Research Article
BibTex RIS Cite

Evaluation of University Students' Meat Consumption and Food Neophobia

Year 2022, Volume: 6 Issue: 3, 144 - 153, 20.12.2022

Abstract

The aim of this study is to determine that students' knowledge level on sustainable nutrition and meat consumption and food neophobia in Afyonkarahisar Health Sciences University, Faculty of Health Sciences. The target population consisted of Afyonkarahisar Health Sciences University, Faculty of Health Sciences students. Although the results show that meat is an important part of the students' diet, most of them under-consume this product, especially for economic, environmental, and health reasons. The results reveal that approximately 96.4% of the respondents are between the ages of 18-24 and most of the interviewed students (78.2%) are women. As a result of the distribution of students by total monthly income, the average income rate (0-25%) spent on monthly meat consumption was found to be low. It was determined that 22.6% of the students participating in the study had food neophobia and were afraid of trying and consuming new foods (n=84). In our study, it concluded that the meat consumption of the students was not sufficiency, and the amount of meat consumption varied according to the income level.

References

  • AFSU. (2022). Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğrenci işleri daire başkanlığı https://ogrenci.afsu.edu.tr/wp-content/uploads/sites/10/2022/02/ocak-2022.pdf adresinden 11 Ekim 2022 tarihinde alınmıştır.
  • Altuntaş, B. & Doğan, H. (2017). Kırşehir ili kentsel alanda hane halkının kanatlı et tüketim alışkanlıklarının ve satın alma kararını etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, 34(2), 20–28. https://doi.org/10.13002/jafag1143
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Aygün, T. & Ülker, H. (2004). Aydın İli Çine İlçesinde Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Eylül, 15–38.
  • Aygün, T., Karakuş, F., Yılmaz, A., Gökdal, O., Ülker, H. (2004). Van ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlığı. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Eylül, 361–364.
  • Çiçek, E., Akgün, H., İlhan, S. (2014). Elazığ ili balık eti tüketim alışkanlığı ve tercihinin belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni, 1, 3–11. https://doi.org/10.17693/yunus.21364
  • Duman, E., Akçil Ok, M., Keser, A. (2020). Besin Neofobisi Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(2),157–61.
  • Gençel, M. (2021). Gıda neofobisi düzeyinin yiyecek seçim faktörleri ile ilişkisi [Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ] Erişim: Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi (ID: 681962).
  • Graça, J., Calheiros, M. M., Oliveira, A. (2015). Attached to meat? Willingness and intentions to adopt a more plant-based diet. Appetite, 95, 113–125. https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.06.024
  • Kara, M. A., Tekeli, A., Mikail, N. (2020). Siirt Üniversitesi öğrencilerinin tavuk eti tüketim alışkanlıkları. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 7(3), 327–336. https://doi.org/10.19159/tutad.794722
  • Karakaya, E. ve İnci, H. (2014). Bingöl ili merkez ilçesi hane halkının kanatlı eti tüketim tercihleri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1), 53–64.
  • Karakuş, K., Aygün, T., Alarslan, E. (2008). Gaziantep ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 18(2), 113–120.
  • Kızılaslan, H. & Nalinci, S. (2013). Amasya ili merkez ilçedeki hane halkının kanatlı eti tüketim alışkanlıkları ve kanatlı eti tüketimini etkileyen faktörler. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 6, 1–18.
  • Kol, K. C. & Akçil Ok, M. (2020). Akademisyenlerin yeni besin korkularının ve etkileyen faktörlerin saptanması. Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(2), 96–116.
