Parayı Bir Toplumsal İlişki Olarak Tanımlamak
Öz
Para, yalnızca içinde belirdiği toplumsal ilişkiler temelinde kavranabilecek bir görüngüdür. Para, bir görüngü olarak iktisadi ilişkiler içinde tanımlı gibi görünse de, iktisadi ilişkileri de toplumsal ilişkilerin özgül bir biçimi olarak ele almak, bu bağlamda parayı bir toplumsal ilişki olarak tanımlamak gerekmektedir. Böyle bir kavramsallaştırma olmadığında para, işlevleriyle tanımlı, sembolik bir şeye dönüştürülmekle kalmayıp, iktisadi ilişkiler içinde oynadığı asli rol de anlaşılamamaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akat, A.S. (2009). İktisadi Analiz. İkinci Baskı. Eflatun Yayınevi.
- Bhaskar, R. (1978). A Realist Theory of Science. Harvester.
- Bhaskar, R. (1989). Reclaiming Reality: A Critical Introduction to the Contemporary Philosophy. Verso.
- Carruthers, B.G. (2010). “The Meanings of Money: A Sociological Perspective”. Theoretical Inquiries in Law, 11(1), 51-74.
- Dodd, N. (1994). The Sociology of Money. Continuum.
- Dodd, N. (2005). Laundering ‘money’: On the Need for Conceptual Clarity Within the Sociology of Money. Archives Européennes de Sociologie, 46(3), 387-441.
- Dodd, N. (2014). The Social Life of Money. Princeton University Press.
- Dostaler, G. (1997). Keynes and Friedman on Money. A.J. Cohen, H. Hagemann, J. Smithin (ed.). Money, Financial Institutions and Macroeconomics (pp. 85-100). Springer.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
30 Kasım 2019
Gönderilme Tarihi
13 Temmuz 2019
Kabul Tarihi
30 Kasım 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 2