Research Article
BibTex RIS Cite

School Milk Program: Osmaniye Province Sample

Year 2017, Volume: 32 Issue: 2, 15 - 26, 29.12.2017

Abstract

In this research, determination of whether the school milk consumption is related to gender and the difference between classes is related or not to school milk consumption are aimed. As part of this research, 278 primary school students are interviewed. Obtained knowledges are interpreted according to chi-squared statistic. % 74.5 percent of students who consumed school milk was determined. % 73.2 percent of girls, % 75.5 of boys who consumed school milk was stated at primary school children participated in this study. In primary school children participated in this study, % 75.6 percent of second grade students, % 60.9 percent of third grade students, % 78.3 percent of fourth grade students, % 77 percent of fifth grade students who consumed to school milk were determined so there is no relationship between gender and classes with school milk consumption.

References

  • Andrew, S. H., Wansink, B. (2014). Chocolate Milk Consequences: A Pilot Study Evaluating the Consequences of Banning Chocolate Milk in School Cafeterias. Published:April16,2014DOI:10.1371/journal.pone.0091022OpenAccesshttp://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0091022.
  • Anonim,(2015a).http://www.ulusalsutkonseyi.org.tr/kaynaklar/projeler_dosyalar/2013_02_18_889046.pdf
  • Anonim,(2015b).http://www.ulusalsutkonseyi.org.tr/kaynaklar/projeler_dosyalar/2012_05_24_168053.pdf. Erişim tarihi: 12.10.2016.
  • Anonim,(2015c).http://www.ulusalsutkonseyi.org.tr/kaynaklar/projeler_dosyalar/2012_05_24_168053.pdf. Erişim tarihi: 12.10.2016.
  • Anonim,(2015d),http://www.ulusalsutkonseyi.org.tr/kaynaklar/projeler_dosyalar/2013_02_18_889046.pdf. Erişim tarihi: 12.10.2016.
  • Anonim, (2015e). Okul Sütü Programı Uygulama Tebliği. Resmi Gazete 28.08.2015. Karar Sayısı 29459, Tebliğ no 2015/38. Erişim tarihi: 12.10.2016.
  • Anonim, (2015f). Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. 06.02.2009-14 Resmi Gazete. 2009/14 Nolu Tebliğ. Erişim tarihi: 14.10.2016.
  • Anonim,(2015g.)http://www.okulsutu.com/dunyada-okul-sutu. Erişim tarihi: 21.10.2016.
  • Anonim, (2015h). http://www.atabey.k12.tr/. Erişim tarihi: 12.10.2016.
  • Anonim, (2016). Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü. 2016 Yılı Okul Sütü Programı. Erişim Tarihi:13.02.2016
  • Anonim, (2017). tarim.gov.tr. Erişim tarihi: 03.03.2017.
  • Besler H, Ünal S. (2006). Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Vitaminler Açısından Değerlendirilmesi Ve Ev Koşullarında Uygulanan Kaynatmanın Süreye Bağlı Olarak Vitaminlere Olan Etkisi. IV Uluslararası Beslenme Ve Diyetetik Kongresi Bildiri Kitabı.
  • Black, R E., Williams, S. M., Jones, I.E. (2002). Goulding a Children Who Avoid Drinking Cow Milk Have Low Dietary Calcium Intakes and Poor Bone Health. American Journal of Clinical Nutrition. 76: 675-80.
  • Cox, B., Sneyd, M, J. (2011). School Milk and Risk of Colorectal Cancer: A National Case-Control Study. Correspondenceto Dr. BrianCox, Hugh Adam Cancer Epidemiology Unit, Department of Preventive and Social Medicine, University of Otago Medical School, P.O. Box 913, Dunedin 9054, New Zealand.
  • Çetin, C., (2003). İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma Tekirdağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Çolak, E. (2015). Ki-Kare Bağımsızlık Analizi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı. Eskişehir.
  • Gates, M., Rhona, M., Hanning, R. D. Allison, G., McCarthy, D. D., Leonard, J., Tsuji, S. (2013). Assessing the Impact of Pilot School Snack Programs on Milk and Alternatives Intake in 2 Remote First Nation Communities in Northern Ontario, Canada. Journal of School Health. Volume 83, Issue 2, pages 69–76.
  • Kim S., Kim W., Kang M. (2011).Survey on the Relationship between Milk and Milk Product Consumption and Dietary Nutrient Intake among Korean Adolescents. J Korean Diet Assoc. Aug:17(3):313-326. Korean.
  • Molgaard, C. Larnjaer, A., Arnberg, K., Michaelsen, K. H., (2011). Milk and Growth in Children: Effect of Whey and Casein. 2011. MilkandMilkProducts in Human Nutrition. Vol. 67.
  • Nahcivan, N. Ö. (2006). Bir İlköğretim Okulundaki Öğrencilerde Süt Tüketim Durumu. Sürekli Tıp Eğitim Dergisi. Cilt 15, Sayı 3, Sy 38-44.
  • Newbold P. (1995). Statistics for Business and Economics, Prentice HallInt., USA.,
  • Orsolya, M. P., Joseph, B., Lisa, S., Drake, M. A., Reisner, M., Howard, R. M. (2010). Measuring Acceptance Of Milk and Milk Substitutes Among Younger and Older Children. Journal Of Food Science. Volume 75, Issue 9, Pages S522 S526,November/December.
  • Salamon, P., Pfau, C., Grillenberger, M., Christoph, I. B., Strassburg, A., Weber, S. A. Peter, G., Gonzalez, A., Bonfig, J., Weible, D. (2010). School Milk Demand: Design and First Results Of The German Federal Research Project "Focus On School Milk". Landbauforschung Völkenrode Vol. 60 No. 1 Pp. 1-10.
  • Ünal, R. N., Besler, H. T. (2008). Beslenmede Sütün Önemi. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 727. Klasmat Matbaacılık. Ankara.
  • Yaygın, H. 1998. Okul Sütünün Ülkemiz ve Dünyadaki Uygulamaları. İçme Sütü Sempozyumu Tebliğler Kitabı, Tekirdağ, s.42-48.
  • Yon, B. A., Rachel, K., Johnson, M. P. H., (2014). Elementary and Middle School Children's Acceptance of Lower Calorie Flavored Milk as Measured by Milk Shipment and Participation in the National School Lunch Program. Journal of School Health. Volume 84, Issue 3, pages 205–211, March.