  • Nalinci, S. (2013). Amasya ili merkez ilçedeki hanehalkının et tüketim alışkanlıkları ve et tüketimini etkileyen faktörler [Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ] Erişim: Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi (ID: 322729).
  • Okumus, B., Dedeoğlu, B. B., Shi, F. (2021). Gender and generation as antecedents of food neophobia and food neophilia. Tourism Management Perspectives, 37, 1–8. https://doi.org/10.1016/j.tmp.2020.100773
  • Öndaş, A. & Duman, M. (2020). Üniversite öğrencilerinin balık tüketim tercihlerine ilişkin anket çalışması: Fırat Üniversitesi örneği. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 4, 498–505. https://doi.org/10.35229/jaes.688481
  • Onurlubaş, E., Doğan, H. G., Demirkıran, S. (2015). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(3), 61–69.
  • Ortiz-Moncada, R., Morales-Suárez-varela, M., Avecilla-Benítez, Á., Navarro, A. N., Olmedo-Requena, R., Amezcua-Prieto, C., Cancela, J. M., Abellán, G. B., Mateos-Campos, R., Juan, L. F. V., Martín, S. R., Alonso-Molero, J., de la Torre, A. J. M., Llopis-Morales, A., Peraita-Costa, I., Fernández-Villa, T. (2019). Factors associated with meat consumption in students of Spanish universities: Unihcos project. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16, 1–16. https://doi.org/10.3390/ijerph16203924
  • Örük, G. (2021). Üniversite öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim alışkanlıkları: Siirt Üniversitesi örneği. J. Anim. Prod., 62(2), 45–51.
  • Pliner, P. & Hobden, K. (1992). Development of a scale to measure the trait of food neophobia in humans. Appetite, 19, 105-120. doi:10.1016/0195-6663(92)90014-W
  • Profeta, A., Baune, M. C., Smetana, S., Bornkessel, S., Broucke, K., Van Royen, G., Weiss, J., Hieke, S., Heinz, V., Terjung, N. (2021). Consumer preferences for meat blended with plant proteins – Empirical findings from Belgium. Future Foods, 13(2), 1-17. https://doi.org/10.1016/j.fufo.2021.100088
  • Rabadán, A. & Bernabéu, R. (2021). A systematic review of studies using the Food Neophobia Scale: Conclusions from thirty years of studies. Food Quality and Preference, 93, 1–18. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2021.104241
  • Şeker, İ., Özen, A., Güler, H., Şeker, P. ve Özden, I. (2011). Red meat consumption behavior in Elaziǧ and consumers’ opinion in animal welfare. Kafkas Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(4), 543–550. https://doi.org/10.9775/kvfd.2010.3825
  • Taşkın, T., Engindeniz, S., Gbadamonsi, A. A., Kandemir, Ç., Koşum, N. (2020). Gençlerin kırmızı et tüketim tercihlerinin analizi: Ege Üniversitesi öğrencileri örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 57(1), 63–71. https://doi.org/10.20289/zfdergi.587525
  • Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA). (2010). https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/saglikli-beslenme-hareketli-hayat-db/Yayinlar/kitaplar/diger-kitaplar/TBSA-Beslenme-Yayini.pdf adresinden 13 Eylül 2022 tarihinde alınmıştır.
  • Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA). (2019). https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/saglikli-beslenme-hareketli-hayatdb/Yayinlar/kitaplar/TBSA_ RAPOR_KITAP.pdf adresinden 4 Mayıs 2022 tarihinde alınmıştır.
  • Uçar, M. E. (2018). Yetişkin bireylerde yeni besin korkusu ve diyetin kalitesinin değerlendirilmesi. [Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü] Erişim: Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi (ID: 514649).
  • Yaylak, E., Taşkın, T., Koyubenbe, N., Konca, Y. (2010). İzmir ili ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi. Hayvansal Üretim, 51(1), 21–30.

