Cilt: 3 Sayı: 2, 30.12.2021

Yıl: 2021

Dünyada ve Türkiye’de yaşanan kentleşme ve süreci ve bu süreçte ortaya çıkan sorunlar, sorunlara getirilen çözüm önerileri bilimsel çalışmalara ve araştırmalara konu olmaktadır. Kentleşme sürecinin bir ayağı kentsel mekanlarsa, diğer ayağı kırsal alanlardır. Bu nedenle, kırsal alanların yönetimi, kıra ilişkin sorunlar ve politikalar da kent araştırmalarında kaçınılmaz olarak yer almaktadır. Yine, çevre sorunları bir çok bilim dalının çalışma alanına girmekte, sosyal bilimlerde de önemli bir araştırma alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yerel yönetimler ise hem kent yönetimi, hem kırsal alan yönetimi ve hem de çevre yönetimi açıısından kent ve çevre çalışmalarının temelini oluşturmaktadır.

Kent ve Çevre Araştırmaları Dergisi’nin amacı, kent, çevre ve yerel yönetim alanında bilimsel ölçütler içerisinde yapılan araştırmaları ortaya koymak; bu kapsamda yapılan çalışmaları akademik ortamda paylaşmaktır. Ayrıca, bu alanın gelişimine katkı sağlamak, sorunları bilimsel yöntemlerle ele almak da bir diğer önemli amaçtır.


Kent ve Çevre Araştırmaları Dergisi kent, çevre ve yerel yönetimler alanındaki araştırmalara ve bilimsel çalışmalara yer vermektedir. Bu alanların kapsamı çok geniştir ve disiplinlerarasıdır.

Kent ve Çevre Araştırmaları Dergisi ulusal akademik ve hakemli bir dergidir. Ücretsizdir. 2019 yılında kent, çevre ve yerel yönetim politikaları alanında disiplinler arası bir araştırma dergisi olarak yayımlanmaya başlayacaktır. Dili, Türkçedir. Yazıların İngilizce özetleri verilmektedir. Haziran ve Aralık olmak üzere yılda iki sayı yayımlanacaktır.

Kent ve kentsel politikalar içinde örneğin, kentleşme süreci, gelişmiş ve az gelişmiş ülkelerdeki kentleşme biçimi, kentleşme politikaları, kent kuramları, Türkiye’de kentleşme, kentleşmenin ekonomi politiği, kent planlaması, katılım, kentli hakları, kentsel dönüşüm, konut sorunu ve konut politikaları, gecekondu sorunu ve gecekondu politikaları, arsa politikaları, yapı denetimi, afet politikaları; bölge politikaları içinde, bölgesel gelişme politikaları, bölge planlaması, Türkiye’de bölgesel gelişme politikaları; çevre politikaları içinde, çevre sorunları, çevrenin ekonomik, siyasal, hukuki ve yönetsel boyutları, çevre hakkı, Türkiye’de çevre politikaları, çevrenin uluslararası boyutu, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir gelişme; yerel yönetimler içinde, yerinden yönetim, yerel özerklik, idari vesayet, yerel yönetim kuramları, Türkiye’de yerel yönetimler, karşılaştırmalı yerel yönetimler, yerel yönetim maliyesi, yerel yönetimlerin denetimi, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı gibi konular yer almaktadır. Söz konusu konuların herbirinin altında çok sayıda alt başlıklar da bulunmaktadır.


Hazırlanacak olan özetin derginin konusuna ve yazım kurallarına uygun olarak hazırlanması büyük önem taşımaktadır. Özet, araştırmanın amacını, kapsamını, önemini, araştırma sorunsalını, sınırlılıklarını ve sonucunu kapsamalıdır. Ayrıca, özette araştırmanın içerisinde yer alan alt başlıklar da belirtilmelidir. Özet en çok 300 kelime olmalıdır. Özetin altına en çok dört anahtar sözcük eklenmelidir. Ayrıca metnin sonuna özetin İngilizce hali anahtar kelimeleri ile yer almalıdır. Makalenin özet ve kaynakçası da dahil olmak üzere 15000 kelimeyi geçmemesi gerekmektedir.

Özet ve tam metin yazım kurallarının aşağıda belirtilen şekli ile olması beklenmektedir.

Araştırmanın başlığı büyük ve koyu harflerle 12 punto Times New Roman karakterinde yazılmalıdır. Araştırmacının unvanı ve adı/soyadı bir alt satıra aynı punto ve karakter ile eklenmelidir. Araştırmacının kurumu ve iletişim bilgileri dipnot olarak gösterilmelidir.

Yazı, 1,5 satır aralığında, ana bölümlerinde 12 punto; dipnot, özet, kaynakça, tablo gibi bölümlerinde ise 10 punto harf büyüklüğünde ve Times New Roman karakterinde yazılmalıdır.

Yazının giriş ve sonuç bölümlerine numara verilmemelidir. İzleyen bölümler yalnızca ilk harfleri büyük olacak şekilde numaralandırılmalıdır.

