Nanotechnology, which is generally interested in particles that are between 10-100 nm or less, has grown dramatically in recent years and promises to continue to grow in the future. Apart from mass materials, structures in the nanoscale have been shown to have unique and novel functional properties size, distribution, morphology etc . Most of the nanotechnological studies have been intensified on biosciences and the development of engineering applications. The strategies that incorporate nanosciences into food industry are completely different from conventional ones. Food processing is a multitechnological production industry including many types of raw materials, food safety and welldesigned technological processes. Nanotechnology has great opportunity in four major areas in food production technology. These areas can be classified as the development of new functional materials, new delivery systems processed at micro and nano scales, food product development and food safety
Genellikle 10-100nm ya da daha küçük boyutlardaki materyallerle ilgilenen nanoteknoloji son yıllarda çarpıcı bir biçimde gelişmiş ve bu gelişmesine gelecekte de devam edecek gibi görünen bir teknolojidir. Nanoboyutta materyallerin davranışları değişmekte ve kütlesel malzemedeki daha büyük yapılarla karşılaştırıldığında, tamamen yeni ya da gelişmiş özellikler boyut, dağılım, morfoloji vb. ortaya çıkmaktadır. Nanoteknolojik araştırmaların çoğu, biyobilimler ve mühendislikteki uygulamaların gelişmesi üzerine yoğunlaşmıştır. Nanobilimi gıda endüstrisinde uygulayacak stratejiler, nanoteknolojinin geleneksel uygulamalarından oldukça farklılık göstermektedir. Gıda işleme, çok fazla çeşit hammaddeyi, yüksek canlı güvenliğini, iyi düzenlenmiş teknolojik prosesleri içeren, multi teknolojik üretim endüstrisidir. Gıda üretiminde dört büyük alan nanoteknolojiden yarar sağlayabilir. Bunlar, yeni fonksiyonel gıda ve materyallerin geliştirilmesi, mikro ve nano ölçekte işleme, ürün geliştirme ve gıda güvenliği için gelişmiş yöntemler ve düzenlemelerdir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 9 Issue: 6 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).