Sayı: 373, 30.11.2021

Yıl: 2021

Kabul Edilmiş - Yayına Hazır Olan Makaleler - Erken Görünüm

Yüksek Lisans Erol Gürkan IŞIN TÜRK ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ 0000-0003-4733-2638
Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Prof. Dr. Hasan Hüseyin ATAR Ankara University, Faculty of Agriculture, Fisheries and Aquaculture Department 0000-0002-8153-2070
Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Sucul Kültür ve Balıkçılık
Prof. Dr. Mustafa SÜRMEN Adnan Menderes University, Faculty of Agriculture. Department of Field Crops, Aydın / TURKEY 0000-0001-9748-618X
Çayır-Mera ve Yem Bitkileri
Mehmet BİLİR Bir kuruma bağlı değildir 0000-0003-1659-4483
Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Dr. Mahmut Reşat SOBA TOPRAK GÜBRE VE SU KAYNAKLARI MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ 0000-0003-4118-7476
Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği
Dr. Öğr. Üyesi Pınar AMBARCIOĞLU HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
Biyoistatistik
Doç. Dr. Birol AKBAŞ Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü 0000-0001-9797-7536
Fitopatoloji, Tarımda Bitki Virolojisi
Dr. Öğretim Görevlisi Nuray ÇİÇEK ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
Sera Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği
Dr. Doğan DOĞAN TOPRAK GÜBRE VE SU KAYNAKLARI MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ 0000-0002-4429-8000
İklim Değişikliği-Etkiler ve Adaptasyon, Mühendislik, Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Meyve Yetiştirme ve Islahı, Tarımsal Biyoteknoloji

Ülke  ziraatının  ilerleme  ve  gelişmesi  için, ilmi, fikri  ve  tatbiki  çalışmalar  yapmak, derneğimizin bu amacı doğrultusunda yapılmış yayınları yayınlamak.

  1. Ziraat Mühendisliği Dergisinde, dünyada ve Türkiye’de tarım ve tarımı ilgilendiren ve ayrıca Ziraat Mühendisliği ile ilgili bilimsel araştırma ve derleme makalelere yer verilecektir.


Açıklama*: 

  • Araştırma/Deneysel: Bir ya da daha fazla araştırma ve deneyin sonucunda ortaya çıkan çalışmanın, araştırmayı yapan kişilerce yazılması ile ortaya çıkan makalelerdir. Bu makaleler birincil kaynak türlerinden birisi olarak değerlendirilir. Makalenin başlığında veya özetinde “çalışma, araştırma, ölçüm, denekler, veri, etki, anket veya istatistiki” gibi kelimelerin bulunması deneysel bir araştırma yapıldığını gösterir.
  • Derleme: Derleme makaleler, başkalarının çalışmalarından veya deneylerinden elde edilen sonuçların özetlenmesiyle oluşturulur. Genel eğilimlerin tanımlanması veya daha geniş çaplı, genel çıkarımlara varılması amacıyla yazılır. Yapı olarak akademik makaleler olsalar da, derleme makaleler birincil bir bilgi kaynağı veya araştırma makalesi değildir. Ancak bu makalelerin referans listesi, birincil kaynakları ve araştırma makalelerini içerir.


*KAYNAK: Bilimsel Araştırma ve Makale Türler https://www.sametkasik.com.tr/bilimsel-arastirma-makale-turleri.html (Erişim Tarihi:30/09/2019)

Genel İlkeler
  1. Ziraat Mühendisliği Dergisinde, dünyada ve Türkiye’de tarım ve tarımı ilgilendiren konularla ve Ziraat Mühendisliği ile ilgili bilimsel araştırma ve derleme makalelere yer verilecektir. 
  2. Dergimizde yayınlanan yazılar sadece yazarlarının görüşlerini taşır. TZYMB ve Ziraat Mühendisliği için bağlayıcı husus ihtiva etmez.
Yayın Politikası
  1. Bu dergi açık erişim sağlama politikasını benimsemiştir.
  2. Dergimizin makale değerlendirme süresi ortalama 1-3 aydır.
  3. Yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmez.

