The
present study aims to evaluate the inhibition effect of microencapsulated probiotic
culture with prebiotics against two different pathogen enterococci strain. Lactobacillus rhamnosus was used as
probiotic, inulin and fructooligosaccharide (FOS) were used as prebiotics.
Microencapsulation maintained with three different combinations as only
probiotic culture, probiotic culture with inulin and probiotic culture with FOS.
In addition, the effect of inulin and FOS on survival of L. rhamnosus was evaluated. L.
rhamnosus was microencapsulated by the extrusion technique and its
antibacterial effect on clinical vancomycin-susceptible Enterococcus faecalis (VSEF) and clinical
vancomycin-resistant Enterococcus faecium
(VREF) growth was determined. According to the obtained results,
microencapsulated probiotic culture with prebiotic addition showed inhibition
effect on VREF growth. Furthermore, it was found that the survival rate of the
probiotic culture cells varied according to the prebiotic. It was determined
that inulin was more efficient on L.
rhamnosus cell viability than FOS.
Bu çalışmada, prebiyotiklerle birlikte
mikroenkapsüle edilen probiyotik kültürün iki farklı patojen enterokok gelişimi
üzerine inhibe edici etkisi araştırılmıştır. Probiyotik olarak Lactobacillus rhamnosus (L. rhamnosus), prebiyotik olarak inulin ve fruktooligosakkarit (FOS)
kullanılmıştır. Mikroenkapsülasyon, sadece probiyotik kültür, probiyotik kültür
ile inülin, probiyotik kültür ile FOS olmak üzere 3 farklı kombinasyonda
gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, FOS ve
inülinin L. rhamnosus canlılığı
üzerine etkisi belirlenmiştir. L.
rhamnosus ekstrüzyon tekniği ile mikroenkapsüle edilmiş ve
vankomisin-duyarlı Enterococcus faecalis
(VSEF) ile vankomisin-dirençli Enterococcus
faecium (VREF) üzerine antibakteriyel etkisi araştırılmıştır. Elde edilen
sonuçlara göre, prebiyotik ilavesi ile mikroenkapsüle edilen probiyotik kültür
VREF üzerine inhibe edici etki göstermiştir. Probiyotik hücrelerin canlılığının
prebiyotik çeşidinden etkilendiği gözlenmiştir. L. rhamnosus canlılığı üzerinde inülinin FOS’a göre daha etkili
olduğu tespit edilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 34 Issue: 1 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.