Okul Sütü Programı: Osmaniye İli Örneği

Year 2017, Volume: 32 Issue: 2, 15 - 26, 29.12.2017

Abstract

Bu çalışmada okul sütü tüketiminin cinsiyet durumuna bağlı olup olmadığı ve sınıflar arası okul sütü tüketimi ile ilgili fark olup olmadığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma kapsamında 278 ilkokul öğrencisiyle görüşülmüştür. Elde edilen veriler Ki-Kare testine göre yorumlanmıştır. Öğrencilerden % 74.5’inin okul sütü tükettiği belirlenmiştir. Çalışmaya katılan ilkokul öğrencilerinde, kızların % 73.2’si, erkeklerin ise % 75.5’inin okul sütü tükettiği tespit edilmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerden, 2.sınıf öğrencilerinin % 75.6’sının, 3.sınıf öğrencilerinin % 60.9’unun, 4. sınıf öğrencilerin % 78.3’ünün, 5.sınıfların da % 77.0’nın okul sütü tükettiği belirlenmiş olup cinsiyet ve sınıflar ile okul sütü tüketimi arasında bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir.

References

  • Andrew, S. H., Wansink, B. (2014). Chocolate Milk Consequences: A Pilot Study Evaluating the Consequences of Banning Chocolate Milk in School Cafeterias. Published:April16,2014DOI:10.1371/journal.pone.0091022OpenAccesshttp://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0091022.
  • Anonim,(2015a).http://www.ulusalsutkonseyi.org.tr/kaynaklar/projeler_dosyalar/2013_02_18_889046.pdf
  • Anonim,(2015b).http://www.ulusalsutkonseyi.org.tr/kaynaklar/projeler_dosyalar/2012_05_24_168053.pdf. Erişim tarihi: 12.10.2016.
  • Anonim,(2015c).http://www.ulusalsutkonseyi.org.tr/kaynaklar/projeler_dosyalar/2012_05_24_168053.pdf. Erişim tarihi: 12.10.2016.
  • Anonim,(2015d),http://www.ulusalsutkonseyi.org.tr/kaynaklar/projeler_dosyalar/2013_02_18_889046.pdf. Erişim tarihi: 12.10.2016.
  • Anonim, (2015e). Okul Sütü Programı Uygulama Tebliği. Resmi Gazete 28.08.2015. Karar Sayısı 29459, Tebliğ no 2015/38. Erişim tarihi: 12.10.2016.
  • Anonim, (2015f). Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. 06.02.2009-14 Resmi Gazete. 2009/14 Nolu Tebliğ. Erişim tarihi: 14.10.2016.
  • Anonim,(2015g.)http://www.okulsutu.com/dunyada-okul-sutu. Erişim tarihi: 21.10.2016.
  • Anonim, (2015h). http://www.atabey.k12.tr/. Erişim tarihi: 12.10.2016.
  • Anonim, (2016). Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü. 2016 Yılı Okul Sütü Programı. Erişim Tarihi:13.02.2016
  • Anonim, (2017). tarim.gov.tr. Erişim tarihi: 03.03.2017.
  • Besler H, Ünal S. (2006). Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Vitaminler Açısından Değerlendirilmesi Ve Ev Koşullarında Uygulanan Kaynatmanın Süreye Bağlı Olarak Vitaminlere Olan Etkisi. IV Uluslararası Beslenme Ve Diyetetik Kongresi Bildiri Kitabı.
  • Black, R E., Williams, S. M., Jones, I.E. (2002). Goulding a Children Who Avoid Drinking Cow Milk Have Low Dietary Calcium Intakes and Poor Bone Health. American Journal of Clinical Nutrition. 76: 675-80.
  • Cox, B., Sneyd, M, J. (2011). School Milk and Risk of Colorectal Cancer: A National Case-Control Study. Correspondenceto Dr. BrianCox, Hugh Adam Cancer Epidemiology Unit, Department of Preventive and Social Medicine, University of Otago Medical School, P.O. Box 913, Dunedin 9054, New Zealand.
  • Çetin, C., (2003). İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma Tekirdağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Çolak, E. (2015). Ki-Kare Bağımsızlık Analizi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı. Eskişehir.
