Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Organik Kuru İncir Meyvelerinde Farklı Ambalajların Raf Ömrü Süresince Kaliteye Etkileri

Yıl 2018, Cilt: 55 Sayı: 1, 45 - 50, 30.03.2018
https://doi.org/10.20289/zfdergi.390781

Öz








 






Çalışma, farklı
ambalajlarla paketlenen organik kuru incir meyvelerinin raf ömrü süresince
kalite değişimlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Organik olarak
üretilen kuru incir (cv. Sarılop) meyveleri natürel olarak doypack, tray,
quadro ve polietilen (PE) torba ambalajlarına yerleştirilmiştir. Bu ambalajlar
20±1ºC’de %50-65 oransal nemde 6 ay süreyle muhafaza edilmiştir. Ambalaj
tiplerinin kuru incir meyvelerinin nem miktarını etkileyerek sertlik, suda
çözünür kuru madde miktarı ve su aktivitesinde artış veya azalışlara neden
olduğu saptanmıştır. Depolama sonunda kuru incir meyvelerinin nem miktarı
doypack ambalajında en yüksek (%19.84), PE torbada ise en düşük (%18.26)
bulunmuştur. PE torbadaki kuru incirlerin sertlik değerlerinin diğer
ambalajlara göre depolama sonunda %14.8 daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Depolama sonunda quadro ambalajındaki kuru incirlerin yüzeyindeki şekerlenme
indeksi 3.89 ile en yüksek bulunmuştur. Genel olarak ambalajların organik kuru
incir meyvelerinin rengine ve incelenen diğer kalite parametrelerine etkileri
sınırlı olmuştur. Sonuçlar, doypack ambalajının organik kuru incir için
önerilebileceğini, PE torba ambalajında ise bazı kalite parametreleri ile
ilgili sorunlar yaşanabileceğini göstermiştir.

Kaynakça

  • Aksoy, U. ve M. Dokuzoğuz. 1983. Kuru incirlerde saklama koşullarının meyve kalitesine etkileri. Türkiye’de Bahçe Ürünlerinin Depolanması, Pazara Hazırlanması ve Taşınması Sempozyumu (23-25 Kasım 1983), Adana, s. 250-263.
  • Aksoy, U., H.Z., Can, Meyvacı ve F. Sen. 2008. Kuru incir. Türk Sultanları: Çekirdeksiz Kuru Üzüm, Kuru İncir, Kuru Kayısı. - Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 1. Baskı, İzmir, Türkiye, ss. 50-85.
  • Anonim. 2016. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü. www.tarim.gov.tr/BUGEM. Erişim: Nisan 2017.
  • Anonim. 2017. Ege İhracatçı Birlikleri. http://www.egebirlik.org.tr/bilgi-merkezi-raporlar-kuru-meyve.asp
  • Anonymous. 1967. USDA Food Safety and Quality Service. Fruit and Vegetable Quality Division, 1-8.
  • AOAC. 1990. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. 15th edition, Washington, DC.
  • Cemeroğlu, B., F. Karadeniz and M. Özkan. 2004. Kurutma teknolojisi. In: Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (Eds. B. Cemeroğlu), Başkent Klişe Publisher, Ankara, Cilt II, pp. 541-570.
  • Çakır, M., U. Aksoy, K.B. Meyvacı, F. Şen, F. Özdamar ve A. Yorgancı. 2003. Rehidratasyon Yoluyla Yüksek Nemli Kuru İncir Eldesi, Farklı Saklama Koşulları ve Ambalaj Materyallerinin Kuru İncirde Kalite Değişimine Etkileri Üzerine Araştırmalar. TARP 2574/8 nolu proje sonuç raporu.
