: Bu çalışmada, biberiye (Rosmarinus officinalis) ve adaçayı (Salvia officinalis) yapraklarının su buharı distilatları ve su fazı ekstraktlarının toplamının levrek
filetoları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla bu bitkilerden aynı miktarda kullanılarak etken çözelti elde edilmiş, oda sıcaklığına getirilerek deniz levreği
(Dicentrarchus labrax) filetolarına uygulanmış ve örnekler buzdolabı şartlarında 13.gün süresince depolamaya alınmıştır. Etkileri incelemek amacıyla örneklerin
pH, TVB-N(Toplam Uçucu Bazik Azot), TBA(Tiyobarbutiric asit), renk, tekstürel, mikrobiyolojik ve duyusal analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda adaçayı
ekstraktının TVB-N ve TBA, biberiye ekstraktının ise renk, duyusal ve tekstürel açıdan daha etkili olduğu tespit edilmiştir. TVB-N açısından kontrol grubu 36.35±
0.89 değeri ile tüketim limitini aşmış iken biberiye grubu tüketilebilirlik limitini 13. Depolama gününde aşmıştır. Mikrobiyolojik açıdan her iki bitki ekstraktının da
etkili olduğu saptanmıştır. Özellikle kontrol grubu sonuçları 6. Gün sınır limite ulaşmış iken her iki uygulama sonucu 6. Depolama gününde limit altında olarak tespit
edilmiştir. Denemenin hiçbir grubunda rancidite açısından bozulma gözlenmemiştir.
In this study, effects of sum of vapor distillate and water phase extract of rosemary and sage leaves on sea bass fillets quality, were investigated. For
this purpose, effective solution was obtained with same amounts of these plants, cooled down to room temperature, applied to fillets and samples were stored in
refrigerated conditions during 13 days. In monitoring period, pH, TVB-N (Total Viable Base –Nitrogen), TBA(Tiobarbutiric acid ), color, textural, microbiological and
sensorial analysis of samples were done. In rosemary group Control sample was reached the consumption limits with the value of 36.35± 0.89 (mg TVB-N /100
g) in the 10th day of storage. But with the effect of rosemary extraction, rosemary group 3 more days to reach the spoilage limit. In results, sage was determined
as more effective for TBA, TVB-N, rosemary for textural, sensorial and color analysis. For antimicrobial influence, both leaves have positive effectiveness. Especially
control goups of both groups reached the spoilage limit in the 6th day of storage period where as the extraction groups were still under the consumptional limits.
No spoilage were observed in rancidity values in both groups of the trial.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Maritime Engineering (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 16, 2016 |
Submission Date | January 16, 2016 |
Published in Issue | Year 2015Volume: 32 Issue: 3 |