Zinc, which has physiological effects on plants and animals and plays a crucial role in their biological functions, is also an essential micronutrient for human health. Zinc is the second most abundant trace element in human body after iron, and it is required for the functions of more than 300 enzymes. Inadequate intake of zinc and its deficiency include several symptoms such as physical growth failure, failure to development of genitals, lack of resistance to some diseases, delayed wound healing and disorders in taste and smell perceptions. In this article, general and physiological properties of zinc, its biological role in human health and its deficiency problems are reviewed
Bitki ve hayvanlarda önemli fizyolojik etkileri olan ve çok sayıda biyolojik işlevde rol oynayan çinko, elzem iz elementlerden biri olup insan beslenmesinde önemi olan bir mikro besin öğesidir. Çinko insan vücudunda demirden sonra en çok bulunan ikinci iz elementtir ve vücutta 300’den fazla enzimin fonksiyonu için gereklidir. Çinkonun az alımında ve eksikliğinde fiziksel olarak büyümede gerilik, cinsel organlarının gelişmesinde gerileme, bazı hastalıklara karşı direnç eksikliği, yaraların geç iyileşmesi, tat ve koku gibi duyusal özellik algılarında bozukluklar gibi belirtiler görülmektedir. Bu derlemede, çinkonun genel ve fizyolojik özellikleri, insan sağlığı açısından önemi ve eksikliğinde meydana gelebilecek sorunlar kısaca özetlenmeye çalışılmıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 14 Issue: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).