Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Rhode Island Red ve Barred Rock saf hatları ile Atak-s hibritinde göğüs kasları hacim oranlarının manyetik rezonans görüntüleme ile stereolojik açıdan hesaplanması

Yıl 2017, Cilt: 88 Sayı: 2, 3 - 14, 15.06.2017

Öz

Bu çalışmada ülkemizde yetiştirilen ilk yumurtacı yerli hibrit olan ATAK-S ile bu hibritlerin ebeveynleri olan RhodeIsland Red (RIR) ve Barred Rock (BAR)hatlarında göğüs kaslarının hacim oranlarının manyetik rezonans (MR) görüntüleme ile in-vivo olarak belirlenmesi ve ırklar arası karşılaştırma yapılması amaçlandı. Araştırma materyali olarak 10’ar adet, 50 haftalık RIR, BAR ebeveyn hatları ve ATAK-S hibritleri kullanıldı. 3.0 Tesla MR taramayla elde edilen görüntüler ile fiziksel kesitler Stereo Investigator 10.50 yazılım programında Cavalieri hacim hesaplama metodu kullanılarak değerlendirildi. Transversal kesit görüntüleri üzerinden yapılan ölçümlerde göğüs kas hacminin toplam vücut hacmine oranı ortalama olarak ATAK-S için; 0,140±0,003, RIR için; 0,129±0,006, BAR için; 0,128±0,002 olarak belirlendi. Sonuç olarak ATAK-S, RIR ve BAR ırkları arasında yapılan bu karşılaştırmalı hacim oranı ölçüm çalışmasında, üç ırkın göğüs hacim oranları değerlendirildi. ATAK-S hibritinde göğüs kası hacim oranlarının ebeveyn hatlara göre daha yüksek olduğu görüldü.

Kaynakça

  • .

Stereological estimation of volume ratios of chest muscle in Atak-s hybrid with Rhode Island Red and Barred Rock pure lines by magnetic resonance imaging

Yıl 2017, Cilt: 88 Sayı: 2, 3 - 14, 15.06.2017

Öz

In-vivo determination of the volume ratio of breast muscles among the first local laying hybrid chicken and its parents Rhode Island Red (RIR) and Barred Rock (BAR) by using magnetic resonance (MR) imaging technique with Cavalieri principle and comparing of these data between the three breeds were aimed in this study. Ten pair of 50 weeks old RIR, BAR and ATAK-S hybrid breeds were used as research subjects. After scanning of the whole body with 3.0 Tesla MR scanner, cross-sections were taken from the same levels with the MR images and photographed. The parameters obtained from MR images and physical sections were evaluated with Cavalieri principle by using Stereo Investigator 10.50 software. The ratios of the chest muscle volume to the total body volume on the transversal cross-sectional images for ATAK-S, RIR and BAR are 0.140± 0.003, 0.129 ± 0.006 and 0.128 ± 0.002 respectively. As a result, comparative breast volume ratio measurements between three breeds were evaluated (ATAK-S, RIR and BAR) in this study. The volume ratios of the pectoral muscles in ATAK-S hybrid chicken were higher than the parents.

Kaynakça

  • .
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Çağdaş Oto Bu kişi benim

Caner Bakıcı

Muhammet Tunca Bu kişi benim

Okan Ekim Bu kişi benim

Doğukan Özen

Serdar Kamanlı Bu kişi benim

Ahmet Çakır Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2017
Gönderilme Tarihi 3 Mart 2017
Kabul Tarihi 17 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 88 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Oto Ç, Bakıcı C, Tunca M, Ekim O, Özen D, Kamanlı S, Çakır A. Stereological estimation of volume ratios of chest muscle in Atak-s hybrid with Rhode Island Red and Barred Rock pure lines by magnetic resonance imaging. Vet Hekim Der Derg. 2017;88(2):3-14.

Veteriner Hekimler Derneği Dergisi açık erişimli bir dergi olup, derginin yayın modeli Budapeşte Erişim Girişimi (BOAI) bildirisine dayanmaktadır. Yayınlanan tüm içerik, çevrimiçi ve ücretsiz olarak sunulan Creative Commons CC BY-NC 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır. Yazarlar, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi'nde yayınlanan eserlerinin telif haklarını saklı tutarlar.


Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society