 

Atıflar, Dipnot ve Kaynakça

Metin içinde yapılacak yollamalar ayraç içinde gösterilecektir. Kaynakça da bu yollama sistemine uygun olarak hazırlanacaktır. Aşağıda farklı nitelikteki kaynakların metin içindeki yollamalarda ve kaynakçadaki yazılış biçimleri örneklerle gösterilmiştir:

a)         Tek yazarlı kitaplar ve makaleler:

Metin içindeki yollamada (kitap):

(Keleş, 2016: 45).

Aynı yazarın, aynı yıl birden fazla eserine yollama yapılması durumunda:

(Keleş, 2016a: 35); (Keleş, 2016b: 40).

 

Kaynakçada:

Keleş, Ruşen (2016), Yerinden Yönetim ve Siyaset, 10. Basım (İstanbul: Cem Yayınevi).

 

Metin içindeki yollamada (makale):

(Mengi, 2004: 52).

 

Kaynakçada:

Mengi, Ayşegül (2004), “Yerinden Yönetim: Avrupa Birliği’nde Bölgeler Ulus Devlete Karşı mı?”, Mülkiye, 28 (245): 47-56.

 

b)         İki yazarlı kitaplar ve makaleler:

 

Metin içindeki yollamada (kitap):

(Keleş ve Mengi, 2003: 76).

 

Kaynakçada:

Keleş, Ruşen ve Ayşegül Mengi (2017), Avrupa Birliğinin Bölge Politikaları (İstanbul: Cem Yayınevi).

 

Metin içindeki yollamada (makale):

(Algan ve Mengi, 2005: 106).

 

Kaynakçada:

Algan, Nesrin ve Ayşegül Mengi (2005), “Turkey’s Sustainable Development Policies in the EU Accession Process”, European Environmental Law Review, 14 (4): 95-108.

 

c)         İkiden çok yazarlı kitaplar ve makaleler:

 

Metin içindeki yollamada (kitap):

(Keleş vd., 2017: 23).

 

Kaynakçada:

Keleş, Ruşen, Ayşegül Mengi, Tayfun Çınar, Deniz İşçioğlu, Ozan Zengin, Can Giray Özgül ve Tuğba Sin (2017), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Yerel Yönetimlerin Sorunları ve Çözüm Önerileri (Ankara: Nobel Yayıncılık).

 

İkiden çok yazarlı makaleler de yukarıdaki örneğe göre kaynakçada yer alacak ve yollamalar da bu örneğe göre yapılacaktır.

 

d)        Editoryal yayınlar içinde yer alan makaleler:

 

Metin içindeki yollamada:

(Akkoyunlu Ertan, 2018: 28).

 

Kaynakçada:

Akkoyunlu Ertan, Kıvılcım (2018), “Küreselleşme, Yerel Yönetimler ve Kentli Hakları”, Mengi, Ayşegül ve Deniz İşçioğlu (Ed.), Küreselleşme Sürecinde Yerel Hizmet Yerel Siyaset (Ankara: A.Ü. Ernst Reuter İskân ve Şehircilik Uygulama ve Araştırma Merkezi): 23-43.

 

Metin içindeki yollamada:

(Geray, 1992: 236).

 

Kaynakçada:

Geray, Cevat (1992), “Çevre İçin Eğitim”, Keleş, Ruşen (Der.), İnsan Çevre Toplum (Ankara: İmge): 223-240.

 

e)         Kurum yayınları:

 

Metin içindeki yollamada:

(Kalkınma Bakanlığı, 2013: 117).

 

Kaynakçada:

Kalkınma Bakanlığı (2013), Onuncu Kalkınma Planı, 2014-2018 (Ankara).

 

f)         İnternet kaynakları:

 

Metin içindeki yollamada:

(Türkiye Belediyeler Birliği, 2015).

 

Kaynakçada:

Türkiye Belediyeler Birliği (2015), “Genel İstatistikler”, http://www.tbb.gov.tr/belediyelerimiz/istatistikler/genel-istatistikler/ (19.09.2015).

 

g)         Tezler:

Metin İçindeki Yollamada:

(Özgül, 2017: 45)

Kaynakçada:

Özgül, Can Giray (2017), Yeni Kent Paradigması Bağlamında Türkiye’de Girişimci Kentler, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

 

h)         Mevzuat:

 

5393 sayılı Belediye Kanunu, RG. 13.07.2005/25874

 

i)          Yargı Kararı:

 

Danıştay 14. Daire, E. 2013/1493, K. 2013/5670.

 

j)          Atıflar dışındaki açıklamalar için dipnot kullanılmalıdır.

 


Yayın Etiği Beyanı

Kent ve Çevre Araştırmaları Dergisi yayın etiğinde en yüksek standartlara bağlıdır ve Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerini benimser.

Gönderilen tüm makaleler orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Her bir makale editörlerden biri ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.

Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.

Dergi süreçlerinin hiçbir aşamasında ücret talep edilmemektedir.