BibTex RIS Kaynak Göster

Seasonal Variation of Freezing Tolerance in Some Olive Cultivars

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 25 - 31, 01.03.2016

Öz

In the study, freezing tolerance in different periods is identified in Ayvalik, Domat, Cilli, Erkence, Gemlik, Memeli, Memecik, Otur, Esek zeytini and Uslu cultivars from Turkish Olive GenBank Resources (38°27'49.60"K- 27°22'33.29"D). In this context, leaf samples taken in November, January and March were used to artificially freeze-test at temperatures of -2, -5, -8, -11, -14, -17 and -20 ºC using ion leakage method. No significant difference was determined between tests at -2 ºC and -5 ºC in all mentioned months compared to the control group. Uslu cultivar was generally the first to respond to lower temperatures and it also had least freezing tolerance among all cultivars for all months mentioned. Memeli and Otur cultivars were determined to be the most freezing tolerant cultivars. Despite not being homogenous, freezing tolerance of cultivars was significantly higher in January. In conclusion, it is determined that freezing tolerance in olive varies greatly among cultivars and seasons

Bazı Zeytin Çeşitlerinde Don Toleransının Dönemsel Değişimi

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 25 - 31, 01.03.2016

Öz

Çalışma ile Türkiye Zeytin Arazi Gen Bankası’nda (38°27'49.60"K- 27°22'33.29"D) bulunan Ayvalık, Domat, Çilli, Erkence, Gemlik, Memeli, Memecik, Otur, Eşek zeytini (Ödemiş) ve Uslu zeytin çeşitlerinin farklı dönemlerdeki don toleransları belirlenmiştir. İyon sızıntısı yöntemiyle Kasım, Ocak ve Mart aylarında çeşitlere ait yaprak örneklerinde -2, -5, -8, -11, -14, -17 ve -20 ºC’de yapay don testleri yapılmıştır. Çalışma neticesinde, kontrol grubuna göre tüm dönemler için -2 ºC ve -5 ºC arasında bir farklılık görülmemiştir. Genellikle düşük sıcaklık derecelerine ilk tepkiyi tüm dönemlerde Uslu çeşidi vermiş ve her üç dönemde de Uslu çeşidi don toleransı en az olan çeşit olarak saptanmıştır. Memeli ve Otur çeşitleri ise don mukavemeti en yüksek çeşitler olarak belirlenmişlerdir. Çeşitlerin don mukavemetleri Ocak ayında önemli bir artış göstermiş ancak bu durum tüm çeşitlerde aynı oranda belirlenmemiştir. Sonuç olarak zeytinde don toleransının gerek genetik olarak gerekse mevsimsel olarak önemli değişkenlikler gösterdiği belirlenmiştir

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA75HN46GA
Bölüm Makale
Yazarlar

Nurengin Mete¹ Bu kişi benim

Mustafa Şahin¹ Bu kişi benim

Öznur Çetin¹ Bu kişi benim

Mehmet Hakan¹ Bu kişi benim

Uğur Güloğlu¹ Bu kişi benim

Hülya Kaya¹

Nurcan Uluçay¹ Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Mete¹, N., Şahin¹, M., Çetin¹, Ö., Hakan¹, M., vd. (2016). Bazı Zeytin Çeşitlerinde Don Toleransının Dönemsel Değişimi. Zeytin Bilimi, 6(1), 25-31.
AMA Mete¹ N, Şahin¹ M, Çetin¹ Ö, Hakan¹ M, Güloğlu¹ U, Kaya¹ H, Uluçay¹ N. Bazı Zeytin Çeşitlerinde Don Toleransının Dönemsel Değişimi. Zeytin Bilimi. Mart 2016;6(1):25-31.
Chicago Mete¹, Nurengin, Mustafa Şahin¹, Öznur Çetin¹, Mehmet Hakan¹, Uğur Güloğlu¹, Hülya Kaya¹, ve Nurcan Uluçay¹. “Bazı Zeytin Çeşitlerinde Don Toleransının Dönemsel Değişimi”. Zeytin Bilimi 6, sy. 1 (Mart 2016): 25-31.
EndNote Mete¹ N, Şahin¹ M, Çetin¹ Ö, Hakan¹ M, Güloğlu¹ U, Kaya¹ H, Uluçay¹ N (01 Mart 2016) Bazı Zeytin Çeşitlerinde Don Toleransının Dönemsel Değişimi. Zeytin Bilimi 6 1 25–31.
IEEE N. Mete¹, “Bazı Zeytin Çeşitlerinde Don Toleransının Dönemsel Değişimi”, Zeytin Bilimi, c. 6, sy. 1, ss. 25–31, 2016.
ISNAD Mete¹, Nurengin vd. “Bazı Zeytin Çeşitlerinde Don Toleransının Dönemsel Değişimi”. Zeytin Bilimi 6/1 (Mart 2016), 25-31.
JAMA Mete¹ N, Şahin¹ M, Çetin¹ Ö, Hakan¹ M, Güloğlu¹ U, Kaya¹ H, Uluçay¹ N. Bazı Zeytin Çeşitlerinde Don Toleransının Dönemsel Değişimi. Zeytin Bilimi. 2016;6:25–31.
MLA Mete¹, Nurengin vd. “Bazı Zeytin Çeşitlerinde Don Toleransının Dönemsel Değişimi”. Zeytin Bilimi, c. 6, sy. 1, 2016, ss. 25-31.
Vancouver Mete¹ N, Şahin¹ M, Çetin¹ Ö, Hakan¹ M, Güloğlu¹ U, Kaya¹ H, Uluçay¹ N. Bazı Zeytin Çeşitlerinde Don Toleransının Dönemsel Değişimi. Zeytin Bilimi. 2016;6(1):25-31.