  • Demiryürek, K. 2000. The analysis of information systems for organic and conventional hazelnut producers in three villages of the Black Sea Region, Turkey. PhD Thesis. The University of Reading, Reading, UK.
  • Demiryürek, K., C. Stopes and A. Güzel. 2008. Organic Agriculture: The case of Turkey. Outlook on Agriculture, 37(4):7-13.
  • Elmaci, Y., T. Altug and F. Pazir. 2008. Quality changes in unsulfured sundried apricots during storage. International Journal of Food Properties, 11(1): 146-157.
  • Fennema, O.R. 1976. Principles of Food Science (Part I. Food Chemistry). Morcel Dekker Inc, New York and Basel, p. 729.
  • Karaçalı, İ. 2002. Meyve ve Sebze Değerlendirme. E. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 19/5. 263 s.
  • Karaçalı, İ. 2012. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:494, İzmir, 486 s.
  • Koç Güler, S., F. Şen ve U. Aksoy. 2012. Farklı işlem görmüş kuru meyvelerde su aktivitesinin değişimi üzerine araştırmalar. 5. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu (18-21 Eylül 2012) Bildiriler Kitabı, İzmir, s. 381-387.
  • McBean, D.McG., M.A. Joslyn and F.S. Nury. 1971. Dehydrated Fruits. In: The Biochemistry of Fruits and Their Products. (Eds: A.C. Hulme) Academic Press London.
  • McGuire, R.G. 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience, 27(12): 1254-1255.
  • Meyvaci, K.B., F. Sen, U. Aksoy, F. Özdamar and M. Çakır. 2003. A research on prolonging the marketing period of dried and ready-to-eat type figs (Ficus carica L.). Acta Horticulturae, 628:439-445.
  • Meyvacı, K.B. ve F. Şen. 2007. Magnezyum fosfit uygulamalarının kuru incir meyve kalitesine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 44(1):29-40.
  • Meyvaci, K.B., F. Sen and U. Aksoy. 2010. Optimization of magnesium phosphide treatment used to control major dried fig storage pests. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 51(1): 33-38.
  • Perera, C.O. 2005. Selected quality attributes of dried foods. Drying Technology, 23(4): 717-730.
  • Şen, F., K.B. Meyvacı, S. Koç, U. Aksoy, S. Karabat, M. Afacan ve S. Sarılar. 2007. Kuru incir ve işlenmiş bazı ürünlerinin farklı depo koşullarındaki kalite değişimleri ve raf ömrünün belirlenmesi üzerinde araştırmalar. Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (5-7 Eylül 2007, Erzurum) Bildirileri, Cilt 1, s. 77-81.
  • Sen, F., I. Karacali and F. Turantas. 2009. Effect of cold and fluctuating storage conditions on quality of dried apricot. Horticulture, Environment and Biotechnology, 50(3):1-6.
  • Sen, F., U. Aksoy, M. Emekci and A.G. Ferizli. 2015. Determining effect of phosphine (Eco2fume®) fumigation under atmospheric and vacuum conditions on dried fig quality. Fresenius Environmental Bulletin, 24(6): 2046-2051.
  • TSE. 1972. TS 1125 Meyve ve Sebze Mamulleri Titre Edilebilen Asit Tayini. Ankara, 3 p.

