Loading [a11y]/accessibility-menu.js
Research Article
BibTex RIS Cite

Consumer Awareness about COVID-19 Agency SARS-CoV-2 and Protection Methods in Food Safety

Year 2022, Volume: 11 Issue: 2, 373 - 382, 29.12.2022
https://doi.org/10.29278/azd.1104102

Abstract

Objective: The aim of this research is to determine the methods used by consumers from all regions of the country to evaluate the COVID-19 factor SARS-CoV-2 virus in terms of food safety and to protect against it.
Materials and Methods: The data obtained as a result of the research were evaluated using the mean, probability value (p value), percentage values and squared (X^2) importance test with the Minitab program.
Results 74.35% of the 1006 people know that SARS-CoV-2Virus is the virus that causes COVID-19.41.25% think that the SARS-CoV-2virus that causes COVID-19 is transmitted through food.65.90% of consumers think that SARS-CoV-2virus will be protected by following all general hygiene rules and 53.67% by opting for packaged food that is not sold in the open.
Conclusion: Based on the results of the survey, it was thought that the COVID-19 virus could be transmitted through food, but the accuracy of this information could not be definitively proven.

References

  • Akkemik, Y. Güner, A. (2020). COVID-19 salgını bir gıda güvenliği tehlikesi midir?. Turkish Studies, 15(4),15-23.
  • Çakıroğlu, K.I., Pirtini, S., & Çengel, Ö. (2019). COVID-19 sürecinde ve post-pandemi döneminde yaşam tarzı açısından tüketici davranışlarının değişen eğilimi üzerine kavramsal bir çalışma. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi COVID-19 Sosyal Bilimler Özel Sayısı, 37, 81-103.
  • Çetin, S. A., & Şahin, B. (2017). Gıda güvenliğine ait risk faktörleri ve hijyenin önemi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(2), 310-321.
  • Erdoğan, M.G. (2020). COVID-19 döneminde e-ticaret ve dijital reklam yatırımları. Selçuk İletişim Dergisi, 13(3), 1296-1318.
  • Ergün, E., Ergün, Ş., & Çelebi, İ. (2020). Acil sağlık hizmetleri personellerinin COVID-19 hakkında bilgi, korunma düzeyleri ve etkileyen etmenler. Paramedik ve Acil Sağlık Hizmetleri Dergisi, 1(1), 16-27.
  • Sağdıç, O., Kayacan, S., Dertli, E., & Arıcı, M. (2020). Gıda güvenliği açısından COVID-19 etmeni SARS-CoV-2’nin değerlendirilmesi ve korunma yöntemleri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 18, 927-933.
  • Şengün, İ.Y., Kırmızıgül, A., Kılıç, G., & Öztürk, B. (2020). Gıda işletmelerinde COVID-19 salgınına yönelik alınması gereken önlemler ve etkin dezenfeksiyon uygulamaları. Gıda, 45(4), 646-664.
  • Topuzoğlu, A., Ay, P., İkiışık, H., Hıdıroğlu, S., & Önsüz, F. (2007). Tüketicilerin gıda ürünleri ile ilgili bilgi düzeyleri ve sağlık risklerine karşı tutumlar. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6(4), 253-258.

Gıda Güvenliği Açısından COVID-19 Etkeni SARS-CoV-2 ve Korunma Yöntemleri Hakkında Tüketici Bilinci

Year 2022, Volume: 11 Issue: 2, 373 - 382, 29.12.2022
https://doi.org/10.29278/azd.1104102

Abstract

Amaç: Bu araştırmanın amacı, ülkenin her bölgesinden tüketicilerin, gıda güvenliği açısından COVID-19 etkeni SARS-CoV-2 virüsünü değerlendirmesinin ve bu virüsten korunmak için uyguladığı yöntemlerin belirlenmesidir.
Materyal ve Yöntem: Araştırma sonucunda ulaşılan veriler Minitab programı ile ortalama, olasılık değeri (p değeri), yüzde değerleri ve ki-kare (X^2) önemlilik testi kullanılarak değerlendirme yapılmıştır.
Araştırma Bulguları: Yapılan anket sonuçlarından 1006 kişiden %74,35’i SARS-CoV-2virüsünün COVID-19’a neden olan virüs olduğunu bilmektedir. COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2virüsünün gıda aracılığı ile bulaştığını %41,25’i düşünmektedir. Tüketicilerin %65,90’ı genel hijyen kurallarının tamamına uyarak ve %53,67’si de açıkta satılmayan paketli gıdayı tercih ederek SARS-CoV-2 virüsünden korunacağını düşünmektedir.
Sonuç: Yapılan anket sonuçları baz alındığında COVID-19 virüsünün gıdayla bulaşabileceği düşünülmüş fakat bu bilginin doğruluğu kesin olarak kanıtlanamamıştır.

References

  • Akkemik, Y. Güner, A. (2020). COVID-19 salgını bir gıda güvenliği tehlikesi midir?. Turkish Studies, 15(4),15-23.
  • Çakıroğlu, K.I., Pirtini, S., & Çengel, Ö. (2019). COVID-19 sürecinde ve post-pandemi döneminde yaşam tarzı açısından tüketici davranışlarının değişen eğilimi üzerine kavramsal bir çalışma. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi COVID-19 Sosyal Bilimler Özel Sayısı, 37, 81-103.
  • Çetin, S. A., & Şahin, B. (2017). Gıda güvenliğine ait risk faktörleri ve hijyenin önemi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(2), 310-321.
  • Erdoğan, M.G. (2020). COVID-19 döneminde e-ticaret ve dijital reklam yatırımları. Selçuk İletişim Dergisi, 13(3), 1296-1318.
  • Ergün, E., Ergün, Ş., & Çelebi, İ. (2020). Acil sağlık hizmetleri personellerinin COVID-19 hakkında bilgi, korunma düzeyleri ve etkileyen etmenler. Paramedik ve Acil Sağlık Hizmetleri Dergisi, 1(1), 16-27.
  • Sağdıç, O., Kayacan, S., Dertli, E., & Arıcı, M. (2020). Gıda güvenliği açısından COVID-19 etmeni SARS-CoV-2’nin değerlendirilmesi ve korunma yöntemleri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 18, 927-933.
  • Şengün, İ.Y., Kırmızıgül, A., Kılıç, G., & Öztürk, B. (2020). Gıda işletmelerinde COVID-19 salgınına yönelik alınması gereken önlemler ve etkin dezenfeksiyon uygulamaları. Gıda, 45(4), 646-664.
  • Topuzoğlu, A., Ay, P., İkiışık, H., Hıdıroğlu, S., & Önsüz, F. (2007). Tüketicilerin gıda ürünleri ile ilgili bilgi düzeyleri ve sağlık risklerine karşı tutumlar. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6(4), 253-258.
There are 8 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section Makaleler
Authors

Eda Kılıç Kanak 0000-0002-5880-8454

Nurşah Vatandaş 0000-0002-3850-842X

Şevval Bayram 0000-0002-8273-8935

Havva Dirikolu 0000-0003-2007-9177

Halime Bengisu Seçkin 0000-0001-7440-8074

Suzan Öztürk Yılmaz 0000-0001-5952-8385

Publication Date December 29, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 11 Issue: 2

Cite

APA Kılıç Kanak, E., Vatandaş, N., Bayram, Ş., Dirikolu, H., et al. (2022). Gıda Güvenliği Açısından COVID-19 Etkeni SARS-CoV-2 ve Korunma Yöntemleri Hakkında Tüketici Bilinci. Akademik Ziraat Dergisi, 11(2), 373-382. https://doi.org/10.29278/azd.1104102