Yazım Kuralları

Dil Bilgisi

  • Makaleler dil bilgisi kurallarına uygun olmalıdır. Makalede noktalama işaretlerinin kullanımında, kelime ve kısaltmaların yazımında güncel TDK Yazım Kılavuzu esas alınmalı, açık ve yalın bir anlatım yolu izlenmeli, amaç ve kapsam dışına taşan gereksiz bilgilere yer verilmemelidir.
Yazı Dili
  • Kolay anlaşılır ve sade bir dil kullanılmalıdır. Cümleler “edilgen” yapıda olmalıdır (‘yaptım’ ya da ‘yaptık’ şeklinde değil, ‘yapılmıştır’ gibi).
  • Makaleler; bilime sağladığı katkı ve yenilikler bağlamında değerlendirilecek olup; makalenin hazırlanmasında geçerli bilimsel yöntemlere uyulmalı, çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, kullanılan materyal-yöntem, hazırlanma gerekçesi, yapılan araştırma-çalışmalar, sonuç ve öneriler vb. bilgiler yeterli ölçüde, somut ve belirli bir düzen içinde verilmelidir.
Yazı Özelliği
  • Yazı büyüklüğü 12 punto, yazı tipi Times New Roman,  aralık olarak da bir buçuk satır aralığı seçilmelidir.
Sayfa Sayısı
  • Metin 1,5 satır aralığı ile 15 sayfayı geçmeyecek şekilde (tercihen 10-12 sayfa), anlaşılır bir dille yazılmış olmalıdır. Türkçe karşılığı olmayan teknik ve yabancı dildeki terimlerin parantez içinde kısa açıklaması yapılmalıdır. Konu bütünlüğünün bozulmaması açısından bazı araştırma makalelerinde -makale metninin bu sınırlar içinde kalması kaydıyla- editör onayı ile bu kural esnetilebilir.
Yazar Bildirimi
  • Yazar/yazarların ismi (ünvansız), kuruluşu, yazışma adresi, e-posta adresi, ORCID makalenin ilk sayfasında  olmalıdır. Makalenin sorumlu yazarı belirtilmiş olmalıdır. 
Yazım Düzeni
  • Yazım düzeni, genel akademik makale yazım kurallarına uygun olmalıdır. Özet, kaynak özetleri, kullanılan materyal ve yöntem, elde edilen bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler şeklinde olmalıdır.
  • Makale başlığında yer alan kelimelerin ilk harfleri büyük yazıldığında “ve, ile, ya, veya, yahut, ki, da, de” sözleriyle “mı, mi, mu, mü” soru eki küçük harfle yazılmalıdır. 
Özet
  • 200 kelimeyi geçmeyecek şekilde Türkçe ve İngilizce özet ve yeterli sayıda anahtar kelimeler içermelidir.
Kaynak Gösterimi
  • Kaynak gösteriminde APA,AMA ve MLA standartlarından birisi kullanılmalıdır.
  • Metin içinde kaynak gösterimi; “soyadı ve yıl” şeklinde yapılmalı, iki yazarlı alıntıda iki yazar arasına “ve” eklenmeli, üç ve daha fazla yazarda ise ilk sefer atıf yaparken tüm yazarların adı yazılmalı, (Sezer, Coşkun, Can, Korkmaz, ve Doğan, 2020) sonraki atıflarda ise ilk yazardan sonra “vd.” eklenmelidir.
  • Birden fazla kaynak olması durumunda yayın yılına göre eskiden yeniye doğru sıralanmalıdır.
  • Bir komisyon ya da kurum tarafından hazırlanan ve yazarı belirtilmeyen, kurum ve kuruluşlar tarafından yazarsız yayınlanan kaynaklarda, eser Türkçe ise Anonim, yabancı dilde ise Anonymous ve yıl olarak belirtilir.
  • İnternet adreslerinin kaynakçada belirtilmesi esnasında tam erişim adresi (URL) ve -tercihen- erişim tarihi belirtilmelidir.
  • Atıfların birincil kaynaklar ile güncel-yeni kaynaklardan olmasına dikkat edilmelidir.
Şekiller, Resimler ve Çizelgeler
  • Şekiller ve çizelgeler metinde ilk değinildiği sayfada veya bir sonrakinde yer almalıdır. Şekil ve çizelgeler numaralandırılmalı, metin içindeki değinmeleri bu numaraya göre yapılmalıdır. Çizelge açıklamaları çizelgenin üstünde, şekil ve resim açıklamaları altında yer almalıdır. 
  • Şekil ve çizelgelerde yer alacak tüm çizgi, işaret, simge, rakam ve yazılar,  açıklamalar 10 puntodan küçük olmamalıdır.
  • Resim, çizelge, tablo vb.nin altında yer alan açıklayıcı yazılar büyük harfle başlamalıdır. Açıklayıcı yazı, cümle niteliğinde değilse sonuna nokta konmamalıdır.
Simgeler ve Kısaltmalar
  • Uluslararası standartlara ve TDK, TSE gibi ülkesel standartlara uygun kısaltma ve semboller kullanılabilir. Kısaltma metin içinde ilk defa kullanıldığında açık hali ile kullanılırsa, sonrakilerde açıklamaya gerek yoktur.

