Amaç: Çalışma, ‘Red Globe’ üzüm çeşidinin muhafazasında kullanılan polietilen (PE) ambalajlarda bulunan farklı açıklıkların depolama süresince üzümlerde meydana gelen kükürt dioksit (SO2) zararına ve ürün kalitesine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür.
Materyal ve Metot: Üzümler, üzerinde ‰0, ‰0.5, ‰1 ve ‰2 açıklık bulunan PE ambalajlara yerleştirilip önsoğutma yapıldıktan sonra, SO2 jenaratörleri ile depolanmıştır. Üzümler 0±0.5°C sıcaklık ve %90-95 oransal nemde 4 ay süreyle depolanmış, ambalaj içi SO2 konsantrasyonu ve bazı kalite parametreleri depolama süresinde incelenmiştir.
Bulgular: Depolama sonunda ‰0, ‰0.5, ‰1 ve ‰2 açıklık bulunan PE ambalajlardaki üzüm tanelerinde SO2 miktarı sırasıyla 33.50, 22.00, 5.00 ve 2.33 mg/kg olarak saptanmıştır. Açıklık bulunmayan ambalajdaki üzüm tanelerinde depolama süresinin ilerlemesiyle renk değişikliği, yumuşama, SO2 zararında artış, beğeni puanlarında düşüşler, ‰2 açıklık bulunan ambalajlardaki üzümlerinde ise salkım esmerleşmesinde artışların olduğu bulunmuştur.
Sonuç: Sonuçlar, ‘Red Globe’ üzüm çeşidinin ‰1 açıklıklara sahip ambalajlar ile daha başarılı şekilde depolandığını göstermiştir.
Ege Üniversitesi BAP Koordinasyon Birimi
17-ZRF-003
Bu çalışma Ege Üniversitesi BAP Koordinasyon Birimi (17-ZRF-003) tarafından desteklenmiştir.
Objective: In this study, it was aimed to determine the effects of different openings onto the polyethylene (PE) packages used in storage of ‘Red Globe’ grape variety on sulfur dioxide (SO2) damage and quality of grapes.
Material and Methods: The grapes placed in PE bags with ‰0 (control), ‰0.5, ‰1 and ‰2 openings. After pre-cooling grapes in the case of SO2 generators were placed after the mouth of the bags were closed with clips. Grape fruits were stored at 0±0.5°C and 90-95% relative humidity for 4 months. SO2 concentrations in packages and some quality parameters monitored and analysed during the storage.
Results: SO2 concentrations detected at the end of storage in PE packages with ‰0, ‰0.5, ‰1 and ‰2 openings were 33.50, 22.00, 5.00 and 2.33 mg/kg respectively. It has been found that grapes in packages without opening had significant color changes, softening due to the SO2 damage. However, grapes in packages with ‰2 openings had high browning scores in stems.
Conclusion: The results showed that ‘Red Globe’ grapes could be stored more successfully in PE packages with ‰1 openings.
17-ZRF-003
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 17-ZRF-003 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 4 Mart 2020 |
Kabul Tarihi | 8 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 57 Sayı: 4 |