Üniversite Eğitiminde Öğretim Üyesi Tutumunun Ders Başarısına Etkisinin Veri Madenciliği Teknikleriyle Araştırılması
Öz
Küreselleşme teknolojik gelişmeleri ve rekabeti arttırmıştır. Teknolojik gelişmeler büyük miktarda veriyi saklama imkânı sunmuştur. Büyük miktarda veri içerisinden gizli kalmış faydalı bilginin çıkarılması veri madenciliği teknikleri ile gerçekleşmektedir. Artan rekabet ise üretim, işletme, pazarlama, eğitim, sağlık gibi her alanda faydalı bilgi ve kalite ihtiyacını beraberinde getirmiştir. Öğrenciler tarafından öğretim üyelerinin ve derslerin değerlendirilmesi yurt içinde ve yurt dışında pek çok yükseköğretim kurumunda gerçekleştirilen bir uygulamadır. Bu çalışmada, Weka yazılımı kullanılarak lojistik regresyon analiziyle yükseköğretim kurumlarında öğretim üyesi ders performansının öğrencinin ders başarısı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. 5820 adet anket verisinden hareketle öğrencilere öğretim üyesi değerlendirmesi ile ilgili yöneltilen 16 soruya verilen cevaplara lojistik regresyon analizi uygulanmıştır. Ders performansını değerlendirmeye yönelik ders tekrar sayısı ve öğretim üyesi başarısı şeklinde iki sonuçlu iki farklı dikotomik başarı kriteri tanımlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, “Yeterli, güncel bilgiye sahip olarak hazırlıklı olma, ders planına uygun anlaşılır anlatma, dersin bizzat öğretim üyesi tarafından etkin olarak anlatımı, öğrenci görüşlerine saygılı, katılıma önem verme, dersle ilgili proje, quiz, ödev uygulamalarının desteklenmesi, açık, şeffaf, objektif değerlendirmelerin olması, sınav sorularının derste çözülerek tartışılması” tutum ve davranış özelliklerinin “öğrencinin ders başarısı” üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretim üyesinin başarılı olarak değerlendirilmesinde ise, “öğretim üyesinin yeterli, güncel bilgiyle derse hazırlıklı, zamanında gelmesi, olumlu tavır içerisinde anlaşılır ders anlatması, öğrenciye saygılı, katılımcı, ödev, proje, quiz gibi uygulamalara önem vermesi, sınav sorularının derste çözülerek tartışılması” tutum ve davranış özelliklerinin “öğretim üyesi başarı” algısını olumlu etkilediği anlaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Veri Madenciliği, Lojistik Regresyon Analizi, Weka, Öğretim Üyesi Başarı Faktörleri
Jel Sınıflandırması: C80, C10
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akpınar, H. (2000). Veri Tabanlarında Bilgi Keşfi ve Veri Madenciliği, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 29(1).
- Baykasoğlu, A. (2005). Veri Madenciliği Ve Çimento Sektöründe Bir Uygulama. Akademik Bilişim 2005, Gaziantep, 2-4 Şubat 2005.
- Dener, M., Dörterler, M. ve Orman, A. (2009). Açık Kaynak Kodlu Veri Madenciliği Programları: Weka’da Örnek Uygulama, Akademik Bilişim’09 - XI. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri, 11-13 Şubat 2009 Harran Üniversitesi, Şanlıurfa.
- Küçüksille, E. (2009). Veri Madenciliği Süreci Kullanılarak Portföy Performansının Değerlendirilmesi Ve İmkb Hisse Senetleri Piyasasında Bir Uygulama, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Isparta
- Han, J., Pei, J. and Kamber, M. (2011). Data Mining Concepts and Techniques, Morgan Kaufmann Publisher.
- Oğuzlar, A. (2005). Kümeleme Analizinde Yeni Bir Yaklaşım: Kendini Düzenleyen Haritalar (Kohonen Ağları), İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 19(2), 93-108.
- Özekes, S. (2003). Veri Madenciliği Modelleri Ve Uygulama Alanları. İstanbul Ticaret Üniversitesi Dergisi, 2(3).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
28 Ağustos 2019
Gönderilme Tarihi
24 Nisan 2018
Kabul Tarihi
16 Ağustos 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 26 Sayı: 2
Cited By
Pandemi Sürecinde Uzaktan Eğitimde Senkron, Asenkron Ve Hibrit Yapılmış Derslerde Veri Madenciliği İle Öğrenci Performans Analizi
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
https://doi.org/10.29130/dubited.1067122Eğitim Ortamlarında Öğretim Elemanlarının Yapay Zeka Kullanım Algıları: Nitel Bir Araştırma
Ihlara Eğitim Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.47479/ihead.1774146