışmaların yazarları, gönderim tarihinden itibaren en geç iki hafta içerisinde gerekçeleri ile birlikte bilgilendirilir.

    Uygun bulunan çalışmalar ise ön değerlendirme için çalışmanın ilgili olduğu alanla ilgili bölüm editörlerimize gönderilir.

Ön Değerlendirme Süreci

    Ön değerlendirme sürecinde bölüm editörlerimiz, çalışmaların öz, giriş, materyal ve metot, bulgular, tartışma ve sonuç ile diğer bölümlerinin dergi yayın politikaları, kapsamı ve özgünlüğü açısından ayrıntılı bir şekilde inceler.

    Bu inceleme sonucunda uygun bulunan çalışmalar hakemlere gönderilir. Uygun bulunmayan çalışmalar ise en geç beş hafta içerisinde bölüm editörü değerlendirme raporu ile yazara geri iade edilir.

Hakem Atama Süreci

    Çalışmalar içeriğine ve hakemlerin uzmanlık alanlarına göre hakemlere gönderilir.

    Çalışmayı inceleyen bölüm editörü, Van Veterinary Journal hakem havuzundan uzmanlık alanlarına göre en az iki hakem önerisinde bulunur ve çalışmayı değerlendirmek üzere hakemlere gönderir. Gerek duyulduğu durumlarda alan editörü tarafından yeni hakem ataması yapılır.

    Makale hakemlerinin her birinin farklı kurumlardan olmasına ve yazarlarla aynı kurumdan olmamasına özen gösterilir.

    Hakemler objektif ve tarafsız değerlendirme yapmalı, değerlendirdikleri çalışmalar hakkındaki hiçbir süreci ve belgeyi paylaşmayacakları hakkında garanti vermek zorundadır.

    Değerlendirme süreci için hakemlere verilen süre en fazla 2 haftadır.

    Hakemlerden veya editörlerden gelen düzeltme önerilerinin yazarlar tarafından 1 ay içerisinde tamamlanması zorunludur.

    Hakemler bir çalışmanın düzeltmelerini inceleyerek uygunluğuna karar verebilecekleri gibi gerekliyse birden çok defa düzeltme talep edebilir.

    Değerlendirme sonucu hakemlerden gelen görüşler, bölüm editörü tarafından en geç 2 hafta içerisinde incelenir. Bu inceleme sonucunda bölüm editörü çalışmaya ilişkin nihai kararını editörlere iletir.

    Baş editör, tüm başvurular için karar verme sürecindeki son yetkili mercidir.

Kör Hakemlik

    Bilimsel çalışmaların nesnel (objektif) bir şekilde değerlendirilmesi için birçok bilimsel dergi tarafından tercih edilen kör hakemlik sistemi, bilimsel yayınların en yüksek kalitede yayınlanması için uygulanan bir yöntemdir. Dergimize gelen tüm çalışmaların değerlendirme sürecinde çift kör hakemlik yöntemi kullanılmaktadır. Böylece çalışmaların yazar ve hakem kimlikleri gizlenmektedir. Hakem görüşleri, dergimizin yayın kalitesinde belirleyici bir yere sahiptir.

Makalelerin Geri Çekilmesi

    Değerlendirme aşamasındaki çalışmasını geri çekme talebinde bulunmak isteyen yazar(lar); her bir yazarın ıslak imzası ile imzalanmış olan makale geri çekme talebini içeren dilekçelerini vfd@yyu.edu.tr adresi üzerinden e-posta aracılığıyla editörlüğümüze iletmekle yükümlüdürler.

    Editörlük geri çekme talebini inceleyerek en geç bir hafta içerisinde yazar(lar)a dönüş sağlar.

    Editörlük tarafından, gönderim aşamasında telif hakları Van Veterinary Journal’a devredilmiş olan çalışmaların geri çekme isteği onaylanmadıkça, yazarlar çalışmasını geri çekemez veya başka bir dergiye değerlendirmek için gönderemezler.

    Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, geri çekme işlemlerinde dergi editörlüğü ile işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.

ETİK İLKELER

    Hayvanlar üzerinde yapılan deneysel, klinik, ilaç vb. tüm çalışmalar Animal Welfare Act, US Public Health Service Policy on the Humane Care and Use of Laboratory Animals, National Research Council’s Guide for the Care and Use of Laboratory Animals, ve Guide for the Care and Use of Agricultural Animals in Research and Teaching rehberlerinde belirtilen şartlara uygun olarak yürütülmüş olmalıdır.

    Gönderilen çalışmalarda hayvan materyali kullanılmış ise “Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulundan” onay belgesinin alınması gerekmektedir. Etik kurul kararı gerektiren çalışmalarda başvuru aşamasında Etik Kurul Onay Belgesinin sisteme mutlaka yüklenmesi gerekir. Diğer alanlarda yapılmış araştırmalar için ise ilgili etik kurullarından alınmış onay belgeleri başvuru sırasında yüklenmelidir. Etik kurul onay belgesi olmayan çalışmalar değerlendirilmeyecektir. Ayrıca “Etik Kurul Onayı” ile ilgili bilgilere (Kurul adı, tarih, sayı ve numarası) ile “Yerel Etik Kurulu onayı alındığına ve etik kurul ilkelerine uyulduğuna” dair bilgilere başlık sayfasındaki ilgili bölümde yer verilmesi zorunludur.

    Yazarlar etik kurul gerektirmeyen çalışmalar için ise, ilgili kurumlardan etik kurul gerektirmeyen çalışma olduğuna dair belgeyi almalı ve bu belgeyi başvuru esnasında sisteme yüklemelilerdir.

    Olgu sunumlarında yazılı ve ıslak imzalı “hasta sahibi onam belgesi” başvuru esnasında yüklemelilerdir.

    Yazar makalesini birden çok dergiye değerlendirilme amacıyla eş zamanlı göndermemelidir.

    Makalenin şüpheye yer vermeyecek biçimde değerlendirilmesi için editör ve hakemlerin yazardan işlenmemiş ham verileri isteme hakkı vardır.

    Yazarlar yükledikleri makalelerin orijinalliklerini taahhüt eder.

    Yazar çalışmaya katkısı bulunan herkesi ve her kurumu uygun biçimde ilgili yerlerde bildirmeli ve teşekkür etmelidir.

    Van Veterinary Journal yayın kurulu; yayınlanmış, basım aşamasındaki veya değerlendirme aşamasındaki bir çalışmaya ilişkin telif hakkı ve/veya intihal şüphesi oluşması durumunda çalışmaya ilişkin bir soruşturma başlatma yükümlülüğü taşır.

    Yayın kurulu yapılan soruşturma sonucunda, değerlendirme aşamasındaki çalışmada telif hakkı ve/veya intihal yapıldığını tespit etmesi durumunda çalışmayı değerlendirmeden iade eder, tespit edilen durumları detaylı bir şekilde kaynak göstererek yazarlara bildirir.

    Yayın kurulu, yayınlanmış veya baskı halindeki bir çalışmada telif hakkı ihlali ve/veya intihal yapıldığını tespit etmesi durumunda, çalışmayı geri çekme ve bildiri işlemlerini en geç bir hafta içerisinde gerçekleştirir.

Dergimiz, tamamen ücretsiz olup, makale işlem ücreti (değerlendirme ücreti veya yayınlama ücreti) ve makalelere erişim için abonelik ücreti talep edilmemektedir. Ayrıca yazarlara telif ücreti ödenmemektedir.

88x31.png

Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.