Research Article
BibTex RIS Cite

The Seasonal Variation of Macro Nutrients in The Leaves of Uslu Olive Variety

Year 2016, Volume: 31 Issue: 3, 207 - 213, 30.12.2016

Abstract

The objective of the research was to determine the seasonal variations of leaf macroelements (N, P, K, Ca, Mg) of Uslu olive variety. The research was also undertaken to determine the stable period for leaf sampling in Uslu olive variety..

Leaf samples were taken montly from 2009 May to 2010 April and analyzed leaf macroelements. Accordig to analysis results, the contents of N, P, K, Ca and Mg varied between 0.89-2.78 %, 0.10-0.14 %, 0.72-1.43 %, 1.21-2.23 %, 0.13-0.19 % respectively for Uslu variety.

Results revealed that the stable period of macrolements is between November and January in Uslu olive variety and it can be recommended as the leaf sampling period for Uslu olive variety.

References

  • Anonim (1993) Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Bölge Yaprak ve Toprak Analiz Laboratuvarı Survey Çalışmaları Kesin Sonuç Raporu. Bornova, İzmir, Türkiye.
  • Eryüce, N. (1979) Ayvalık bölgesi yağlık zeytin içindeki değişimleri. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 114s, Bornova, İzmir,
  • FAO (2016) Food and Agriculture Organization of The United Natıons Statistics Division. http://faostat3.fao.org/download/Q/QC/E Erişim Tarihi: 12.04.2016.
  • Güner, H. (1969) Zeytinin Kimyasal Yaprak Yapısı ile Ürün Verimi Arasındaki İlişkilere Dair Bir Araştırma. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları. Yayın No: 155, İzmir.
  • Kacar, B., İnal, A. (2008) Bitki Analizleri. Nobel Yayın No: 1241, 171-212s, Ankara.
  • Püskülcü, G. (1981) Memecik zeytin çeşidinde makro ve mikro besin elementlerinin mevsimsel değişimlerinin incelenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Uzmanlık Tezi, 76s, Bornova, İzmir.
  • Sarıfakıoğlu, M.C. (1995) Bazı zeytin çeşitlerinde yaprak ve meyvede mineral besin maddelerinin mevsimsel değişimi ve ürün ile kaldırılan besin maddelerinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 157s, Bornova, İzmir.
  • Soyergin, S. (1993) Bursa yöresi gemlik çeşidi zeytinlerinin bazı besin elementleri içeriği ve bu elementlerin mevsimsel değişimleri. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 182s, Bursa.
  • ZAE (2006) Zeytin Yetiştiriciliği. Emre Basımevi, Yayın No: 61, 137s, İzmir.
  • Zarcinas, B.A., Cartwrigt, B., Spauncer, L.P. (1987) Nitric acid digestion and multielement analysis of plant material by inductively coupled plasma spectrometry. Commun. Soil Sci. Plant Anal., 18:131-147.

Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi

Year 2016, Volume: 31 Issue: 3, 207 - 213, 30.12.2016

Abstract

Bu çalışmada Uslu zeytin çeşidinin yapraklarındaki makroelementlerin (N, P, K, Ca, Mg) mevsimsel değişimlerinin incelenmesi ve bunun sonucunda yaprak örneklerinin alınması için en uygun dönemin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Araştırmada, Uslu zeytin çeşidinde Mayıs–2009 ile Nisan–2010 tarihleri arasında aylık olarak yaprak örnekleri alınarak makroelementler analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre yaprakların N, P, K, Ca ve Mg içerikleri sırası ile % 0.89-2.78; % 0.10-0.14; % 0.72-1.43; % 1.21-2.23; % 0.13-0.19 arasında değiştiği belirlenmiştir.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda Uslu zeytin çeşidinde makroelementler için stabil dönemin Kasım-Ocak ayları arası olduğu ve bu dönemlerin bu çeşit için en uygun yaprak örneği alma dönemi olabileceği belirlenmiştir.

References

  • Anonim (1993) Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Bölge Yaprak ve Toprak Analiz Laboratuvarı Survey Çalışmaları Kesin Sonuç Raporu. Bornova, İzmir, Türkiye.
  • Eryüce, N. (1979) Ayvalık bölgesi yağlık zeytin içindeki değişimleri. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 114s, Bornova, İzmir,
  • FAO (2016) Food and Agriculture Organization of The United Natıons Statistics Division. http://faostat3.fao.org/download/Q/QC/E Erişim Tarihi: 12.04.2016.
  • Güner, H. (1969) Zeytinin Kimyasal Yaprak Yapısı ile Ürün Verimi Arasındaki İlişkilere Dair Bir Araştırma. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları. Yayın No: 155, İzmir.
  • Kacar, B., İnal, A. (2008) Bitki Analizleri. Nobel Yayın No: 1241, 171-212s, Ankara.
  • Püskülcü, G. (1981) Memecik zeytin çeşidinde makro ve mikro besin elementlerinin mevsimsel değişimlerinin incelenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Uzmanlık Tezi, 76s, Bornova, İzmir.
  • Sarıfakıoğlu, M.C. (1995) Bazı zeytin çeşitlerinde yaprak ve meyvede mineral besin maddelerinin mevsimsel değişimi ve ürün ile kaldırılan besin maddelerinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 157s, Bornova, İzmir.
  • Soyergin, S. (1993) Bursa yöresi gemlik çeşidi zeytinlerinin bazı besin elementleri içeriği ve bu elementlerin mevsimsel değişimleri. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 182s, Bursa.
  • ZAE (2006) Zeytin Yetiştiriciliği. Emre Basımevi, Yayın No: 61, 137s, İzmir.
  • Zarcinas, B.A., Cartwrigt, B., Spauncer, L.P. (1987) Nitric acid digestion and multielement analysis of plant material by inductively coupled plasma spectrometry. Commun. Soil Sci. Plant Anal., 18:131-147.
There are 10 citations in total.

Details

Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Erol Aydoğdu This is me

Hatice Sevim Turan

Tülin Pekcan This is me

Bülent Torun

Publication Date December 30, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 31 Issue: 3

Cite

APA Aydoğdu, E., Turan, H. S., Pekcan, T., Torun, B. (2016). Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 31(3), 207-213.
AMA Aydoğdu E, Turan HS, Pekcan T, Torun B. Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. December 2016;31(3):207-213.
Chicago Aydoğdu, Erol, Hatice Sevim Turan, Tülin Pekcan, and Bülent Torun. “Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 31, no. 3 (December 2016): 207-13.
EndNote Aydoğdu E, Turan HS, Pekcan T, Torun B (December 1, 2016) Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 31 3 207–213.
IEEE E. Aydoğdu, H. S. Turan, T. Pekcan, and B. Torun, “Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 31, no. 3, pp. 207–213, 2016.
ISNAD Aydoğdu, Erol et al. “Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 31/3 (December 2016), 207-213.
JAMA Aydoğdu E, Turan HS, Pekcan T, Torun B. Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2016;31:207–213.
MLA Aydoğdu, Erol et al. “Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 31, no. 3, 2016, pp. 207-13.
Vancouver Aydoğdu E, Turan HS, Pekcan T, Torun B. Uslu Zeytin Çeşidi Yapraklarındaki Makro Besin Elementlerinin Mevsimsel Değişimi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2016;31(3):207-13.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.