Üniversite Öğrencilerinin Et Tüketimi ve Gıda Neofobisinin Değerlendirilmesi

Year 2022, Volume: 6 Issue: 3, 144 - 153, 20.12.2022

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi lisans öğrencilerinin et tüketimi ve gıda neofobisi üzerine öğrencilerin bilgi düzeyinin belirlenmesidir. Çalışmanın evrenini Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri oluşturmuştur. Etin öğrencilerin diyetinin önemli bir parçası olduğu belirlenmiş olsa da çoğu, özellikle ekonomik, çevresel ve sağlık nedenleri ile bu ürünü az tükettiklerini belirtmektedirler. Sonuçlar, ankete katılanların yaklaşık %96.4'ünün 18-24 yaş aralığında olduğunu ve görüşülen öğrencilerin çoğunluğunun (%78.2) kadın olduğunu ortaya koymaktadır. Öğrencilerin toplam aylık gelir dağılımının sonucunda, aylık et tüketimine harcanan ortalama gelir oranı (%0-25) düşük bulunmuştur. Çalışmaya katılan öğrencilerin %22.6’sında gıda neofobisi olduğu ve yeni gıda deneme ve tüketiminden korktuğu belirlenmiştir (n=84). Çalışmamızda, öğrencilerin et tüketimlerin yeterli olmadığı ve et tüketim miktarının da gelir düzeyine göre değişiklik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.