Açıklamalar

  • Makale sonunda; Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
  • Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanına yer verilmelidir.
Makale Ön Kabulü-Hakem Süreci
  1. Makaleler, özgünlük, yenilikçilik, güncellik, bilimsellik, bilime-ekonomiye-ülkemize katkı, bilimsel yöntemlere uygunluk, yazım dili gibi bazı kriterlere göre alan editörleri tarafından ön incelemeye-puanlamaya tabi tutulacak olup, olumsuz kanaat bildirilen makaleler değerlendirme sürecine alınmayarak reddedilecektir. 
  2. Dergiye gönderilen araştırma makalelerinde, makaleye konu araştırma verilerinin eski yıllara ait olmaması, güncel olmasına dikkat edilmelidir. 10 yıldan daha eski veriler içeren makaleler kabul edilmeyecek, 3-10 yıllık araştırma verilerini içeren makalelerin değerlendirmeye alınıp alınmamasında editör kurulu, alan editörü, hakem görüşlerine göre editör karar verecektir. 
  3. Makale başvurusu esnasında tüm makaleler için benzerlik raporu zorunlu olacaktır. 
  4. Hakem veya editör ihtiyaç duyması halinde araştırma ham verilerini talep edebilir.
  5. Dergimizde iki taraflı kör hakemlik sistemi uygulanmaktadır. 
  6. İsimsiz hakem değerlendirme dosyası oluşturmak ve makaleler üzerinde editöryal değişiklikler yapma ihtiyacı sebebiyle Dergipark'a yayın yüklenirken "Dosya Başlığı" alanı "Word" olarak seçilmeli ve word formatında gönderilmelidir.
  7. Makaleler, TRDİZİN kuralları gereğince,  farklı kurumlardan olmasına özen gösterilmek suretiyle en az iki hakem tarafından değerlendirilmektedir. İki hakemin görüşlerinin farklı olması durumunda editör veya üçüncü bir hakemin görüşü alınarak karar verilecektir.
  8. Editör, yazar tarafından yapılan hakem önerisini dikkate alıp almamakta serbesttir.
  9. Dergimizin makale değerlendirme süresi ortalama 15 gün-2 aydır.
  10. Dergiye katkı sunan hakemlerin isimleri, kör hakemlik sisteminin sağlıklı işlemesi amacıyla her sayıda açıklanmaz, yılın en son dergisinde yer verilebilir.
Kabul Süreci
  1. Hakem değerlendirme süreci tamamlanan ve düzenleme süreç adımına alınan makale "Kabul Edilmiş Makaleler" başlığı altında yayına açılır. 
  2. Bu bölümdeki makalelerin hangi sayıya alınacağına, makalelerin konu ağırlığı, derleme makalelerin yayınlanacak olan sayıda yer alacak makale sayısının yarısından fazla olmaması, hakem işlemlerinin tamamlanma sırası gibi hususlar dikkate alınarak editör tarafından karar verilir.
  3. Sürecin tamamlanmış olması makalenin mutlaka yayınlanacağı anlamına gelmez, sayının yayına açılmasına kadar olan sürecin her aşamasında editör makaleyi reddetme, yayına almama hakkına sahiptir.
Makale Geri Çekme Süreci
  1. Yazar, diğer tüm yazarların ıslak imzalı beyanatlarını almak, sisteme kaydetmek ve somut bir şekilde gerekçelendirilmesi koşulu ile, makalesini geri çekme hakkına sahiptir. 
  2. Başvurudan dergi sayısı yayına açılana kadarki süreçte geri çekme hakkı kullanılmak istenirse makale pasif duruma getirilir, ancak dergi sayısı(erken görünüm dahil) yayına açıldıktan sonra makale sistemden kaldırılmaz, yazar tarafından gönderilen geri çekme gerekçeleri bir sonraki sayıda yayınlanır. 
  3. Dergipark sisteminin izin vermesi durumunda, makale başlığından önce “GERİ ÇEKİLDİ” ibaresi yazılarak makale dosyasına ek olarak geri çekme gerekçesi de sisteme kaydedilebilir.
Düzeltme Süreci
  1. Makalenin Dergipark’ta yayına açılmasından itibaren, hakem görüşü alınmış içerik hariç olması, maddi hatalar ve imla düzeltmelerini içermesi kaydıyla düzeltme talep edilebilir. 
  2. DergiPark'ta sayı yayımlandıktan sonra düzenleme/güncelleme yapma süresi 5 gündür. Daha sonra sayıda değişiklik yapılamaz. Değişiklik söz konusu olduğu durumlarda bir sonraki sayıda düzeltme yayımlanmalıdır.
  3. Sayı yayına açıldığında, yazarlar dahil, tüm kullanıcılar Dergipark tarafından e-posta ile bilgilendirildiğinden ve yazar tarafından kontrol edilmesi beklendiğinden, erken görünüm de dahil olmak üzere yayına açılan makaledeki maddi hatalardan editör sorumlu tutulamaz.