Effect of Different Packages on Organic Dried Fig Fruit Quality During Shelf Life

Yıl 2018, Cilt: 55 Sayı: 1, 45 - 50, 30.03.2018
https://doi.org/10.20289/zfdergi.390781

Öz

The study was conducted to determine
quality changes of organic dried figs packaged in different packages throughout
shelf life. Dried figs were produced organically (cv. Sarilop) were packed as
natural with doypack, tray, quadro and polyethylene (PE) bags. Dried figs were
stored at 20±1°C and 50-65% relative humidity for 6 months. It has been
determined that different package types affect the moisture content of dried
figs and cause increase and decreases in hardness, total soluble solid content
and water activity. At the end of storage, the moisture content of dried fig
fruits was highest (19.84%) in the doypack package and lowest (18.26%) in the
PE bag. It was determined that the hardness values of the dried figs in the PE
bag were 14.8% higher than the other packages at the end of storage
At the end of storage, the sugar index on the surface of the dried figs
in the quadro packaging was found to be highest at 3.89. In general, the
effects of different package types on the color and other quality parameters of
organic dried figs have been limited. Results showed doypack packages may be
recommended for organic dried figs but there might be problems in PE bags packages
related to some quality parameters. 

Kaynakça

  • Aksoy, U. ve M. Dokuzoğuz. 1983. Kuru incirlerde saklama koşullarının meyve kalitesine etkileri. Türkiye’de Bahçe Ürünlerinin Depolanması, Pazara Hazırlanması ve Taşınması Sempozyumu (23-25 Kasım 1983), Adana, s. 250-263.
  • Aksoy, U., H.Z., Can, Meyvacı ve F. Sen. 2008. Kuru incir. Türk Sultanları: Çekirdeksiz Kuru Üzüm, Kuru İncir, Kuru Kayısı. - Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 1. Baskı, İzmir, Türkiye, ss. 50-85.
  • Anonim. 2016. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü. www.tarim.gov.tr/BUGEM. Erişim: Nisan 2017.
  • Anonim. 2017. Ege İhracatçı Birlikleri. http://www.egebirlik.org.tr/bilgi-merkezi-raporlar-kuru-meyve.asp
  • Anonymous. 1967. USDA Food Safety and Quality Service. Fruit and Vegetable Quality Division, 1-8.
  • AOAC. 1990. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. 15th edition, Washington, DC.
  • Cemeroğlu, B., F. Karadeniz and M. Özkan. 2004. Kurutma teknolojisi. In: Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (Eds. B. Cemeroğlu), Başkent Klişe Publisher, Ankara, Cilt II, pp. 541-570.
  • Çakır, M., U. Aksoy, K.B. Meyvacı, F. Şen, F. Özdamar ve A. Yorgancı. 2003. Rehidratasyon Yoluyla Yüksek Nemli Kuru İncir Eldesi, Farklı Saklama Koşulları ve Ambalaj Materyallerinin Kuru İncirde Kalite Değişimine Etkileri Üzerine Araştırmalar. TARP 2574/8 nolu proje sonuç raporu.
  • Demiryürek, K. 2000. The analysis of information systems for organic and conventional hazelnut producers in three villages of the Black Sea Region, Turkey. PhD Thesis. The University of Reading, Reading, UK.
  • Demiryürek, K., C. Stopes and A. Güzel. 2008. Organic Agriculture: The case of Turkey. Outlook on Agriculture, 37(4):7-13.
  • Elmaci, Y., T. Altug and F. Pazir. 2008. Quality changes in unsulfured sundried apricots during storage. International Journal of Food Properties, 11(1): 146-157.
  • Fennema, O.R. 1976. Principles of Food Science (Part I. Food Chemistry). Morcel Dekker Inc, New York and Basel, p. 729.
  • Karaçalı, İ. 2002. Meyve ve Sebze Değerlendirme. E. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 19/5. 263 s.
  • Karaçalı, İ. 2012. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:494, İzmir, 486 s.
  • Koç Güler, S., F. Şen ve U. Aksoy. 2012. Farklı işlem görmüş kuru meyvelerde su aktivitesinin değişimi üzerine araştırmalar. 5. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu (18-21 Eylül 2012) Bildiriler Kitabı, İzmir, s. 381-387.
  • McBean, D.McG., M.A. Joslyn and F.S. Nury. 1971. Dehydrated Fruits. In: The Biochemistry of Fruits and Their Products. (Eds: A.C. Hulme) Academic Press London.
  • McGuire, R.G. 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience, 27(12): 1254-1255.
  • Meyvaci, K.B., F. Sen, U. Aksoy, F. Özdamar and M. Çakır. 2003. A research on prolonging the marketing period of dried and ready-to-eat type figs (Ficus carica L.). Acta Horticulturae, 628:439-445.
  • Meyvacı, K.B. ve F. Şen. 2007. Magnezyum fosfit uygulamalarının kuru incir meyve kalitesine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 44(1):29-40.
  • Meyvaci, K.B., F. Sen and U. Aksoy. 2010. Optimization of magnesium phosphide treatment used to control major dried fig storage pests. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 51(1): 33-38.
  • Perera, C.O. 2005. Selected quality attributes of dried foods. Drying Technology, 23(4): 717-730.
  • Şen, F., K.B. Meyvacı, S. Koç, U. Aksoy, S. Karabat, M. Afacan ve S. Sarılar. 2007. Kuru incir ve işlenmiş bazı ürünlerinin farklı depo koşullarındaki kalite değişimleri ve raf ömrünün belirlenmesi üzerinde araştırmalar. Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (5-7 Eylül 2007, Erzurum) Bildirileri, Cilt 1, s. 77-81.
  • Sen, F., I. Karacali and F. Turantas. 2009. Effect of cold and fluctuating storage conditions on quality of dried apricot. Horticulture, Environment and Biotechnology, 50(3):1-6.
  • Sen, F., U. Aksoy, M. Emekci and A.G. Ferizli. 2015. Determining effect of phosphine (Eco2fume®) fumigation under atmospheric and vacuum conditions on dried fig quality. Fresenius Environmental Bulletin, 24(6): 2046-2051.
  • TSE. 1972. TS 1125 Meyve ve Sebze Mamulleri Titre Edilebilen Asit Tayini. Ankara, 3 p.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hasan Kuruçaylı Bu kişi benim

Fatih Şen

Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2018
Gönderilme Tarihi 18 Mayıs 2017
Kabul Tarihi 6 Temmuz 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 55 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kuruçaylı, H., & Şen, F. (2018). Organik Kuru İncir Meyvelerinde Farklı Ambalajların Raf Ömrü Süresince Kaliteye Etkileri. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 55(1), 45-50. https://doi.org/10.20289/zfdergi.390781

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.