References

  • AFSU. (2022). Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğrenci işleri daire başkanlığı https://ogrenci.afsu.edu.tr/wp-content/uploads/sites/10/2022/02/ocak-2022.pdf adresinden 11 Ekim 2022 tarihinde alınmıştır.
  • Altuntaş, B. & Doğan, H. (2017). Kırşehir ili kentsel alanda hane halkının kanatlı et tüketim alışkanlıklarının ve satın alma kararını etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, 34(2), 20–28. https://doi.org/10.13002/jafag1143
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Aygün, T. & Ülker, H. (2004). Aydın İli Çine İlçesinde Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Eylül, 15–38.
  • Aygün, T., Karakuş, F., Yılmaz, A., Gökdal, O., Ülker, H. (2004). Van ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlığı. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Eylül, 361–364.
  • Çiçek, E., Akgün, H., İlhan, S. (2014). Elazığ ili balık eti tüketim alışkanlığı ve tercihinin belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni, 1, 3–11. https://doi.org/10.17693/yunus.21364
  • Duman, E., Akçil Ok, M., Keser, A. (2020). Besin Neofobisi Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(2),157–61.
  • Gençel, M. (2021). Gıda neofobisi düzeyinin yiyecek seçim faktörleri ile ilişkisi [Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ] Erişim: Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi (ID: 681962).
  • Graça, J., Calheiros, M. M., Oliveira, A. (2015). Attached to meat? Willingness and intentions to adopt a more plant-based diet. Appetite, 95, 113–125. https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.06.024
  • Kara, M. A., Tekeli, A., Mikail, N. (2020). Siirt Üniversitesi öğrencilerinin tavuk eti tüketim alışkanlıkları. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 7(3), 327–336. https://doi.org/10.19159/tutad.794722
  • Karakaya, E. ve İnci, H. (2014). Bingöl ili merkez ilçesi hane halkının kanatlı eti tüketim tercihleri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1), 53–64.
  • Karakuş, K., Aygün, T., Alarslan, E. (2008). Gaziantep ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 18(2), 113–120.
  • Kızılaslan, H. & Nalinci, S. (2013). Amasya ili merkez ilçedeki hane halkının kanatlı eti tüketim alışkanlıkları ve kanatlı eti tüketimini etkileyen faktörler. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 6, 1–18.
  • Kol, K. C. & Akçil Ok, M. (2020). Akademisyenlerin yeni besin korkularının ve etkileyen faktörlerin saptanması. Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(2), 96–116.
  • Nalinci, S. (2013). Amasya ili merkez ilçedeki hanehalkının et tüketim alışkanlıkları ve et tüketimini etkileyen faktörler [Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ] Erişim: Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi (ID: 322729).
  • Okumus, B., Dedeoğlu, B. B., Shi, F. (2021). Gender and generation as antecedents of food neophobia and food neophilia. Tourism Management Perspectives, 37, 1–8. https://doi.org/10.1016/j.tmp.2020.100773
  • Öndaş, A. & Duman, M. (2020). Üniversite öğrencilerinin balık tüketim tercihlerine ilişkin anket çalışması: Fırat Üniversitesi örneği. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 4, 498–505. https://doi.org/10.35229/jaes.688481
  • Onurlubaş, E., Doğan, H. G., Demirkıran, S. (2015). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(3), 61–69.
  • Ortiz-Moncada, R., Morales-Suárez-varela, M., Avecilla-Benítez, Á., Navarro, A. N., Olmedo-Requena, R., Amezcua-Prieto, C., Cancela, J. M., Abellán, G. B., Mateos-Campos, R., Juan, L. F. V., Martín, S. R., Alonso-Molero, J., de la Torre, A. J. M., Llopis-Morales, A., Peraita-Costa, I., Fernández-Villa, T. (2019). Factors associated with meat consumption in students of Spanish universities: Unihcos project. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16, 1–16. https://doi.org/10.3390/ijerph16203924
  • Örük, G. (2021). Üniversite öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim alışkanlıkları: Siirt Üniversitesi örneği. J. Anim. Prod., 62(2), 45–51.
  • Pliner, P. & Hobden, K. (1992). Development of a scale to measure the trait of food neophobia in humans. Appetite, 19, 105-120. doi:10.1016/0195-6663(92)90014-W
  • Profeta, A., Baune, M. C., Smetana, S., Bornkessel, S., Broucke, K., Van Royen, G., Weiss, J., Hieke, S., Heinz, V., Terjung, N. (2021). Consumer preferences for meat blended with plant proteins – Empirical findings from Belgium. Future Foods, 13(2), 1-17. https://doi.org/10.1016/j.fufo.2021.100088
  • Rabadán, A. & Bernabéu, R. (2021). A systematic review of studies using the Food Neophobia Scale: Conclusions from thirty years of studies. Food Quality and Preference, 93, 1–18. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2021.104241
  • Şeker, İ., Özen, A., Güler, H., Şeker, P. ve Özden, I. (2011). Red meat consumption behavior in Elaziǧ and consumers’ opinion in animal welfare. Kafkas Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(4), 543–550. https://doi.org/10.9775/kvfd.2010.3825
  • Taşkın, T., Engindeniz, S., Gbadamonsi, A. A., Kandemir, Ç., Koşum, N. (2020). Gençlerin kırmızı et tüketim tercihlerinin analizi: Ege Üniversitesi öğrencileri örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 57(1), 63–71. https://doi.org/10.20289/zfdergi.587525
  • Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA). (2010). https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/saglikli-beslenme-hareketli-hayat-db/Yayinlar/kitaplar/diger-kitaplar/TBSA-Beslenme-Yayini.pdf adresinden 13 Eylül 2022 tarihinde alınmıştır.
  • Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA). (2019). https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/saglikli-beslenme-hareketli-hayatdb/Yayinlar/kitaplar/TBSA_ RAPOR_KITAP.pdf adresinden 4 Mayıs 2022 tarihinde alınmıştır.
  • Uçar, M. E. (2018). Yetişkin bireylerde yeni besin korkusu ve diyetin kalitesinin değerlendirilmesi. [Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü] Erişim: Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi (ID: 514649).
  • Yaylak, E., Taşkın, T., Koyubenbe, N., Konca, Y. (2010). İzmir ili ödemiş ilçesinde kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesi. Hayvansal Üretim, 51(1), 21–30.
There are 28 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Recep Palamutoğlu 0000-0002-1168-081X

Merve İnce Palamutoğlu 0000-0002-7953-742X

Armağan Gizem Kantar 0000-0002-6793-0515

Buse Çorapçı 0000-0001-7365-5380

Mine Kazak 0000-0001-8131-7824

Cemal Kasnak 0000-0002-8312-7829

Publication Date December 20, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 6 Issue: 3

Cite

APA Palamutoğlu, R., İnce Palamutoğlu, M., Kantar, A. G., Çorapçı, B., et al. (2022). Üniversite Öğrencilerinin Et Tüketimi ve Gıda Neofobisinin Değerlendirilmesi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(3), 144-153.

The journal is indexed in Sobiad Citation Index, Turkish Education Index and Turkey Citation Index.