İlkeler, Etik Değerler
  1. Dergimiz basın meslek ilkeleri ile TRDİZİN, Dergipark, YÖK, ÜAK vb. tarafından tavsiye edilen akademik dergi kriterlerine, bilimsel araştırma ve yayın etiği ilkelerine uyar.
  2. Makaleler, araştırma ve yayın etiğine uygun olmalı, araştırma makalelerinde ICMJE ve COPE’un editör ve yazarlar için uluslararası standartları ve diğer tavsiyeleri dikkate alınmalıdır. 
  3. Makaleler, etik kurallara uygunluk konusunda YÖK ve ÜAK’ın Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uygun olmalıdır. İntihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık gibi bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemlerden kaçınılmalıdır.
  4. Yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli, belgelendirilmeli, makale ile birlikte bu belgeler de sisteme yüklenmelidir.
  5. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk sayfasında yer verilmelidir.
  6. Makalenin dergimize gönderilmesi ile birlikte sorumlu yazar; Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğunu kabul eder.
  7. Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir. 
  8. Makalelerde gerçek anlamda katkı sağlayan kişiler yazar olarak yazılmalıdır. İkiden fazla yazarlı makalelerde her yazarın makaleye ne ölçüde katkıda bulunduğu (fikir, yöntem, yöntem tasarımı, veri toplama, işleme, analiz, değerlendirme, kaynak araştırma, yazım, eleştirel inceleme, düzeltme vb.) açıkça belirtilmelidir.
  9. Makalenin yazar/yazarları, ihtiyaç hissederlerse çalışma kapsamında herhangi bir kişisel ve finansal çıkar çatışması olmadığını bildirebilir. Bu bildirimi makalenin sonunda “Çıkar Çatışması" başlığı altında belirtmelidirler. Çıkar çatışmasına şu örnekler verilebilir: İstihdam, ortaklık, danışmanlıklar, hisse senedi sahipliği, hizmet karşılığı ödenen ücretler, ücretli bilirkişilik, akrabalık veya yakın kişisel ilişkiler.  
    Hakemler, değerlendirdikleri makalede herhangi bir çıkar çatışması olduğundan şüphelendiklerinde değerlendirme süreci ile ilgili olarak dergi editörlüğüne bilgi vermeli ve gerekirse makale değerlendirmesini ret etmelidirler. 
    Editör ihtiyaç hissederse yazardan çıkar çatışması beyanı talep edebilir.
Diğer Hususlar
  1. Bir sayıda bir yazara ilişkin yer verilecek makale sayısı hususunda; Zorunlu haller ve ek/özel sayılar haricinde, tek yazar-ilk yazar olarak bir makale, ilave ikinci yazar olarak bir makale veya ikinci yazar olarak iki makale olmak suretiyle aynı yazara ait en fazla iki makaleye müsaade edilir.
  2. Yayınlanmak için tarafımıza gelen makalelerin yayınlanıp yayınlanmamasına ve dergimizde nasıl yer alacağına Yayın Kurulu/Editör karar verir. Yayın Kurulu/Editör gerektiğinde makalelerde kısaltma ve düzeltme yapılmasını önerebilir.
  3. Yazarlar, makalelerini dergimize göndermekle çalışmasının telif hakkından feragat ettiğini,  makalenin özgün/orijinal olduğunu, herhangi bir başka dergiye yayınlanmak üzere verilmediğini, daha önce yayınlanmadığını kabul etmiş sayılır. (Telif Hakkı Devri Formu'na buradan ulaşabilirsiniz.)
  4. Yazarlarla, diğer tüm iletişim kanalları açık olmakla birlikte, Dergipark mesajlaşma bölümü üzerinden iletişim kurulacak, uyuşmazlık hallerinde bu alan ve e-posta mesajları dikkate alınacak, sözlü iletişim dikkate alınmayacaktır. Makale değerlendirme sürecinin her aşamasında yazarla başlatılan diyalog sürecinde yazara gönderilen mesajların bir aydan daha fazla süre ile cevaplanmaması durumunda editör tarafından diyalog süreci sonlandırılabilecek ve editör tarafından talep edilen hususlar karşılanmamış veya dikkate alınmamışsa makale reddedilebilecek, silinebilecektir.
  5. TZYMB ve dergi editörlüğü bu yazım kurallarını değiştirme hakkını saklı tutar. 
  6. Yapılan her değişiklik, değişiklikten sonraki süreçler için geçerli olacaktır.  




