İnsanların çoğu ihtiyaç fazlası olan gıdaları değerlendirememekte ve gıdanın
önemli bir bölümünü atmaktadır. Ekmeğin aşırı tüketimi gıda israf konusunu
önemli kılmaktadır. Öneminden dolayı bu çalışmada ekmek israf etmeme niyetinde etkisi
olduğu düşünülen faktörleri değerlendirmek amaçlanmıştır. Anket yönteminin
uygulandığı çalışmada Bandırma’da yaşayan 235 kişiye ulaşılarak artan ekmeği
değerlendirme alışkanlıkları ölçülmeye ve israfı önlemede etkisi olan faktörler
belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuçlara göre farkındalık ve alışveriş alışkanlığı
dışındaki ahlaki norm, geri dönüşüm alışkanlıkları ve bilgi düzeyi israf etmeme
niyetini (önleme) etkilemektedir.
Most people are unable to evaluate surplus food and throwing an important part of the food, and lead to food wastage. Considering that hunger is increasing in the world, it is not possible to ignore bread waste. This study aimed to evaluate some factors affecting the intention to not waste bread because of its importance. 235 people living in Bandirma were surveyed by easy sampling. Also, it aimed to determine the factors that have an effect on the intention not to waste. According to the results, the norm, recycling habits and level of knowledge have a significant effect on the intention to not waste bread. On the other hand, awareness and shopping habits have not a significant effect on it. The results of the study are expected to guide businesses and academicians.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |