Yazım Kuralları

Yazı Biçimi

Yazı biçimi, tablolar ve şekiller mutlaka belirtilen şablona göre hazırlanmalı, atıflar ve kaynakça için güncel APA Stili kullanılmalıdır. Bu şartları sağlamayan makaleler biçimsel değerlendirme sonucunda doğrudan ret edilir.

Kitap incelemeleri için ise bu şablon kullanılabilir.

Yazı İçeriği

Yazılar başlıklar, özetler, kaynaklar ve ekler de dâhil olmak üzere 8000 sözcük ile sınırlıdır.

Çalışmanın İlk Sayfası

Birinci sayfa aşağıdaki öğeleri içermelidir.
Çalışmanın amacını, araştırmada yer alan değişkenlerini ve evrenini özetleyen kısa ve anlamlı bir başlık,
Yazar(lar)ın isimleri,
Yazar unvanları, kurumları ve e-posta adresleri (alt bilgi olarak),
Eğer varsa çalışmaya ilişkin ek bilgi (tezden üretilme, proje desteği, özet bildiri sunumu vb. - alt bilgi olarak),
Çalışmanın Özü: Çalışmayı özetleyen, asgari 200, azami 300 kelime ile sınırlı açıklayıcı bir özet yazılmalıdır. Öz bölümünde herhangi bir doğrudan kısaltma veya baş harfleri ile kısaltma olmamalıdır. Öz, Türkçe ve İngilizce (Abstract) olarak verilmelidir. Metin 12pt, tek satır aralığı ve iki yana yaslı olmalıdır.

Anahtar Kelimeler

Çalışmanın kolaylıkla sınıflandırılması ve indekslerde daha kolay bulunması için en az 2 adet anahtar kelime tanımlanmalıdır. Anahtar kelimelerin tamamı küçük harflerle ve noktalı virgül (;) ile ayrılmış olarak anahtar kelimeler yazılmalıdır. Anahtar kelimeler tekil olmalıdır.

Yasal İzinler

Araştırma dâhilinde insanlar üzerinden veri toplanmış ise, yetkili bir araştırma kurumundan alınan etik kurul onayına ilişkin bilgiler bu kısımda şu şekilde belirtilmelidir: Etik Kurul: (Onay alınan etik Kurulun adı), Tarih: (Onay belgesinin tarihi), Sayı: (Onay belgesinin sayısı). Araştırma kapsamı içerisinde başka yasal izinler de alınmış ise bu kısımda belirtilebilir.

İngilizce Geniş Özet (Summary)

Bu kısma asgari 1500, azami 2000 kelime ile sınırlı olacak şekilde ve alt bölümler ve alt başlıklar olmadan, Türkçe yazılan makaleler için İngilizce geniş özet, İngilizce yazılan makaleler için Türkçe geniş özet yazılmalıdır. Yazı tipi Calibri 12 pt, paragraflar arası 12 nk aralıklı (6nk önce 6nk sonra) ve paragrafın ilk satırı 1 cm girintili olmalıdır. Geniş özet çalışmanın bulgular, sonuçlar ve öneriler başta olmak üzere tüm aşamalarını kapsamalı ve gerekli yerlerde paragraf kullanılmalıdır.

Metin ve Başlıklar

İçerik metni, derginin şablonuna göre hazırlanmalıdır.

Giriş

Birinci seviye başlıklar kelimelerin ilk harfleri büyük, küçük harf ile 12 pt ölçüsünde, kalın, ortalı ve sonrası 12 nk aralıklı olmalıdır. Buradan sonra metin, Calibri biçiminde, iki yana yaslanmış, tek satır aralıklı ve 12 pt. olmalıdır. Paragraf yapısına dikkat edilmeli, her paragrafın ilk cümlesi içeri 1 cm girintili olarak başlamalıdır ve paragraflar arası 12nk aralık bırakılmalıdır paragraflar arası 12 nk aralıklı (6nk önce 6nk sonra). Giriş bölümünü sırasıyla yöntem, bulgular, sonuçlar, öneriler ve kaynakça izlemelidir. Eğer çalışma alanyazın incelemesi ya da derleme türünde ise başlıklar ve alt başlıklar yazının içeriğine göre belirlenmelidir.

Makalenin uzunluğu kaynakça dahil 8000 sözcüğü geçmemelidir. Eğer metin içerisinde dipnot kullanılması zorunlu ise bu cümledeki dipnot örneği kullanılmalıdır. Makalenin farklı yerlerinde çalışmalara atıfta bulunulması gerekecektir. Eğer bir çalışmaya atıfta bulunulacaksa bu cümledeki gibi olmalıdır (Somyürek, 2009). Eğer birden fazla çalışmaya atıf yapılıyorsa çalışmaların arasından noktalı virgül kullanılarak atıf yapılan çalışmalar birbirinden ayrılmalıdır (Somyürek, Brusilovsky ve Guerra, 2020). Kullanılan çalışmaların biçimleri güncel APA stiline göre kaynakça bölümünde belirtildiği gibi olmalıdır.

Buradan sonra metin, Calibri biçiminde, iki yana yaslanmış, tek satır aralıklı ve 12 pt olmalıdır. Paragraf yapısına dikkat edilmeli, her paragrafın ilk cümlesi içeri girintili olarak başlamalıdır. Giriş bölümünü sırasıyla yöntem, bulgular, sonuçlar, öneriler ve kaynakça izlemelidir. Eğer çalışma alanyazın incelemesi ya da derleme türünde ise başlıklar ve alt başlıklar yazının içeriğine göre belirlenmelidir.

İkinci Seviye Başlık

İkinci seviye başlıklar kelimelerin ilk harfleri büyük, küçük harf ile Calibri 12 pt, kalın, sola hizalı ve sonrası 12 nk aralıklı olmalıdır. Alt başlıklar çalışmanın içeriğine göre kullanılmalıdır. Alt başlıklarda punto büyüklüğü ve yazı stili burada görüldüğü gibi olmalıdır. Alt bölümlerde de görülen biçim kullanılmalıdır.

Üçüncü Seviye Başlık

Üçüncü seviye başlıklar kelimelerin ilk harfleri büyük, küçük harf ile Calibri 12 pt, kalın, italik, sola hizalı, 1 cm girintili ve sonrası 12 nk aralıklı olmalıdır. Alt başlıklar çalışmanın içeriğine göre kullanılmalıdır. Alt başlıklarda punto büyüklüğü ve yazı stili görüldüğü gibi olmalıdır. Alt bölümlerde de görülen biçim kullanılmalıdır.

Yöntem

Deneysel (ampirik) çalışmalarda yöntem kısmı mutlaka olmalı ve ilgili alt başlıklar kullanılarak çalışmanın katılımcıları, veri toplama araçları ve kullanılan analiz teknikleri açıklanmalıdır.

Tablolar ve Şekiller

Tabloların başlıkları tabloların üstünde, şekillerin başlıkları şekillerin altında verilmelidir. Tablolarda çok gerekmediği sürece dikey çizgiler kullanılmamalıdır. Metin içinde tüm tablo ve şekillere mutlaka atıfta bulunulmalıdır. Tüm şekillerin başlıkları Calibri, 12 pt, iki yana yaslı ve şekillerin altında olmalıdır. Metin içerisinde kullanılan tüm şekillere atıf yapılmalıdır (Şekil 1). Eğer şekil yazı alanına sığmıyorsa boyutu küçültülmelidir. Şekil metinle aynı düzeyde hizalanmış olmalı ve ortalanmalıdır.

Teşekkür (İsteğe bağlı)

Araştırmaya katkısı olduğu düşünülen kişi ve/veya kurumlara teşekkür metni, kaynakçadan önce bu bölümde yazılır.

Kaynakça

Metin içinde verilen atıflar ve metin sonunda verilen kaynakça listesi güncel APA stiline göre hazırlanmalıdır.

Makalelerin Kaynakça Bölümünde Gösterimi

Ocak, M.A. (2005). Mathematics teachers’ attitudes toward the computers. The Turkish Online Journal of Educational Technology, 4(3), 82-88.
Scahill, E. M., Melican, C., & Walstad, W. (2005). The preparation and experience of advanced placement in economics instructors. Journal of Economic Education, 36(1), 93-98.

Kitapların Kaynakça Bölümünde Gösterimi

Yalın, H. İ. (2003). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
Kozol, J. (1991). Savage inequalities: Children in America's schools. New York: Crown Publishers.
Calfee, R. C., ve Valencia, R. R. (1991). APA guide to preparing manuscripts for journal publication. Washington, DC: American Psychological Association.

Kitap Bölümlerinin Kaynakça Bölümünde Gösterimi

Jonassen, D. H. (1999). Designing constructivist learning environments. Editör C. M. Reigeluth, Instructional-design theories and models, Vol. II (pp. 215-239). New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates.
O'Neil, J. M., ve Egan, J. (1992). Men's and women's gender role journeys: Metaphor for healing, transition, and transformation. Editör B. R. Wainrib, Gender issues across the life cycle (pp. 107-123). New York, NY: Springer.
Çakır, H., Karadeniz, Ş., ve Uluyol, Ç. (2008). Öğretim stratejileri: İnternet temelli öğretimde kuramsal temeller. Editör H. İ. Yalın, İnternet temelli eğitim (pp. 65-106). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Konferans Bildirilerinin Kaynakça Bölümünde Gösterimi

Akkoyun, F. ve Bacanlı, H. (1988). ACL-Sıfat tarama listesinin Türkçeye uyarlaması: TA ego durumları ölçekleri ile bir çalışma. V. Ulusal Psikoloji Kongresine Sunulmuş Bildiri.
Lee, J., ve McIntire, W. G. (1999). Understanding rural student achievement: Identifying instructional and organizational differences between rural and nonrural schools. The Annual Meeting of the American Educational Research Association, Montreal, Quebec, Canada Kongresine Sunulmuş Bildiri.
Barlow, D. H., Chorpita, B. F., ve Turovsky, J. (1996). Fear, panic, anxiety, and disorders of emotion. Editör R. Dienstbier, Nebraska Symposium on Motivation: Vol. 43. Perspectives on anxiety, panic, and fear (pp. 251-328). Lincoln, NE: University of Nebraska Press.

Elektronik Kaynakların Kaynakça Bölümünde Gösterimi

Taylor, D. ve Potter, M. (2001). The literature review: a few tips on conducting it. University of Toronto. http://www.utoronto.ca/writing/litrev.html adresinden 8 Ağustos 2009 tarihinde alınmıştır.

Ekler

Yapılan araştırmanın daha kolay anlaşılmasını sağladığı düşünülen ekler varsa, kaynakçadan sonra "Ek Kaynaklar" başlığı altında Ek-1, Ek-2, ... sıralamasıyla konulmalıdır.