Dergimiz basın meslek ilkeleri ile TRDİZİN, Dergipark, YÖK, ÜAK vb. tarafından tavsiye edilen akademik dergi kriterlerine, bilimsel araştırma ve yayın etiği ilkelerine uyar.
Makaleler, araştırma ve yayın etiğine uygun olmalı, araştırma makalelerinde ICMJE ve COPE’un editör ve yazarlar için uluslararası standartları ve diğer tavsiyeleri dikkate alınmalıdır.
Makaleler, etik kurallara uygunluk konusunda YÖK ve ÜAK’ın Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uygun olmalıdır. İntihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık gibi bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemlerden kaçınılmalıdır.
Yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli, belgelendirilmeli, makale ile birlikte bu belgeler de sisteme yüklenmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk sayfasında yer verilmelidir.
Makalenin dergimize gönderilmesi ile birlikte sorumlu yazar; Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğunu kabul eder.
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir. 
Makalelerde gerçek anlamda katkı sağlayan kişiler yazar olarak yazılmalıdır. Makalenin yazar/yazarları, ihtiyaç hissederlerse çalışma kapsamında herhangi bir kişisel ve finansal çıkar çatışması olmadığını bildirebilir. Bu bildirimi makalenin sonunda “Çıkar Çatışması" başlığı altında belirtmelidirler. Çıkar çatışmasına şu örnekler verilebilir: İstihdam, ortaklık, danışmanlıklar, hisse senedi sahipliği, hizmet karşılığı ödenen ücretler, ücretli bilirkişilik, akrabalık veya yakın kişisel ilişkiler.
Hakemler, değerlendirdikleri makalede herhangi bir çıkar çatışması olduğundan şüphelendiklerinde değerlendirme süreci ile ilgili olarak dergi editörlüğüne bilgi vermeli ve gerekirse makale değerlendirmesini ret etmelidirler.
Editör ihtiyaç hissederse yazardan çıkar çatışması beyanı talep edebilir.

ETİK KURUL ONAY BELGESİ TÜBİTAK BİLGİ NOTU

TR Dizin Yardım Masası

HAYVAN DENEYLERİ ETİK KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK


Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği akademik yayın organı olan "Ziraat Mühendisliği" dergimize makale gönderim/süreç işlemleri şimdilik ücretsizdir.