Araştırma Makalesi

Alegorik Anlatım ve Rönesanstan Modernizme Batı Resminde Yansıması

Sayı: 49 30 Eylül 2020
  • Evren Karayel Gökkaya
  • Cemre Ece Kurtman
PDF İndir

Alegorik Anlatım ve Rönesanstan Modernizme Batı Resminde Yansıması

Öz

Atalarımızın bize bıraktığı alegorik ifade şekilleri olan mitolojik hikâyeler sözel ve yazınsal olarak gelecek kuşaklara aktarılma isteğiyle simgesel yazılar halinde kodlanarak alegorik resimlere dönüşmüştür. Batı’da 17. yüzyıla kadar resimlerde görülen mitolojik, dini ve moralistik konular sonraları beşerî ve toplumsal alegoriler halini almıştır. Kültürel öğretilerin ve törelerin aktarıldığı bir miras gibi dönemsel değişikliklere uğrayan ve çeşitlilik gösteren, kültürel sembollerin anlam bulduğu dolaylı bir anlatım dili olan alegoriyi anlamak ikonoloji ve ikonografi disiplinleri göz önünde tutularak mümkündür. Ortaçağ’dan günümüze kadar resim sanatında anlamı aktarmaya yönelik gayesiyle kendine bir varlık alanı bulmuş olan bu dili Rönesantan Modernizme kadar örmeklerle irdelemek ve bu kavramın sembolle, metaforla olan ilişkisini ortaya koymak bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Çünkü çağdaş resimsel yaratımın devamlılığında, resmin geçmiş serüvenlerine yeniden bakma, yaratım biçimlerini sorgulama, anlama ve özümseme son derece önemli bir gereksinimdir. Bu gereksinim doğrultusunda yapılan bu araştırmanın önemli bir kısmını resimlerin alegori ve biçim-içerik açısından irdelenmesi oluşturacaktır. Ancak onun öncesinde alegori, onunla karıştırılan diğer kavramlar ve çözümleme yöntemleri açığa kavuşturulacaktır. Batı resim sanatı tarihinde alegorik anlatımın farklı yoğunlukta kullanıldığı dönemlere ait örneklerin incelendiği ikinci bölümden sonra “Resim sanatında alegori neden bir anlatım dili olarak tercih edilmiştir ve edilmektedir” sorunsalına cevaben varılan sonuç ortaya konacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akalın, L. ve Melikoğlu, E. (2010). Britanya Edebiyatından Öyküler. İstanbul: Nodos Kitap Yayınevi.
  2. Aral, N. (2017). Gerçek ile Kurgu Arasında: Steen ve Blackmon’da Domestik Hayatın Temsili. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 49, 17-29.
  3. Artun, E. (2007). Türklerde İslamiyet Öncesi İnanç Sistemleri- Öğretiler-Dinler Erişim: http://turkoloji.cu.edu.tr/ HALKBILIM/erman_artun_inanc_sistemleri.pdf (Erişim Tarihi: 19.05.2020)
  4. Atasağun, G. (2016). Ichthys (Balık) Sembolü. Düşünüyorum Bülteni, Anadolu Aydınlanma Vakfı Sosyal ve Kültürel Bülteni, 67, 10-11.
  5. Ateş, M. (2014). Mitolojiler ve Semboller. İstanbul : Elif Kitapevi.
  6. Atış, N. (2009). Grek Düşünce Dünyasında Felsefe Din ve Mitoloji İlişkisi. Uludağ Ünivrsitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi.
  7. Atış, N. (2009). Grek Düşünce Dünyasında Felsefe Din ve Mitoloji İlişkisi . Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi.
  8. Ay, D. A. (2016). Guiseppe Arcimboldo’nun Eserleri ve Gastronomi. Akademik Sosyal Ara tırmalar Dergisi, 4(33), 91-105.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Evren Karayel Gökkaya Bu kişi benim
Türkiye

Cemre Ece Kurtman Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2020

Gönderilme Tarihi

19 Mayıs 2020

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 49

Kaynak Göster

APA
Karayel Gökkaya, E., & Kurtman, C. E. (2020). Alegorik Anlatım ve Rönesanstan Modernizme Batı Resminde Yansıması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 49, 207-238. https://izlik.org/JA79BT89WP
AMA
1.Karayel Gökkaya E, Kurtman CE. Alegorik Anlatım ve Rönesanstan Modernizme Batı Resminde Yansıması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2020;(49):207-238. https://izlik.org/JA79BT89WP
Chicago
Karayel Gökkaya, Evren, ve Cemre Ece Kurtman. 2020. “Alegorik Anlatım ve Rönesanstan Modernizme Batı Resminde Yansıması”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 49: 207-38. https://izlik.org/JA79BT89WP.
EndNote
Karayel Gökkaya E, Kurtman CE (01 Eylül 2020) Alegorik Anlatım ve Rönesanstan Modernizme Batı Resminde Yansıması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 49 207–238.
IEEE
[1]E. Karayel Gökkaya ve C. E. Kurtman, “Alegorik Anlatım ve Rönesanstan Modernizme Batı Resminde Yansıması”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 49, ss. 207–238, Eyl. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79BT89WP
ISNAD
Karayel Gökkaya, Evren - Kurtman, Cemre Ece. “Alegorik Anlatım ve Rönesanstan Modernizme Batı Resminde Yansıması”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 49 (01 Eylül 2020): 207-238. https://izlik.org/JA79BT89WP.
JAMA
1.Karayel Gökkaya E, Kurtman CE. Alegorik Anlatım ve Rönesanstan Modernizme Batı Resminde Yansıması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2020;:207–238.
MLA
Karayel Gökkaya, Evren, ve Cemre Ece Kurtman. “Alegorik Anlatım ve Rönesanstan Modernizme Batı Resminde Yansıması”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 49, Eylül 2020, ss. 207-38, https://izlik.org/JA79BT89WP.
Vancouver
1.Evren Karayel Gökkaya, Cemre Ece Kurtman. Alegorik Anlatım ve Rönesanstan Modernizme Batı Resminde Yansıması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 01 Eylül 2020;(49):207-38. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79BT89WP

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.