  • Gates, M., Rhona, M., Hanning, R. D. Allison, G., McCarthy, D. D., Leonard, J., Tsuji, S. (2013). Assessing the Impact of Pilot School Snack Programs on Milk and Alternatives Intake in 2 Remote First Nation Communities in Northern Ontario, Canada. Journal of School Health. Volume 83, Issue 2, pages 69–76.
  • Kim S., Kim W., Kang M. (2011).Survey on the Relationship between Milk and Milk Product Consumption and Dietary Nutrient Intake among Korean Adolescents. J Korean Diet Assoc. Aug:17(3):313-326. Korean.
  • Molgaard, C. Larnjaer, A., Arnberg, K., Michaelsen, K. H., (2011). Milk and Growth in Children: Effect of Whey and Casein. 2011. MilkandMilkProducts in Human Nutrition. Vol. 67.
  • Nahcivan, N. Ö. (2006). Bir İlköğretim Okulundaki Öğrencilerde Süt Tüketim Durumu. Sürekli Tıp Eğitim Dergisi. Cilt 15, Sayı 3, Sy 38-44.
  • Newbold P. (1995). Statistics for Business and Economics, Prentice HallInt., USA.,
  • Orsolya, M. P., Joseph, B., Lisa, S., Drake, M. A., Reisner, M., Howard, R. M. (2010). Measuring Acceptance Of Milk and Milk Substitutes Among Younger and Older Children. Journal Of Food Science. Volume 75, Issue 9, Pages S522 S526,November/December.
  • Salamon, P., Pfau, C., Grillenberger, M., Christoph, I. B., Strassburg, A., Weber, S. A. Peter, G., Gonzalez, A., Bonfig, J., Weible, D. (2010). School Milk Demand: Design and First Results Of The German Federal Research Project "Focus On School Milk". Landbauforschung Völkenrode Vol. 60 No. 1 Pp. 1-10.
  • Ünal, R. N., Besler, H. T. (2008). Beslenmede Sütün Önemi. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 727. Klasmat Matbaacılık. Ankara.
  • Yaygın, H. 1998. Okul Sütünün Ülkemiz ve Dünyadaki Uygulamaları. İçme Sütü Sempozyumu Tebliğler Kitabı, Tekirdağ, s.42-48.
  • Yon, B. A., Rachel, K., Johnson, M. P. H., (2014). Elementary and Middle School Children's Acceptance of Lower Calorie Flavored Milk as Measured by Milk Shipment and Participation in the National School Lunch Program. Journal of School Health. Volume 84, Issue 3, pages 205–211, March.
There are 26 citations in total.

Details

Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Nuray Güzeler

Emel Mine Esmek

Publication Date December 29, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 32 Issue: 2

Cite

APA Güzeler, N., & Esmek, E. M. (2017). Okul Sütü Programı: Osmaniye İli Örneği. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 32(2), 15-26.
AMA Güzeler N, Esmek EM. Okul Sütü Programı: Osmaniye İli Örneği. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. December 2017;32(2):15-26.
Chicago Güzeler, Nuray, and Emel Mine Esmek. “Okul Sütü Programı: Osmaniye İli Örneği”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 32, no. 2 (December 2017): 15-26.
EndNote Güzeler N, Esmek EM (December 1, 2017) Okul Sütü Programı: Osmaniye İli Örneği. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 32 2 15–26.
IEEE N. Güzeler and E. M. Esmek, “Okul Sütü Programı: Osmaniye İli Örneği”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 32, no. 2, pp. 15–26, 2017.
ISNAD Güzeler, Nuray - Esmek, Emel Mine. “Okul Sütü Programı: Osmaniye İli Örneği”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 32/2 (December 2017), 15-26.
JAMA Güzeler N, Esmek EM. Okul Sütü Programı: Osmaniye İli Örneği. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2017;32:15–26.
MLA Güzeler, Nuray and Emel Mine Esmek. “Okul Sütü Programı: Osmaniye İli Örneği”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 32, no. 2, 2017, pp. 15-26.
Vancouver Güzeler N, Esmek EM. Okul Sütü Programı: Osmaniye İli Örneği. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2017;32(2):15-26.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.