Foodborne infections are among the most
widespread public health problems. Most of the pathogens
that play a role in foodborne infections are zoonotic. The
epidemiology of foodborne infections have been changed
remarkably during the past ten years. Some factors such as
environmental factors, factors about consumers, changes in
the pathogens, animal breeding and consuming habits play a
role in epidemiology of emerging and re-emerging foodborne
infections. Understanding of contamination ways, persistance
in various environmental conditions and introduction of these
pathogens to food chain is a crucial step for prevention
strategies.
Gıda kaynaklı enfeksiyonlar, en önemli halk sağlığı sorunları arasında yer almaktadır. Bu enfeksiyonlarda rol oynayan çoğu patojen zoonozdur. Gıda kaynaklı enfeksiyonların epidemiyolojisi son on yılda dikkat çekecek ölçüde değişmiştir. Çevresel faktörler, tüketiciye ilişkin faktörler, patojenlerde şekillenen değişimler, hayvan yetiştiriciliği ve tüketim alışkanlıkları gibi bazı faktörler, yenive yeniden önem kazanan gıda enfeksiyonlarının epidemiyolojilerinin değişiminde rol oynarlar. Patojenlerin bulaşma yollarını, çevresel koşullara dayanıklılığını ve gıda zincirine girişini anlamak, korunma stratejilerinde hayati bir aşamadır
Diğer ID | JA94BM62GM |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2010 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 81 Sayı: 1 |
Veteriner Hekimler Derneği Dergisi açık erişimli bir dergi olup, derginin yayın modeli Budapeşte Erişim Girişimi (BOAI) bildirisine dayanmaktadır. Yayınlanan tüm içerik, çevrimiçi ve ücretsiz olarak sunulan Creative Commons CC BY-NC 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır. Yazarlar, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi'nde yayınlanan eserlerinin telif haklarını saklı tutarlar.
Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society