Çalışmamızda Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan Türk kültürün izlerini görebileceğimiz Yörüklerin, 20. yüzyılda Orta Toroslardaki yaşam şekilleriyle beraber yemek kültürleri incelenmeye çalışılmıştır. Yörüklerin yaşam formları tüm hayatlarına etki ettiği gibi; mutfak yapılarında da bu yansımayı görmekteyiz. Araştırma, Akdeniz Bölgesi’nin Orta Toroslar kısmında bulunan Gülnar, Anamur, Silifke, Aydıncık ve Mut ilçelerinde hala konargöçer yaşayan bazı Yörüklere dair yapılan metin araştırmaları ile oluşturmuştur. Çalışmamızla Anadolu’da Orta Toroslarda yaşayan Yörüklerin doğrudan mutfak kültürüne değinmek hedeflenmiştir. Türklerin geçmişten getirdikleri kültürel yapının Orta Toroslardaki Yörüklerin yaşam şekilleri ile senkronize edilerek ortaya çıkan mutfak kültürüne bir bakış sağlanmıştır. Göçebe yaşam şekli temel geçim kaynağını belirlemiş ve buna bağlı olarak mutfakta kullanılan malzemelerin hayvansal kökenli olmasına yol açmıştır. Yörüklerin mutfağına açılan pencere ile onların yemek aracılığıyla kendi kültürlerini nasıl ortaya koydukları da incelenmiştir
The cultures of the Yoruks, whose Turkish culture traces extending from Central Asia to Anatolia have been tried to examine food cultures together with their lifestyle in the Central Taurus in the 20th century. Just as lifestyle of the Yoruks have influenced all their lives; we see this reflection in kitchen structures. The research is based on the texts of some of the Yoruks who are living migrants in Gulnar, Anamur, Silifke, Aydıncık and Mut districts of the Central Taurus region of the Mediterranean Region. With this research it was aimed directly refer to the culinary culture of Yoruks who are living in the Central Taurus in Anatolia. The cultural structure of the Turks which brought from the past has been provided with an overview of the culinary cultures exposed by synchronizing with the lifestyles of the Yoruks in the Central Taurus. The nomadic life style caused the basic source of livelihood and accordingly the materials used of animal origin in kitchen.This research also examined how Yoruks expose themselves through their meals with the perspective to their culinary
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Derleme |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 2 Issue: 1 |