Kemoterapötik ajanlar hem kanser hücrelerini hem de sağlıklı hücreleri etkilemektedir
bu nedenle alternatif terapötik ajanlar veya hedefler kanser tedavisinin
kilometre taşı olmuştur. Forkhead box M1 (FoxM1) transkripsiyonel regülatördür
ve kanser hücrelerinde daha fazla eksprese olması nedeniyle yeni kanser terapi
hedefi olmuştur. Fox M1 inhibitörleri, kanser gelişimini engelleyen potansiyel terapötik
ajanlardır. Bu nedenle, çalışmada, Hardaliye’nin kanser hücreleri ve sağlıklı
hücre hattı üzerine etkisi MTT yöntemiyle öncelikle belirlenmiş ve sonrasında,
FoxM1 gen ekspresyon seviyeleri tayin edilmiştir. Hardaliye, özellikle on ve
yirmi-kat seyreltildiğinde bütün kanser hücrelerinin yüzde canlılığını düşürmüş
ancak sağlıklı hücreleri etkilememiştir. FoxM1 seviyeleri sağlıklı hücre
hatlarında istatistiksel olarak değişmezken, kanser hücrelerinde özellikle
HT-29 hücrelerinde epeyce düşmüştür.
Chemotherapeutic agents may influence both cancer cells and healthy
cells, therefore alternative therapeutic agents or targets have become a milestone of cancer cure. Forkhead box M1 (FoxM1)
is a transcriptional regulator and a novel cancer therapy target as
overexpressed in cancer cells, and its inhibitors are considered as potential
therapeutic agents to halt cancer progression. Therefore, in this study, the
effect of “Hardaliye” on cancer cells and
a healthy cell line was primarily investigated
by MTT (3(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium-bromide) and later
on, FoxM1 gene expression levels were determined. Hardaliye, especially when diluted ten and twenty-fold, decreased
viability percentage of all cancer cells and did not affect healthy cells.
FoxM1 levels of cancer cells drastically decreased especially in HT-29 cells
while did not statistically change their levels in the healthy cell line.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Publication Date | August 11, 2017 |
Submission Date | August 8, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 15 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).