Araştırmada Niğde ve Konya DSYB’ne üye süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve sorunlarını belirlemek amacıyla toplam 97 işletmeyle yapılan anket çalışması ve bazı ölçüm ve tespitlere dayalı veriler değerlendirilmiştir. İşletmeler ölçekleri itibariyle 5 baş süt ineğine sahip olan işletmeler küçük ölçekli, 6-15 baş ineğe sahip olanlar orta ölçekli, 16 + üzeri baş ineğe sahip olanlar ise büyük ölçekli işletmeler olarak tanımlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, işletmelerde maliyeti oluşturan masraf unsurları arasında % 59,42 ile yem ilk sırayı almış, bunu % 11,71 ile diğer (enerji, akaryakıt, yabancı sermaye faizi, diğer cari giderler ) giderler, % 7,95 ile amortismanlar, % 5,7 ile veteriner sağlık giderleri, % 4,74 ile işçilik giderleri, % 5,54 ile faiz, % 3,01 ile bakım onarım giderleri ve % 1,93 ile genel idare giderleri izlemiştir. İşletmelerin karlılık durumu, mali ve ekonomik rantabilite ile rantabilite faktörü rasyoları yardımıyla değerlendirilmiştir. 2007 yılında mali rantabilite 0.54, ekonomik rantabilite 1,08, rantabilite faktörü 0,02 ve masraf-hasıla oranı 1,07 olarak, 2008 yılında ise bu oranlar sırasıyla 0,93, 1,24, -0,01 ve 1,11 olarak tespit edilmiştir
Ekonomik analiz süt maliyet analizi süt sığırcılığı verimlilik
It was aimed in this study to investigate the structures and problems of the member dairy farms in the dairy cattle breeders’ union of Niğde and Konya provinces. The data analyzed for this purpose were obtained from 97 farms through surveying and taking same measurements. The enterprises have been defined accordingly as; small scale with 5 head dairy cow capacity, medium scale with 6-15 head dairy cow capacity, large scale enterprises with 16+ head dairy cow capacity. According to the finding results, cost factors, which consist cost, include firstly 59,42 % feed, after 11,71 % other costs (energy + liquid fuel + other current costs), 7,95 % amortization, 5,7 % vets and meds, 4,74 % labour, 5,54 % interest, 3,01 % repair and maintenance and 1,93 % general management costs. The enterprises profitability status was estimated with financial and economic profitability and ratios of profitability factor. In the enterprises, it was founded that average financial rantability is 0,54 %, economic rantability is 1,08 % and rantability factor is 0,02 %, returns to scale was 1,07 in 2007. The values in 2008 were determinated respectıvely as 0,93, 1,24, -0,01 and 1,11
Analysis of production cost of milk dairy farming economic analysis productivity
Diğer ID | JA48FD56AE |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2012 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 83 Sayı: 1 |
Veteriner Hekimler Derneği Dergisi açık erişimli bir dergi olup, derginin yayın modeli Budapeşte Erişim Girişimi (BOAI) bildirisine dayanmaktadır. Yayınlanan tüm içerik, çevrimiçi ve ücretsiz olarak sunulan Creative Commons CC BY-NC 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır. Yazarlar, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi'nde yayınlanan eserlerinin telif haklarını saklı tutarlar.
Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society