Süt ve süt ürünlerinde gelişen küfler değişik mikotoksinler üretmektedir. Bu toksinlerin insan sağlığı üzerinde önemli derecede olumsuz etkileri bulunmaktadır. Aflatoksin yaygın olarak Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus küflerinin gıda ya da besinler üzerinde büyümesi sırasında üretilen toksik ve kanserojenik maddedir. Aflatoksin B toksijenik küfler tarafından üretilen mikotoksinlerin en tehlikelisidir. Bu toksinle bulaşık diyetleri metabolize eden memeliler aflatoksin M veya süt toksini olarak bilinen 4-hidroksi aflatoksin B metabolitini sütlerine geçirirler. Aflatoksin B , karaciğerde metabolize edilmekte ve türe bağlı olarak başta aflatoksin M olmak üzere birkaç metabolitik dönüşüme maruz kalmaktadır. Özellikle Aspergillus spp. küfler süt ve süt ürünlerinde yaygın bir gelişme gösterdiğinden süt ürünlerinin üretim, depolama ve tüketim aşamalarında mümkün olduğunca küf kontaminasyonunun önüne geçilmeli ve bu ürünlerin üretiminde kullanılacak starter küflerin toksin üretmeyen karakterde olması gerekmektedir
Some mould species growing on milk and dairy products produce various toxins, which cause serious health problems for human. Aflatoxin is a collective term that refers to a group of highly toxic and carcinogenic substances produced by the common molds Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus during their growth on foods or feeds. Aflatoxin B is the most dangerous of mycotoxins produced from toxigenic fungi. Mammalies ingesting diets which was contaminated with aflatoxin B is execrate in their milks, the metabolite of aflatoxin M known as dihydroxy aflatoxin B or milk toxin. Aflatoksin B is metabolized by liver and also can undergo several metabolic transformations depending on species. Since Aspergillus spp. grow widely on milk and dairy products, contamination of which must be prevented during process, storage and consumption of dairy products as strictly as possible. In addition, starter moulds to be used in this products production must be of non-toxin forming characteristics
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2003 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 1 Issue: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).